Inace da se dotaknem malo i preostale 2 grupe na OI
Grupa A :
Potencijalno moze da bude veoma zanimljiva grupa, tu je veciti favorit SAD , videcemo u kom sastavu ce doci mada mislim da vise u kakvom god sastavu da dodju nisu neranjivi , mislim realno i na proslom SP u Kini uprkos svemu imali su dosta jak tim, imali sujedno 7,8 igraca Ol'Star kalibra , Grega Popovica na klupi pa opet zavrsise kao sedmi na kraju , jednostavno garancije nema ni za sta.
Francuzi jedna odlicna ekipa koja ima jedan kontinuitet odlicnih igraca i veoma dobrih rezultata vec vise od 15 godina , mozda nikad ne osvavaju turnire (izuzev onog Evropskog prvenstva 2013. u Sloveniji) ali su konstantno tu medju top 3,4,5 ekipa .
Proslo Svetsko prvenstvo su odigrali isto sjajno, zabelezili su tu istorijsku pobedu nad Amerikancima ostavivsi ih bez prilike da se bore za medalju i delovali su veoma kompaktno i organizovano, tu su im Rudi Gober, Nando De Kolo , Evan Furnije i Nikolas Batum koji su neko jezgro ekipe i ostali uglavnom rade za njih i to dosta dobro funkcionise, takodje recimo Frank Ntilikina je veoma dobro odigrao i prijatno iznenadio , a mislim da ce sad biti jos jaci , jer tu su recimo i Timoti Luvavu iz Bruklina, Teo Maledon ruki iz Oklahome koji ima dosta dobru ruki sezonu, Kilian Hejs i Sekou Dumboja iz Detroita, iskusni Fabian Kozer iz Reala, Tomas Ertel Rodrig Buboa iz Andolu Efesa (bivsi igrac Dalasa) , Eli Okobo jos jedan NBA igrac (koji je doduse trenutno bez angazmana) , Zofri Lovrenj igra veoma dobro sad u Evroligi za Zalgiris, Luj Laberie iz Valensije, itd , tako da imaju svakako bas dosta kvalitetnih igraca i zavidan kvalitet i ekipa su koja moze bilo koga da pobedi.
Iran u toj grupi ce biti autsajder, iako su i oni pokazali nesto poslednjih godina, imaju neku cvrstinu i kompaktnost kao ekipa, ali ipak su mali kvalitetom limitirani.
Takodje u toj grupi ce biti i pobednik turnira u Viktoriji.
Sad racunam da ce to biti Kanada ili Grcka (mozda se i Turci umesaju ali ne verujem) , iskreno bas bi voleo da napokon vidimo Kanadjane u punom sastavu i da vidimo koliko zapravo mogu.
Generalno kada bi dosli kompletni to bi bila bas mocna ekipa , tu su spolja Dzamal Marej iz Denvera, Kori Dzozef, Glidzis-Aleksander iz Oklahome koji ove sezone igra na Ol'Star nivou, zatim veoma dobri duo iz Memfisa Dilon Bruks i Brendon Klark , zatim Endru Vigins, Luguenc Dort iz Oklahome, Er Dzej Beret iz Niksa, zatim Aleksandar-Voker iz Nju Orleansa (rodjak od Glidzisa Aleksandera) koji igra i vise nego pristojnu sezonu u Nju Orleansu , takodje na unutrasnjim pozicijama tu su Kris Buse iz Toronta, Keli Olinik , Dvajt Pauel , Tristan Tompson, Kem Birc iz Orlanda koji je odlican defanzivac i specijalista za tu tesku i "ruznu" igru u reketu , Trej Lajls, takodje imaju i nekolicinu veoma dobrih igraca i van NBA kao recimo sto je Kevin Pangos, Desaun Pier iz Fenerbahcea, Nik Stauskas (koji trenutno pokusava da se vrati u NBA) , Melvin Edzim iz Buducnosti , itd a selektor im je trener Toronto Reptorsa Nik Nurs a Stiv Nes ja mislim menadzer ekipe.
Generalno ako napokon dodju kompletni i to sve legne kako treba mogli bi cak i do zlatne medalje.
