Košarkaška reprezentacija Srbije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa mislim da bi Denver morao da dogura makar do finala zapadne konferencije da ovaj ne bi hteo da ga pusti a iskreno sumnjam da ce ove godine Denver tako daleko u plej ofu da dogura, ono mozda se desi ali nisam nesto ubedjen u to.
Takodje pobedjivali smo mi i Italijane i osvajali i svetska i evropska zlata i pre Jokica (nije ovde pocela da se igra kosarka sa Jokicem, daleko od toga), nemamo mi sad samo Jokica koji zna da igra, tako da mislim da eventualno i bez Jokica trebalo bi da pobedimo Italijane i odemo u Tokio.

Inace da se dotaknem malo i preostale 2 grupe na OI

Grupa A :

Potencijalno moze da bude veoma zanimljiva grupa, tu je veciti favorit SAD , videcemo u kom sastavu ce doci mada mislim da vise u kakvom god sastavu da dodju nisu neranjivi , mislim realno i na proslom SP u Kini uprkos svemu imali su dosta jak tim, imali sujedno 7,8 igraca Ol'Star kalibra , Grega Popovica na klupi pa opet zavrsise kao sedmi na kraju , jednostavno garancije nema ni za sta.
Francuzi jedna odlicna ekipa koja ima jedan kontinuitet odlicnih igraca i veoma dobrih rezultata vec vise od 15 godina , mozda nikad ne osvavaju turnire (izuzev onog Evropskog prvenstva 2013. u Sloveniji) ali su konstantno tu medju top 3,4,5 ekipa .
Proslo Svetsko prvenstvo su odigrali isto sjajno, zabelezili su tu istorijsku pobedu nad Amerikancima ostavivsi ih bez prilike da se bore za medalju i delovali su veoma kompaktno i organizovano, tu su im Rudi Gober, Nando De Kolo , Evan Furnije i Nikolas Batum koji su neko jezgro ekipe i ostali uglavnom rade za njih i to dosta dobro funkcionise, takodje recimo Frank Ntilikina je veoma dobro odigrao i prijatno iznenadio , a mislim da ce sad biti jos jaci , jer tu su recimo i Timoti Luvavu iz Bruklina, Teo Maledon ruki iz Oklahome koji ima dosta dobru ruki sezonu, Kilian Hejs i Sekou Dumboja iz Detroita, iskusni Fabian Kozer iz Reala, Tomas Ertel Rodrig Buboa iz Andolu Efesa (bivsi igrac Dalasa) , Eli Okobo jos jedan NBA igrac (koji je doduse trenutno bez angazmana) , Zofri Lovrenj igra veoma dobro sad u Evroligi za Zalgiris, Luj Laberie iz Valensije, itd , tako da imaju svakako bas dosta kvalitetnih igraca i zavidan kvalitet i ekipa su koja moze bilo koga da pobedi.
Iran u toj grupi ce biti autsajder, iako su i oni pokazali nesto poslednjih godina, imaju neku cvrstinu i kompaktnost kao ekipa, ali ipak su mali kvalitetom limitirani.
Takodje u toj grupi ce biti i pobednik turnira u Viktoriji.

Sad racunam da ce to biti Kanada ili Grcka (mozda se i Turci umesaju ali ne verujem) , iskreno bas bi voleo da napokon vidimo Kanadjane u punom sastavu i da vidimo koliko zapravo mogu.
Generalno kada bi dosli kompletni to bi bila bas mocna ekipa , tu su spolja Dzamal Marej iz Denvera, Kori Dzozef, Glidzis-Aleksander iz Oklahome koji ove sezone igra na Ol'Star nivou, zatim veoma dobri duo iz Memfisa Dilon Bruks i Brendon Klark , zatim Endru Vigins, Luguenc Dort iz Oklahome, Er Dzej Beret iz Niksa, zatim Aleksandar-Voker iz Nju Orleansa (rodjak od Glidzisa Aleksandera) koji igra i vise nego pristojnu sezonu u Nju Orleansu , takodje na unutrasnjim pozicijama tu su Kris Buse iz Toronta, Keli Olinik , Dvajt Pauel , Tristan Tompson, Kem Birc iz Orlanda koji je odlican defanzivac i specijalista za tu tesku i "ruznu" igru u reketu , Trej Lajls, takodje imaju i nekolicinu veoma dobrih igraca i van NBA kao recimo sto je Kevin Pangos, Desaun Pier iz Fenerbahcea, Nik Stauskas (koji trenutno pokusava da se vrati u NBA) , Melvin Edzim iz Buducnosti , itd a selektor im je trener Toronto Reptorsa Nik Nurs a Stiv Nes ja mislim menadzer ekipe.
Generalno ako napokon dodju kompletni i to sve legne kako treba mogli bi cak i do zlatne medalje.
Nego generalno mislim da njihov glavni problem je sto nemaju taj kult reprezentacije, kao sto recimo ima Srbija, Litvanija, Spanija, Argentina, Francuska, Grcka, Australija, itd i nekako se cini i po njihovom odnosu da im to ne znaci previse , sad to je mozda donekle i razumljivo jer njihovi igraci su uglavnom deca migranata iz raznih zemalja i vecina njih je tek prva generacija rodjena u Kanadi , mislim kada kazem "deca migranata" ne mislim nista negativno ili u pezorativnom smislu , vec u smislu da je mozda i razumljivo donekle zasto nema tog toliko izrazenog patriotskog naboja i te posebne emocije prema nacionalnom dresu kao kod nekih drugih ako je to uopste slucaj , naravno ne mora da znaci da je to tacno i da je to razlog, ali ja se iskreno zaista nadam da cemo ih napokon videti u kompletnom sastavu i sve te silne NBA igrace na delu i da ce taj silni individualni kvalitet pretociti i u neki ozbiljni reprezentativni uspeh.
Iskreno mislim da bi za kosarku bilo veoma dobro da se pojavi neka nova velesila na mapi i pomrsi racune nekim glavnim favoritima kao sto se recimo 2002. pojavila Argentina (gotovo niotkuda).

