Košarkaška reprezentacija Srbije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Теодосић није као Гасол једноставно није тај калибар, није ни близу можда сурово али тако је Јокић јесте та величина... а златну медаљу са овом екипом не можемо да освојимо...кад су били у најбољој форми били су пар пута други и време је за нов тим...

Pa mozda i nije taj kalibar i mozda nema tako blistavu klupsku karijeru kao Gasol ali realno jedan je od najboljih asistenata na svetu i na nasu reprezentaciju mozda ima cak i veci uticaj nego Pau Gasol na Spaniju.
Inace sa ovom ekipom koja je igrala ovaj turnir ne mozemo da osvojimo ni Cipiripi Kup ali realno uz Jokica, Bogdanovica, Nedovica, Lucica, Raduljicu, Milutinova pa sa Teodosicem, Micicem, Bjelicom, Bobijem, Petrusevim, Kalinicem bi vec imali cemu da se nadamo, pa zasto ne i zlatnoj medalji.
Mislim onda na prosloj OI umali nismo dobili Amere u grupnoj fazi, za dlaku nam je izmakla pobeda, u finalu vec nismo imali snage nakon dva veoma teska i iscrpljujuca meca protiv Hrvatske i Australije u nokaut fazi, ali realno sad bi trebalo da budemo jos bolji i iskusniji nego sto smo bili 2016, ono imamo vise kvalitetnih i iskusnih igraca nego onda, imamo vise NBA igraca, imamo MVP-ja NBA lige, MVP-ja Evrolige, MVP-ja EvroKupa, MVP-ja ABA lige + ne znam Bogdanovica, Nedovica, Bjelicu, Raduljicu, Bobija, Milutinova, Kalinu, Lucica........pa malo li je ?

Mislim realno ako cemo posteno mislim da smo sad definitivno jaci nego u periodu 2014-2017 , naravno pod uslovom da smo kompletni, realno sad imamo sigurno najjaci tim u poslednjih 10-ak godina, po meni verovatno najjaci i najkvalitetniji tim od onog EP 2005 kod nas pa na ovamo.

1d54285fce34361a14dd3ab967044507d44efd4b_2_690x459.jpeg

Da se zapljunem ovde posle puno vremena.

Mnogo stvari nije valjalo - po obicaju previse otkaza i povreda, bagatelisanje po principu "lako cemo, nema veze", trener skoro da nije ni imao prilike da se navikne na ekipu, a ni oni na njega, pride sto nije pokazao ni deo toga za sta je hajpovan, evidentno je da su godine vec pregazile pojedince i da je vreme za odlazak u penziju... Velika steta, kosarka nam je zadnjih nekoliko godina ponovo vracena u onaj neki period 2010-2014 - tu smo negde pri vrhu, ali nema zara i atmosfere oko reprezentacije, stalno nesto ili neko fali.

У спорту се смјењују успјеси и неуспјеси, побједе и порази, и то јесте драж спорта.
Неки порази погоде јаче, ако прије такмичења створите слику да сте велики фаворити а противници слабашни, неуспјех више боли. Када је кошарка у питању, медији у земљи Србији, што они антисрпски, што режимски таблоиди, воде свој рат против српске кошарке, не ријетко створе пред такмичење превелики притисак, провуку лажно увјерење како су противници слабашни, под притиском је тешко играти и ствари лако оду по злу.
Тако су и пред ОКТ стварали такво лажно и бесмислено увјерење.

Зато је важно пред такмичење или меч реално сагледати снагу ривала. Кокошков је прије мјесец и нешто саставио списак од 25 кошаркаша, потенцијалних кандидата, и то бјеше све најбоље што Србија има. Пред ОКТ Србија је из разних разлога остала без шесторице важних играча, Јокића, Богдановића, Лучића, Милутинова, Недовића и Гудурића који би били сасвим извјесно у саставу Србије на ОКТ да из нису спречиле повреде или други разлози. Србија нема базу играча као САД и такав недостатак је немогуће попунити другим рјешењима.
Током самог ОКТ, тешке повреде Стефана Јовића као и Николе Калинића. у овој екипи двојице далеко најважнијих "орлова", њихов допринос у дефанзиви је ненадокнадив. Синоћ Калинић није почео али вјероватно због нужде и тако недовољно спреман. јесте ипак наступио, занимљиво да је у боксу +/- за 17 минута имао +20, неки ће видјети само поене али и то понешто говори.

