Краљ Александар и краљица Драга

Да ли је Мајски преврат био оправдан?

• Да

• Не

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Nisam ja dovoljno proverio, Apis ipak ima ulicu u Beogradu, na opstini Zvezdara, i to bas iznad Bulevara Kralja Aleksandra...

СРАМОТА АКО УЗ ЊЕГОВО ИМЕ НЕ СТОЈИ ОНО ''ДА СЕ НИКАДА ВИШЕ НЕ ПОНОВИ''! ИЗДАЈНИК СРПСКОГ КРАЉА!!!! ДОБИО ЈЕ ШТА ЈЕ ЗАСЛУЖИО!

То је много табли...
Kralj Aleksandar nesto najbolje sto je Srbija "skinula"dodelia epitet diktatora i tiranina!
Bas me zanima kako to da Titio koji je istorrski dokazano pobio vise od 200.000Srba i svih onih koji nisu mislili kao on nikada nije dobijo ni slican epitet!
Apis Izdajica i bitanka
A.antic izdajica i bitanga
M.Ristica lopov izdajica bitanka i pijandura,krao je noca iz dvora posle masakriranja kraljevskog para prvi je pucao i stavio sebe u istoriju najgorih i nabednijih stvorenja!
Takodjer Gencic,Atanaskovic,masina Naumovic sve bednik Leonid Solarevic Ceski skot!
Kako nama Srbim vise nije jasno da je zlocin kad se neko ubije,a ove bitanke ubile,izmasakrirale su i zatrle svako dobro o svom kralju,kome su se uzgred budi receno zakleli pred bogom i ljudima na vernost i zastitu svog suverena!
Zato nam sve ovako i ide-Pobeda kasnije Karadjordjevic Petra ogleda se u tome sto je posle ponude o primiriju s Nemackom i znatnom prosirenju Srbije a posle slavne pobede na Kolubari-Odveo narod u razaranja,bolesti i 1,3 milona mrtvih!

Da razjasnimo oko Aleksandra Obrenovica...

1893 - neustavno dolazi na vlast tako sto je oterao i pohapsio namesnike,
1894 - neustavno ukinuo ustav iz 1888. godine (najliberalniji evropski ustav tog doba) i vratio ustav iz 1869. godine,
1901 - posto mu ni taj ustav nije bio po meri, sam je oktroisao novi ustav,
1903 - pogazio je i taj sopstveni ustav, jer mu nije odgovarala volja sopstvenog naroda izrazena na izborima.

Necu da brojim koliko vlada je u tom vremenu sastavio, izmenio i rasturio (na sta kao kralj jeste imao pravo) a da se nije drzao parlamentarnog nacela da najjaca stranka formira vladu koje je ranije vec bilo polako zazivelo u Srbiji.

Oficiri mu se jesu zakleli na vernost, ali i taj kralj se valjda zakleo da ce se pridrzavati ustava i zakona, a Aleksandar Obrenovic je pogazio ne jedan, vec tri ustava.

Ne znam kako se drugacije naziva takav vladar nego autokrata i tiranin. Jos su anticki filozofi u svojim delima navodili da je tiranija iskvareni oblik drzave, a liberali su kasnije dosledno razvili u ono vreme popularne teorije da narod ima pravo da zbaci takvog vladara.

Oficiri koji su ga ubili nisu stvorili vojnu huntu, a politicari koji su ucestvovali u zaveri kasnije nisu igrali znacajnu ulogu u zemlji. Znaci da to nisu uradili iz licne zelje za vlascu. U tome se i ogleda njihova velicina, zato ih licno vise cenim nego Aleksandra.

Petar Karadjordjevic nije radio sto i Aleksandar, nije gazio ustave, zemlja je bila daleko stabilnija, dozivela ekonomski procvat i takva je i uspela da pobedi u kasnijim ratovima i izvede vekovima sanjano oslobodjenje i ujedinjenje svih srpskih zemalja. Da li je za to placena strasna cena koju si pomenuo - naravno da jeste, ali ideal ondasnje generacije bio je ostvaren, a zasto smo mi sada tu gde jesmo, nisu krivi ni Aleksandar Obrenovic ni Petar Karadjordjevic.

Ne znam kakve veze ima Josip Broz Tito sa Aleksandrom Obrenovicem. Ja Tita nigde nisam pominjao u svojim postovima u ovoj temi, a moje misljenje o njemu je jos gore nego za kralja Aleksandra.

Naveo sam koje su pozitivne zasluge kralja Aleksandra i to da je ponovo dobio jednu od glavnih ulica u Beogradu, da mu je postavljen spomenik, te da i danas njegovo ime u Srbiji nosi jedan grad i nekoliko sela (pride sto i Draga ima par svojih sela).

U odnosu na istorijsku ulogu, znacaj i zasluge, to je za njega puna kapa odavanja pocasti od nas kasnijih generacija.