Tu su i Grci uvek opasni i neugodni i potencijalna "nagazna mina" za svakoga iako poslednjih godina zaista ne blistaju i prakticno jos od one cuvene generacije koja je osvojila Evropsko prvenstvo u Beogradu 2005. i godinu dana kasnije sokirala Amerikance predvodjene Lebronom, Vejdom, Melom i ostalim zvezdama u polufinalu Svetskog prvenstva u Japanu prakticno nisu uradili nista izuzev jedne bronzane medalje sa Evropskog prvenstva 2009. u Poljskoj , ali i od tad je vec proslo vise od 10 godina.
Znaci prakticno jos od te cuvene generacije predvodjene Teom Papalukasom, Dimitrisom Dijamantidisom, Vasilisom Spanulisom, Mihalisom Kakjuzisom, Bejbi Sekom i ostalima iz 2000-ih nemaju nikakav znacajniji rezultat a realno imaju kvalitet, imaju jednog Janisa Antetokumpa koji je MVP NBA lige , Nika Kalatesa koji zaista igra odlicno u Barseloni, Kostasa Sloukasa , iskusnog mec winera Printezisa, Mancarisa, Papanikolaua, Papajanisa, Papapetrua dvojca iz Panatinaikosa, Tajlera Dorsija iz Makabija , nekadasnjeg NBA igraca , Kostasa Kufusa, Kajmakoglua , takodje Kostasa i Tanasisa Antetokumpa ,Dimitrisa Agravanisa, itd , znaci uz bracu Antetokumpo koji su u NBA sve odlicni i iskusni evroligaski igraci, koji su kosarkaski "pismeni" , koji imaju gomilu teskih utakmica iza sebe i koji znaju da igraju na rezultat.
Onako jedna veoma kvalitetna, jaka i cvrsta evropska ekipa i mislim ukoliko Kanadjanu budu igrali kompletni da ce im Grci biti prvi pravi veliki test i pokazatelj da li su za velika dela ili nisu i imaju li ono nesto ili nemaju a ujedno bi i za Grke to bio odlican test i pokazatelj mogu li da se vrate u neki vrh svetske kosarke ili ne mogu i imaju li kvalitet da se nose sa najjacima ili nemaju.
Potencijalno jedan jako interesantan duel u tom pred-olimpijskom turniru i mislim da bi to mogao da bude mec dostojan neke nokaut faze ili borbe za medalju na nekom velikom takmicenju.

Grupa C :

Sto se tice ove grupe prvo sto mi pada na pamet aaa evo je "repriza" finala sa proslog Svetskog pvenstva , Argentina : Spanija.
Moje srce uvek na strani Argentinaca , sad videcemo mogu li da ponove onu igru kao sto su igrali u Kini i neki slican rezultat , imaju Luisa Skolu koji je doktor kosarke, koji iako ove godine puni 41 godinu i dalje igra sjajno , ove sezone i u italijanskoj ligi ima prosek od preko 20 poena i 10-ak skokova, evo i sad na poslednjoj utakmici u italinaskog prvenstvu je dao 30 poena (taj je prosto majstor i taj ce da blista bilo gde da igra , u NBA, u Evropi, u Kini, u reprezentaciji, na Mesecu) , tu je i Fakundo Kampaco koji se uz Skolu isto profilisao kao drugi lider ekipe i ta linija Kampaco - Skola je zapravo srce i mozak tima , takodje ima tu jos veoma kvalitetnih igraca recimo Laprovitola i Gabriel Dek dvojac iz Real Madrida, Luka Vilzdoza koji igra odlicno u Baskoniji, Patrisio Garino koji je sad iz Baskonije presao u Zalgiris isto igra Evroligu vec godinama, takodje Nikolas Brusino koji vec godinama igra u Spaniji (igrao i u NBA par sezona) , Markos Delia isto igra veoma dobro u Italiji , tu je i Huan Pablo Vole koji isto igra u Spaniji za Manresu a svojevremeno je draftovan i od Sarlota , takodje za ekipu bi mogao da debituje i mladi Leandro Bolmaro iz Barselone koji je ove godine bio pozicioniran dosta visoko na draftu gde ga je izabrao Njujork (i sigurno ide u NBA u nekom momentu) a potencijalno iznenadjenje bi mogao da bude povratak veterana Karlosa Delfina u ekipu (koji je bio deo one cuvene Argentine koja se okitila olimpijskim zlatom u Atini a ima i jednu olimpijsku bronzu iz Pekinga) koji ove sezone igra zaista dobro u Pezaru u italijanskog ligi i mislim da bi povratkom takvog igraca i imena kao sto je Delfino ekipa jos dodatno dobila na samopouzdanju.
Generalno Argentina ima kvalitet, ima igrace koji znaju da igraju, koji su kosarkaski "pismeni" , koji znaju sta su teske utakmice a vecina njih ima i NBA iskustvo i sto je najvaznije kao tim i kao kolektiv deluju jako dobro i za reprezentaciju uvek igraju sa posebnim motivom i zarom, sad da li mogu da ponove igru iz Kine i slican rezultat, ja se nadam da mogu, najiskrenije bi voleo.

