Košarkaška reprezentacija Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme Tzar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Šta je uzrok ispadanja sa Evrobasketa?

• Selektor

glasova: 7 46,7%
  • Igrači

glasova: 1 6,7%
  • Povrede

glasova: 3 20,0%
  • Nešto drugo

glasova: 4 26,7%

• Ukupno glasova
    15
1000011024.jpg

Предраг Даниловић, предсједник КСС по свој прилици (Predrag Danilović napušta čelnu funkciju KSS) напушта функцију мало прије истека мандара.
За осам година колико је на челу КСС, српска кошарка је имала успјеха и неуспјеха, успона и падова, пролазила кроз бројне проблем,е, борила се са беспарицом. Више је оног позитивног него рђавог. Наравно функционери у КСС ће бити увијек на удару, излжени малициозним прозивкама, порукама, увредама но мало када те прозивке имају оснопва, често су узроковане личним анимозитетом, због клубашке обојености или некад људи имају потребу испљувати бивше успјешне спортисте. Задатак КСС, самим тим и предсједника, је да брине о српској клошарци, такмичењима која су под надлежношћу КСС (а КЛС која је често на удару није под надлежношћу КСС), инфраструктури, едукацији струке, свим националним селекцијама, да им обезбиједи услове за припреме пред велика такмичења, о избору стручних тимова свих селекција, у мушкој и женској кошарци.

Гледајући збирно, бјеше то добар период за српску кошарку, националне селекције су биљежиле веома добре резултате, када су мушке селекције у питању имамо мноштво медаља и тек један велики кикс на ЕП У-20 2019.године. Ичинило се доста и када је женска кошарка у питању, но женска кошарка је у Србији потиснута, маргинализопвано, јако је тешко анимирати дјевојчице да тренирају кошарку, клубови који би морали бити базом се боре са беспарицом, једва опстају. Ипак и у женској кошарци бјеше успјеха, уважавајућо околности и проблеме, може се дати пролазна оцјена.

Разлози Предрагове одлуке су њему знани, са некима је упознао медије
Ključne stavke zbog kojih je legenda srpske košarke odlučila da napusti poziciju malo pre decembra meseca kada mu ističe drugi mandat. jesu te da se ispoštuju izborne procedure i omogući blagovremeni izbor novog predsednika i samim tim, što pre donese odluka o selektoru reprezentacije uoči početka novog takmičarskog ciklusa.
Могуће постоје још неки разлози, засићење, жеља да се више посвети породици или шта већ.
Српска кошарка , и поред бројних удара, роварења, штеточинског дјеловања менаџера и медија, је још увијек на здравим темељима. Тако треба и остати. Није лоше поменути да је Предрагов син, Вук Даниловић репрезентативац Србије на ЕП У-16, и то један од важнијих кошаркаша. Неки би ту могли видјети протекцију, са те стране није лоше да се одступи, између осталог и да се не да још материјака злим језицима, којих ће и тако бити.

Како год, слиједи избор новог предсједника КСС, вјерујем и надам се да ће то бити добар избор и да ће српска кошарка наставити добрим путем.

Danilovic nam sigurno nece nedostajati.

Posluzio je kao sredstvo da se skloni Djilas, koji je poceo novi uspon nase kosarke i kasnije otera Sale nacionale sa kojim nije u dobrim odnosima.

Za njegovog vakta slabo je sta uradjeno.

Posebno kod zena gde su dve medalje u 2 olimpijska ciklusa uzele stare snage, pojacane sa Yvonne za ovu drugu.

Prakticno nema zamena za ekipu koja je bila tu za vreme Djilasa.

Nema ni toga da igracice Srpkinje iz okolnih drzava dolaze da igraju za Srbiju.

A bilo je i skandala da nam je Francuska uzela centra rodjenog u sred Beograda.

Na kraju i postavljanje Butulije za selektora koja nas je od 4-tog mesta 2023-ce dovela do ispadanja iz A divizije 2024-te.

