Košarkaška reprezentacija Srbije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Miroslav Raduljica ušao u klub "1000+"!


Kapiten reprezentacije Srbije odigrao je odličan meč u Finskoj.


Miroslav Raduljica ušao u klub

Foto: fiba.basketball






Reprezentacija Srbije je slavila u Finskoj na startu kvalifikacija za Eurobasket.

Bio je to i prvi meč Igora Kokoškova kao selektora Srbije, više o samom susretu OVDE.

Miroslav Raduljica je bio najraspoloženiji sa 19 poena, predvodio je "Orlove" do bitnog trijumfa.

Tako je kapiten naše reprezentacije premašio i brojku od 1000 poena u nacionalnom dresu i to prvim poenima na večerašnjoj utakmici.

Samo tako nastavi, majstore!
 
ŠTA POSLE SRAMNOG PORAZA? Zna se kako Orlovi mogu do plasmana na Evrobasket
AUTOR: Alo.rs/I. S. DATUM I VREME: 23.02.2020. 19:11

Reprezentacija Srbije je šokantno poražena kod kuće od Gruzije (90:94), ekipa koja ove kvalifikacije igra rekreativno jer je domaćin jedne od četiri grupe na Evrobasketu koji će se održati 2021. godine.

To je srećna okolnost po Orlove, jer mogu na kontinentalni šampionat i ako budu treći u grupi. Izvesno je da je i posle šamara od Gruzina Orlovima otvoren put ka plasmanu na Evrobasket jer je teško očekivati da mogu da izgube kod kuće od Finske većom razlikom nego pre tri dana (80:58), ili da budu gori u međusobnom skoru od Švajcarske.

Izvesno je međutim da će sramotan poraz od Gruizje značajno uticati na plasman Orlova na FIBA rang listi, što bi moglo značajno da utiče na rasplet žreba za Evrobasket na kom ćemo izvesno igrati, bez obzira na današnji kiks.

https://www.alo.rs/web/push/notifikacija/290578/vest
 
Sreća pa neće više da nas bruka, a da nas je brukao kao selektor, to je činjenica sa SP 2018.godine.

Što se utakmice tiče gledao sam poslednjih 5 minuta, poraz je plus onome što ja govorim već poslednjih dve godine, da je uigranost ekipe postala važnija od samog kvaliteta ekipe, i da uigranost ekipe može da potpuno sakrije nedostatak kvaliteta.
Sledeći dokaz toga bi trebalo da bude na Olimpijadi, gde sam rekao da SAD neće uzeti titulu, ako ne budu uigran tim.
Što se nas tiče, ja sam dovoljno mator da se setim da je naša nekadašnja reprezentacije umela u kvalifikacijama(koje je retko igrala) da od Bugara izgubi sa dvadesetak razlike, sa sve Draženom i ostalima na parketu.
Treba vremena da to sve legne na svoje mesto, treba vremena da Kokoškov implementira svoje zamisli u ovu ekipu.
 
Mislim da su u ovim kvalifikacijama iznenadjenja sasvim ocekivana, evo danas i Spanija izgubi kuci od Poljaka i to nekih 11 razlike, cinjenica je da su sve iole jace reprezentacije sastavljene od NBA i Evroligaskih igraca (kojih u ovim kvalifikacijama nema) ono barem u 90% slucajeva , dok ove malo slabije ekipe tipa Poljska, Ceska, Gruzija i slicne ono nisu uopste tako lose (evo Cesi i Poljaci dogurase i do 1/4 finala na Svetskom prvenstvu. Gruzijci su isto onda prijatno iznenadili na onom Evropskom prvenstvu i to bas kad im je Kokoskov bio selektor) a opet nemaju bas nesto igraca u NBA ili Evroligi (osim mozda ponekog, kao recimo Cesi sto imaju Veselog i Satoranskog), Poljaci (Gortata i Ponitku), Gruzijci (Senglelia, Goga Bitatze) i igraci im uglavnom igraju po njihovim domacim klubovima i po nekim manjim klubovima po Evropi (eventualno poneko mozda igra u nekoj ekipi sto igra EvroKup ili onu Fibinu Ligu sampiona) a pritom to uopste nisu tako losi igraci a naki od njih imaju vec NBA ili evroligasko iskustvo , tako da te ekipe tipa Gruzija, Ceska, Poljska i slicni igraju manje vise kompletni i ukoliko se plasiraju na EP na prvenstvo ce slati tu ekipu koja je igrala u kvalifikacijama (sa mozda pridodatom jednom ili dve zvezde) za razliku od recimo nas, Spanaca, Francuza i ostalih gde ukoliko se plasiramo pitanje je da li ce i jedan jedini igrac koji je igrao u kvalifikacijama igrati i na tom prvenstvu.