На другој страни, синоћњи ривал једна одлична и добро посложена екипа, Италија није имала тако добру екипу двије деценије,играчи (прије свих Манион, Фонтекио, Полонара и Мели) који знају играти кошарку, екипа која има игру, гдје свако зна соју улогу, ту можда осим Галинарија (са ипак ? да ли би Гало био од било какве помоћи), други већ истрошени ветерании који су прешли зенит (Белинели, Хекет, Датоме) не би били од користи, само би реметили систем и постављене улоге, самим тим и доносили штету, против таквог одличног ривала наметати улогу фаворита, што медији у Србији јесу, је будаласто, Италија је пред синоћњи меч била у предности, што су демонстрирали на самом паркету.
Синоћ "расположива" српска екипа има офензивни потенцијал, међутим синоћ су дошли до изражаја дефанзивни лимити српских играча, нема ту потребне агресивности у одбрани, енергије у офензивном скоку, и када су на моменат почетком 2/4, "орлови" преокренули, видјело се да ривал има игру, да је у правом ритму, Италија је једноставно била боља, добар проток лопте, мање изгубљених лопти, више офензивних скокова, погађали су у серијама за тројку, синоћ Србија и није имала шанси.

Антисрпски медији и режимски таблоиди су дошли на своје, кренула је пљувачина, прогласили су то крахом и дебаклом, и аутошовинистка булумента је дошла на своје,уз неизбјежне пророчке најаве како слиједи потоп српске кошарке, прорицали су ти и 2003-е како је завршило са успјесима, па им се жеље нису оствариле.

Нити је крах нити дабакл, наравно да је неуспјех јер циљ није остварен,али не и неочекивани неуспјех, бољи противник је побиједио, Кокошкову и играчима се нема шта замјерити, грешака је било, ко ради и гријеши, погрешних процјена, но бјеше и премало времена да се то све посложи, наравно исти проблем имају сви, али они чији играчи играју до краја плеј-офа у својим лигама и који имају важнију улогу који се више и троше током сезоне (па и више повреда) ипак имају већи проблем .Играчи су одиграли у складу са могућностима, они који немају дефанзивни потенцијал или имају лоше латералне кретње попут Бобија неће то у мечу напрасно поправити.

Пораз који није неочекиван, разочарење увијек послије пораза постоји али ваља бити и на поразе спреман.

Poslednja izmena:
Izgleda da je vreme da angazujemo amerikanca. Bar to nece biti problem posto su Partizan i Zvezda nabavili ko zna koliko pasosa za svoje igrace u poslednjih 5-6 godina.

Nije i nema potrebe za tim. Nikad neće ni biti vreme. Pošto, za razliku od ženske košarke, odavno u muškoj više nije to doba da prosečan Amerikanac (a mi svakako ne možemo da angažujemo Pola ili Midltona) predstavlja ogromnu razliku u odnosu na domaće igrače. Možda u nekoj Estoniji ili Tadžikistanu, mi smo ipak bolji od toga.

Шта даље? Српску националну селекцију чека европско првенство 2022-е, након тога СП и слиједећа Олимпијада 2024-е, ако се Србија квалификује и тако треба поставити неки циљ.
Неки играчи су вјерујем окончали своју причу у репрезентацији, Теодосић, Марјановић, могуће још неки.
Од Бобија и тако имамо већ сада млађе играче (Јокић, Милутинов и Петрушев) и боља рјешења на тој позицији. Иако због идиотлука ФИБА бирократа ваља имати у виду "прозоре" за СП када ће српска репрезентација бити лишена помоћи 15-20 понајбољих, зато ваља створити базу од 30ак употребљивих играча што може укључивати и неке ветеране.
Што се Бјелице тиче, тренутно смо дефицитарни са том позицијом (крилног центра), ту ће увелико зависити како ће се мали Покушевски развијати јер је њему будућност на тој позицији. Имамо и неколико изузетно надарених играча годиште 2000. и млађих којима је такође будућност на тој позицији, но све зависи како ће се развијати. За сада то обећава, баш обећава.

Окосницу српске националне селекције у наредним временима требају чинити Богдановић и генерација играча са СП У-19 2013-е, Мицић, Јокић и Милутинов, уз још неколика вршњака (Гудурић, Давидовац, Добрић, Јарамаз), и то попуњавати младим играчима (углавном рођеним 2000.године и касније) како већ буду стасавали и напредовали.
Остаје проблем јаког дефанзивца на позицији плеја, улога коју су годинама одрађивали Стефан Марковић и Стефан Јовић, без таквог играча који ће агресијом притискати противничког плеја, успјеха нема. Такви играчи су увијек потцијњени, навијачи их не виде, омаловажају, али без таквих се не надајте усојеху. Ту ваља порадити да се нађе потребан профил, или задржати Јовића неко вријеме, који се опет пуно троши и тијело не ријетко страда.
Материјала у млађим узрастима има, добро се и развијају, ове године неће бити европских првенстава у млађим категоријама, но видјећемо шта ће нам донијети свјетско првенство (У-19) у Летонији, има ту неколико јако занимљивих српских јуниора. и неких (Тристан) који нису у Летонији.

И поред неизбјежних црних слутњи које ће протурати антисрпски медији, вјерујем да је песрпективна српске кошарке добра и да ће се српска кошарка наредних година вратити на стазу успјеха.