DA Razjasnimo-1.Sto se tice ustava i "Gazenja"ustava-ne vidim da iko dana postuje ustav a kamoli onda!
2-Srbija je bila tada u specivikumu i vremenskom i politickom i socijalnom,bilo je nuzno zemlju otrezniti i ujediniti politicke partije koje su se borile samo za sebe!
Aleksandar je to pokusavao svo vreme svoje vladavine,sastavljao je vlade i od liberala i od naprednjaka i radikala!
Sto se tice volje gradjana i njihovog pojma O kralju,ne znam koliko si citao istorijske putopise Herberta Vivijena pa pogledaj koliko ga je narod obozavao i voleo-!to pokazuje i cinjenica da je sam prevrat izvela grupa od 100 bitangi i izdajnika-koja s tim krvavim cinaom nista za Srbiju nije uradila pametno osim sto je Srbija dobila epitet najgoreg varvarina u eEvropi!
Takodje Kralj Aleksandar je posto to niko ne spori bio izrazito intiligentan,mudar i preterano idejan za ono vreme,smatrao je da su politicke partije ogroman problem i zato je i hteo da uvede dvodomni sistei koji je barem malo umekasao i bio gromobran parlamentu i "politickim borbama".
Sto se tice vojske notorna laz je da je vojsku formirao Karadjordjevic,organizaciju vojske je napravio KRALJ MILAN-PODRZAO KRALJ ALEKSANDRA-KOJI JE SVAKI DINAR U KASI TROSIO NA VOJSKU..
Esad opravdanje bitangama da iskasape svoga suverena mogu da daju samo nedouki i neprosvedjeni ljudi!
Baciti kroz prozor svog kralja-i klicati kralj je mrtva ziveo kralj-to ipak mozemo samo mi SRBI!
BILO JE U ISTORIJI UBISTAVA KRALJEVSAKIH PRAOVA,ALI OVAKVIH NIKADA-
mI sRBI UVEK DAJEMO ZLOCINU OPRAVDANJE-ETO OFICIRI SU CASNI JER NISU HTELI VLAST!-i to je laz i petar misic,i A antic i apis i Bili su u vrhu vlasti sam Petar je zazirao od njih i plazio ih se!
Arandjelovic oficir je jednom priliko cak i rekao onu famoznu recenicu:ALEKSANDRA SMO BACILI SA PRVOG ,A PETRA CEMO SA PETOG SPRATA AKO NE BUDE SLUSAO!-i na kraju to dokazuje i sam solunski proces kroz koju su se neki jedva izvukli,drugi su streljani,recimo i to da je Ona bitanga od VELIMIRA VEMICA koja je otkrila tajni prolaz ubojena u Hotelu Moskava od TAJNE TITIOVE POLICIJE-!

Poslednja izmena:
Braniti rezim kralja Aleksandra njegovim floskulama od pre sto i kusur godina meni je smesno.

Ako je tebi normalno da se kralj (pa jos iz narodne dinastije a ne neke plave krvi) ne pridrzava ustava (i to jos ustava koji je sam bez ikog doneo!) kao prva glava drzave, kako onda ocekivati da se obicni gradjani - njegovi podanici pridrzavaju?

Da si citao knjige iz istorije, znao bi da kralj Petar nije krsio ustav na koji se zakleo, vec ga je postovao, nije favorizovao bilo koju od stranaka, pustio je da politicki zivot i parlamentarizam idu svojim prirodnim tokom i to se odmah osetilo.

Sto se tice tih tvrdnji o nekom "sprecavanju politickih borbi", ja ne znam kako se drugacije naziva sputavanje rada stranaka i suceljavanje suprotstavljenih misljenja sem diktaturom. A cinjenica da je hteo da uvodi dvodoman sistem na pocetku 20. veka, da u senat imenuje svoju vecinu, samo pokazuje da uopste nije bio "mudar i preterano idejan za ono vreme", vec obrnuto, regresivan i bez osecaja za vreme i stvarnost. I njegovom ocu kralju Milanu se moze sto-sta negativnog staviti na teret (krvavo gusenje Timocke bune, nesrecni rat sa Bugarima), ali on je prihvatio da se donese najliberalniji ustav onog vremena, odrekao se prava da imenuje svoje poslanike u skupstini.

Nepoznavanje istorije se ogleda u tome sto kazes da je Aleksandar ulagao svaki dinar u vojsku. Da si citao Slobodana Jovanovica znao bi da je jedan od razloga sto je nastala zavera oficira izmedju ostalog bio i srozavanje njihovog materijalnog polozaja u odnosu na vreme kada je kralj Milan bio njen vrhovni komandant.

Koliko je narod voleo kralja Aleksandra mozes da se uveris na sajtu Narodne biblioteke Srbije, potrazi digitalizovane "Srpske novine" iz maja i juna 1903. pa ces videti na stotine telegrama podrske "patriotskom delu nasih oficira" i cestitki kralju Petru na stupanje na presto. Takodje, tu mozes videti i cestitanja svih tadasnjih evropskih suverena kralju Petru na izboru. A sta je o tome mislila tadasnja evropska javnost i licemerni Englezi (koji nas saplicu u svim nacionalnim teznjama od 1804 i koji su ko zna koliko svojih krunisanih glava prethodno takodje pobili) iskreno receno, bas me briga. Ako su nasi gradjani tada velikom vecinom to ocenili kao patriotski cin, ako se gotovo niko u zemlji nije pobunio protiv toga i pokrenuo gradjanski rat (a nije), a kasnija istoriografska nauka nije taj cin preterano osudila, ja mogu da ga prihvatim kao pozitivnu stvar. Naravno to ne znaci da sam pristalica ubijanja, ali u nekom ranijem postu sam napisao da u ono vreme i pod onakvim okolnostima mozda i nije moglo drugacije da se zavrsi.

A posto ovde ima onih koji su toliko opsednuti idejom da se sudi kraljevim ubicama, predlazem da se ugledate na vec pomenute civilizovane Engleze koji su po restauraciji monarhije krajem 17. veka iskopali les revolucionara Olivera Kromvela (koji je prethodno pogubio kralja i uspostavio kratkotrajnu republiku), organizovali mu sudjenje, osudili za veleizdaju i javno obesili les u Londonu.