Sto se tice Spanaca ja mislim da nisu vise tako jaki i mocni kao recimo pre 5 ili pre 10 godina i da su u nekoj manjoj krizi uprkos cinjenici sto su osvojili zlato na proslom Svetskom prvenstvu, ali to je to jos jedan dokaz da Spance nikad ne treba otpisivati.
Po meni to zlato su uzeli dosta neocekivano , realno po meni nisu imali ni blizu jak tim kao na nekim prethodnim takmicenjima a nisu nista posebno ni igrali , setimo se samo kako su se mucili u grupi sa Iranom, Portorikom pa i Tunisom donekle, pa onda se provukli protiv Italije kroz iglene usi u onoj drugoj fazi po grupama , da bi onda po meni neocekivano pobedili nas (i to cak relativno lako i ubedljivo) ali onda nakon toga opet u 1/4 finalu su se mucili sa ne bas jakom i preterano kvalitetnom Poljskom koja je sve vreme bila tu negde odprilike egal sa njima , pa onda isto u polufinalu ona drama protiv Australije i 2 produzetka, tu po meni definitivno je Australija trebala da prodje dalje ali eto , mada uz presudni faktor srece tu je dosao i individualni kvalitet i iskustvo Marka Gasola i Rikija Rubija do izrazaja , da bi eto u finalu neocekivano lako dobili Argentinu (koja je igrala bez dilemu najbolju i najlepsu kosarku na tom prvenstvu) koja je prosto ostala bez goriva i nakon serije onako jakih utakmica i briljantnih partija, sto u onoj prvoj grupnoj fazi protiv Rusije, Nigerije i Juzne Koreje i u onog grugoj fazi po grupama protiv Poljske i Venecuele koje su demolirali , sto onda protiv nas u 1/2 finalu i protiv Francuza u 1/2 finalu , jednostavno dosli je vec do zamora usled tako velikog broja utakmica za tako kratko vreme i tako visokog nivoa igre tokom citavog turnira i u tom finalu nisu licili na sebe i Spanci su to onako lukavo i iskusno znali da iskoriste.
Tako da ta titula Spanije sa proslog Svetskog prvenstva je po meni vise rezultat neke srece, spleta okolnosti i pre svega iskustva te ekipe (koja je odigrala najbolje kad je bilo najpotrebnije) nego sto je to bio rezultat nekog vanserijskog kvaliteta koji imaju ili neke briljantne igre ali svejedno Spance nikad ne treba otpisivati (slicno kao Italijane ili Nemce u fudbalu) pa tako ne ni ovaj put.
Po meni spanska kosarka je u manjoj krizi vec neko vreme jer njihov problem je sto su i njihove klubove sve preuzeli stranci , gledam recimo Baskonija - Valensija mec , pa tu nema ni jednog Spanca na terenu , slicna je situacija i sa njihovim ostalim klubovima u manjoj ili vecoj meri i jednostavno to mora da se odrazi i na reprezentaciju u nekom momentu , jer kada su Spanci poslednji put izbacili nekog vrhunskog igraca i talenta, realno poslednji "vunderkind" spanske kosarke je Riki Rubio (koji se pojavio pre vise od 10 godina) i od Riki Rubija Spanci prakticno nisu izbacili ni jednog vanserijskog igraca.
Mislim ajde zasad jos uvek imaju igrace da sastave neki jak i respektabilan tim, tu su Riki Rubio, Mark Gasol, Serhio Ljulj, Caco Rodrigez, braca Ernangomez, Nikola Mirotic, Serz Ibaka, Rudi Fernandez sad ne znam kakve su sanse da Pau Gasol im jos koji put zaigra ( sad ja verujem da on moze i dalje da igra i da zeli jos da igra ali oporavak od one povrede ocigledno ne ide bas po planu i tempom kakvim se nadao , a u tim godinama svaki dan oporavka duze smanjuje sanse igracu za povratak na parket) , videcemo , sad ima tu jos nekih solidnih igraca kao recimo Pier Oriola, Abrines, Havier Beiran, Rafa Martinez , ono i ako su malo kvalitetom pali u odnosu na neki prethodni period jos uvek im ne gori pod nogama toliko i jos uvek imaju malo lufta, ali ako nastave ovako i ukoliko nastave da zapostavljaju njihove domace igrace zarad stranaca u svojim klubovima pitanje je sta ce od njih ostati i sta ce sa njima biti za 5 ili 10 godina, definitivno ne idu u dobrom smeru trenutno.

