Košarkaška reprezentacija Srbije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sa ovim igracima ovo je maksimum,ne moze bez centra da se igra............Bjelica forsian iako nije u formi kako se predstavlja u medijima..........Kalinic kao da u zivotu nije igrao kosarku isto van forme........Bogdanovic ono srljanje na kraju nemam komentara,sigurno je hteo najbolje.....desava se....Onda slobdna bacanja losa,trojke katastrofalne.....skok los
Sve u svemu zadovoljan sam,mozda je moglo i bolje posto ni oni nisu odigrali nista spektakularno.......

Raduljica je bio nemoćan protiv Valančijunasa,a opet,igranje bez njega je olakšavalo Litvanskim nižim igračima da "flasterizuju" sve naše spoljne igrače,koji su fizički znatno slabiji.Ono što je moglo da promeni tok utakmice (a nije se desilo) je bila moguća odluka sudija da ne dozvole grubu igru na ivici faula,kao kada igra Španija npr.Protiv Španije je teško igrati dobru odbranu,jer sudije sviraju i najmanji kontakt.Da su tako svirali Litvancima sinoć,morali bi malo da odstupe u odbrani,te bi se naši verovatno razleteli.Nažalost,sinoć je bilo dozvoljeno povlačenje za glavu,udaranje laktovima,kolenima,bespotrebno vučenje za dres...Verovatno su mogli i naši da budu grublji sinoć,no takva igra više odgovara baltičkim degenericima...

Bilo je bas retardiranih sudijskih odluka i pod takvim kriterijumom. Nedovic je popio lakat u glavu i nikom nista, a Bjelici u finisu sviran faul u napadu a bilo je elemenata i za faul odbrane, mada je bila teska odluka. Gomila kontakata svuda, a Bogdanovicu sviran faul u finisu na poprilicno cistu rampu imajuci u vidu kriterijum.

Al daleko bilo da je to presudilo, mi smo svoje sanse prokockali ranije, time sto se nismo spremili ni za sibanje sa njima ni da im nadigramo to sibanje cisto kosarkaski.

Mislim da nam se na kraju obio o glavu laksi put do polufinala, sve i kad si svestan opasnosti, tesko je psiholoski se pripremiti za ono od sinoc kad si imao otaljavanja do te utakmice protiv slabijih ekipa.

Nema sta Litvancu su majstorski skautirali nas tim , kada sam video u prvoj cetvrtini kako nas probijaju ulazima ja sam samo rekao " auuuuu izgleda da su nas procitali" , procitali su nas kao deciju pripovetku , tacno su nas probijali tamo gde su osetili da smo slabiji , u odbrani isto igrali jako cvrsto , usli su nam u meso sto se kaze i nisu nikako dozvovili nasima da se razmasu i nametnu svoju igru , znaci ni jednom nasem igracu nisu dozvolili da se razigra.

Ovo je bila velika sansa za nase , pogotovo sto su Litvanci dosli na ovo EP bez Klieze, Pociusa, brace Lavrinovic , Montejunasa , znaci bez nekolicine jako bitnih igraca.
Ono sto je definitivno je da nam Litvanci ne leze kao protivnik , cini mi se da ih nismo dobili ni u jednom mecu nokaut faze jos od Atine 95. i Atlatne 96. i onih krokodilskih suza Sabonisa, a od tad gubili smo dosta puta od njih.

Ne znam ni ja zasto su svi tako potcenili Litvance , recimo ta ista Litvanija je pre par godina na OI protiv jedne Amerike sa Kobije, Lebronom , Durentom i ostalima odigrala celu utakmicu egal i na jedan posed i na kraju izgubili 3,4 razlike , ali isto tako da su bili malo pribraniji u zavrsnici mogli su i oni da mec prelome u svoju korist , inace Litvanija je ekipa koja ima jedan odlican kontinuitet , mala zemlja koja nema druge sportove ali je zato sve podredjeno kosarci , pogotovo njihovoj reprezrentaciji.