Naposletku, ja po obrazovanju nisam istoricar (mada sebe smatram dovoljno obrazovanim iz oblasti istorije, posebno novije srpske politicke), pa cu za kraj citirati kako su umnije glave od mene ocenile ova dogadjanja:

"Prevrat izvrsen 1903. godine znacio je prekretnicu u unutrasnoj i spoljnoj politici Srbije. To je bio pocetak novog razdoblja koje je trajalo do Prvog svetskog rata. To razdoblje je bilo obelezeno unutrasnjim uvodjenjem ustavne i parlamentarne gradjanske demokratije i aktivnom nacionalnom spoljnom politikom...Majski prevrat 1903. godine znacio je vise od obicne dinasticke promene, on je odgovarao interesima gradjanstva i sirokih narodnih slojeva jer je otvorio put zavodjenju parlamentarizma i dokrajcio vladavinu manjine oslonjene na dvor i vojsku uz ceste promene, drzavne udare i opstu politicku nesigurnost. Stoga je izvrseni cin dobio punu podrsku politicke javnosti u Srbiji... Zaverenici su u pocetku nasli punu podrsku kod kralja Petra, ali ih je njegovo ustezanje da prekine veze s politickim strankama i pocini neustavna akta postepeno udaljavalo od njega. Ovaj raskid se mogao osetiti vec od 1906. godine kada je kralj penzionisao glavne ucesnike u majskim dogadjajima iz 1903."

("Istorija srpskog naroda, knjiga 6. tom I", str. 135-140.)

УТИЦАЈ У ДРЖАВИ ПОСЛЕ ЗЛОЧИНА 1903. ИМАЛИ СУ АПИС И ЊЕГОВА БРАТИЈА! ПРОЧИТАЈТЕ МЕМОАРЕ ВОЈВОДЕ МИШИЋА И ПУТНИКА! ОНИ СУ ВЛАДАЛИ УЗ ПАШИЋА ТОМ ДРЖАВОМ ДОК НЕСРЕТНИ ПЕРА НИЈЕ СМЕО ДА ИМ ПИСНЕ! Наравно, регент Александар је био довољно паметан да се отараси багре И ХВАЛА МУ НА ТОМЕ!!!!!!!! Војвода Мишић каже да су Апис и неки од главних официра убица и кољача краљевског пара имали касније пуну заштиту круне то јест суверена!! ЉУДИ СХВАТИТЕ МАФИЈА ДОВЕЛА МАТОРОГ НА ВЛАСТ И ВЛАДАЛА КАКО ЈОЈ СЕ ХТЕЛО!!!! НИКАДА НЕЋУ ПОДРЖАТИ И РАЗУМЕТИ ТАЈ И ТАКАВ ЧИН......

Slobodana Jovanovica pa ti si smesan,jedan od glavnih zaverenika i velikog "fana" Apisa i kompanije da pise o kralju Aleksandru koji je doneo najbolji porezki sistem u zemlji,stimulisao poljoprivredu,novac koji je imao delio je vojsci,Covek koji je smanji troskove dvora,odrekao se dnevnioca i apanaza kada je pozao u posetu Carigradu iako je mogao sve to da uzme,kao i Nikola Pasic ratni profiter i nesreca srpskog naroda-A to -Pa procitaj recimo Dr Suzanu Rajic od skorijih knjiga i Putovanja Hreberta Vivijena Srbijom-Strasno je to sve-e mnogo lupuas tako da se izrazim kazes :"a kasnija istoriografska nauka nije taj cin preterano osudila," koja to istoriografska nauka Kralja koji ga je ubijo TITA ILI MILOSEVIC SLOBODANA-pa ja verujem da ti ni danas 108 godina posle ne znas kada je odrzan zvanicni parastos kralju,gde su ubijeni?ko im je palio svece,kako je radjena obdukcija-Malo vise citaj-Ja sam o Obrenovicima zajsta mnogo procitao Nisam se koristio Jovanovica jer je on zaverenik i nepouzdan pristrasan i iskljuciv...
E da Sad kudis Englese Sad ih poredis s nama,a sto se mi Srbi vazda poredimo s nekim,kad kog se nesto desi mi se hvatamo one cuvene-"pa eno i njima isto"-Mi smo Srbi ubili svog kralja,bacili ga kros prosor,sekli mu prste i rasporili drob to se u HUMANITARNOM PRAVU U BOZIJEM PRAVU AKO HOPCEH ZOVE ZLOVIN BEZ PRESEDANA I OPRAVDANJA-POGOTOVO STO JE TO URACENO U 20 VEKU A OLIVER KRONVEL JE UBIJEN SAMO 300 GODINA RANIJE CIRKA...
Stoga je izvrseni cin dobio punu podrsku politicke javnosti u Srbiji..-sMESNO I JADNO ALI TO OD NAS sRBA SE I OCEKUJE,ZNAS KADA JE mILOSEVIC DONOSIO ONAJ FAMOZNI ZAKON O INFORMISANJU ON IZJAVI:"DA CE medijska slika Srbiji ovim restriktivnim zakono ici u prilog gradjanstvu a Srbe ce modernizovati!
Isto tako u istoriji je cuvena recenica TITA i ustava iz 1974 kad je Kosovu dao Drzavu on tada rece narod prihvati a njegovi istoricari prenese:"Ovaj ustav je okrovljenje ,ovaj ustav je spas zivo titio i nasa pratija">?
Pusti lazne istoricare ,poslusaj malo Srce procitej malo neke druge izvore moj savet.
e DA ZA KRAJ-TO JE OPRAVDANJE STO JE KRALJ SPASIO SVETINJU SRBIJE HILANDAR OD BUGARA ,TO JE HVALA ZA MIROSLAVOVO JEVANDJELJ ,TO JE HVALA ZA ZICU ,STUDENICU,PRVU BOLNICU KOJU JE LICNO IZGRADIO ZA SPECIJALNE NAMENE,ZA ZANARMERIJU,TO JE HVALA OD SRPSKOG NARODA!
PA DA TO POTVRCUJE MOJU TEZU DA NA SLEDECIM IZBORIMA TREBA DA POBEDI ONAJ STO RECE:"PA MALO VAS JE POBIO"TITOV UNUK JOSKA BROZ
I da kaze Sekspir:UBISTVO KRALJA ODVEDE ZEMLJU U VRTLOG"?
iSKRENO :DA LI MI DANAS ZIVIMO BOLJE? -----99% POSTO GRADJA CE TI RECI NE
dA LI NAM JE RAT KARADJORDJEVIC PETRA DONEO NESTO DOBRO NARAVNO DA NE
ZLOCIN I GNUSTI PREVRAT 1903 NIJEDAN PRAVI ISTORICAR SRBI I GRAJDANIN NE MOZE PRAVDATI-BILO KAKVIM BOLJITKOM,A JOS UZ TO BOLJITKA POSLE TOGA NIKADA NIJE NI BILO!
LAZna slika o obrenovica vidi jos uvek traje-i da:"
Ja umem da kazem da je nas nesrecni kralj nije samo ziveo u pogresno vreme vec je i ubijen i sahranje u pogresno vreme,istorija ona prava o njemu tek danas a vise od vek dolazi na videlo!
i da Procitaj DR.SUZANU RAJIC ILI MEMOARE PAVLA KARADJORDJEVICA GDE CES DA VISI KAKO JE ON KAO DECAK OD 10 GODINA DOZIVEO MAJSKI PREVRAT,KOJI GA je pratio do kralja zivota,koincidencija ili ne identicnu sudbinu kralja Aleksandra zadesila je i njega kada su ga komunisti "isutirali"iz dvora i proglasili ni krivog ni duznog ratnog zlocinca i izdajnika-
I ti mi sad pricas da istorijografska nauka JEL TITOVA nije se bunila o ubistvu PA on pobio 200.000 Srba pa se srbi nisu bunili!
I nemoj me pogresno shvatiti ali mi Srbij samo diktaturu razumemo lanes nesto -lepo ti pukne metak u celo,konfiskuje ti imovinu -i jos ti kaze :"pa to vala za istorijografski nauku-i nasega druga TITA!