Sto se tice pobednika turnira iz Kaunasa, to ce verovatno biti Litvanija ili Slovenija i verovatno ce oni odlucivati o putniku u Tokio , po meni ja bi prednost dao Litvaniji, mislim imaju strasnu centarsku liniju (bejbi Sabonis - Jonas Valancijunas) za razliku od Slovenije , a imaju i dosta ozbiljnih klupskih igraca tipa Kalnietis iz Lokomotive Kubanj koji je odlican plej, Kuzminskas, Tomas Dimsa koji igra u Spaniji, Ulanovas iz Fenerbahcea, Giedraitis koji igra veoma dobro u Baskoniji, iskusni Jonas Maciulis iz AEK-a ,pomalo zaboravljeni Montejunas, zatim nekoliko njih iz Zalgirisa kao Lekavicius, Grigonis, iskusni Jankunas, Milaknis, takodje ima tu i nekoliko mladih veoma talentovanih igraca kao sto je Marek Blazevic iz Zalgirisa, Arnas Velicka, Sirvidis koji je od ove godine u Detroitu, Brezdeikis iz Njujorka,itd.

Sa druge strane Slovenija ima Luku Doncica mada mislim da ipak ne moze on sam, mozda ako bude igrao i Goran Dragic to malo poveca sanse Slovenije ali bez njega tesko, takodje ova internacionalna kosarka je ipak malo drugacija i teza za igranje od NBA u smislu vise se taktizira, vise je fokus na timskoj igri, igri 5 na 5, odbrani, a i teren je malo manji sto znaci automatski i malo manje prostora za igru, tako da tesko da ce Doncic moci jednoj jakoj i kompaktnoj ekipi kao sto je Litvanija da bez problema ubaci 30 poena kao sto to radi u NBA.
Doduse ima jos Slovenija nekoliko solidnih igraca kao Klemen Prepelic (koji je eksplodirao na onom EuroBasketu koji su osvojili), Jaka Blazic, Entoni Rendolf , Gasper Vidmar, Zoran Dragic, generalno ne izgleda to lose ali ipet mislim da ipak Litvanija deluje kao malo cvrsca i kompaktnija ekipa i da ima malo veci kvalitet i sirinu + igra i na svom terenu (mada opet igra se samo jedna utakmica i sve je moguce).

A Japan u toj grupi uprkos cinjenici sto imaju par NBA igraca tipa Rui Hacimura i Juta Votanabe, ce ipak biti autsajder tu i tesko da ce imati sta da trazi 3 dosta kvalitetnije ekipe.

Poslednja izmena:
Честитке националној селекцији Србије на побједи (92:66) над Грузијом и пласману на Европско првенство.
Поред побједе, што је могуће и важније, добили смо играча за будућност, Филипа Петрушева, момка који је експлодирао ове сезоне.
Истина, и у сезони 2019/20 играјући за престижни универзитет Гонзага направио је опасан напредак у односу на сезону прије, но мислим да нико није очекивао такву експлозију ове сезоне.
Оно што је најфасцинантније и просто нереално за тако младог играча је константност у игри. У АБА лиги је заредао чак 13 мечева у којима је постигао 20+ поена, нико то ове сезоне није успио у 10ак јачих европских лига, заправо упитно је када је задњи пута то неко остварио у некој квалитетнијој европској лиги.
И на овом мечу је издоминириао, видјела се разлика у односу на први меч против Грузије који бјеше једно мучење и пораз, са Филипом је ту одмах сигурност, чврстина у рекету и са брзим рукама за своју висину сигурна опција у офензиви.
Вриједи поменути и Данила Анђушића, мирна рука када је требало. И сви остали су одрадили колико је било потребно за сигурну побједу.

Остао је још један меч, но квалификације за ЕП су курталисане. Сада слиједи ОКТ, надајмо се да ће наши узборити пласман на Олимпијаду и Европско првенство наредне године.
Српским кошаркашима пуно среће на наредним такмичењима.

Већ деценијама, када се у млађим узрастима појави клинац који наговјести потенцијал, то у правилу прате медијски текстови кроз које се подгревају очекивања која се временом покажу нереалним, што онда оде у другу крајност, потрага гдје се омануло, ко је за*ебао, те није добио шансу, те лош рад, те лијен је, те за*еао га менаџер, уз разумљиво бројне малициозне поруке.
Но јуниорска кошарка је једна прича, сениорска потпуно друга, на прелазу из јуниорске кошарке у сениорску многи се једноставно изгубе, и ту ваља много тога да се посложи, и добар рад, и посвећеност играча, и добар избор средине, и споредни фактори, повреде, беспарица и још пуно тога, и у најбољем случају 1/3 играча оствари оно што је обећавала у јуниорским данима. У најбољем случају. Што се тиче српске кошарке, ако гледамо развојни пут српских играча и ако се равнамо са развојним путем вршњака других земаља, ситуација је више него добра, а многи српски су претекли оне оји су у млађим категоријама више обећавали, што говори да и поред беспарице и роварења менаџера и свих штетних утицаја, постоји и систем и добар рад. Има и штетних трендова, одлазак у ен-си-еј-еј донесе добро образовање играчу, али што се тиче развоја мало кад то иде добро, уз тек понеки изузетак. Петрушев је одустао од ен-си-еј-еја иако је играо у једном од престижних универзитета, и можемо већ сада рећи да је то био добар потез.