Tako da ako je jedna Ceska, Poljska mogla da udje medju 8 najboljih reprezentacija na svetu i da igra 1/4 finale Svetskog prvenstva ili onda Gruzija evropskog sad sto ne bi mogli da pobede jednu ekipu koja u svom sastavu nema ni jednog jedinog igraca iz NBA ili Evrolige kad su vec uspevali da iznenade i mnogo jace ekipe sa gomilom NBA i evroligaskih igraca u svojim redovima.

Tako da nije ovo ni prvi ni poslednji put da nam se ovako nesto desilo , znali su nasi da gube iu tim kvalifikacijama i od slabijih ekipa nego sto je Gruzija tipa od Estonije, Finske i sta ja znam, tako da u ovim kvalifikacijama iznenadjenja ce svakako biti i to ne samo nama vec i drugim favorizovanim ekipama.
 
Veliki jubilej Vladimira Lučića!

Stigao je Vladimir Lučić u Bajern leta 2016. godine kao osvajač Evrokupa, znalo se da će u Nemačkoj dobiti veliku ulogu.

Tako je i bilo, već tri i po godine nosi dres tima iz Bavarske, osvojio je dve titule u Nemačkoj, kao i Kup Nemačke.

Danas je na meču protiv Efesa stigao do velikog jubileja u dresu tima iz Minhena, prebacio je granicu od 2000 poena kao igrač Bajerna, računajući njegove nastupe u Evroligi, Evrokupu i Bundesligi.

Ovaj 30-godišnji krilni košarkaš zaista igra sjajno u Nemačkoj, postao je i važan šraf u reprezentaciji Srbije, nema sumnje da će istim tempom nastaviti i u godinama koje dolaze.

 
FIBA rangiranje, Srbija napredovala uprkos porazu od Gruzije!

Reprezentacija Srbije važi za jednu od najboljih na svetu, a prema listi FIBA (koja ima neke svoje kriterijume rangiranja), naš tim je napredovao na toj listi dodatno i sada je peta selekcija na svetu.

Srbija je pretekla Francuze koji su u prethodnom periodu savladali Crnu Goru, ali su poraženi od Nemačke.

Na ovaj način Srbija je postala druga po rangu evropska selekcija, odmah iza svetskih prvaka Španije. Podsetimo, naš tim je u prethodnom periodu poražen od Gruzije na svom terenu i pobedio je Finsku u gostima.

OVDE možete videti konačno rangiranje, uz podatak da su Sjedinjene Američke Države i dalje na vrhu, dok su Španci drugi, a ispred nas su još Australija i Argentina.

Aktuelni evropski prvak Slovenija je tek 17. na svetu.
 
Kokoškov zna sudbinu Bogdana i Bjelice, a ne može da se složi sa Pešićem!

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Igor Kokoškov govorio je za rusku "Izvestiju", a jedna od tema bila je i izjava Svetislava Pešića da je evropska košarka jača od NBA lige koju je predstavio kao "šou".

"Pešića izuzetno poštujem, on je jedan od najuspešnijih evropskih trenera. Ali NBA ostaje neprikosnovena trenutno u svim aspektima: marketinškom, organizacionom, finansijskom... Najbolji igrači nastupaju u NBA, a ostali teže da dođu u SAD i zaigraju u NBA. Niko ne krije da NBA ima taj sportsko-zabavni karakter, jer u suprotnom ne bi ostvarila toliki profit. Dakle, uz puno poštovanje prema Pešiću, iako nisam lično čuo tu njegovu izjavu, prerano je porediti Evroligu sa NBA", rekao je Igor Kokoškov za "Izvestiju".

Potvrdio je i da Sakramento ima ozbiljne planove sa dvojicom srpskih košarkaša, Bogdanom Bogdanovićem i Nemanjom Bjelicom.

"Bogdan i Nemanja su dva veoma dobra igrača, evropske zvezde koje se nisu pogubile u NBA. Nažalost, zbog povreda drugih igrača Sakramento je imao problema sa realizacijom, ali smo generalno zadovoljni učinkom njih dvojice. Bodganović je izuzetan bek, posebno u napadu, a Bjelica je unikatno krilo. Obojica imaju izvanrednu sezonu i nadam se da će je završiti na istom, visokom nivou kada nam dozole da nastavimo takmičenje. I da, ostaće obojica u Sakramentu još mnogo, mnogo godina", kaže selektor reprezentacije Srbije.

Bilo je priče i oko toga zašto Miloš Teodosić nije igrao za reprezentaciju tokom kvalifikacija za EP.

"Miloš je legenda srpske košarke i jedan od najboljih plejmejkera u Evropi. Želeli smo da igra u kvalifikacijama, ali je osiguranje bilo previsoko. Nije bilo smisla plaćati toliko za dva meča. Mogu reći da je cela situacija uznemirila Miloša pošto je baš želeo da zaigra. Nadam se da možemo da računamo na njega za olimpijske kvalifikacije", rekao je Kokoškov.
 