Sto se tice nasih ovo je isto jedan izvanredan uspeh , realno kad pogledamo kakvo je katastrofalno stanje u nasoj kosarci , da nemamo ni svoju domacu ligu , da su savez i klubovi postali privatna prcija one lopurde Djilasa i onog debelog krimosa Raznatovica, da klubovi odlaze u stecaj ........takodje i kad pogledamo sastav kojim raspolazemo , renome nasih igraca , klubove gde igraju....itd , jasno je da izuzev recimo Tea i Bjelice da ostatak tima cine ili jedva prosecni igraci ili neki neafirmisani klinci koji tek treba da se dokazuju.

Tako da s obzirom na sve okolnosti reultati nasi reprezrentacije su fenomenalni i daleko nadmasuju objektivno stanje stvari u nasoj kosarci.

Ja mislim da ne treba biti previse kritican i da ovo polufinale nije nikakav neuspeh.Dobro,nije ni Bog zna kakav uspeh uzimajuci u obzir kvalitet i ambicije naseg tima ali,opet kazem,ne treba biti previse kritican.

Djordjevic radi dobar posao sa ovim timom.Ima identican nastup,mentalitet i temperament kao Zeljko Obradovic a to je kod nas provereno dobar recept za uspeh.Ovaj tim treba odrzati i svakako ce imati jos sta da "kazu" u buducnosti.

Jedina zamerka bi mogao biti Stefan Markovic.Koristan je on igrac i mislim da treba za njega da bude mesta u reprezentaciji ali cini mi se da se on previse forsira iako za to nema puno razloga.Sale mu je dozvoljavao i da forsira sut za 3 iako je ocajan suter a i u ostalim segmentima igre nije mnogo bolji kada je napad u pitanju.
Takodje mislim da je Kalinic morao vise da igra.On je odlican igrac.Dobar u defanzivi,dobar suter,brz,spretan,inteligentan igrac a i svojim atraktivnim potezima zna da "digne" ekipu.
Od Nedovica sam ocekivao vise na ovom prvenstvu.
Bogdanovic jeste ukenjao utakmicu sa Litvancima ali ceo tim je taj dan igrao lose i ne treba svu krivicu svaljivati na njega.

Sve u svemu,Sale i momci zasluzuju cestitke za ono sto su uradili na poslednja dva velika takmicenja (SP i EP).

- - - - - - - - - -

I da dodam,steta je sto ce Spanci uzeti titulu sa ovako osakacenim timom bez M.Gasola,Kalderona,Rubia...A mogli smo da ih otresemo u finalu.Steta za los dan protiv Litvanaca.

Nisu to vise ni tako mladi igraci ...za dve tri godine vecina ce preci 30 i jbg ...Treba vovih talenata , treba nam novi djorjdevic, bodiroga, stojakovic ...Ljudi moji ovo su prosecni igraci u najboljem slucaju , izuzev teodosica kome skidam kapu.

Ne znam sto mi je komentar obrisan , ali recicu opet...Da smo imalu u ekipi vec 3 godine penzionosanog Stojakovica i toliko koliko je Teo stvorio otvorenih sutva za tri koje ovi nisu pogodili , mi bi prosli za plus 10 lagano .

- - - - - - - - - -

Ovo je jako dobar uspeh obzirom na igracki kadar .
Svaka im cast.
A svako ko je mislio da nas centarski tandem koji je bez kluba inace koliko znam moze da parira igracu koji ima 23 gidine i vec 2-3 godine je medju top 5 najboljih centara u Nba je u najmanju ruku nerealan .

- - - - - - - - - -

Da je za nas igrao recimo Vucevic i Pekovic zajedno sa Teodisicem pa i da se nadamo necemu , ali posto ovaj jedan ne igra za nikoga , a drugi za cg ...Srpska nesloga itd....Od toga nema nista .