Poslednja izmena:
УТИЦАЈ У ДРЖАВИ ПОСЛЕ ЗЛОЧИНА 1903. ИМАЛИ СУ АПИС И ЊЕГОВА БРАТИЈА! ПРОЧИТАЈТЕ МЕМОАРЕ ВОЈВОДЕ МИШИЋА И ПУТНИКА! ОНИ СУ ВЛАДАЛИ УЗ ПАШИЋА ТОМ ДРЖАВОМ ДОК НЕСРЕТНИ ПЕРА НИЈЕ СМЕО ДА ИМ ПИСНЕ! Наравно, регент Александар је био довољно паметан да се отараси багре И ХВАЛА МУ НА ТОМЕ!!!!!!!! Војвода Мишић каже да су Апис и неки од главних официра убица и кољача краљевског пара имали касније пуну заштиту круне то јест суверена!! ЉУДИ СХВАТИТЕ МАФИЈА ДОВЕЛА МАТОРОГ НА ВЛАСТ И ВЛАДАЛА КАКО ЈОЈ СЕ ХТЕЛО!!!! НИКАДА НЕЋУ ПОДРЖАТИ И РАЗУМЕТИ ТАЈ И ТАКАВ ЧИН......

E UPRAVO TAKO KRALJ ALEKSANDAR NAJBOLJE IZ SRBIJE!

Ako Slobodan Jovanovic, nas najveci naucnik iz oblasti prava i istorije, ciji se lik danas nalazi na nasoj najvrednojoj novcanici nije valjan istorijski izvor, to je vase slobodno misljenje, ali ono niti je argumentovano, niti je preovladjujuce. Slobodno mozete da budete autisti i zivite u svojoj virtuelnoj proslosti, niko vam to ne brani, ali ja sam covek koji realno sagledava proslost.

A ako vam Slobodan Jovanovic zbog necega ne odgovara, da vidimo kako je vladavinu kralja Aleksandra opisivao Vladimir Corovic u svojoj „Istoriji Srba”(izvinjavam se sto necu citirati tacne brojeve strana jer nemam pri ruci originalno izdanje, ovo su odlomci iz trece knjige, poglavlje 18. „Poslednji Obrenovic“):

„Млади краљ био је необичнији тип. Своју младост провео је међу туђим лицима, лишен и оца и мајке, у сенци њихове свађе, коју је и сам лично имао прилике да сагледа. Отац и мајка борили су се о његову љубав више због јачања свог положаја уз њега, него из праве родитељске оданости према њему. Опредељујући се час за једну а час за другу страну, а осећајући позадину те борбе, млади краљ је рано прикупљао у себи известан фонд притворства и непоузданости, који се временом све више развијао. Бистар, он је несумњиво имао извесне политичке окретности, али није имао довољно моралног упоришта и потребне сталности. Од оца није наследио све мане, али је једна била довољна да му упропасти цео живот. То је одсуство осећања мере према себи и својим поступцима. У основи аутократа и сав личан, он је мислио да може све што хоће и да је земља његово богом дано наследство којим он може располагати по својим ћудима. Краљ Милан је бар имао извесних успеха: добијање четири округа од Турака и признање независности. Краљ Александар није, међутим, имао ниједног успеха, а у извесним моментима понашао се безобзирније него његов отац. Његова владавина била је само низ дугих криза, које су се пре или после морале завршити катастрофом.“

