Evo dobio sma malkice vremena da ti plasticnije objasnim, mozda nesto i naucis, ko zna?
Kada u neku ekipu dodjes na pola sezone, onda nisi dosao da bi popunio broj nego da kvalitativno podignes nivo igre ekipe.
Ako je taj postulat tacan, a jeste, zbog cega taj "veliki" Nedovic igra u toj Valensiji u proseku samo 16 minuta, manje od jednog Van Rosoma, manje od Pau Ribasa, u rangu jednog 33-godisnjeg Martineza?
Za tih 16 minuta napravi koeficijent korisnosti od 6, na nivou gorespomenutog Martineza.
Procenat dvojki je na visokih 48% iz razloga sto on ili sutira trojke ili ulazi pod kos.
Trojke su na zadovoljavajucih 35% ,sasvim prosecno za "velikog" Nedovica.
Asistencije 2,1?
Stefan Markovic ima bolji prosek......Skokovi prakticno 0, jer to nije mnogo manje od 1,5 koliko ih on ima.
Napravljeni faulovi 2,2 za tih 16 minuta, sto jasno govori da ne igra dobro odbranu.
Slobodna bacanja ma mizernih 73%......Zasto?
Evo na klipu koji pokazuje njegove najbolje poteze sa EP 2013 na 1.29 lezi odgovor.
Zamrzni sliku u trenutku kada Nedovic podize loptu u sut sa bacanja, i videces da mu ona potpuno lezi na dlanu, umesto na prstima, cime drasticno kvari fiziku suta te odatle njegova nekonstantnost.
Ako pazljivije pogledas njegove pogotke za tri poena, sa istog klipa(lepo se vidi bas odmah posle tih bacanja na 1.29) primecuje se ista mehanika suta(prvo loptu gurne dlanom a onda usmeri prstima).
To nosi sa sobom od samog pocetka, i nimalo se nije potrudio da to ispravi,a sasvim sam siguran da su mu svi treneri to sugerisali.
Na istom klipu se vidi pun doprinos njegove brzine i snage igri, ogledan u brzini, kradjama lopte i kontrama.
U celom klipu se na samo dva mesta vidi njegova tehnika vodjenja lopte u samoj igri sa protivnikom pored njega.
Prvi put je to ona akcija od kosa do kosa, gde uisitnu zadivljuje brzina, i drugi put slicna akcija koja je realno bila cist faul u napadu(ne zelim da raspravljam da li je ili nije poenta je nesto drugo) koja plasticno pokazuje nesrazmeru njegove brzine i tehnike, i ogleda se u nemogucnosti kvalitetne promene smera u samom driblingu.
Mene on u nekim trenucima podseca na priucenog kosarkasa, koji ima neverovatnu fizikui i cija je tehnika potpuno zanemarena.
Secam se Dragutina Topica( trazio sam po yt nema) koji je jednu sezonu pokusao da igra kosarku.
Pa je to bilo monstruozno za videti, kako skace za loptom, zakucava, kako je gibak i brz u odnosu na druge.
Al, tehnika je ono sto ga je razdvajalo od pravih kosarkasa.
Sasvim slicno je i sa Nedovicem.
Kad samo vidim kako kada krene u kontru da sebi for loptom, prosto mi smesno, jer se tacno vidi ono sto ce vam svaki trener na svetu reci:
Igrac ima dobru, iliti bolje reci zadovoljavajuce dobru tehniku vodjenja lopte, kada je sa loptom isto onoliko brz kao bez nje.