Е сад, вратимо се актуелној вијести (
Enigma Boriša Simanić – bomba koja (još) nije eksplodirala) и текст посвећен Симанићу, зашто за 7 година у Звезди није остварио оно што су неки (нереално) очекивали. У Звезди су свих ових сезона имали императив резултата,. тако ће бити и наредних, и ту није очекивати да млађани играч добије пуно прилика да се оствари, а опет грејући клупу нико није постао играч. Можда би било за Боришин развој боље да је све ове сезоне провео у Звездином развојном тиму, одлазау у ен-си-еј-еј (унив.Кентаки) тешко да би му у играчком смислу добро донио, имамо и превише примјера који нам казују да се играчи кудикамо боље развијају, и уз сву беспарицу која влада, у Србији, него ли у ен-си-еј-еј тимовима.
Поређење у тексту са Дончићем је и бесмислено и злонамјерно према играчу (као да поредите, зашто Крајиновић није постигао што је Ђоковић), Дончић је посебна прича, изузетак, и играч који се појави једном у неколио деценија, уосталом такав "третман", на који указјуу у поменутом тексту, у Реалу није добио нико у историји, и вјероватно неће добити никад, и то је прича, тад и ко зна кад.
Што се Борише тиче, у јуниорским данима су већ биле примјетне предиспозиције, хвалоспјеви који у написани у поменутом тексту су више ствар жеља него реалног сагледавања, уз такође примјетне хендикепе, неке ће добрим радом моћи отклонити, неке неће, и то је тако. Очекивати да достигне неки ниво за ен-би-еј или да постане врхунски евролигашки играч није реално.

Да ли има будућност у репрезентацији? Већ је играо у овом квалификационом циклусу за ЕП, одиграо је 4 утакмице са сасвим добрим учинком, 4,8 поена по мечу, додуше ускочио је у дрес орлова мање својом заслугом а више то бјеше посљедица идиотизма ФИБА бирократа гдје су бројни понајбољи српски играч онемогућени да играју те квалификационе утакмице, и ту се отворио простор за оне који тешко да би видјели дрес репрезентације.
У будућности ће тешко бити конкурентан за дрес орлова, у годиштима 2000-3. имамо плејаду перспективних играча баш на тој позицији која раније јесте била дефицитарна, видјећемо како ће се сви ти играчи развијати, но опет видјећемо и како ће бити у будућности са ФИБА такмичењима, ако остане као у задњих неколико сезона, а вјероватно хоће, ваља правити што већу базу играча, који би могли бити корисни и ускочити у датом тренутку.

Видјећемо куда ће пут Симанића одвести. Како му је менаџер Мишко, Мега се намеће као могућа слиједећа дестинација. Која опет нема императив резултата, већ је оријентација на младим играчима гдје ће сваке сезону неко ново име афирмисати, није тајна порадити и на "болдовању" статистике играча који су "у излогу". А ти су Марко Симоновић и Филип Петрушев, игра је њима подређена, и ту је ? да ли ће Мишко, који се ипак пита, довести и Боришу и гдје би могли "гушити" један другога.
А видјећемо и како ће се наредних година развијати, простора за напредак још има, и то доста, но потребно је изабрати и праву средину.

Poslednja izmena:
Када је у питању сениорска репрезентација, ОКТ се игра од 29.јуна до 4.јула, и тренутно је тешко имати представу који ће играчи бити "доступни" Кокошкову. И што се тиче повреда и што се тиче клупских обавеза и што се тиче ове ситуације са короном.
Никола Милутинов је у фебруару оперисан, опоравак би требао трајати до краја јуна и на њега Кокошков извјесно неће моћи рачунати за ОКТ.
Што се НБА играча тиче, плеј-оф почиње 22.маја. Денвер и Атланта ће у плеј-оф, да би Николу Јокића и Богдана Богдановића видјели на ОКТ њихови тимови би требали испасти након прве рунде, евентуално друге рунде, у том случају би имали неколико дана да се прикључе "орловима", тешка ситуација.
И Далас и Мајами ће у плеј-оф, додуше Далас би могао у разигравање за плеј-оф (екипе пласиране 7-10.мјесто), Немања Бјелица и Бобан Марјановић тренутно и немају важну улогу у ротацији својих клубова, улазе по потреби, видјећемо и да ли ће ти клубови пребродити прву рунду, нешто су веће шансе да би ова двојица могли бити "доступни", или макар један, Бјелица би био од силне помоћи, на поз.4 тренутно шкрипи.
Оклахома неће у плеј-оф, Алексеј Покушевски ће бити доступан, још увијек је премлад, добро напредује, добро се развија, да ли може бити од користи на ОКТ, процијениће Кокошков, Милојевић и Јовановић.
Играчи који играју у европским клубовима требали би бити "доступни", истина они најважнији (Мицић, Гудурић, Лучић, Калинић, Недовић) ће вјероватно имати дуже обавезе и имаће највише пар недјеља да се уиграју у националној селекцији, но шта је ту је.

Ako bez Bogdana i Jokića ne možemo da se kvalifikujemo na OI, onda ni sa njima nemamo šta da tražimo tamo.
На жалост, поред Богдана и Јокића, сасвим извјесно Кокошков неће моћи рачунати на Милутинова, а видјећемо и како ће Мајами гурати у плеј-офу,и Бјелица је крајње упитан, то су већ 4 супер важна играча који итекако чине разлику, са њима и без њих.
Са друге стране, Србија ако се домогне ОИ, са којим год саставом отишли, и са којим год проблемима, биће конкурентна за висок пласман.

Da jer ako bude tako onda falice i drugim reprezentacijama neki bitni igraci.

