Косовка битка

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Samo da napomenem, za svaki slučaj, da sam bio sarkastičan.

Ne, ne vide se 4S.

Vidi se neki krst na grbu na grudima crnog dvoglavog orla na crvenoj pozadini. Neka travčica je tako zgodno naslikana da malo zaklanja sliku. Sad kad sam obratio pažnju, još mi je i čudnije šta je to Prediċ naslikao…

Kosovka_devojka.jpg

Da nisi ti video ovu varijaciju na temu? Kakva interpretacija... :hahaha:

Kosovka%20devojka%20(1).JPG

Ne treba da ti bude cudno ... To sto vidis dole , taj crni dvoglavi orao , koji neodoljivo podseca na alabanski grb je u stvari Nemanjicka ratna zastava . Danasnja Albanska zastava je zapravo nemanjicka ratna zastava, s tim sto je imala i cetiri ocila . Albanci iz danasnja Albanije su jednim delom bili nemanjicka placena vojska . Kasnije je Otomanska imperija taj albanski zivalj preselila na jug albanije , juzno od reke Skumbre a oni su i dan danas pravoslavni , a na sevetr , kod prokletija doselila Mirdite . ljute razbijnike .

pa cekaj,zasto bi neki tamo arnauti pristali da ratuju za Konstantina Dragasa,jos u tudjoj zemlji?.......oni su uvek bili ratoborni i niko njih nikada nije pokorio u pravom smislu reci na duzi period,pa cak ni car Dusan.......uostalom,odakle konstantin dragas na teritoriji albanije??

pa bilo bi tesko ili nemoguce tesko oklopljenom konjaniku u punom galopu da izbegne satore ako bi se ti satori nekim cudom odjednom stovrili ispred njega na udaljenosti od 20 metara......ali posto konjica jurisa na otvorenom polju,a tu se obicno postavljaju i satori i logori,logicno bi bilo da su srpski vitezovi spazili te satore mnogo ranije,pa bi imali vremena da galopiraju u drugacijem pravcu kako bi ih izbegli...

ali nije to toliko ni bitno,vaznije je pitanje ko se onda suprotstavio srpskoj konjici?.....ako je ona nagnala u beg turke,to znaci da ih je prvo PREGAZILA.......a pitanje je sta od tih vojnih odreda koje pregazi konjica u srednjem veku ostaje?...............

znaci,tesko da su turci uzeli mahom da beze od srpske konjice(nemoguce,konjica je brza i stigla bi ih),pa onda kada su srbi zapeli o satore (?!) turci navalili na zaglavljenu konjicu.....

pa dobro,sada ti malo suvise iznosis svoje misljenje.....mislim,na osnovu kog izvora se vidi da je Vlatko Vukovic TOTALNO bio potucen?..........a opet suvise ti je relativno misljenje kako je Tvrtko bio manipulator,i narocito prevarant.............on jeste zaista bio potomak Nemanjica po zenskoj liniji

Ovo je strasno, da li ti neces da shvatis ili se trudis da ne shvatis neke stvari !!!???
Prvo, Konstantin Dragas JESTE pomogao Turcima, slao je i svoje a i albanske odrede kojima je platio, da lis i cuo za poslovicu PARE VRTE GDE BURGIJA NECE ?!?!
E pa o tome se radi i ova poslovica sve objasnjava...

Pod dva, da li si nekad jahao konja ?!
Jer da jesi ti bi znao o cemu pricam i na sta mislim, DA LI TI MISLIS DA JE MOGUCE STICI 5000 VOJNIKA I PREGAZITI IH ZA 15 MINUTA ???Molim te da ubuduce pazis sta pricas...

Pod tri, Tvrtko jeste bio manipulator jer da nije on ne bi slao pisma sirom Evrope i proglasavao SVOJU POBEDU !I Vlatko Vukovic jeste bio potucen do kolena, totalno su ga razbili i zato se i povukao, ako je Tvrtko bio potomak Nemanjica (sto nie istina) zasto licno nije dosao u boj ?

Ovo je strasno, da li ti neces da shvatis ili se trudis da ne shvatis neke stvari !!!???

a cemu tolike emocije?......sta je inace strasno?.....ja sam ti postavio pitanja,ti ne odgovaras

Prvo, Konstantin Dragas JESTE pomogao Turcima, slao je i svoje a i albanske odrede kojima je platio, da lis i cuo za poslovicu PARE VRTE GDE BURGIJA NECE ?!?!
E pa o tome se radi i ova poslovica sve objasnjava...

konstantin je pomogao turcima tako sto su presli preko njegovih teritorija i sto ih je ugostio......to je sve sto se vidi iz istorijskih izvora......

e sad,gde si cuo ili odakle si procitao da je slao albanske odrede?.....iz kog izvora?....koliko im je platio?........i opet te pitam kakve veze ima Konstantin Dragas sa Albanijom??

