Prvi put sam rekao plitko "zoniranje" a sad vidim da sam nesvesno prihvatio tvoje preimenovanje u "zonu" i sam rekao to. Ostajmo na "zoniranju". Naravno da se igrač "zonira" kad se čuva, pri odbrani od pnr na primer, ostavlja mu se malo prostora i provocira šut sa (polu) distance.
Isto tako, nisam spreman da se odreknem proste činjenice da se u odbrani igra i usmeravanje na centra. No, ne možemo znati šta je dogovoreno u tom trenutku na terenu i sto posto znati dal je Milosavljević ono uradio planski ili zato što je izgubio korak. A ja koliko znam, možda je zaista po novom košarkaškom poretku Lazić bolji defanzivac od Milosavljevića, ali je sigurno da Milosavljević nije Harden u odbrani.
A to u vezi prvog časa košarke, to je OK, to važi za mene jer duplo sporije vodim loptu levom nego desnom rukom, međutim, čak i na običnom basketu ćeš sresti nekog ko je trenirao dovoljno dugo košarku da su mu obe strane jednako jake. Onda se u izboru odbrane na njemu biraju podaci skautinga, koriste se računarski programi koji analiziraju do detalja navike pojedinih igrača, sa koje strane ulaze u šut, odakle najviše šutiraju, prodiru, itd. Ipak je sve to malo komplikovanije od "prvog časa košarke"...
Lepo rekoh, NEKOLIKO kosarkaskih GLUPOSTI.
1,Zoniranje?Molio bih bilo koga sa ovog foruma, ili bilo koga ko se bavio kosarkom da mi objasni sta ovo znaci?
Da mi objasni kako to izgleda "zoniranje" kada se postavi na parketu?
2.(prvo boldovano) To se u kosarci zove USMERAVANJE IGRACA.
Ono se radi zato sto se napadac tera na stranu koja mu je tehnicki losija, i samim tim se povecava mogucnost greske.
Napadac sa loptom u vodjenju se UVEK ostavlja malo prostora , zato sto je igraca koji vodi loptu NEMOGUCE bez posledica cuvati tik do njega.
Kada moze da vodi loptu, korak nazad, usmeris ga na losiju stranu, i cim stane odmah do njega.
To su osnovni postulati kosarkaske odbrane.
Kakvo zoniranje, kakve gluposti..smejurija.
3.(usmeravanje na centra) Kakvaje to glupost?
kada god napadac prodje on ce manje vise naleteti na centra....
Osnovna ralzika i dokaz tvoje glupe konstatacije je u tome sto kada cuvas igraca sa strane, uvek ga usmeravas prema liniji terena, a NE NA CENTRA.
Cak i kada je to strana sa jacom tehnikom, jednostavno manjak prostora, manje mogucnosti suta, veci ugao dodavanje su znacajnije stavke od toga.
4.(sledece boldovano) ne mozemo znati sta je DOGOVORENO?
Pa ako se igra covek, zasigurno se niko nikada nece dogovoriti da se taj covek pusti da prodje.....Cuj, ne znamo sta je dogovoreno......
5.(bold....) Ne postoji igrac na celom svetu kome su obe ruke jednako dobre po pitanju tehnike.
Najblizi tome je bio Lari Brid , ali i to zato sto je slomio ruku(ili teze povredio) pa je morao da i drugu dovede do visokog nivoa.
6.Racunarski programi?

Mozda i treba takvima kao sto si ti.
Bilo kome ko je odigrao dva basketa na ulici, je dovoljno da pogleda dve tri akcije svakog igraca da bi znao sta moze i kako se treba cuvati.
Najozbiljnije ekipe u to jos uvrste zvanicnu statistiku igraca, sto je maksimum......Cuj, posebne racunarske programe!!!!!!!!!!!!
Eto, tako mali komentar a tako puno gluposti.......