Mada opet na tom pred-olimpijskom turniru bi moglo da bude cupavo protiv Italije jer generalno Italija ima onako veoma kvalitetan sastav a od kljucnih igraca falili bi im samo Galinari Bogdanov saigrac iz Atlante, Nikolo Meli iz Dalasa i eventualno Donte Di Vicenco koji ce isto sa Milvokijem igrati plej of, a tu su opet recimo Belineli, Datome, Polonara, Heket, Dela Vale, Djentile, Luka Vitali, Avudu Abas, Aradori , Djampaolo Rici, Tesitori , itd , ono mozda to nije sad neki Drim Tim ali opet cini se kao dovoljno jak da bi mogao da nas pobedi bez nekoliko kljucnih igraca kao sto su Jokic, Bogdan, Bjelica, inace ono sto bi posebno moglo da ide u korist Italijanima je to sto bi mogli drasticno da budemo oslabljeni na poziciji centra (gde oni nikad nisu mogli da se mere sa nama) , jer ne bi bilo Jokica, takodje ni Bobija Marjanovica koji ce isto izvesno je igrati plej of sa Dalasom, a Milutinov je vec duze vreme povredjen, tako da od centara samo bi tu bio Raduljica koji je standardan i eventualno Petrusev koji bi mogao da uleti.

Takodje i protiv Portorika bi moglo biti nezgodno i cupavo jer Portoriko je umeo da nas iznenadi i u najboljim danima kada smo imali i znatno jacu ekipu nego sad kao recimo kada su nas iznenadili u Indijanapolisu ili takodje u grupnoj fazi na Svetskom prvenstvu u Argentini 1990. su nam naneli jedini poraz na tom takmicenju i to sa onim nasim cuvenim timom sa Drazenom, Kukocem, Paspaljem, Radjom, Divcem, Komazecom, Zoranom Savicem, itd kada smo bili strah i trepet za sve.
Inace Portoriko ukoliko dodje u kompletnom sastavu (a mogao bi) bi isto mogao da bude nezgodan rival i tvrd orah, recimo tu su Dzej Dzej Barea koji ove sezone igra zaista odlicno u Estudijantesu od kako je stigao iz Dalasa, onda Sabaz Napier jedan vrlo dobar NBA igrac koji je igrom slucaju trenutno slobodan agent, onda Moris Harkles iz Sakramenta (koji gotovo izvesno nece igrati plej of) , pa tu je i Dzonatan Ajzak iz Orlanda (koji isto nece igrati plej of , jedan onako visok igrac, onako mrsavije gradje ali odlican atleta, izuzetno skocan, dugih ruku, odlican defanzivac a i spolja pogadja (i konstantno je tu negde na 35% u sutu za 3 poena) , tu je onda i Hauard Markus koji je imao fantasticnu sezonu na koledzu prosle sezone, ove sezone je u Denveru ali igra vise u razvojnoj ligi nego za Denver ali svejedno radi se o dosta talentovanom igracu, onako omaleni plejmejker (178) ali veoma brz, dobar sa loptom i dobar suter , takodje tu je i Dzon Holand iz Uniksa koji je vec dugogodisnji reprezentativac, onda David Uertas koji je odigrao fantasticno na proslom Svetskom prvenstvu u Kini, trenutno igra za Penjarol u Urugvaju i mozda nije toliko poznat siroj javnosti ali zaista o odlicnom igracu se radi, onda Ajzea Pinjeiro bivsi igrac Sakramenta koji je trenutno u Rigi u Letoniji , ekipi koja igra onu Fibinu Ligu sampiona, pa Ramon Klemente isto jedan vec iskusan i dugogodisnji reprezentativac koji trenutno igra u San Lorencu prvaku Argentine (i verovatno uz Flamengo najjaci tim u Juznoj Americi) , tu je i Zilberto Klevel isto jos jedan igrac koji je igrac vec na dosta tih velikih takmicenja, takodje selektor im je bivsi reprezentativac Edi Kasiano e recimo legendarni Karlos Arojo ikona portorikanske kosarke mu je pomocnik , tako da ono mogli bi da budu nezgodan rival, pogotovo ako budemo igrali u okrnjenom sastavu.

Pa i Dominikanska Republika takodje, donekle slican stil i slicna skola kao Portoriko i odprilike slicnog kvaliteta, recimo tu su im jedan Al Horford (koji sigurno nece igrati plej of sa Oklahomom), pa onda isto jedan Karl Entoni Tauns jedan od top centara u NBA (koji isto izvesno nece igrati plej of sa Minesotom), pa Trevor Ariza (za koga je zaista malo verovatno da ce igrati , s obzirom da je uvek odbijao poziv a i igrace plej of sa Majamijem) , pa onda tu je Dzejms Feldin koga pamtimo iz Panatanaikosa i Crvene Zvezde a trenutno igra u Betisu u spanskog ACB ligi, pa Julis Baez iz Manrese, Anhel Delgado iz Estudijantesa, Tajson Perez iz Andore, Sadiel Rohas iz Mursije, itd inace primetio sam da imaju dosta igraca u spanskoj ACB ligi , pa tu su jos recimo i iskusni Edgar Sosa koji trenutno igra u nemackoj Bundes ligi, pa isto iskusni Ronald Ramon koji je dugo igrao za Flamengo, pa Luis Montero jedan bivsi NBA igrac i nekada smatran jednim od najvecih talenata svoje generacije, sad igra u Argentini ja mislim, itd.
Tako da sve u svemu i Dominikanci ukoliko dodju kompletni predvodjeni Al Horfordom i Karl Entoni Taunsom , uz gomilu tih igraca iz spanske ACB lige i par tih anonimnih ali dobrih igraca sto igraju po Juznoj Americi ono isto mogli bi da nam naprave problem.