Tako da je to vrlo slabo.

Kod muskaraca isto.

To su sve igraci 30+ koji nemaju nikave veze sa Danilovicem i njegovim vaktom.

Pravih zamena nema.

Plus sto se za njegovo vreme pojavila praksa velikog broja otkaza.

Zbog cega su i rezultati bili losiji.

Prvo gde je sabotiran Sale 2017-te.

Pa su se onda opet okretale gume i sta god 2021.

Te nismo ni otisli na OI sa OKT-a u Beogradu. Sto je veliki minus uz angazovanje Kokoskova.

Pa onda 15-to mesto na EP.

Srecna medalja na SP koje sigurno ne bi bilo da nesretni Borisa nije ostao bez bubrega.

Onda opet afera sa javnim prozivanjem Jokica, gde je Danilovic sebe proglasio za najboljeg kosarkasa.

Pa je zbog tog zavadjanja na kraju predsednik drzave morao da intervenise i da zove Jokica da igra.

Sta ce nam onda predsednik KSS, ako ce Vucic da zove igrace.

Rezultati za cak dva olimpijska ciklusa su vrlo skromni, ako se uzme u obzir da smo imali 3 MVP-a istovremeno.

I NBA-a, i EL-e, i EK-a.

Tu je naravno i ta afera sa Teom koja je bacila jos jednu ljagu na KSS.

Tako da ne znam sta je tu Danilovicev uspeh konkretno.

Sto su imali sta da jedu na pripremama i sto su ih fudbaleri pustili da se pripremaju u njihovom centru.

Ne treba samo klimoglaviti, nego i biti malo objektivan.

Poslednja izmena:
Danilović, retko iritantan tip koji me neobično mogo nerivira. Ali većina vrhunskih sportista, pseobno kada odu u penziju je takva. Ali da pokušam da budem objektivan u proceni njegovog rada.

Prvo ženska košarka: uopšte me ne interesuje, ne pratim je, ne znam šta se dešava i njeni upsesi i neuspesi me ne tangiraju. Smatram, a i nisam usamljen u tome, da je košarka previše gruba za devojčice, neću nikda da guram moju ćerku da je trenira. Ima lepših sportova za devojke, odbojka, plivanje, atletika, itd.

Muška košarka: klubska košarka je doživale pad. Ali ne znam koiko je on tu kriv, pošto je donesena odluka da ovakav sistem postoji, dva velika kluba koji igraju regionalnu i evroligu i ostali koji tavore i koji ih snabdevaju igračima.

Reprezentacija. Tu računam A reprezentaciju, ostale selekcije služe da pripreme igrače za nju. To što će pioniri, akdeti, juniori da ostvare uspehe ne znači ništa ako ne izbace dobre igrače. I obratno.
A reprezentacije za vreme njegovog vakta nije propala, što se očekivalo . Bilo je padova li bilo je i uspeha. On je na čelu saveza, tako da nosi zasluge i za to. Dovođenje Pešića je bio pun pogodak.
Ono što fali je zlatna medalja. Sledeće godine je evropsko prvenstvo. Odlična šansa da budemo prvaci. Ne verujem u floskulu da svi ulažu i igraju košarku. Finska nikada neće biti dobra u košarci, osim hokeja njih drugo ništa ne zaniima, nema strasti i emocija za košarku. One države koje su dosada imali uspehe i dalje će ih imati. Košarka je sport mediterana (i crnaca). A tu su sve reprezentacije upadu Španija, Grčka, Turska, slovenije, hrvatske i litvanije nema odavno. MOže da bude nezgodna Itlaija ali imamo objektivno daleko bolje igrače. Francuska je jaka, ali slično amerikancima i oni ne šalju najbolje sastave na EP i Svetsko prvenstvo. Uz to se obavezno posvađaju. Imamo veliku veliku šansu da iskoristimo ovaj polet.
Ali treba početi raditi još sada. U nezgodno vreme dolazi ta njegova ostavka, nadam se da će promena biti brza i da će doći neko sposoban. Treba Pešiću produžiti ugovor barem do evroskog, ako hoće (a verujem da hoće, dosadno je u penziji), da animiramo igrače da dođu i da budu spremni. Kada su pitali Majkl Džordana po kom kriterijumu birati najboljeg igrača - "po 6 šampionskih prstena".
Ja želim zlato, čekamo ga od 2002 godijne. I tada ću i ja otići da ih čekam ispod balkona.