Pod dva, da li si nekad jahao konja ?!
Jer da jesi ti bi znao o cemu pricam i na sta mislim, DA LI TI MISLIS DA JE MOGUCE STICI 5000 VOJNIKA I PREGAZITI IH ZA 15 MINUTA ???Molim te da ubuduce pazis sta pricas...

jahao sam konja....i da mi das teski oklop i koplje,mogao bih da nateram konja u galop i da izbegnem neku prepreku koja se nalazi na vise od 100 metara od mene......da li ti mislis da kada se konj zatrci on apsolutno ne moze da promeni pravac?...:)

odkud znas da je bilo 5000 vojnika?......i zavisi koliko ih konjanika juri......ako npr 1000 konjanika juri 5000 pesadinaca,MOZE da ih pregazi........mozda ne bas za 15 minuta,ali u kratkom roku....

Pod tri, Tvrtko jeste bio manipulator jer da nije on ne bi slao pisma sirom Evrope i proglasavao SVOJU POBEDU !I Vlatko Vukovic jeste bio potucen do kolena, totalno su ga razbili i zato se i povukao, ako je Tvrtko bio potomak Nemanjica (sto nie istina) zasto licno nije dosao u boj ?

pa mozda je slao pisma i proglasavao pobedu,zato sto je na samom bojnom polju i doslo do pobede.............opet te pitam kako znas da je Vlatko Vukovic bio porazen?.....jesi li bio tamo i snimao bitku telefonom ili kamerom?

Tvrtko nije dosao licno u boj,jer nije on bio kralj Srbije,vec Bosne........dovoljno je bilo sto je poslao Vlatka Vukovica i deo svoje vojske.....ako si primetio,niko drugi nije cak ni to uradio........tako da treba biti zahvalan i na tome.....

a cemu tolike emocije?......sta je inace strasno?.....ja sam ti postavio pitanja,ti ne odgovaras

konstantin je pomogao turcima tako sto su presli preko njegovih teritorija i sto ih je ugostio......to je sve sto se vidi iz istorijskih izvora......

e sad,gde si cuo ili odakle si procitao da je slao albanske odrede?.....iz kog izvora?....koliko im je platio?........i opet te pitam kakve veze ima Konstantin Dragas sa Albanijom??

jahao sam konja....i da mi das teski oklop i koplje,mogao bih da nateram konja u galop i da izbegnem neku prepreku koja se nalazi na vise od 100 metara od mene......da li ti mislis da kada se konj zatrci on apsolutno ne moze da promeni pravac?...:)

odkud znas da je bilo 5000 vojnika?......i zavisi koliko ih konjanika juri......ako npr 1000 konjanika juri 5000 pesadinaca,MOZE da ih pregazi........mozda ne bas za 15 minuta,ali u kratkom roku....

pa mozda je slao pisma i proglasavao pobedu,zato sto je na samom bojnom polju i doslo do pobede.............opet te pitam kako znas da je Vlatko Vukovic bio porazen?.....jesi li bio tamo i snimao bitku telefonom ili kamerom?

Tvrtko nije dosao licno u boj,jer nije on bio kralj Srbije,vec Bosne........dovoljno je bilo sto je poslao Vlatka Vukovica i deo svoje vojske.....ako si primetio,niko drugi nije cak ni to uradio........tako da treba biti zahvalan i na tome.....

Bosanac, ako to mozes da uradis sa konjem onda si CAK NORIS !!!:rotf:

A pod dva nemoj da si ironican i bezobrazan, to sam citao, prvi Marvo Orbin ukazuje na VELIKU pomoc Konstantina Dragasa !
Pod tri, ako bi imao dovoljno novca da priustis sebi knjigu "KNEZ LAZAR I NJEGOV ZAVET" naucio bi nesto i ne bi bio toliko bezobrazan !U toj knjizi sve pise i mnogi pouzdani izvori govore kako je Vlatko Vukovic do nogu potucen a boj se zavrsio NERESENO !!!