„У понудама Бечу, да би само стекао поверење, ишао је краљ врло далеко. Пристајао је да се српске железнице уступе Аустријанцима; нудио је царински и војнички савез и чак предлагао „да Србију доведе у онакав положај према Хабзбуршкој монархији у каквом су Баварска и Саксонска стајале према Немачкој царевини". Од Аустрије је, као цену за то, тражио помоћ да добије Стару Србију и северни део Македоније.“

„И у спољашњој политици он је остао без правог става и успеха просто зато што није могао да издржи на једној линији. Ни на једној страни није имао чврста корена и правих пријатеља.“

„Тешку и мучну ситуацију докрајчила је крвава ноћ између 28. и 29. маја. Повећа група официра, већином млађих, сковала је била заверу против краљевског пара и те ноћи упала у двор и убила и краља и краљицу и још неколико других лица, као председника владе, министра војног и краљичину браћу, која су својим понашањем изазвала другове на ту безобзирност. Сам чин, мада необичан ради учешћа официра у њему, да се разумети и донекле и правдати, али су биле сасвим излишне и за осуду извесне суровости после самог убиства. Али, сумње нема, земља је после те крваве ноћи одахнула. Нови режим донео је сасвим нови дух и нови полет.“

Za kraj, Corovic je ovako ocenio period vladavine poslednja dva Obrenovica:

„Период до 1878. до 1903. године пада међу најтеже и најмрачније у новијој историји Србије. За тих двадесет и пет година, после ликвидације турских ратова и свега што је било с њима у вези, земља није доживела ниједног знатнијег стварног успеха, а претрпела је, међутим, један осетан војнички пораз и неколико тешких унутрашњих криза. Било је и формалних побуна, и преких судова, и државних удара, и дворских скандала, који су ишли на рачун образа земље. Обруч који се стезао око нас бивао је све јачи и опаснији.“

„Изгледи Србије нису били нимало лепи. Стешњена споља, притиснута толико да је осећала како скоро губи дах гледајући пред собом затворене све излазе, она је патила и од унутрашњег раздора. Затворена у тесан простор изгледала је као земља у којој се људи, пометени, само узајамно гризу. Не би било, доиста, велико чудо, да се почела губити вера у себе и у боље дане уопште и да је малодушност захватила шире кругове, као што је почела да ломи понеке карактере у интелигенцији. Али, на велико изненађење оних који нису познавали нашу прошлост и наше позитивне особине, ово зло донело је и услове за промену набоље. Доведена скоро до апсурда, ситуација је тражила радикално решење, које је као олуја рашчистило атмосферу. У извесним часовима и људи и природа као да траже да се накупи што више негативног, да би могло после катастрофе да дође олакшање и да се почне изнова, све на другој основи.“

Sto se tice ekonomije, ponovo cu citirati „Istoriju srpskog naroda knjiga 6. tom I“.:

„1904. godine u Srbiji je bilo 93 industrijska preduzeca sa 4623 radnika koja su ostvarila vrednost proizvoda od 8,9 miliona dinara. 1911. godine bilo je 428 preduzeca sa 16095 radnika sa vrednoscu proizvoda od 74,8 miliona dinara“ (str 176.)

„Visak drzavnih prihoda 1906. godine iznosio je 4 miliona dinara, 1906. godine 7,5 miliona dinara. Srbija je u carinski rat usla sa 10 miliona dinara rezerve, a u Balkanske ratove sa 40 miliona. To je u znatnoj meri i omogucilo da se vodi ziva i uspesna sopljna politika od aneksione krize do Balkanskih ratova.“ (str. 178.)

Nasuprot ovom poletu, za vreme kralja Aleksandra:
„Srpska drzava bila je prezaduzena krajem 19. veka... Da bi obezbedili svoja potrazivanja strani poverioci su delegirali svoje predstavnike u Srpsku monopolsku upravu koja je sakupljala prihode drzavnih zaduzenih monopola radi otplate anuiteta. To je znacilo uspostavljanje stranog tutorstva nad srpskim finansijama. Drzavne finansije su sredjene tek u periodu posle 1903. godine“ (str. 103.)

Sto se tice kraljevih zasluga za Hilandar, bolnice, nacionalni rad u Makedoniji, ja to ni u jednom postu na ovoj temi nisam osporavao, ali nazivati ga samo zbog toga najboljim nasim kraljem je besmisleno.