Ljudi pa zar je realno da Spanci imaju dva tima jbt i pola ih nije doslo mozda i jacih igraca nego sto su ovi i da ne osvoje , mi moramo dominirati ponovo kvalitetom kao nekada .
Sad imamo koliko toliko uticaja u evropi u vidu trenera i u Nba u vidu funkcionera u vidu Divca i Pedje u Sakramentu , pa ko zna mozda se i proberu neki novi klinci koji ce dobiti sansu .

Bogdanovic vazi za sutera ali meni to na sve lici samo ne na sutera , dobro mozda u nekom laksem nivou takmicenja i da , ali to je opet manjak talenta .
Jako , ali jako los ulazak pod kos , upitna kretnja bez lopte , sut, pa videli smo i sami ...sta reci ..Bjelica isto razocarao , 3 puta mu uzmu loptu prlikom prodora , sta reci .

Zakljucak , Teodosic da nije igrao mi ne bi igrali ni ovo polufinale , a pitanje je gde bi zaista bili ...

Sa moje tacke gledista mislim da je vise opcija nizih a brzih igraca trebala da igra ...Erceg, Bjelica, Kalinic, Markovic , Teo ...Markovic i nije ofanzivni igrac ali daleko mi je sigurniji prilikom ulaska pod kos od Bogdanovica , i zasigurno eksplozivniji , i dopirinos u odbrani je nemerljiv kao i ritam koji namece , jedan jako koristan igrac ...Ostali bi mogli i da sutnu bukvalno od 1do5 u ovom sastavu , centri se ionako nisu proslavili i na kraju ispada da je Erceg najbolje cuvao litvanskog centra kome nasi centri ne mogu da pariraju ni atletski ni u bilo kom drugom segmetnu ...Sa ovom postavkom bi ih mozda nadtrcali i na zestok presing nesto i uradili .

- - - - - - - - - -

Naš centarski tandem je kod Sala u Grčkoj. Nisu bez kluba.

Pa bili su eto dok ih on nije pokupio ...Nisu slucajno dobili pedalu svuda i u Nba i dalje jbg ...Msm realno.

I , nije ovo sve kritika , opet kazem to nam je sto nam je ...malo mi je zao Teodosica jer smatram da taj decko sa vizijom koju ima i samo par dobrih saigraca moze da napravi cudo , ali eto nije mu se dalo .

Zapalo mi je za oko 4 puta covek pronalazi posle ulaa pod kos maestralnom asistencijom potpuno samog igraca za tri i naravno nasi to sve mase, otvorene suteve ...

Opet kazem , Sojakovic iz fotelje bi nam resio ovu utakmicu sa takvim loptama i otvorenim sutevima bez i jednog treninga potpisujem .

- - - - - - - - - -

i da sumiram , nije isti osecaj kad verujes u kvalitet ekipe kao nekada ...I sada kada znas da igras protiv polovicne spanije recimo i opet su kvalitetniji i molis se za cudo i vadis na misice .
Sto je opet za pohvalu momci se bore i svaka im cast , ali ljudi treba jos kvaliteta i nadam se da ce doci u skorije vreme .
Pa mi nemamo sigurnog igraca sa distance koji moze da pogodi sut jbt...Osim Tea opet ( uradio je to na pocetku sa 2,3 teska suta ).

Nije stvar toliko u igračima nego u igri. Bez akcije, protoka lopte i pod nervozom je teško pogađati i uraditi bilo šta. Naši igrači nisu suvi fenomenalni šuterski kvalitet, ali svi su dovoljno dobri da pogađaju u normalnim okolnostima sa razvijenom igrom, čak se i Nedović upristojio. Samo Marković nikad nije ni bio taj kalibar, zato su ga i ostavljali samog.

Erceg inače imao monstruozan procenat šuta za 3 u Evroligi naročito u prvoj fazi, ali na ovom prvenstvu bio slabiji sa time.