Bosanac, ako to mozes da uradis sa konjem onda si CAK NORIS !!!:rotf:

A pod dva nemoj da si ironican i bezobrazan, to sam citao, prvi Marvo Orbin ukazuje na VELIKU pomoc Konstantina Dragasa !
Pod tri, ako bi imao dovoljno novca da priustis sebi knjigu "KNEZ LAZAR I NJEGOV ZAVET" naucio bi nesto i ne bi bio toliko bezobrazan !U toj knjizi sve pise i mnogi pouzdani izvori govore kako je Vlatko Vukovic do nogu potucen a boj se zavrsio NERESENO !!!

izvini,a zasto ti ovde nesto kao nabrajas,pod jedan,pod dva,pod tri......da li ti treniras neku strogocu?

ja nisam bosanac.......srbin sam 100%,rodjen u srbiji i celog zivota ovde zivim...:)

pa ok,jedno je da neko ukazuje na VELIKU pomoc,a drugo je u cemu se ta pomoc sastojala.......znaci sta kaze Marvo Orbini?.......da li on pominje neke albance?.......inace,mnogi istoricari uzimaju marav orbinija i njegovo kraljevstvo slovena sa rezervom....

znaci,ako mogu da nateram konja da promeni malo pravac u punom galopu,ok,onda jesam CAK NORIS......mada,to moze svako ko ume da jase konja.....onda smo svi mi CAK NORISI :).........a takodje,i srpska vojska tokom bitke na kosovu je bila sastavljena od Cak Norisa....

a ko je napisao tu skupu knjigu ""KNEZ LAZAR I NJEGOV ZAVET"?....da nije mozda knez Lazar licno?.......ako ti imas tu knjigu,molim te,procitaj izvore koji govore o Vlatkovom totalnom porazu i navedi ih ovde na forumu u par recenica....

uostalom,kako moze u toj knjizi SVE da pise?.....onda ili je to neka CAROBNA knjiga,ili je pisao knez Lazar licno,ili je autor te knjige bio prisutan tokom boja na kosovu.....i snimao sve kamerom

izvini,a zasto ti ovde nesto kao nabrajas,pod jedan,pod dva,pod tri......da li ti treniras neku strogocu?

ja nisam bosanac.......srbin sam 100%,rodjen u srbiji i celog zivota ovde zivim...:)

pa ok,jedno je da neko ukazuje na VELIKU pomoc,a drugo je u cemu se ta pomoc sastojala.......znaci sta kaze Marvo Orbini?.......da li on pominje neke albance?.......inace,mnogi istoricari uzimaju marav orbinija i njegovo kraljevstvo slovena sa rezervom....

znaci,ako mogu da nateram konja da promeni malo pravac u punom galopu,ok,onda jesam CAK NORIS......mada,to moze svako ko ume da jase konja.....onda smo svi mi CAK NORISI :).........a takodje,i srpska vojska tokom bitke na kosovu je bila sastavljena od Cak Norisa....

a ko je napisao tu skupu knjigu ""KNEZ LAZAR I NJEGOV ZAVET"?....da nije mozda knez Lazar licno?.......ako ti imas tu knjigu,molim te,procitaj izvore koji govore o Vlatkovom totalnom porazu i navedi ih ovde na forumu u par recenica....

uostalom,kako moze u toj knjizi SVE da pise?.....onda ili je to neka CAROBNA knjiga,ili je pisao knez Lazar licno,ili je autor te knjige bio prisutan tokom boja na kosovu.....i snimao sve kamerom

Sine, sta hoces ti od mene je li ???
Jel imas neki problem, ja sta god objasnim ti imas nesto protiv, sine, imas ti i ustanove gde se lece kompleksi...JA OVO SIGURNO NISAM IZMISLIO, SAMO TI IMAS NESTO PROTIV I PLUS BOGOHULIS I VREDJAS SVETOG KNEZA LAZARA !
SRAM TE BILO !