Definitivno Je Corovic bio u neku ruku realniji od Jovanovica-uzgred budi receno- nije argument jer u Titovo vreme na novcanicama su bili provereni zlocinci ali i rudari! Dakle sto se tici finansija vrlo dobro znas da je Srbija a to ti I Corovic pise bila stisnjna izmedju mocne Austrije-Ugorske i Turske ali i Rusije-Sve je to valjalo balanskirati a ne voditi ratnu politiku Kralja Petra Apisa i Misica izdajnika i bitange koji su narod kostali vise od 1 milona mrtvih i unesrecenih!
Slozices se da je ipak najvrednij ljudski zivot ,pa ma kavi "svetli ideali" o nacionalnom oslobocenju bili!.
Sto se tice finansija malo se ne slazemo pronacicu od Herberta Vivijena podatak koliko je drzava bila u Suficitu,kada je otvorena prva fabrika pusaka u Srbiji ...Dakle dugovi nastaju bas u trenutku kada Petar odbija separatni mir i objavljuje rat daleko jacoj Carevini koja nas je posle dolaska Svaba smrvila!To je svo vreme izbegao Aleksandar-i ne samo on izuzev Srpsko Bugarskog rat koji je bio po svima izjednacen po gubicima Obrenovic su uvek bili za diplomatska resenja a ne za rat jer su znali da prilike u zemlji nisu bas najbolje pogotovo kad si izmecu 3 mocne Carevine!
Dakle zlocinci su ubili Aleksandra da bi doveli Pewtra koji nas je eto sve usrecio!
Jos nesto moras imati u vidu a to pise i Corovic ,Aleksandar je ziveo rastrzan izmedju oca i majke u stalnoj borbi oko njega,borio se sa njihovim sujetama,i politickim razlikama-nasuprot tome on je Voleo ,pokusao je da ubedi politicke stranke da deluju zajedno,za Kraljevinu Nije uspeo,politicka borba i bogadjenje pojednicaca i danas je najvaznije u Srbiji!
I da Hilandaru je Kralj Aleksandar darovao 100.000dinara u zlatu ,bio je po svi istoricarima stedljiv i skroman vladar-A izgleda da mu je jedina mana bila to sto je eto oborio jedan ustav i voleo jednu zenu zato su ga Srbi i ubili-Pa to se ni dana ne cenu u Srbiji!
A DA DA NISI ZABORAVIO 6. JANUARSKU DIKTATURU ALEKSANDRA kARADJORDJEVICA!!!!!!!! I DA KAD JE ODRZAN PRVI ZVANICNI PARASTOS?
GDE POCIVAJU?
ZASTO NEMA OBELEZIJA GDE SU UBIJENI DANA?
ZASTO JE SRUSEN KONAK I GDE JE BLAGO ARHIVA IMNOGE VREDNIOSTI IZ NJEGA DANAS?
JA SAM ZAJSTA PUNO CITAO I GOTOVO DA NE POSTOJI NITI JEDAN ISTORICAR KOJEG NISAM PROCITAO O ALEKSANDRU!
sVI SU MU ZAMERALI STO JE VOLO POGRESNU ZENU I ZATO GA UBILI!
a DA LI ZNAS DA JE m TEREZIJA BILA DROLJA IMAL JE 1000 LJUBAVNIKA NIKAD NIKO NIJE POMISLJAO DA JE UBIJE ILI MASAKRIRA!\
i DA EVO TI JEDNOG CITATA KOJ pokazuje da je kralj bio izrazito dobar ali i naivan :kada mu je Pera Todorovic skrnuo paznu da ce ga Naumovic ubiti kralj je rekao:"ma pusti Nauma on je dobar samo malo voli da popije".
Isto tako veCinu oficira kralj je licno stipendirao i finansirao,nalazio im posao izvlacio ih iz bedema oni pseta i bitange masakrirase ga jer su eto Srbiji doneli dobro!VIDI KAKO SU NAM DONELI DOBRO-doK se danS onako lep spektakl pravi u Londonu mi sMO NASEG kralj baciLI kros slicnu terasu-Uzgres da li ste primetili da je princ Vilijam imao istu gardijsku uniformu kao nas kralj Aleksandar? ---Bilo bi jako lepo da i mi imao kralja iz OBRENOVICA!ZIVELI OBRENOVICI!

Poslednja izmena:
Радило се на потпуном затирању трагова о последњим Обреновићима! једини који су поштовали покојни краљевски пар били су Краљ Александар Ујединитељ и Краљица Марија....иначе, не знам да ли знате да је ''Мирослављево јеванђеље'' нстало у ноћи злочина 1903. а онда се на почетку Великог рата МИСТЕРИОЗНО појавило у личном сефу краља Петра....

Радило се на потпуном затирању трагова о последњим Обреновићима! једини који су поштовали покојни краљевски пар били су Краљ Александар Ујединитељ и Краљица Марија....иначе, не знам да ли знате да је ''Мирослављево јеванђеље'' нстало у ноћи злочина 1903. а онда се на почетку Великог рата МИСТЕРИОЗНО појавило у личном сефу краља Петра....

Pa to je notorna cinjenica,da su banditi harali i pljackali sve iz konaka! E sad oko Aleksandra uJuedinitelja ,ne znam,jedino koga cenim iz familije Karadjordjevic je Princ Pavle koji je na slican nacin pokusavao nemoguce sa Srbima,i njega su isutirali kao i Aleksandra,ispustio je dusu u najvecoj muci i u kosmarima buncajuci -"NEMOJTE IH UBITI MOLIM VAS"misleci na Kralja Aleksandra i kraljicu Drgau,on je kao 10-godisnjak inace slucajno bio prisutan kad su zaverenici pricali plan ubistva Petru!
Inace od je 1941.godine primljen Kod Hitlera kao s ogromnim postovanjem,i nezabelezenim ovacijama uz himnu i sve pocasti,Nazalost ostao je kao i Kralj Aleksandra Neshvacen i "tiranin" kako neko rece ovde "neustavno dosao na vlast"Mi Srbi ko o cemu mi o legalnosti u Prvo sv.Ratu koji smo mogli izbeci srbi o legalnosti u drgom covek lepo otisao i dobio priznanje da nas Hitler nece taknuti ,a mi Srbi odma na luce kataci ,lanci laserski zraci i o legalnosti-Kasnije kad smo iz rusevina po ko zna koji put vadili mrtve i sumirali stetu-Tito ponovo zlocina i krvnik povede pricu o legalnosti i bratskom savezu drugova i drugarica u uzjahu privrede i kako napuisa neko baci se na "istorijografsku nauku o Srbima-Smejurija bre ,dok mi Srbi ne shvatimo da smo jedinu u Evropi a verovatno i u Svetu svog kralja izmasakrirali i bacili kroz prozor nece nam ici bolje-NIKAD!Varvari ostaju Varvari

Више него неозбиљно позивати се на војводу Путника када је реч о "завереницима".Путник је био у добрим односима са њима и важио за њиховог заштитника у војсци,тек после његове смене и смрти,када је доведен Бојовић ,почео је обрачун регента и Пашића са Аписом.