Nego generalno mislim da njihov glavni problem je sto nemaju taj kult reprezentacije, kao sto recimo ima Srbija, Litvanija, Spanija, Argentina, Francuska, Grcka, Australija, itd i nekako se cini i po njihovom odnosu da im to ne znaci previse , sad to je mozda donekle i razumljivo jer njihovi igraci su uglavnom deca migranata iz raznih zemalja i vecina njih je tek prva generacija rodjena u Kanadi , mislim kada kazem "deca migranata" ne mislim nista negativno ili u pezorativnom smislu , vec u smislu da je mozda i razumljivo donekle zasto nema tog toliko izrazenog patriotskog naboja i te posebne emocije prema nacionalnom dresu kao kod nekih drugih ako je to uopste slucaj , naravno ne mora da znaci da je to tacno i da je to razlog, ali ja se iskreno zaista nadam da cemo ih napokon videti u kompletnom sastavu i sve te silne NBA igrace na delu i da ce taj silni individualni kvalitet pretociti i u neki ozbiljni reprezentativni uspeh.
Iskreno mislim da bi za kosarku bilo veoma dobro da se pojavi neka nova velesila na mapi i pomrsi racune nekim glavnim favoritima kao sto se recimo 2002. pojavila Argentina (gotovo niotkuda).
Tu su i Grci uvek opasni i neugodni i potencijalna "nagazna mina" za svakoga iako poslednjih godina zaista ne blistaju i prakticno jos od one cuvene generacije koja je osvojila Evropsko prvenstvo u Beogradu 2005. i godinu dana kasnije sokirala Amerikance predvodjene Lebronom, Vejdom, Melom i ostalim zvezdama u polufinalu Svetskog prvenstva u Japanu prakticno nisu uradili nista izuzev jedne bronzane medalje sa Evropskog prvenstva 2009. u Poljskoj , ali i od tad je vec proslo vise od 10 godina.
Znaci prakticno jos od te cuvene generacije predvodjene Teom Papalukasom, Dimitrisom Dijamantidisom, Vasilisom Spanulisom, Mihalisom Kakjuzisom, Bejbi Sekom i ostalima iz 2000-ih nemaju nikakav znacajniji rezultat a realno imaju kvalitet, imaju jednog Janisa Antetokumpa koji je MVP NBA lige , Nika Kalatesa koji zaista igra odlicno u Barseloni, Kostasa Sloukasa , iskusnog mec winera Printezisa, Mancarisa, Papanikolaua, Papajanisa, Papapetrua dvojca iz Panatinaikosa, Tajlera Dorsija iz Makabija , nekadasnjeg NBA igraca , Kostasa Kufusa, Kajmakoglua , takodje Kostasa i Tanasisa Antetokumpa ,Dimitrisa Agravanisa, itd , znaci uz bracu Antetokumpo koji su u NBA sve odlicni i iskusni evroligaski igraci, koji su kosarkaski "pismeni" , koji imaju gomilu teskih utakmica iza sebe i koji znaju da igraju na rezultat.
Onako jedna veoma kvalitetna, jaka i cvrsta evropska ekipa i mislim ukoliko Kanadjanu budu igrali kompletni da ce im Grci biti prvi pravi veliki test i pokazatelj da li su za velika dela ili nisu i imaju li ono nesto ili nemaju a ujedno bi i za Grke to bio odlican test i pokazatelj mogu li da se vrate u neki vrh svetske kosarke ili ne mogu i imaju li kvalitet da se nose sa najjacima ili nemaju.
Potencijalno jedan jako interesantan duel u tom pred-olimpijskom turniru i mislim da bi to mogao da bude mec dostojan neke nokaut faze ili borbe za medalju na nekom velikom takmicenju.
Grupa C :
Sto se tice ove grupe prvo sto mi pada na pamet aaa evo je "repriza" finala sa proslog Svetskog pvenstva , Argentina : Spanija.