Sine, sta hoces ti od mene je li ???
Jel imas neki problem, ja sta god objasnim ti imas nesto protiv, sine, imas ti i ustanove gde se lece kompleksi...JA OVO SIGURNO NISAM IZMISLIO, SAMO TI IMAS NESTO PROTIV I PLUS BOGOHULIS I VREDJAS SVETOG KNEZA LAZARA !
SRAM TE BILO !

ja nisam tvoj sin,i pitao sam da mi odgovoris na sasvim normalna i uljudna pitanja koja sam ti postavio....znaci hocu sasvim normalno da dikutujemo o kosovskoj bitci

ti nista nisi objasnio........i kako to mislis,samo ja imam nesto protiv?.......protiv cega ja nesto imam?

i kako to bogohulim i vredjam kneza Lazara,hajde mi objasni,bas me zanima

(inace tvoj citirani post govori dosta o kompleksima)

Ja govorim svoje vidjenje bitke a hvala Bogu nisam kompleksas kao ti...
Tvoja ogranicenost se vidi u recenici gde mi govoris da nisi moj sin kao da ne znas da je to jedan obican narodni izraz a pitanja postavljas veoma ironicno...
Lazara vredjas tako sto govoris kako je on pisao knjige, kako su njegovi ratnici bili chuk norisi i kako je njegov zivotopisac bio totalno nepouzdan sto nije istina !
Citao sam mnoge izvore, i od mavro orbina, i od mnogih turskih knjzevnika, ponesto sam citao i iz bsanske literature a najvise iz francuske i engleske, i oni tekodje govore o Kosovu, sami Turci kazu da je Konstantin dobio zadatak da "prikupi arnaute iz divlje zemlje, napravi od njih vojsku i pridruzi ih Turcima"...Ne znam sta ti jos nije jasno, kad bi znao da citas i kad bi nesto procitao pa sklopio kockice u glavi znao bi o cemu pricam...I nemoj vise da me smaras...PozZz

Srbija u 14 veku nije "nacionalna drzava"..Knez Lazar je na Kosovo polje izveo "stalesku feudalnu vojsku"... Mavro Orbin pise svoje delo na kraju 16 veka i nije pouzdan istorijski izvor, za dogadjaje iz 1389..
najstariji ist.izvor je zapis dva monaha iz 1389 koji su culi da se bitka odigrala te godine...

Ja govorim svoje vidjenje bitke a hvala Bogu nisam kompleksas kao ti...
Tvoja ogranicenost se vidi u recenici gde mi govoris da nisi moj sin kao da ne znas da je to jedan obican narodni izraz a pitanja postavljas veoma ironicno...
Lazara vredjas tako sto govoris kako je on pisao knjige, kako su njegovi ratnici bili chuk norisi i kako je njegov zivotopisac bio totalno nepouzdan sto nije istina !
Citao sam mnoge izvore, i od mavro orbina, i od mnogih turskih knjzevnika, ponesto sam citao i iz bsanske literature a najvise iz francuske i engleske, i oni tekodje govore o Kosovu, sami Turci kazu da je Konstantin dobio zadatak da "prikupi arnaute iz divlje zemlje, napravi od njih vojsku i pridruzi ih Turcima"...Ne znam sta ti jos nije jasno, kad bi znao da citas i kad bi nesto procitao pa sklopio kockice u glavi znao bi o cemu pricam...I nemoj vise da me smaras...PozZz

pa ok,ja postujem tvoje vidjenje kosovske bitke,ali samo ti postavljam neka pitanja u vezi toga......ovo je forum,koji tome i sluzi zar ne?

i sta je lose ako su lazarovi ratnici bili cak norisi?.....pa cak noris je olicenje snage i okretnosti,i da su ovi bili takvi,sigorno bi jos vise olesili turke........(ovo je cimanje,nije tebi upuceno)

nije da vredjam Lazara,nego sam te sasvim normalno pitao ko je autor te knjige o Lazaru koju si spomenuo?......i KO je lazarov zivotopisac?.......znaci,zanima me ime i prezime tog coveka,kako bih potrazio njegovo delo i procitao

i opet,bih te zamolio samo da ovde napises koja si dela procitao od turskih knjizevnika?..koji to turci tako detaljno pricaju o Konstantinu Dragasu?........i koja to francuska i engleska literatura govore o kosovu?......to me sve zanima,kako bih i ja to sve procitao i video na koje se ISTORIJSKE IZVORE oni pozivaju......

shvatas?........svi se oni moraju pozivati na neke izvore,jer svi ti autori nisu bili savremenici bitke,odnosno nisu bili tamo prisutni i snimali bitku mobilnim telefonom,kako sam vec,priznajem ironicno napisao...

znaci,znam da citam i da se bavim istorijskim istrazivanjem,to mi je neka vrsta hobija......ali za to su obavezni izvori.......

ali kako sam ti jos ranije rekao,i kako je jos nekoliko clanova foruma napisalo,mnoge izvore treba uzimati sa rezervom......npr Marvo Orbini.......on je ziveo u 16 veku.....a kosovska bitka je bila krajem 14 veka.......znaci i on se morao pozivati na neke izvore,ili neku svoju istoriju da pravi dok je opisvao kososvku bitku....

