Košarkaška reprezentacija Srbije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koliko ja znam nikada nije želeo da igra za Srbiju. Rođen u SL, majka Slovenka..

Jeste rođen tamo, ali sam i ja, a igrom slučaja je ta porodica baš iz mog naselja u Ljubljani. Sećam ih se još dok su bili klinci, to je ona generacija koja je gledala Divca, Stojakovića i ostale kako gaze redom, mnogo su više bili naloženi na Srbiju nego na Sloveniju. Ali su isto tako bili i samo jedni od mnogih talentovanih klinaca u ono vreme, pa je Slovenija pre zapazila talenat od nas koji imamo mnogo veću bazu igrača. A i realno, ko bi odavde radio skauting u mlađim kategorijama u Sloveniji...

Sa trecim timom dobijamo...sve u svemu, za sad prezadovoljan...
Tako je. Teodosic, Bogdanovic, Bjelica i Jokic su trebali da budu udarne pesnice ove reprezentacije i da nose nasu igru. Od njih cetvorice nama igra samo jedan. Kada se tome doda jedan Kalinic koji zavrsava ogroman posao, plus Simonovic, odbrna, sut, i Raduljica koji standardno dobro igra u reprezentaciji, vidi se koliko smo oslabljeni i osakaceni. Cak i reprezentacije drzava koje imaju mnogo vise stanovnika nego mi bi imale ogroman problem da nadoknade ovoliki nedostatak kvaliteta. Samim tim zakljucak je da guramo sasvim dobro.

To je tacno , ali individualni kvalitet nikad nije bilo ono sto nas je izdvajalo od drugih ovih proteklih godina ( kao sto je to bio slucaj ranije kad smo imali Bodirogu, Djordjevica, Danilovica, Paspalja, Stojakovica, Divca, Rebracu, Vujanica, Rakocevica , Gurovica, Scepanovica, Jarica i ostale) vec timski duh, hemija medju igracima, pristup , neverovatna borbenost i zelja za pobedom kao i odlicna takticka i fizicka pripremljenost, pa tako da ko god je bio odsutan to se nije mnogo primecivalo i odrazavalo na igru jer nikad nismo zavisili od pojedinaca (kao vecina reprezrentacija) vec od sistema.

Ali bez individualnog kvaliteta postajemo kosarkaski slabiji, odnosno laksi za citanje, sa manje resenja u napadu i odbrani. Zato je to vazno. Hemiju, borbu i slicno imamo i sada, samo je teze igrati i postizati poene kada nemas na primer Teodosica koga krasi fenomenalna situaciona inteligencija, pa je samim tim u stanju da vidi sve na terenu i eksploatise to u roku od odmah tacnim i pravovremenim pasovima...

Kokoškov bi bio sjajno rešenje, medjutim ne verujem da je on toliko lud da dodje.........
Bio je kandidat, promovisali su Djordjevića.
Djordjević iako je došao sa velikim nadama da od vrha počne da sredjuje stanje u našoj košarci, samo je aminovao sve, idući linijom manjeg otpora, nastavljajući rastakanje koje je počelo još sa trenersko-menadžerslim kombinacijama Ivkovića,Obradovića,Vujoševića.......
Da nije bilo njih , ni Ražnatović ne bi bio toliko uticajan danas, jer su upravo oni stavili Ražnatovića tamo gde sada jeste...........
A sad, kad viš nije dobar sa njima, jer ih je jendostavno prerastao, onda odjednom postaje neprijatelj, čak i Djordjevića, a sve uvijeno u neki šatro patriotizam.
a ne deluje mi d aje kmokoškov lik koji će postati takav.Mada ni Djordjević nije ličio na takvog, kad ono........

Sad ni Djordjevic ne valja?

Djordjević je doveden na čelo reprezentacije kao naš pproslavljeni košarkaš koji treba nešto da promeni.
Št aje trebalo da promeni?
Osnovno što je trebalo da promeni je da se igrači u reprezentaciju zove zbog svojih igračkih kvaliteta, a ne zbog pripadnosti odredjenom menadžeru ili zbog procenta od transfera.
Da li je to promenjeno?
Očigledno nije, jer se Djordjević samo uklopio u postojeći sistem.
Njegova sreća je u tome što je zatekao jednu relativno poznatu situaciju, a to je da ima pleja kome treba pomoć da sazri.
On je tu istu situaciju imao nekad davno kada mu je takvu pomoć pružao Peter Vilfan i Zoran Slavnić, pa je tako mogao da pomogne i Teodosiću.
Ali šta ćemo kada on ode?
Šta ćemo kada sidje ta generacija?
Imamo li sistem koji će nove zvezde dovesti?
Radi li se sa mladjim kategorijama, ili je to ostavljeno menadžerima?
A kada menadžeri nisu po volji, onda se poziva na šatro patriotizam?
I to je sistem koji je Djordjević doneo?
Pa bolje da onda nije ni dolazio...........

Poslednja izmena:
Ko zna sta ce biti s Djordjevicem, kad krenu kvalifikacije i novi FIBA sistem sa reprezentativnim "prozorima" usred sezone, tesko ce biti selektoru koji radi i u klubu tokom sezone. Najveci problem je sto treba pratiti trenutnu formu svih igraca i biti u momentu spreman za utakmice, slicno kao u fudbalu. Ne znam koliko je izvodljivo paralelno voditi i jedno i drugo, mislim da u fudbalu nema tih slucajeva.

Moj glas za novog selektora ide Radonjicu, jer kosarkaska Srbija zasluzuje takvog trenera, a i njemu ce odgovarati da "nadje" posao u premijerskim uslovima, kao i uvek. I dobro poznaje situaciju i igrace, pa nece biti teskih fejlova kao kad je tek pristigao u Beograd jadan.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back