Moje srce uvek na strani Argentinaca , sad videcemo mogu li da ponove onu igru kao sto su igrali u Kini i neki slican rezultat , imaju Luisa Skolu koji je doktor kosarke, koji iako ove godine puni 41 godinu i dalje igra sjajno , ove sezone i u italijanskoj ligi ima prosek od preko 20 poena i 10-ak skokova, evo i sad na poslednjoj utakmici u italinaskog prvenstvu je dao 30 poena (taj je prosto majstor i taj ce da blista bilo gde da igra , u NBA, u Evropi, u Kini, u reprezentaciji, na Mesecu) , tu je i Fakundo Kampaco koji se uz Skolu isto profilisao kao drugi lider ekipe i ta linija Kampaco - Skola je zapravo srce i mozak tima , takodje ima tu jos veoma kvalitetnih igraca recimo Laprovitola i Gabriel Dek dvojac iz Real Madrida, Luka Vilzdoza koji igra odlicno u Baskoniji, Patrisio Garino koji je sad iz Baskonije presao u Zalgiris isto igra Evroligu vec godinama, takodje Nikolas Brusino koji vec godinama igra u Spaniji (igrao i u NBA par sezona) , Markos Delia isto igra veoma dobro u Italiji , tu je i Huan Pablo Vole koji isto igra u Spaniji za Manresu a svojevremeno je draftovan i od Sarlota , takodje za ekipu bi mogao da debituje i mladi Leandro Bolmaro iz Barselone koji je ove godine bio pozicioniran dosta visoko na draftu gde ga je izabrao Njujork (i sigurno ide u NBA u nekom momentu) a potencijalno iznenadjenje bi mogao da bude povratak veterana Karlosa Delfina u ekipu (koji je bio deo one cuvene Argentine koja se okitila olimpijskim zlatom u Atini a ima i jednu olimpijsku bronzu iz Pekinga) koji ove sezone igra zaista dobro u Pezaru u italijanskog ligi i mislim da bi povratkom takvog igraca i imena kao sto je Delfino ekipa jos dodatno dobila na samopouzdanju.
Generalno Argentina ima kvalitet, ima igrace koji znaju da igraju, koji su kosarkaski "pismeni" , koji znaju sta su teske utakmice a vecina njih ima i NBA iskustvo i sto je najvaznije kao tim i kao kolektiv deluju jako dobro i za reprezentaciju uvek igraju sa posebnim motivom i zarom, sad da li mogu da ponove igru iz Kine i slican rezultat, ja se nadam da mogu, najiskrenije bi voleo.
Sto se tice Spanaca ja mislim da nisu vise tako jaki i mocni kao recimo pre 5 ili pre 10 godina i da su u nekoj manjoj krizi uprkos cinjenici sto su osvojili zlato na proslom Svetskom prvenstvu, ali to je to jos jedan dokaz da Spance nikad ne treba otpisivati.
Po meni to zlato su uzeli dosta neocekivano , realno po meni nisu imali ni blizu jak tim kao na nekim prethodnim takmicenjima a nisu nista posebno ni igrali , setimo se samo kako su se mucili u grupi sa Iranom, Portorikom pa i Tunisom donekle, pa onda se provukli protiv Italije kroz iglene usi u onoj drugoj fazi po grupama , da bi onda po meni neocekivano pobedili nas (i to cak relativno lako i ubedljivo) ali onda nakon toga opet u 1/4 finalu su se mucili sa ne bas jakom i preterano kvalitetnom Poljskom koja je sve vreme bila tu negde odprilike egal sa njima , pa onda isto u polufinalu ona drama protiv Australije i 2 produzetka, tu po meni definitivno je Australija trebala da prodje dalje ali eto , mada uz presudni faktor srece tu je dosao i individualni kvalitet i iskustvo Marka Gasola i Rikija Rubija do izrazaja , da bi eto u finalu neocekivano lako dobili Argentinu (koja je igrala bez dilemu najbolju i najlepsu kosarku na tom prvenstvu) koja je prosto ostala bez goriva i nakon serije onako jakih utakmica i briljantnih partija, sto u onoj prvoj grupnoj fazi protiv Rusije, Nigerije i Juzne Koreje i u onog grugoj fazi po grupama protiv Poljske i Venecuele koje su demolirali , sto onda protiv nas u 1/2 finalu i protiv Francuza u 1/2 finalu , jednostavno dosli je vec do zamora usled tako velikog broja utakmica za tako kratko vreme i tako visokog nivoa igre tokom citavog turnira i u tom finalu nisu licili na sebe i Spanci su to onako lukavo i iskusno znali da iskoriste.
Tako da ta titula Spanije sa proslog Svetskog prvenstva je po meni vise rezultat neke srece, spleta okolnosti i pre svega iskustva te ekipe (koja je odigrala najbolje kad je bilo najpotrebnije) nego sto je to bio rezultat nekog vanserijskog kvaliteta koji imaju ili neke briljantne igre ali svejedno Spance nikad ne treba otpisivati (slicno kao Italijane ili Nemce u fudbalu) pa tako ne ni ovaj put.