Pobedi U16 sinoc. :)

Bilo je haoticno drugo poluvreme.

Na momente me podsetilo na zensku kosarku sa promasenim zicerima.

Bilo je i cirkusa, imali smo kontru 3 na 1 i igrac koji ima loptu ne da je nikom, ide on da zakuca. I promasi zakucavanje. I lopta se tako odbije da preskoci 3 nasa igraca i izraelcima u ruke.

Na srecu ovi izraelci su bili smotaniji od nasih. :D

E sad sledeca je polufinale protiv Francuske koja delje sve redom. Hrvate 30 razlike, Letoniju 25.

Videcemo sta ce biti.

Наравно да су резултати А селекције ти који се највише прате, међутим погрешно је маргинализовати рад КСС, самим тим и предсједника, по другим стварима (такмичења која су под надлежношћу КСС, инфраструктура, едукацији струке, брига о свим националним селекцијама, да им обезбиједе добре услове за квалитетне припреме, избор стручних тимова свих селекција итд).за које је надлежан.

Све националне селекције су важне, резултати тих селекција су огледало рада КСС. Ту на жалост медији који роваре против српске кошарке чине штету спиновима, када су млађе селекције у питању маметањем идиотских флоскула "нису важни резултати у млађим категоријама, важно је правити играче..." и сличним, све како би се омаловажили успјеси тих селекција. А како ћете правити играче? Играчи се праве кроз добар рад у клубовима, наступи и националним селекцијама (од У-16 до У-20) су онај коначни филтер да видимо гдје смо, шта је добро,шта ваља поправити. Сигурно играче нећемо добити играјући Б дивизију него само ако се ти млади играчи боре за медаље, у мечевима набоја, великог притиска искалиће се квалитет.

Још једна ствар која је важна јесте праћење српских кошаркаша и кошаркашица у млађој доби, гдје год играли те на веијеме обезбиједити да ако покажу потенцијал некад буду у конкуренцији за дрес Србије. То укључује добијање пасоша прије шеснаестог рођендана и позиве на окупљање млађих националних селекција. То се задњих 15ак година добро ради, немамо примјера да је неки надарени клинац или клинцеза прошао "испод радара", и тамо гдје реално није било шанси (као у случају Луке Дончића 2015-е када је на тој мисији био тадашњи селектор А репрезентације лично), покушало се. Да су добро "покривени" сви континенти и све земље када су у питању млађе категорије казује да је припреме У-16 репрезентативаца од 21 кадета, 8 било ван Србије (двојица српских клинаца из Српске те по један из Америке, Финске, Шпаније, Мађарсјке, Њемачке и Црне Горе). Наравно, ви не можете неком кошаркашу или кошаркашици усадити родољубље ако су одрасли у породици са снажним отклоном од српства, било да је у питању српска дијаспиора или ако су рођени Београђани или у неком другом граду у Србији. Свакоме ко играчким квалитетима достигне ниво да би могао бити у конкуренцији за дрес Србије понудити, никог не молити.
Ако неки етнички Србин или Српкиња да предност по било ком основу Њемачкој (било је примјера), Француској (било је примјера), Грчкој (било је примјера) или некој другој земљи, њихов избор, сваком понудити, никог не молити.