Poslednja izmena:
Uzgred, kad smo kod angažovanja stranaca, bilo bi dobro trolovanje Jokića kada bi naš košarkaški savez krenuo u poteru za Embidom :mrgreen: On za Kamerun slabo ima nameru da igra, pa možemo i mi da mu udelimo srpski pasoš :whistling:
A za koga ti mladi ljudi da igraju?

- za Palme i Jutke,
- za glupake koji svoj glas prodaju za iljaduipo,
- za djipanje na balkonu sa onim Krkanom iz Bugojna,
- za one koji su ga vredjali i ponizavali...

Da prolivam znoj za drzavu ciji predsednik vec deceniju unistava kosarkaski klub u kojem sam postao igrac, ili klub za koji navijam?
To te vrednosti za koje se treba angazovati?

Cisto sumLjam da bi Dirk Nowitzki ikada navukao dres Nemacke da je istovremeno glavna opsesija nemacke kancelarke bila unistenje DJK Würzburg.. :hahaha:

Nije i nema potrebe za tim. Nikad neće ni biti vreme. Pošto, za razliku od ženske košarke, odavno u muškoj više nije to doba da prosečan Amerikanac (a mi svakako ne možemo da angažujemo Pola ili Midltona) predstavlja ogromnu razliku u odnosu na domaće igrače. Možda u nekoj Estoniji ili Tadžikistanu, mi smo ipak bolji od toga.

Toliko smo dobri da nas bambusaju u sred Beograda sa 20 razlike.

Ponos je jedno, a realnost nesto drugo.

A za koga ti mladi ljudi da igraju?

- za Palme i Jutke,
- za glupake koji svoj glas prodaju za iljaduipo,
- za djipanje na balkonu sa onim Krkanom iz Bugojna,
- za one koji su ga vredjali i ponizavali...

Da prolivam znoj za drzavu ciji predsednik vec deceniju unistava kosarkaski klub u kojem sam postao igrac, ili klub za koji navijam?
To te vrednosti za koje se treba angazovati?

Cisto sumLjam da bi Dirk Nowitzki ikada navukao dres Nemacke da je istovremeno glavna opsesija nemacke kancelarke bila unistenje DJK Würzburg.. :hahaha:

Pretpostavljam da je to pitanje prioriteta, pa ako neko stavlja Jutku i Palmu ispred sopstvenog naroda, onda neka...

Sale Đorđević >>>>>>> Kokoškov!
Iako Saša nije ni blizu nekog prvoklasnog trenera njega bih u 10 od 10 slučajeva odabrao umesto Kokoškova da vodi naš tim. Kokoškov mi se uopšte ne sviđa kao trener. Totalno je prehajpovan zbog pobede Slovenije na EP-u 2017. Sa Saletom smo na prošloj Olimpijadi imali srebro, jedino su Ameri bili bolji od nas, dok sa ovim Kokoškovim sad nismo uspeli ni da se plasiramo na Olimpijadu. Šta ima dalje da se priča.

Pretpostavljam da je to pitanje prioriteta, pa ako neko stavlja Jutku i Palmu ispred sopstvenog naroda, onda neka...
Mozda je njihov prioritet i bio da se ne kvalifikuju.
U Tokyo su otisli svi oni koji su vise zeleli da tamo idu. Zar ti mislis da braca Grci ne bi polupali Cesku da su zaista to hteli?
Nisu ovo normalna vremena. Ljudi igraju u sred pandemije, pa im malo sve to nego bi jos i na OI u Japan... ta ajte molim vas.
Kakav narod, kakvi bakraci...

Misliš da je jedan poraz dovoljan razlog da se razmišlja o angažovanju nekog Entonija Rendolfa ili sličnih za jednokratnu upotrebu?
Slovencima se isplatilo, zar ne.

Evo sad imaju novog. I odose na OI.

A nije bas ni samo jedan poraz Kokoskova. Je l' izgubio Kokoskov u sred Beograda od Gruzije, pa su se onda tresle gace do zadnjeg kola da li cemo na EP ili ne.

Ti bi sad da razmisljas u fazonu pa eto imamo Jokica koji je mvp tamo negde.
To nama ne znaci nista kad covek ne igra za reprezentaciju.

Ja sam ovde rekao da ce Yvonne Anderson imati vise nastupa za Srbiju za 9 meseci koliko je Srpkinja od Jokica koji je Srbin 27 godina.

Devojka je igrala kvalifikacije prosle godine u novembru, prozore, EP i sada OI. A Jokic sta OKT, OI i SP.

Nama treba neko pametan i skolovan ko ce da se pojavi i igra kad treba. I na kog mozemo da racunamo.

A ne neko ko je mozda bolji, ali treba da gledamo u pasulj da li ce da igra svake 4te ili 5te godine.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back