Tako da generalno ukoliko ne budemo kompletni moglo bi da bude cupavo ali verujem da bi i u nekom malo okrnjenom sastavu isto trebalo nekako da osvojimo tj. prodjemo taj pred-olimpijski turnir i odemo u Tokio.

Селектор националне селекције Србије Игор Кокошков одредио је списак кандидата за Олимпијски квалификациони турнир у Београду (овдје)-
Међу кандидатима је слиједећих 25 кошаркаша;
Милош Теодосић
Стефан Јовић
Василије Мицић
Алекса Аврамовић
Богдан Богдановић
Данило Анђушић
Огњен Јарамаз
Бранко Лазић
Никола Калинић
Владимир Лучић
Огњен Добрић
Драган Милосављевић
Немања Бјелица
Дејан Давидовац
Филип Петрушев
Далибор Илић
Никола Милутинов
Бобан Марјановић
Мирослав Радуљица
Ален Смаилагић
Марко Гудурић
Никола Јокић
Алексеј Покушевски
Вања Маринковић
Немања Недовић
Превладавају спољни, укупно њих 18 (шесторица плејмејкера/комбо бекова, шесторица бекова и шесторица крилних, иако ту има играча који покривају по потреби двије позиције наравно) и 7 у рекету (2 крилна центра и 5 центара). Но не би требало бити проблема на унутрашњим позицијама, имамо доста поливалентних играча и све "тројке", посебно Калинић, Давидовац и Лучић, могу квалитетно покрити поз. "четворке".
Међу кандидатима су и рековалесцент Драган Милосављевић који је тек заиграо након дуге паузе и већ дуго времена повређени Никола Милутинов за кога имамо информације још тамо из фебруара да би се требао опоравити до краја јуна.
Ако би се Милутинов успио опоравити до ОКТ и вратити барем приближно на ниво од прије повреде, била би то сјајна вијест за "орлове" јер је на ОКТ упитан наступ Николе Јокића, зависи како ће Денвер гурати у плеј-офу.
Нашим кошаркашима пуно среће на ОКТ.

Vest da je Nikola Jokić odlučio da ovog leta ne igra za naš nacionalni tim rastužila ljubitelje košarke u našoj zemlji.
Selektor Igor Kokoškov je na konferenciji za medije prokomentarisao odluku MVP NBA lige i otkrio da to nije jedini otkaz.

Naime, naši mladi NBA igrači Aleksej Pokuševski i Alen Smailagić odlučili su da preskoče reprezentativne obaveze ovog leta.

https://www.pink.rs/vesti/309162/sok-za-sokom-

Sta reci za Jokica, mozda je on najbolji igrac u NBA ali nije najbolji srpski igrac niti je to ikad bio niti ce verovatno ikad biti , mislim svaka njemu cast za NBA karijeru ali realno ova zemlja je bila kosarkaska velesila i pre i mnogo pre nego sto se Jokic pojavio a verujem bice i posle Jokica , tako da su mnogi u velikoj zabludi ako misle da srpska kosarka pocinje od Jokica ili se zavrsava sa Jokicem.

Mislim Jokic jeste neverovatan igrac ali sad kolika je igracka velicina to je vec drugo pitanje, recimo Novicki koji nije imao nista losiju karijeru od njega nijednom nije odbio poziv reprezentacije , slicno kao i Parker, Gasol (koji je mozda samo zbog povrede izostao par puta), Janis , recimo uoci SP u Kini 2019. Janis Antetokumpo je rekao da bi bez razmisljanja menjao MVP nagradu za zlato na Svetskom prvenstvu.

Lepo sam ja rekao vec moze on da bude MVP u NBA jos 10 puta ali nikada on nece moci u isti kos niti ce biti u rangu sa jednim Bodirogom, Djordjevicem, Divcem, Stojakovicem, Danilovicem, Paspaljem, Rebracom, Dalipagicem, Kicanovicem, Mokom, itd sve dok ne donese makar jednu zlatnu medalju sa Svetskog prvenstva ili Olimpijskih igara.

Mislim secamo se svojevremeno koliko smo kritikovali Pedju Stojakovica sto je odbijao poziv u reprezentaciju ali taj Stojakovic je igrao 5 godina zaredom u reprezentaciji svako leto (EP 1999 kada je debitovao, 2000 na OI u Sidneju, EP 2001 u Turskoj, SP 2002 u Indijanapolisu, EP 2003 u Svedskoj) , isto taj Stojakovic na vrhuncu svoje NBA karijere je doneo reprezentaciji evropsko zlato u Turskoj i svetsko zlato u Indijanapolisu (kolevci kosarke), pobedio Amerikance sa 10 Ol’Star igraca u timu i to na njihovom terenu (naravno ne on sam ali je bio prvi strelac te ekipe na Svetskom prvenstvu kao i na toj utakmici), bio MVP Evropskog prvenstva u Turskoj 2001 i bio u prvoj petorci tog Svetskog prvenstva u Indijanapolisu i tek nakon toga je rekao e hvala ljudi od mene je valjda bilo dosta i tek nakon sto je doneo ovoj zemlji evropsku i svetsku titulu resio je sebi da da malo oduska pa je poceo da odbija poziv za reprezentaciju (koja je ruku na srce posle Indijanapolisa bila u totalnom rasulu).