Imam utisak da Đorđević nije uspeo da iskoristi sve potencijale, a tu mislim da su Erceg i Bogdanović završili skrajnuti i na kraju nisu bili u ritmu za završnicu, npr. I onda kad je došlo stani-pani, zajedno su protiv Litvanije šutirali 1 od 10 za 3p. Bogdanović još može da se švercuje kao mlad igrač, mada sad počinje prava zrelost i mora da napreduje ako oće da bude top igrač, ali Erceg nikad nije bio neko ko će da bude vrh klasa iako je nesumnjivo odličan u onome što zna na evropskom nivou.

Neki su i napredovali poput Nedovića, ali jednostavno smo nešto dobili a nešto izgubili.

Poslednja izmena:
Koji je konkretno osnovni kvalitet bogdanvica ...Dovoljno dobar suter nije , strelac nije, fizicki je slab itd...Meni se on ne dopada kao igrac ni malo .

Igrac njegovih dimenzija bi trebao da bude maestralno brz i spretan sa loptom , ili u suorotnom vrhunski suter sto ovaj nije ni jedno ni drugo .

Ne mozemo mi cekati da jedan igrac udje u ritam i pogodi recimo 3 prosecne trojke , a da mu pri tome treba 5-6 utakmica da se ispucava .

Na stranu sto se ni meni nije dopalo kako je Djordjevic vodio utakmicu , ali veliko je pitanje sta je on trazio od igraca i koliko su ga oni ispostovali .

Bogdanovic dobija generalno vise minuta od Kalinica iako je meni licno Kalinic sigurniji igrac ako gledamo sve asekte igre , odbranu, skok, pa moze maltene jednako i da pogodi kao ovaj.
Ne znam , mozda jednostavno ne vidim taj talenat kod Bogdanovica , mozda zato sto je i proslo prvenstvo bila ista prica itd...Jednostavno meni je nerezonski da neko fintira i sutira na pocetku napada sa 10 metara maltene a pre toga ne moze da pogodi otvorene suteve ...Pa to su profesionalci , jednostvano moraju pogadjati sa distance i poludistance ...pa jedan Jaric je pogadjao takve suteve , bez toga se ne moze nista , a eto mi to nemamo i tu se prica poprilicno zavrsava .

Ako misliš da nije dovoljno dobar šuter, ne znam šta ti je dovoljno a šta nije. Nije dovoljno dobar za Stojakovića svakako. To kako je fizički slab je potpuna neistina, ima sasvim dovoljno snage i izvanrednu građu za beka, tu pre svega mislim na ramena i ruke, što mu je pomoglo u jednoj stvari koju je popravio u ovom ciklusu, a to je odbrana.

Prošlo prvenstvo je bila druga priča, jer je Bogdanović svoju sporednu ulogu iskoristio maksimalno i pogađao bitne stvari u bitnim utakmicama. Ovaj put to nije uradio. On je u presudnom vremenu kako u klubu tako i u reprezentaciji, jer mu je vreme ili da se isprofiliše u top igrača ili da ostane neki sekundarac koji može da bljesne a baš i ne mora. To će i Obradović i Đorđević morati da prepoznaju i da odgovarajuće isprate, mlad igrač je i rizik i ulaganje.

O osnovnim kvalitetima našeg najtalentovanijeg beka koji je i dvaput zaredom najbolji mladi igrač u EL je malo teže pričati jer bi sve trebalo lako da se vidi, a ti ako ne vidiš da se radi o beku koji je u stanju da odradi sve što rade pozicije od 1 do 3 onda ti ne mogu pomoći. A naravno da mu je osnovni kvalitet čisto bekovski. Ko je hteo da vidi, mogao je videti i da se u nekim sitnicama popravio i da je proširio svoju ulogu, da je i kreirao igru i spajao centre sa košem, i u skoku bio vrlo pristuan... ali je fora što je sve to generalno bilo da kažem plitko.