Poslednja izmena:
Наравно да су резултати А селекције ти који се највише прате, међутим погрешно је маргинализовати рад КСС, самим тим и предсједника, по другим стварима (такмичења која су под надлежношћу КСС, инфраструктура, едукацији струке, брига о свим националним селекцијама, да им обезбиједе добре услове за квалитетне припреме, избор стручних тимова свих селекција итд).за које је надлежан.

Potpuno se s ovim slažem. Na ovom polju Daniloviću treba odati priznanje.
Liga i kup ttakmičenje su doduše veoma slabi i neorganizovani ali nije do njega.
Све националне селекције су важне, резултати тих селекција су огледало рада КСС. Ту на жалост мадији који роваре против српске кошарке чине штету спиновима, када су млађе селекције у питању маметањем идиотских флоскула "нису важни резултати у млађим категоријама, важно је правити играче..." и сличним, све како би се омаловажили успјеси тих селекција. А како ћете правити играче? Играчи се праве кроз добар рад у клубовима, наступи и националним селекцијама (од У-16 до У-20) су онај коначни филтер да видимо гдје смо, шта је добро,шта ваља поправити. Сигурно "играче нећемо добити" играјући Б дивизију него само ако се ти млади играчи боре за медаље, у мечевима набоја, великог притиска искалиће се квалитет.
Ja ne omalovažavam, samo ističem da su mlade selekcije više za stručnjake, za trenere- Široku javnost, uključujući mene više zanima konačni proizovd - A selekcija. Ja sam trenirao drugi sport ali paralela se može povući - svi su se čudili kada bi treneri forsirali i više radili sa nekim za koga smo mi klinci smatrali da je slabiji od nas . Ali kasnije bi baš taj eksplodirao i ostavio sve ostale za nekoliko koplja. Oni su prepoznali da on ima nešto što mi nemamo, da smo mi obični a on specijalan.

Ja ostajem pri tome da je A selekcija ogledalo rada saveza. I dodajem da se jaki igrači grade u klubovima i u jakim klubskim takmičenjima i utatkmicama.

Bilo je i cirkusa, imali smo kontru 3 na 1 i igrac koji ima loptu ne da je nikom, ide on da zakuca. I promasi zakucavanje. I lopta se tako odbije da preskoci 3 nasa igraca i izraelcima u ruke.
Ајде што није додао, имао је чисто истрчану контру, био најбржи, али ето, хтио је „НБА куцање” за хајлајт па је добио блам за хајлајт. :mrgreen:

Ja sam trenirao drugi sport ali paralela se može povući - svi su se čudili kada bi treneri forsirali i više radili sa nekim za koga smo mi klinci smatrali da je slabiji od nas . Ali kasnije bi baš taj eksplodirao i ostavio sve ostale za nekoliko koplja. Oni su prepoznali da on ima nešto što mi nemamo, da smo mi obični a on specijalan.
То је у кошарци вјерујем више присутно него у другим спортовима. Клинци (кошаркаши или у неком другом спорту) са шеснаест, седамнаест остваре један ниво, буду испред или иза вршњака, но њихов потенцијал, плафон који могу достићи, често није оно што тренутно пружају.

И ту је на струци да процијени колико је код клинаца простора за напредак, да ли су се раније развили, да ли су акцелеранти или касне са физичким и менталним сазревањем. На рад у клубовима КСС не може превише утицати по том питању (може у виду помоћи, инфраструктуре, едукације стзруке), но код националних селекција они врше избор стручног тима који ће ајд да кажем успоставити баланс између императива резултата на такмичењу и да се кроз ту акцију искале клинци који имају већи потенцијал за будућност иако би могуће предност требали у том тренутку добити неки други.