takodje neki turski izvori kazu da je srba bilo vise stotina hiljada tokom bitke......sto je totalno nelogicno i nemoguce

pa ok,ja postujem tvoje vidjenje kosovske bitke,ali samo ti postavljam neka pitanja u vezi toga......ovo je forum,koji tome i sluzi zar ne?

i sta je lose ako su lazarovi ratnici bili cak norisi?.....pa cak noris je olicenje snage i okretnosti,i da su ovi bili takvi,sigorno bi jos vise olesili turke........(ovo je cimanje,nije tebi upuceno)

nije da vredjam Lazara,nego sam te sasvim normalno pitao ko je autor te knjige o Lazaru koju si spomenuo?......i KO je lazarov zivotopisac?.......znaci,zanima me ime i prezime tog coveka,kako bih potrazio njegovo delo i procitao

i opet,bih te zamolio samo da ovde napises koja si dela procitao od turskih knjizevnika?..koji to turci tako detaljno pricaju o Konstantinu Dragasu?........i koja to francuska i engleska literatura govore o kosovu?......to me sve zanima,kako bih i ja to sve procitao i video na koje se ISTORIJSKE IZVORE oni pozivaju......

shvatas?........svi se oni moraju pozivati na neke izvore,jer svi ti autori nisu bili savremenici bitke,odnosno nisu bili tamo prisutni i snimali bitku mobilnim telefonom,kako sam vec,priznajem ironicno napisao...

znaci,znam da citam i da se bavim istorijskim istrazivanjem,to mi je neka vrsta hobija......ali za to su obavezni izvori.......

ali kako sam ti jos ranije rekao,i kako je jos nekoliko clanova foruma napisalo,mnoge izvore treba uzimati sa rezervom......npr Marvo Orbini.......on je ziveo u 16 veku.....a kosovska bitka je bila krajem 14 veka.......znaci i on se morao pozivati na neke izvore,ili neku svoju istoriju da pravi dok je opisvao kososvku bitku....

takodje neki turski izvori kazu da je srba bilo vise stotina hiljada tokom bitke......sto je totalno nelogicno i nemoguce

Aminnn:worth::worth::worth: Ilarion Ruvarac XIX vek "Borba za kriticku istoriografiju se nastavlja u Srbiji...":cool:

Српско-османски односи у другој половини 14. века
литература
Историја српског народа I-II, Београд 1981, 1982.
Р. Мантран, Историја Османског царства, Београд 2002. (Никола Ватен)
Х. Иналџик, Османско царство, класично доба 1300 – 1600, Београд 1974.
Историја Црне Горе II-2, Tитоград 1970.
S. Reinert , From Nis to Kosovo Polje, reflections on Murad I’s final years, Ottoman Emirate (1300-1389), Crete University press Rethymnon 1993, 169-210

допунска литература
М. Спремић, Бранковићи – обласни господари Косова, Свети кнез Лазар, Београд 1989, 121-130.
М. Спремић, Вук Бранковић и Косовска битка, Глас САНУ CCCLXXVIII (1996) 85-107.
Ђ Тошић, Босна и Турци од Косовске до Ангорске битке, Зборник за историју БиХ 1, Београд 1995, 85-97.
С. Ћирковић, Косово поље, 15. јуни 1389, Косовска битка 1389. године, Галерија
САНУ св. 65, Београд 1989, 80-93.

С. Ћирковић, Поклад краља Вукашина, ЗФФБ XIV-1 (1979) 153-163
С. Ћирковић, Косовска битка у међународном контексту, Глас САНУ CCCLXXVIII (1996) 49-69
М. Шуица, Приповести о српско-турским окршајима и «страх од Турака» 1386. године, Историјски часопис(2006) 93-121.
М. Шуица, Завера властеле против кнеза Стефана Лазаревића 1398. године, ИГ 1-2 (1997) 7-25.
В. Трпковић, Турско-угарски сукоби до 1402, ИГ 1-2 (1959) 93-121.
Р Михаљчић, Лазар Хребељановић, историја, култ, предање, Београд 1989.
Р. Михаљчић, Јунаци косовске легенде, Београд 1993.
О кнезу Лазару, Зборник са научног скупа, Београд 1975.
М. Пурковић , Кнез и деспот Стефан Лазаревић, Београд 1978.

pa, kome se svidja nek izvoli citati:):):)

Ne treba da ti bude cudno ... To sto vidis dole , taj crni dvoglavi orao , koji neodoljivo podseca na alabanski grb je u stvari Nemanjicka ratna zastava . Danasnja Albanska zastava je zapravo nemanjicka ratna zastava, s tim sto je imala i cetiri ocila . Albanci iz danasnja Albanije su jednim delom bili nemanjicka placena vojska . Kasnije je Otomanska imperija taj albanski zivalj preselila na jug albanije , juzno od reke Skumbre a oni su i dan danas pravoslavni , a na sevetr , kod prokletija doselila Mirdite . ljute razbijnike .