Никола Јокић је, без сумње, физички и емотивно истрошен, вјерујем да је то основни разлог што није у могућности (овдје) помоћи колегама из репрезентаџије на ОКТ. О некој "препоруци" или "сугестији" клуба па да је то утицало, бесмислено је говорити, није то ситуација од прије четири године када се морао борити за третман и гдје би се оглушавање о "препоруке" могло протумачити као ароганција што би му тада могло штетити око статуса у клубу, сада је Никола лидер екипе, ту ће клуб сваку његову одлуку прихватити и подржати. Вјерујем да је једини разлог, као што написах физичка исцепљеност и емотивна истрошеност, процјена да у таквом стању не може испунити оно што се од њега очекује.

Што се тиче Покушевског и Смаилагића ињихове спречености (овдје), они би тешко изборили мјесто у националној селекцији за ОКТ, Смаилагић је ове сезоне одиграо тек нешто минута необавезне кошарке, на жалост не показује напредак. Покушевски јесте опасно напредовао, но ни он није играо праву такмичарску кошарку, играо је у екипи која танкује, ту имамо Калинића, Лучића и Давидовца,"поливалентне играча попут Покуа, који покривају више позиција и који у овом тренутку имају предност, уосталом доста су старији и већ формирани играчи, од Покушевског који је доказано велики патриота, национална селекција ће имати користи наредних година, само нека се добро развија. А хоће.

Видјећемо какво је стање Николе Милутинова. Он ће дочекати колеге из репрезентације у Атини. Ако се опоравио од повреде, и ако би успио доћи на барем приближан ниво који је имао прије повреде, одсуство Јокића се и не би толико осјетило, истина Милутинов је другачији профил играча, не креира игру попут Јокичћа, али имамо и доста креатора у репрезентацији, неопходна нам је чврстина у рекету коју би добили са Милутиновим ако би достигао свој ниво. У супротном бићемо у проблему на тој позицији.

Шта је ту је, кога нема без њега се мора, Кокошкову и српским кошаркашима пуно среће на ОКТ

Yvonne.jpg

:heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart:

Ono kad je Yvonne iz Arkanzasa veci patriota od Jokica.

Posle OI imace vise nastupa za Srbiju nego Jokic.

Nije baš da sam navijao da ispadne ranije ali nisam ni bio protiv. :D
Inače, izašla vest i da mu je žena trudna ali...neće mu ovo Srbi oprostiti.
Pa sta ako mu je zena trudna ?

Mislim nece se sigurno poroditi bez njega, takodje primera radi tokom SP 2019 u Kini Vasi Micicu je majka umirala pa je opet bio sam reprezentacijom i igrao na Svetskom prvenstvu.

Mislim nema sta njemu neko da oprasta ili ne oprasta, slobodan je covek i njegov je izbor hoce li da igra ili ne ali cinjenica je da smo mi bili kosarkaska velesila i da smo osvojili sve sto smo mogli i mnogo pre nego sto se Jokic pojavio, znaci ne pocinje kod nas kosarka sa Jokicem niti se zavrsava sa Jokicem, tako da najvise je on na gubitku jer mislim ako mu igranje za reprezentaciju na OI nije dovoljan motiv onda stvarno ne mora ni da igra nit ga treba terati , ali vrlo moguce da ce mu jednog dana biti krivo zbog toga jer igranje na OI je neka ostavstina i nesto sto ce pamtiti citav zivot a odmor je nesto sto ce zaboraviti cim se zavrsi , kao sto je nekim bivsim igracima a svojevremeno zvezdama i NBA igracima danas krivo sto su se u nekim situacijama poneli ovako ili onako ili zasto nisu malo vise igrali i ostavili malo dublji trag u reprezentaciji a eto mogli su.

Ono verujem ja da je on umoran i da mu treba odmor i da bi radije malo odmarao umesto da se opet lomi negde na pripremama, da opet igra utakmice, da se prilagodjava novom sistemu igre, da rizikuje neku povredu, itd , ali kao MVP lige cinjenica je da je postigao nesto o cemu maltene svi mogu samo da sanjaju ali opet i uspeh i slava imaju neku svoju cenu i na neki nacin obevezuju jer i on isto zna koliku je ovde podrsku imao od maltene cele nacije i zna i koliko toj naciji znaci kad reprezentacija ostvari neki uspeh, osvoji nesto, donese medalju, itd.
Ono nije on sad lik koji radi na gradjevini ili ne znam pece pljeskavice u nekom fast food-u oa da sad kaze e uzeo sam lovu sad ocu malo da odmaram i to da li cu da radim ili cu da odmaram je moja stvar , znaci nije samo njegova stvar vec tice se mnogih i na kraju krajeva tice se cele nacije na neki nacin prema kojoj bi on trebalo da ima i neki vid moralne obaveze i da mu na kraju krajeva bude cast i privilegija da predstavlja svoju zemlju (sto je za 99,999999999 % koji se bave kosarkom ili bilo kojim sportom uopste na bilo kom nivou samo nedostizni i pusti san).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back