Da bih potkrepio to, evo šta kaže statistika: najviše lopti pokupio među svim spoljnim igračima, drugi bloker u ekipi, vrlo malo izgubljenih lopti, najviše asistencija posle naravno Teodosića, četvrti u ekipi po iznuđenim faulovima... Sve to samo za 20min u proseku. Jedina ozbiljna mana mu je bio loš šut za 3p koji je nešto ispod 30% što je preslabo za njega, i to je to. To je neki solidan ali dosta mediokritetski učinak za njega, a šta je bio pravi problem, izneo sam pretpostavku da je bio sekundaran na ovom prvenstvu i van ritma, a tako ne možeš razigrati nekoga. I ušao je u prvenstvo sa povredom, možda je i tu razlog ili deo razloga što je uopšte bio sekundaran.

Tako da, sve to malo drugačije izgleda kad se malo bolje prouči i razmisli pošto se prethodno nešto i gledalo, a ne da se nekome sudi po tome što je poslednji u nizu pogrešio kao što je to uradio Bogdanović.

Nijedan igrač na ovom prvenstvu nije bio da kažeš jako loš i izdao, budimo realni. Problem je što se nismo spremili za krljanje sa Litvancima, što smo rupičasti na centru i što se nekolicina nije bolje razigrala, kao Bogdanović i Erceg npr.

- - - - - - - - - -

Bogdanovic dobija generalno vise minuta od Kalinica iako je meni licno Kalinic sigurniji igrac ako gledamo sve asekte igre , odbranu, skok, pa moze maltene jednako i da pogodi kao ovaj.

Na stranu što je poređenje dva igrača sa dve pozicije i drugim ulogama neshvatljivo, činjenica je da je Bogdanović dobio 3min u proseku više od Kalinića, da je Kalinić duplo bolje šutao za 3p ali na 4x manjem uzorku uz šut sa slobodnih bacanja koji je bio lošiji od Šekila O Nila, a da ga je Bogdanović prešišao u stvarima koje su ovome osnovne - bio je prisutniji na skoku, udario više rampi, npr. Kalinić se i proslavio tim stvarima.
Jbg, činjenice.

A činjenica je i da su obojica bili manje prisutni u našoj igri nego na prošlom prvenstvu, i da su odigrali slabije prvenstvo nego pre godinu dana... i to je jedan od minusa u našoj igri.

Poslednja izmena:
Ima jedna stvar po pitanju ove selekcije. Da se niko ne ljuti, ali mi nemamo šampione u timu.
Mislim da nijedan naš igrač nije uzeo titulu u nekom evropskom takmičenju u seniorskoj konkurenciji.
Teodosića svake godine zaustavlju u polufinalu, eventualno finalu EL, Bjelicu i Bogdana ove godine u polufinalu. Ostali nisu stigli ni dotle. Čak ni u reprezentaciji mi nismo osvojili nijednu medalju. Srebra se gube, a onda kad smo mogli bronzu u Istambulu i tu smo izgubili.
U ovoj fazi takmičenja, to je jako važno.
Bili su mnogo nervozni i u toj nervozi se u stvari gubi u brzini razmišljanja i u napadu im je uvek falio taj delić sekunde da ostvare prednost protiv Litvanaca kad smo u napadu. Izuzev Markovićevih šuteva, koga su puštali jer znaju da ne zna jedini otvoren šut je bio onaj koji je Bogdan promašio. Od 28 šuteva za 3 negde oko 22 su bili preko ruke. Pa kako onda i očekivati da se ima bolji procenat... :roll:
Večeras su Francuzi apsolutni favoriti ne samo zbog snage na papiru i zbog domaćeg terena, već zato što mislim da su naši igrači potpuno izduvani i ispražnjeni.