Meni li nadje da prodajes ono za ono, a? :mrgreen:

Мислим да си овога пута поставио истину. Тако требаш увек. То је прошлост а од правилног сагледања прошлости улазиш у бољу будућност.

Pa nije baš jer Srbija nije pala pod vazalni odnos još narednih 20 godina i ako je pretrpela ogromnu štetu i gubitak plemstva.
Nije bila saveznica već je postala deo otomanskog carstva ali nije ratovala na strani Turaka kao plaćena vojska što je bio slučaj sa Albancima.(ne govorim o janičarima)
Albanci su još do 1478 godine pružali otpor Turcima u utvđenoj Kroji i zapali pod njihovu vlast.

Pa nije baš jer Srbija nije pala pod vazalni odnos još narednih 20 godina i ako je pretrpela ogromnu štetu i gubitak plemstva.
Nije bila saveznica već je postala deo otomanskog carstva ali nije ratovala na strani Turaka kao plaćena vojska što je bio slučaj sa Albancima.(ne govorim o janičarima)
Albanci su još do 1478 godine pružali otpor Turcima u utvđenoj Kroji i zapali pod njihovu vlast.

Ти ниси ништа истинито навео, а зашто? Да ли стварно мислиш да тако можеш нешто постићи?

Ovako da probam da pojasnim a da nikoga ne uvredim.
Problem je dvojakih merila za šta smo i mi zaslužni jer smo mi preneli mit da je kosovskom bitkom bilo sve gotovo.
Car Lazar nije bio gospodar Srbije već pomoravlja.
Ban Tvrtko i Vuk Branković ga nisu videli kao svog vrhovnog gospodara već kao kolegu velikaša koji je simbolično rečeno imao ulogu kapetana srpske vojske na Kosovu.
Predhodilo je da su Ban Tvrtko i Lazar Hrebeljanović oslepeli Nikolu Atomanovića i podelili njegove teritorije.
Balša Crnojević je primio islam i postao poznat kao Ali Beg Crnojević a to je imalo za posledicu da mu je Ban Tvrdko oduzeo Hercegovinu a Vuk Branković Prizren.
Balša se sveo na mali primorski pojas za koji izvori navode da je imao problema sa međuplemenskim separatizmom.
Oženio je ćerku cara Lazara da bi popravio politički rejting ali mu to nije mnogo pomoglo.
Kasnije sa strpljenjem Balša je obnovio Zetu.Negde izvori navode kod istoričara 19'og veka da se Alibeg Crnojević i Đorđe Skenderbeg preklapaju kao iste ličnosti ali to nije dokazano.

Srbija prestaje biti carevina smrću Uroša postaje feudalna država.
Albanija postaje feudalna država u 12'om veku i to nastavlja biti.

Dakle gubitkom carevine nama se drugačije broji svaki poraz nego drugim narodima i sve bitke posle kosova su gotovo beznačajne u očima okolnjih naroda jer smo i mi taj mit tako prihvatili i preneli i donekle je tačan.

Na wikipediji možeš videti da je Evropa videla kao pobedu smrt Murata kao velikog imperatora i to je za nju tada značila pobeda budući da smo bili feudalna država bez vladara njima gubitak Lazara i plemstva nije značio isto jer je on bio jedan od velikaša.Smrt cara Murata je slično kao da je Napoleon poginuo u nekoj bici u očima Evrope jer je Turska bila imperija.
Srbija je tek kasnije pokazala svoj pravi poraz i gubitke na Kosovu.
Dalje bitke naših velikaša se više ne broje skoro beznačajne.
Dok se bitke ostalih feudalnih državica koje nisu bile carevine i tek kako broje i obeležavaju na nacionalnom nivou.
Ovo je mala istorijska nepravda ali gotovo beznačajna za nas kada smo ih toliko još pretrpeli a i sami i načinili.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back