То није лако, временом се покаже колико избор бјеше добар или се машило. У нашем случају се машило ког годишта 2006. и ЕП У-16 прије двије године. Та екипа на том ЕП У-16 је једва остала у А дивизији, но иста генерација је ове године на ЕП у-18 одиграла изванредно и освојила сребро.
Међутим из те екипе су на овом ЕП У-18 била само тројица играча, Дрезгић, Шојић и Плиснић. Да буде грђе већина од тих који су изгубили мјесто је изгубила корак са вршњацима, на такмичењима млађих категорија су потиснути, нема их нигдје у својим јуниорским тимовима. И од тих играча у излазном годишту 2006, који су играли ЕП У-16 половица ће престати са кошарком прије двадесете, а овогодишње ЕП У-18 је потврдило да ту има итекако потенцијала. Ја не могу тврдити да је прије двије године на ЕП У-16 било протекције јер немам таква сазнања, али учињена је тада јако лоша селеkција што иде на душу и том стручном тиму али и КСС јер су они поставили стручни тим.

То је примјер када се машило, но много је више позитивних примјера, када избор оних који брину о млађим категоријама бјеше ваљан, тако да ту КСС заслужује позитивну оцјену.

Poslednja izmena:
To je bilo figurativno za Hardena i Westbruka.

Smisao je da ce uciniti sve da budu najbolji.

Dace pasos jos nekome ako treba.

Igrace veterani sigurno.

Vole oni te fantasticne prica tipa otac i sin Bron i Broni na primer. Tako da ne bih iskljucio Brona da se oprosti na OI u LA-u.

Embid ce tada imati 34, Kyrie ce imati 36 koliko Curry ima sada.

Skupice najbolje sto imaju.

A i ovi mladi sada ce biti bolji za 4 godine.

Sa druge strane Jokic ce imati 33-4, Bogdan 36, Vasa 34, Milutinov 34, Avramovic 34, Dobric 34, Kalinic 36...

Da li ce Bogdan sa 36 biti bolji od Hardena sa 38 ili Dobric ili ko god.

Ovo je verovatno bila poslednja sansa za ovu generaciju na OI.

Nama treba cela nova reprezentacija.

A nemamo nista na vidiku.

Sem Djurisica i Topica koji su polomljeni na pocetku karijera i pitanje je sta ce biti sa njima za 4 godine.

Eventualna sansa za neko zlato je sledece godine na EP. Pod uslovom da se svi odazovu i ne bude povreda.

SP je za 3 godine, OI za 4, a treba se prvo plasirati tamo.
Nemaju in Amerikanci neku posebnu mladu generaciju. Antman, Tatum, Brown, ko je jos tu od mladih. Trae, Haluburton kako se vec zove... daleko je to od ove generacije

Nemaju in Amerikanci neku posebnu mladu generaciju. Antman, Tatum, Brown, ko je jos tu od mladih. Trae, Haluburton kako se vec zove... daleko je to od ove generacije
https://www.nba.com/news/predicting-usa-basketball-roster-2028-olympics-los-angeles

Evo sta kazu na nba sajtu ko bi mogao da zaigra tada i koliko ce godina imati 2028.

Bam Adebayo (31), Paolo Banchero (25), Devin Booker (31), Mikal Bridges (31), Jaylen Brown (31), Cade Cunningham (26), Anthony Edwards (27), De’Aaron Fox (30), Chet Holmgren (26), Jaren Jackson Jr. (28), Jayson Tatum (30), Derrick White (34).

Naravno nedostaju Trae, Morent od mladjih, Zion Williamson...

A od starijih mislim da ce sigurno igrati Embid, Kyrie i AD...

Jedno je sigurno da nema sanse da neko tamo odbije poziv da igra na OI u Los Angelesu.

Ima da se biju ko ce da igra. :D

Jbg. Gubimo.

Dok nam je centar imao snage vodile su nase kosarkasice. Dala je pola poena.

Ne znam da li nam je centar polu crnkinja ili nije, ali ima gabarite za kosarku koja nam treba.

Ali ipak treba da smrsa malo radi zdravlja i da moze da igra vise minuta.

Bez nje u drugoj cetvrtini su nas ubile poljakinje.

Back