Nije tacno da je mentalitet problem kod nas. Cak bih rekao da nam je to prednost u odnosu na ostale. Nama skripi na poziciji centra i to se vidi tek kad dodju ovako tvrde, prljave ekipe a pritom sa odlicnim centrom kakav je Valanciunas. Mora neko da rastereti bekove, Krle je to odlicno radio, Divac pre njega itd da ne idemo sad u proslost ali bez jake centarske linije pritisak na bekove je ogroman i jedna ovako atletska ekipa kakva je Litvanija je to max iskoristila. Imamo Bobija i Jokica koji bi mogli da nam rese sve probleme, nasi najbolji igracu su sazreli i u najboljim su godinama i ocekujem nardnih 4,5 godina konstantno da budemo u polufinalima. Osovina tima koju bi trebalo na cine Teo, Bjelica i Bobi je potencijal za zlato ne EP i srebro na ostalim takmicenjima jer sa Amerima nema igre tako da bi ipak posteno bilo reci da se srebro osvaja jer oni su skroz druga dimenzija. I to se srebro osvaja ako imas srece da ne budes u istom delu zreba kao jenkiji.

Pored Tea, Bjelice i Bobija koji su na papiru mozda i najjaca trojka u evropskoj kosarci treba nam jedan bek koji ce da sipa po 20 poena i kad ima los dan kao nekad Danilovic. Jedini koji ima potencijal za tako nesto je Bogdan. Da li ce uspeti Zeljko da izvuce max iz njega videcemo, ova godina je presudna za njega. Tu je jos dosta dobrih igraca u opticaju ali ova cetvorka bi trebala da dominira evropskom kosarkom narocito sad kad se recimo povlace Gasol i Spanulis, verovatno i Parker.

Igracki kadar je manje upitan od trenerskog. Treba dobro razmisliti da li Sale moze u kontinuitetu da vodi tim na visokom nivou. Imam osecaj da recimo Pesic nema sanse da bi izgubio ovo polufinale.

Igraci su odigrali manje vise standardno, jedino je Bogdanovic bio van forme, donekle i Kalinic koji je igrac zadatka ali na ovom prvenstvu bio je neupotrebljiv . U ovom sastavu nedostaje jedan kvalitetan krilni igrac i centar. Prosle godine Krstic je imao manju minutazu ali je pogadjao bitne koseve i igrao odbranu kada se lomilo, njegova igra je pravila razliku na terenu. Videlo se da Raduljica protiv kvalitetnijih centara nema sta da trazi u reketu.
Litvanija iako skromnog kvaliteta, slabijeg od nas , ima dobro izbalansiran tim, tu nema greske i igraci iz izradjenih akcija pogadjaju, nema nista ni silu, vec se jednostavno igra. Njihov plej Seibutis je razbijao nasu spoljnu liniju prodorima a kada dodje u reket tu bi zavrsavao rutinski iako je rec o igracu koji nije vanserijski. Oni sem Valancijunasa nemaju nekog ekstra igraca ali osnovne stvari znaju da odigraju, otvorene pozicije pogadjaju.
Dobro su i snimili nasu igru i gadjali nas tamo gde smo najtanji a organizovanom i prljavom odbranom poremetili u napadu, na drugoj strani mi smo isli na silu, gadjali preko igraca iz iznudjenih pozicija, delovali razbijeno i da su Litvanci imali individualno malo jaca igrace, utakmica bi bila odavno resena.

1. Bogdan je propustio ceo Avgust zbog povrede leđa,ne krivim Saleta jer vredelo je pokušati ali definitivno nije bio fit
2. Bogdan je tek napunio 23, još je mlad za stabilne vrhunske partije u završnicama šampionata pogotovo kad naš tim nema igru već se oslanjamo na individualno silovanje - nije on još dovoljno namazan da iskoristi svoje prednosti

Ma jeli, a Francuzi drze Koncitu u timu i oni ce da dobiju medalju? Gde je tu pravda?

Jedino bi se za Bogdana moglo reci da je dobro odigrao da nije pogubio ovu masu lopti, ebali ih pasovi preko pola terena... Ocekivao sam da ce nas dobiti relativno lako, al ovo je zasad prelako.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back