Poslednja izmena:
Pa to je notorna cinjenica,da su banditi harali i pljackali sve iz konaka! E sad oko Aleksandra uJuedinitelja ,ne znam,jedino koga cenim iz familije Karadjordjevic je Princ Pavle koji je na slican nacin pokusavao nemoguce sa Srbima,i njega su isutirali kao i Aleksandra,ispustio je dusu u najvecoj muci i u kosmarima buncajuci -"NEMOJTE IH UBITI MOLIM VAS"misleci na Kralja Aleksandra i kraljicu Drgau,on je kao 10-godisnjak inace slucajno bio prisutan kad su zaverenici pricali plan ubistva Petru!
Inace od je 1941.godine primljen Kod Hitlera kao s ogromnim postovanjem,i nezabelezenim ovacijama uz himnu i sve pocasti,Nazalost ostao je kao i Kralj Aleksandra Neshvacen i "tiranin" kako neko rece ovde "neustavno dosao na vlast"Mi Srbi ko o cemu mi o legalnosti u Prvo sv.Ratu koji smo mogli izbeci srbi o legalnosti u drgom covek lepo otisao i dobio priznanje da nas Hitler nece taknuti ,a mi Srbi odma na luce kataci ,lanci laserski zraci i o legalnosti-Kasnije kad smo iz rusevina po ko zna koji put vadili mrtve i sumirali stetu-Tito ponovo zlocina i krvnik povede pricu o legalnosti i bratskom savezu drugova i drugarica u uzjahu privrede i kako napuisa neko baci se na "istorijografsku nauku o Srbima-Smejurija bre ,dok mi Srbi ne shvatimo da smo jedinu u Evropi a verovatno i u Svetu svog kralja izmasakrirali i bacili kroz prozor nece nam ici bolje-NIKAD!Varvari ostaju Varvari

Какве дечје приче ...

Какве дечје приче ...

Знамо сви врло добро на шта ја мислим када кажем да је Апис имао покриће круне, то јест Петра, маторог сплеткароша...... То за кнеза Павла нису дечје приче, он је био врло сензибилан човек, емотивац просто речено. Мислим да је твоја велика грешка што се у сагледавању одређених историјских дешавања позиваш ИСКЉУЧИВО на написане књиге, које су свакако својеврстан доказ о једном времену, али нису цела истина, историја је у великом броју нешто сасвим друго од онога што је неко написао....па толике стотине година учимо како је Вук Бранковић издао Србе на Косову, а то је ноторна неистина..... а постоје и мишљења која доводе у питање и српски пораз на Косову...то су два одлична примера.

0032l.jpg

E ОВО су као награду добили крвници и убице српског краља у Жичи на крунисању, или тако нечему новог краља Петра....о томе можете такође прочитати у мемоарима војводе Мишића.

Знамо сви врло добро на шта ја мислим када кажем да је Апис имао покриће круне, то јест Петра, маторог сплеткароша...... То за кнеза Павла нису дечје приче, он је био врло сензибилан човек, емотивац просто речено. Мислим да је твоја велика грешка што се у сагледавању одређених историјских дешавања позиваш ИСКЉУЧИВО на написане књиге, које су свакако својеврстан доказ о једном времену, али нису цела истина, историја је у великом броју нешто сасвим друго од онога што је неко написао....па толике стотине година учимо како је Вук Бранковић издао Србе на Косову, а то је ноторна неистина..... а постоје и мишљења која доводе у питање и српски пораз на Косову...то су два одлична примера.

Citat Original postavio DareS Pogledaj poruku
Какве дечје приче ...
Decije price-pa idi klici titu on je za nas Srbe spas ,Vi koji masakar opravdavate eto bio je "diktator"Sram Vas bilo!

Interesantna je vasa teorija o tome kako je Pavle Karadjordjevic kao dete prisustvovao zaverenickom sastanku, samo bi mogli jos da razjasnite da li je on dolazio u Beograd i kako (posto je svim Karadjordjevicima do 1903. bilo zabranjeno da dolaze u Srbiju) ili su se Apis i drugovi nekim cudom nasli i dogovarali u Zenevi, gde je ovaj tada ziveo. A Pavle je za razliku od Aleksandra Obrenovica na legalan nacin postao knez namesnik, samo zaboravljate da kazete da je i on ukinuo parlament (i to da bi se ulizivao Maceku i Hrvatima koji su to trazili) i da je planirao da maloletnog Petra II proglasi za ludog da bi on i dalje bio vladar! Dalje, Pavle je bio britanski covek, po njihovom nalogu je oterao Milana Stojadinovica (najboljeg predsednika vlade koga smo imali izmedju dva rata, i koji je bio mnogo bolji prijatelj s Hitlerom nego on), on je nastojao da okolisa koliko je mogao, a kad vise nije imalo kud, kad su nas Nemci otvoreno pritisli morao je da se saglasi da se pakt prihvati, a onda su nasi veliki i civilizovani prijatelji Englezi organizovali puc da ga maknu kako bi im uspelo da ratuju sa Nemcima do poslednje kapi srpske krvi. A da se on licno nije slagao sa prilaskom Trojnom paktu svedoci i to da on nije otisao na potpisivanje u Bec (pa nije dosao ni Hitler).