Po meni spanska kosarka je u manjoj krizi vec neko vreme jer njihov problem je sto su i njihove klubove sve preuzeli stranci , gledam recimo Baskonija - Valensija mec , pa tu nema ni jednog Spanca na terenu , slicna je situacija i sa njihovim ostalim klubovima u manjoj ili vecoj meri i jednostavno to mora da se odrazi i na reprezentaciju u nekom momentu , jer kada su Spanci poslednji put izbacili nekog vrhunskog igraca i talenta, realno poslednji "vunderkind" spanske kosarke je Riki Rubio (koji se pojavio pre vise od 10 godina) i od Riki Rubija Spanci prakticno nisu izbacili ni jednog vanserijskog igraca.
Mislim ajde zasad jos uvek imaju igrace da sastave neki jak i respektabilan tim, tu su Riki Rubio, Mark Gasol, Serhio Ljulj, Caco Rodrigez, braca Ernangomez, Nikola Mirotic, Serz Ibaka, Rudi Fernandez sad ne znam kakve su sanse da Pau Gasol im jos koji put zaigra ( sad ja verujem da on moze i dalje da igra i da zeli jos da igra ali oporavak od one povrede ocigledno ne ide bas po planu i tempom kakvim se nadao , a u tim godinama svaki dan oporavka duze smanjuje sanse igracu za povratak na parket) , videcemo , sad ima tu jos nekih solidnih igraca kao recimo Pier Oriola, Abrines, Havier Beiran, Rafa Martinez , ono i ako su malo kvalitetom pali u odnosu na neki prethodni period jos uvek im ne gori pod nogama toliko i jos uvek imaju malo lufta, ali ako nastave ovako i ukoliko nastave da zapostavljaju njihove domace igrace zarad stranaca u svojim klubovima pitanje je sta ce od njih ostati i sta ce sa njima biti za 5 ili 10 godina, definitivno ne idu u dobrom smeru trenutno.
Sto se tice pobednika turnira iz Kaunasa, to ce verovatno biti Litvanija ili Slovenija i verovatno ce oni odlucivati o putniku u Tokio , po meni ja bi prednost dao Litvaniji, mislim imaju strasnu centarsku liniju (bejbi Sabonis - Jonas Valancijunas) za razliku od Slovenije , a imaju i dosta ozbiljnih klupskih igraca tipa Kalnietis iz Lokomotive Kubanj koji je odlican plej, Kuzminskas, Tomas Dimsa koji igra u Spaniji, Ulanovas iz Fenerbahcea, Giedraitis koji igra veoma dobro u Baskoniji, iskusni Jonas Maciulis iz AEK-a ,pomalo zaboravljeni Montejunas, zatim nekoliko njih iz Zalgirisa kao Lekavicius, Grigonis, iskusni Jankunas, Milaknis, takodje ima tu i nekoliko mladih veoma talentovanih igraca kao sto je Marek Blazevic iz Zalgirisa, Arnas Velicka, Sirvidis koji je od ove godine u Detroitu, Brezdeikis iz Njujorka,itd.
Sa druge strane Slovenija ima Luku Doncica mada mislim da ipak ne moze on sam, mozda ako bude igrao i Goran Dragic to malo poveca sanse Slovenije ali bez njega tesko, takodje ova internacionalna kosarka je ipak malo drugacija i teza za igranje od NBA u smislu vise se taktizira, vise je fokus na timskoj igri, igri 5 na 5, odbrani, a i teren je malo manji sto znaci automatski i malo manje prostora za igru, tako da tesko da ce Doncic moci jednoj jakoj i kompaktnoj ekipi kao sto je Litvanija da bez problema ubaci 30 poena kao sto to radi u NBA.
Doduse ima jos Slovenija nekoliko solidnih igraca kao Klemen Prepelic (koji je eksplodirao na onom EuroBasketu koji su osvojili), Jaka Blazic, Entoni Rendolf , Gasper Vidmar, Zoran Dragic, generalno ne izgleda to lose ali ipet mislim da ipak Litvanija deluje kao malo cvrsca i kompaktnija ekipa i da ima malo veci kvalitet i sirinu + igra i na svom terenu (mada opet igra se samo jedna utakmica i sve je moguce).
A Japan u toj grupi uprkos cinjenici sto imaju par NBA igraca tipa Rui Hacimura i Juta Votanabe, ce ipak biti autsajder tu i tesko da ce imati sta da trazi 3 dosta kvalitetnije ekipe.