FIBA opet promenila termin, evo kada će se ''Orlovi'' boriti za plasman u Tokio!

Do pre par meseci izgledalo je da ćemo kvalifikacioni turnir u Beogradu za plasman na Olimpijske igre gledati ovog leta, ali zbog pandemije koronavirusa sve je prolongirano za oko godinu dana.

FIBA je najpre bila zakazala novi termin kvalifikacionih turnira za 22. jun naredne godine, a danas je usledilo novo saopštenje i nova promena.

Odlučeno je da kvalifikacioni turniri počnu 29. juna 2021. godine, a trajaće do 4. jula, kada ćemo saznati kompletan spisak putnika za Tokio.

Podsetimo, igraće se četiri kvalifikaciona turnira, u Beogradu, Kaunasu, Splitu i kanadskoj Viktoriji, na kojima će ukupno učestvovati 24 reprezentacije, po šest na svakom turniru, a samo četiri pobednika će se plasirati na Olimpijske igre.

Na beogradskom turniru, Srbija će biti u jednoj grupi sa Dominikanskom Republikom i Novim Zelandom, a u drugoj će igrati Italija, Senegal i Portoriko.

Olimpijske igre bi trebalo da se održe od23. jula do 8. avgusta 2021. godine.
 
Pa nek mu je sa srecom u daljem zivotu , reklo bi se dosta ovako neocekivana i iznenadjujuca odluka i bas ovako prerani odlazak u igracku penziju.

Reklo bi se jos jedan od igraca koji nije ostvario karijeru kakvu su mu neki predvidjali i koji nazalost nije nesto predugo trajao , secam se jos dok je klinac bio i igrao u Hemofarmu i za onu cuvenu U-19 nasu reprezentaciju koja je pobedila Amerikance tada predvodjene Stefom Karijem, Patrikom Beverlijem, DeAndre Dzordanom i jos nekim danas NBA igracima i postala prvak sveta u Novom Sadu , ono svi su govorili o njemu kao ne znam kakvom talentu, predvidjali mu neku bogatu NBA karijeru, a ispostavilo se jedva prosecan igrac (u nekim ozbiljnijim razmerama).
Po meni jos i najbolju svoju kosarku odigrao je na samom pocetku karijere u Hemofarmu ( u onoj sada vec maltene cuvenoj generaciji Hemofarma sa Bobijem Marjanovicem, Stefanom Markovicem, Bojanom Krstovicem, Dzo Vukosavljevicem, Miljanom Pavkovicem, Nebojsom Joksimovicem i ostalima koja je tada bila u samom vrhu domace kosarke) i za tu cuvenu mladu reprezentaciju koja se okitila zlatom na tom Svetskom prvenstvu u Novom Sadu, godinu dana kasnije na U-20 EP u Letoniji i 2009. na Univerzijadi ovde kod nas u Beogradu, iako i one jedne godine negde 2011/12 je i u Partizanu imao stvarno odlicnu sezonu, pa kasnije i u Galati i Olimpiji iz Milana je isto imao neke dobre partije.

Inace bilo je dosta slucajeva igraca koji su bili dominantni u mladjim kategorijama i kojima su predvidjali ne znam ni ja kakve karijere, pre svega zbog visine i zato sto su bili dosta veci i fizicki napredniji od svojih vrsnjaka u to doba, medjutim kada su usli u seniorsku kosarku i kada vise nisu imali tu prednost kao u odnosu na vrsnjake u mladjim kategorijama nisu se nista posebno pokazali i bili mozda u najboljem slucaju prosecni.

Inace pitanje je da li mu je ta teska povreda zapravo okoncala karijeru ali je mozda on sam uvideo da je dosegao vec neke svoje limite i da je dao vec sve koliko je mogao i da jednostavno tesko moze da se nada nekom daljem napretku i novom uzletu u karijeri.
Mislim cim je on zavrsio tamo u Japanu ( ajde barem da je Kina gde stvarno odlazi dosta odlicnih igraca ), to je vec pomalo da kazem cudno i znaci da verovatno nije bio nesto trazen bas previse.
 
Poslednja izmena:
Ništa od moćne Srbije, Olimpijske igre bez najvećih košarkaših zvezda?!

1601386775513.png


Košarkaška reprezentacija Srbije se još nije kvalifikovala za Olimpijske igre, koje bi u Tokiju trebalo da se održe od 23. jula do osmog avgusta naredne godine.

Za to će imati priliku na kvalifikacionom turniru, koji će se u Beogradu održati od od 29. juna do četvrtog jula 2021. godine.