O tome da se pod Karadjordjevicima nastojalo da se zatru tragovi o poslednjim Obrenovicima, mogu opet da vas uputim na sajt Narodne biblioteke, pogledajte npr. "Politiku" od 7. 9. 1930. gde se na prvoj strani izvestava o predaji novih vojnih zastava, pa se nabrajaju pukovi, izmedju ostalih i 1. pesadijski puk „Milosa Velikog“, 2. pesadijski puk „Kneza Mihaila“ i 6. pesadijski puk „Kralja Milana“, 10. pesadijski puk „Takovski“ - svi nazivi jedinica ostali su isti od vremena Obrenovica, od njih petorice sva trojica koja su ratovala imala su i dalje svoje pukove. U knjizi "Znamenite bitke i bojevi srpske i crnogorske vojske, tom 3" ima na pocetku govor regenta Aleksandra koji pred pocetak ofanzive 1912. poziva svoje vojnike „da ponovo oslobode sveto Kosovo do koga su vec jednom bili stigli njihovi ocevi pod slavnim kraljem Milanom.“ Vec sam pomenuo da su sve centralne ulice ostale sa njihovim nazivima. I danas se po Obrenovicima nazivaju vece i glavnije ulice u BG-u u odnosu na Karadjordjevice)

Ako je vama zakonitost bitna samo kada je trebalo da stiti jednog coveka, a ne i onda kada taj isti covek krsi ustav i zakone, to je selektivna pravda. A jos su Aristotel i Platon ustanovili da je bolje kada u drzavi postoje i rdjavi zakoni koji se striktno postuju, nego dobri zakoni koji ne vaze podjednako za sve.

Vase je pravo da budete monarhisti, ali nazalost aktuelni kandidat za kralja je uspeo da svojom pojavom odbije prilican broj ljudi od ideje restauracije.

Sto se tice zatiranja tragova o Obrenovicima-pa ne ogleda se zatiranje tragova u gusenju nacionalnog bica u drzavi.Time sto bi neko ukinuo naziv Puka vojske Milosa velikog samo bi sebi naneo stetu,a efekat u "zatiranju"tragova ne bi postigao vec bi shodno tome pristaleice Veloka Milosa jos jace se konfrontirale sa onim drugim-znaci ne potiru se znamenite licnosti istorije tako sto ces izbrisati njihovo ime-Postoji svet naroda koja je bitnija o pukom pisanju novina o primenovanju puka konjickog,.,,,
Dakle to pod 1 pod dva mi i dana imamo i ulicu kolko se ja secam zrtava antivasisticke borbe,pa je niko ne preimenuje-a ne da zove to brisanje tragova Konunista-imamo i ulice zlocinaca komunistickog rezima kao sto su provereni Savo Kovacevic-Mosa Pijada i ostali!Dakle potpuno pogresno cenis stvari-
Zatiranje istorije jedne velike familije koja je mnogo uradila za otadzbinu kakva je familija OBRENOVIC ogleda se u tome sto su od 15 objekata vezanih za njih ostali samo 2 i to znatno izmenjena!Dakle o arhivama kralja Aleksandra da i nepricamo,a sta je sa testamentom kraljice Natalije!Dakle postoji forme zatiranja tragova jedne porodice kakva je bila Obrenovic-Gde su pokretne relikvije,umetnicka dela,razni spisi sve je to ukradeno,unisteno u prevratu-Kralja Petar se znatno time bavio po dolazku na presto,s tim sto su vlast obavljali Bitange zavrenicke a on je bio samo pijun!
I da Nisu se samo zatiranjem tragova Obrenovica Bavili Karadjordjevici ,najveci deo Golgote i istorijske kako ti rece "nauke"-Obrenovice je zadesio od 1945-1996 u tom periodu kao da nisu ni postojali,kao da je Srpskaistorija pocela sa Austro ugarskim zlocincom Titom!
Jos nesto Procitaj memoare Lekara Adasevica -on bas pise o tome kako se nije smelo ni u crkvu otic-ni pisati o njima tek je mnogo godina kasnije zavrsio svoje memoare.
I da prvi put u novijoj srpskoj istoriji ,znak OBRENOVICA TJ.DVOGLAVOG ORLA NA DVOR KRALJA MILANA VRATIO JE DR.ZORAN DJINDJIC OBORIVSI KOMUNISTICKU PETOKRAKU-NAZALOST I NJEGA SMO UBILI-VEROVATNO DA SRBIJI BUDE BOLJE KAKO OVDE MNOGI NEUKI,I BEZOSECAJNI LJUDI NAVODE!Zbog toga je Istorija Apisa ocenila kao bitangu i pijanduru-dok je recimo Laza Petrovic,upravnik grada Mrasicanin ili ZIVOJIN PAVLOVIC zapisani su u istriji kao simbol VERNOSTI,HRABROSTI,ODANOSTI I ONOGA STO SE NE MOZE KUPITI PRICOM-DA MASAKAR JEDNOG DONOSI SRECU DRUGOM-ZIVELI OBRENOVICI NAJBOLJE IZ SRBIJE!

Back