Pa dobro sad, istina da nismo vise tako jaki i mocni kao nekad i da sad je ipak i malo i konkurencija jaca i da ima malo vise jakih selekcija nego sto ih je bilo recimo 90-ih (i to mnogo vise) , ali je opet cinjenica da smo mi zemlja kosarke, da smo generalno veoma nadareni za taj sport i da ovde kosarka nikad nece zamreti.
Inace sto se tice ostalih ono Amerika iako je taj mit o njihovoj nepobedivosti vec odavno srusen i ako vise ni ona nije ono sto je bila niti ce ikad biti opet Amerika ce uvek biti Amerika (ono ogromna zemlja, maltene neograniceni resursi i citava industrija za pravljenje vrhunskih igraca, mada realno kako Amerika bude nastavila da pada pre svega ekonomski i politicki i to moze da se promeni) , Francuzi zaista dobro rade, dosta vode racuna o mladim igracima, ulazu ali pre svega rade veoma sistematicno i na duge staze i njihova kosarka je na dobrom putu (mislim da bi i mi mogli da se ugledamo na njih sto se tice nekih stvari) i verujem da ce i u buducem periodu nastaviti sa kontinuitetom veoma dobrih rezultata , takodje recimo Australija isto je vec duze vreme u ozbiljnom usponu, dosta ulazu u kosarku, rade dobro, njihova liga im je sve jaca, imaju sve vise igraca u NBA i polako se i oni namecu kao ozbiljna kosarkaska sila, Litvanci isto imaju odlicnu skolu kosarke i imaju taj neki vec razradjen sistem koji im je decenijama unazad donosio rezultate a pritom njima je kosarka nacionalni i prakticno jedini sport i oni su isto zemlja kosarke tako da i oni uprkos manjoj krizi rezultata u poslednje vreme i oni ce uvek biti tu negde, Argentina je vec odradila smenu generacija i to moze se reci uspesno, mislim mnogi su mislili da nakon silaska sa scene one cuvene zlatne generacije iz Indijanapolisa i Atine da ce Argentina nestati sa mape ali eto mic po mic i uspeli su opet da sastave jednu dobru i respektabilnu reprezentaciju, naravno mozda ne tako mocnu kao u to vreme (kada su jedno vreme bili ubedljivo najbolja reprezentacija na svetu) ali jednu sasvim dobru i respektabilnu ekipu , mada sa njima se nikad ne zna, mozda budu sjajni (kao sto su bili na SP u Kini) a mozda i totalno podbace i budu neprepoznatljivi (kao sto su bili sad u Tokiju) , sto se tice Spanaca mislim da su oni u problemu, jer mislim da njima polako predstoji smena generacija (iako ce sigurno brojni igraci i ostati kao Rubio, Mirotic, Ibaka, Garuba, braca Ernangomez, verovatno i igrace kao sto su Rodrigez, Ljulj, Klever pa mozda i Fernandez gledace da forsiraju dokle god budu mogli) a u problemu su jer ne izbacuju vise igrace, prakticno jos od Rikija Rubija (i eventualno mozda i Mirotica) nisu izbacili ni jednog igraca top klase , mislim da je najveci problem to sto su ih pojeli stranci i sto u njihovim klubovima uglavnom igraju stranci i sto njihovi igraci ne dobijaju dovoljno prostora, tako da mislim da njima definitivno sledi pad i mislim da ono mozda ce i dalje biti tu negde nikad nece biti vise ono sto su bili recimo pre 5,6 ili 10 godina , ono bice mozda uvek tu negde ali uvek ce malo da kaskaju za onim vodecim ekipama kao sto je recimo bio slucaj u drugoj polovini 90-ih ili u prvoj polovini 2000-ih pre nego sto je na scenu izasla ta generacija sa Navarom, bracom Gasol, Rejesom, Rubiom i ostalima.
Takodje ima tu jos ekipa svakako, recimo Kanada koja poseduje zaista enorman kvalitet, gomilu NBA igraca ali nikako da se svi okupe i da zaista probaju da naprave nesto, ono videcemo u narednom periodu da li taj silni kvalitet pre ili kasnije mora da izbije na povrsinu i dodje do izrazaja, Slovenija isto deluje dosta dobro , vidi se da imaju sistem, imaju hemiju , imaju Doncica ali mislim da im ipak fali jos malo ono suvog kvaliteta (barem jos jedno dva igraca koja su ono makar priblizno nivoa Luke Doncica) da bi ono bas bili u vrhu i imali neki kontinuitet vrhunskih rezultata, takodje Grcka predvodjena Janisom iako je vec duze vreme u krizi ono mogu da budu nagazna mina za svakoga i mislim da i oni u jednom momentu moraju da se vrate, Turska isto koja enormno ulazu u kosarku i koja je uvek neugodna , Nigerija isto pokazala je da ima potencijal (pobedili su cak i Amerikance onda u Las Vegasu ali su na OI podbacili, videcemo da li i oni mogu da naprave taj iskorak i eventualno materijalizuju taj potencijal koji imaju), takodje tu je recimo Brazil koji ima sasvim solidan kvalitet, koji je nepredvidiv ali koji moze uvek da iznenadi , slicno kao i recimo Italija, Nemacka pa i ekipe kao sto je recimo Ceska ili Portoriko, itd.
Mada odprilike to je to , mislim da su SAD, Francuska, Srbija, Litvanija, Australija i eventualno Kanada u nekom momentu ekipe koje ce se boriti za vrh u nekom narednom periodu a da onda dolaze ekipe kao sto su Argentina, Spanija, Slovenija, Brazil, Grcka, Turska, Italija, Nigerija, Nemacka i eventualno Rusija i Letonija,mozda i Hrvatska jos kao ekipe koje mogu da iznenade i koje ce onako iz senke traziti svoju priliku (s tim sto mislim da su ekipe kao Argentina, Spanija, Slovenija ipak malo ozbiljnije u odnosu na ove ostale).