Turnir u srpskoj prestonici će se igrati u dve grupe, "Orlovi" su sa Dominikanskom republikom i Novim Zelandom u grupi A, dok su u grupi B Portoriko, Italija i Senegal.

Po dve najbolje ekipe idu u polufinale, a samo pobednik čitavog turnira dobija vizu za Tokio.

Ali, kako stoje stvari, izgleda da će Olimpijske igre morati da se održe bez najboljih svetskih košarkaša.

Naime, kako je komesar NBA lige Adam Silver najavio, nova sezone u najjačoj ligi sveta neće početi pre januara.

Iako se razmišlja o igranju u skraćenom formatu, utisak je do toga neće doći i da bi NBA sezona mogla da traje sve do septembra ili oktobra naredne godine.

To bi značilo da ni Amerikanci ne bi mogli da povedu najbolje u Tokio, ali ni brojne druge reprezentacije, Srbija ne bi mogla da računa na sjajnog Nikolu Jokića, Bogdana Bogdanovića, Nemanju Bjelicu, Bobana Marjanovića i Marka Gudurića.

To bi bio veliki udarac za "Orlove", ali kao što smo rekli i za brojne druge reprezentacije, pa i za prvog favorita SAD, koji najverovatnije ne bi mogao da računa ni na svog selektora Grega Popoviča.

Videćemo kako će se situacija razvijati, u NBA su u toku konferencijska finala, Denver je slavio u trećoj utakmici serije sa Lejkersima i sada je 2:1 za LeBrona i drugove, na drugoj strani Majami vodi sa 2:1 protiv Bostona.

Tekuća sezona će se završiti sredinom oktobra, draft će biti održan 18. novembra, a nova sezona neće početi pre sledeće godine.
 
Srpkinje preko Istanbula do EP, Ana Dabović o stresu i ponosu!

1605801679781.png


Igračica Monpeljea u razgovoru za Tanjug govorila je kako teče proces oporavka od povrede lista, kako je bilo gledati reprezentaciju u FIBA balonu u Istanblu, a govorila je i o karantinu u Francuskoj, problemima i promenama koje donela pandemija korona virusa.

"Povreda lista desila pre skoro mesec dana, a reprezentativnu pauzu sam iskoristila da budem u Srbiji i da se spremam sa Brankom Vorkapićem. Dva puta dnevno sam imala terapije, a za to mi je pomogao savez i selektorka Marina Maljković. Sada se dobro osećam, u Monpeljeu sam nastavila oporavak. Nadam se da ću se ekipi pridružiti za nekih 10-15 dana", rekla je Dabović na početku razgovora za Tanjug.

Ta povreda sprečila ju je da bude deo reprezentacije na kvalifikacionim mečevima u Turskoj, gde su izbranice Marine Maljković pobedile Litvaniju i Tursku i sa skorom 4-0 u grupi E obezbedile kartu za šampionat Evrope.

"Teško mi je palo što sam zbog povrede propustila akciju, jer je za mene reprezentacija nešto posebno. Želela sam da vidim devojke, da im poželim sreću. U dogovoru sa Marinom, koja mi uvek izlazi u susret, uradila sam test i došla na trening da ih ispratim za Istanbul. Žao mi je što nisam mogla da se družim sa njima, posebno sa Sonjom Vasić i Nevenom Jovanović".

Srbija će u Francuskoj i Španiji sledećeg leta biti u prilici da brani bronzanu medalju. Biće to peti nastup srpskih košarkašica na EP, pošto od 2013. godine nisu propustile nijedan evropski šampionat.

"Gledala sam utakmice, posebno stresno mi je bilo protiv Turske. Navijala sa za njih i bila sam baš srećna i ponosna, jer sam svesna koliko su ove kvalifikacije bile teške. Kada god igramo utakmice, a pre toga imamo dva treninga, mnogo je teško. Zbog ove situacije mnoge devojke ne igraju, u nekim ligama je pauza i pored svega toga odigrale su bobreno, po čemu smo prepoznatljive. Ponosna sam na njih što smo pobedile i što smo otišle na Evropsko prvenstvo. Biće to naše peto EP i mnogo sam srećna".

Košarkašice sledeće godine očekuju EP i Olimpijske igre u mesec dana, a Dabović je upitana koliko je sadašnji sastav tima spreman da iznese veliki teret dva velika takmičenja.

"Bitno je da idemo korak po korak. Leto je daleko, pitanje je šta će biti i sa EP i sa Olimpijskim igrama. Za početak treba da mislimo na 'prozor' u februaru. Iako duži niz godina igramo u reprezentaciji i klubovima, mislim da smo trenutno u najlepšim igračkim godinama. Ne fali nam energije, a mislim da imamo želje, snage i iskustva da igramo najbolju košarku", rekla je Dabović.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top