KOSA - pitanja/odgovori

Koliko zaista poznajete vasu kosu?

• Ukupno glasova
    31
  • Anketa je zatvorena .
ne znam sta da ti kazem, meni se crvena ne ispire, ne provaljuje se. moguce je zbog crvenog pigmenta. kao klinka sam bila u jednom trenutku kao sargarepa. onda je kosa pocela da tamni, dok nije postala tamno bakarno crvena. danas mi je prirodna boja neka cudna smedja, crvena se ne ispire, ali plava ne moze da se primi kako treba. z:((

Crvena se ispira više od svih ostalih boja, a kako će izgledati zavisi i od farbe i od nijanse i od kvaliteta kose i od toga kako kosa prima crvenu.
Meni su se za 10 godina crvene kose najbolje pokazale nemačke farbe, wella i schwartzkopf, i to i one obične, jeftinije, tipa palette, i one skuplje, tipa wella safira. Ove skuplje su bile bolje od jeftinijih, ali i jeftinije su bile sasvim dobre, to hoću da kažem. Znači, ispira se, ali boja je ostajala sjajna.
To je ustvari za crvenu najvažnije, da ostane sjajna, nema ništa gore od matirane crvene. Garnier mi je tu bila ubedljivo najgora, nju nemoj nikako. Za ostale nijanse je možda dobra, crvena im je teški šit.

E sad, ja stvarno imam zahvalnu kosu koja trpi sve, imam crvenog pigmenta i svaka farba mi se dobro primala.
U suštini, dok ne probaš, nećeš znati.

Meni jedino garnierova 3.6 daje lep sjaj kosi i uopste se ne ispira i sto je najvaznije da li iz navike ili sugestije jedino s tom farbom ne delujem sebi vestacki.
Mislim da sto je zena starija treba sve vise da ide prema svojoj prirodnoj boji kose a kad je devojka mlada svaka boja joj stoji naravno pod uslovom da je kosa negovana i zdrava.

Nemam pojma, ulje?
Danas se svi nešto ježe od ulja za kosu ali ako je ionako pereš svaki drugi dan valjda se neće toliko isprljati :confused: + ulje nije za leto zbog sunca i prženja, na dugu kosu je dobro jer se ona slabije masti a stavlja se na kosu samo, nikako na glavu. Pa, probaj.

sta radite u ove zimske dane kad vam se kosa naelektrise od kapica, shalova, feniranja?z:cry: imam bas dugu kosu i jaaaako me nerviraaaa! neki vudu trik ili da se shisham?

...Потруди се да ти капе и шалови буду од природног материјала,
такође смањи употребу компјутера и проветравај просторију у
којој боравиш, а у којој има много ел.уређаја.

Такође, треба да знаш да ваздух просторији у којој боравиш, не сме да буде сув (а он је нарочито сув у време грејне
сезоне, без обзира како се грејеш)

Poslednja izmena:
Ako ne korisris regenerator (kondicioner, balzam, pakovanja) pocni obavezno preko zime. Probaj da je sto menje diras (cesljas, mozes i da promenis cetku za rascesljavanje) kada se naelektrise i mozes privremeno da je smiris lakom za kosu.... znam da je grozno, ali radi (ako nanosis lak iz daljine 30cm).
Malo uljanih kapi (silikonskih, ili kako ko zeli da ih nazove). Nazalost, ali elektricitet kose je neizbezan zimi. :zpozdrav:

Postaviću vam pitanje zbog kojeg će me mnogi napljuvati...ali, i to je problem. Da li je moguće nekako usporiti rast kose. Tako bi rado nosila kratku kosu, ali mi se ne svidja što moram onda da idem na šišanje svakih 20 dana. Ovo raste ko ludo šiblje, gusta je, ravna i farbam je pa se svaki izrastak baš vidi. Iz tog razloga puštam kosu pa je vežem u rep.

Mene zanima da li neko koristi kanu? Gde se uopste kupuje kana? ...pokusavam da promenim boju kose ali da ne koristim farbu jer se meni sve farbe ispiraju na crveno pa zavrsim kao sargarepa na kraju, svaka, od plave do crne, od srednje kvalitetnih do najskupljih koje je nanosio frizer...ako ima neko savet, bilo kakav bila bih zahvalna...

Mene zanima da li neko koristi kanu? Gde se uopste kupuje kana? ...pokusavam da promenim boju kose ali da ne koristim farbu jer se meni sve farbe ispiraju na crveno pa zavrsim kao sargarepa na kraju, svaka, od plave do crne, od srednje kvalitetnih do najskupljih koje je nanosio frizer...ako ima neko savet, bilo kakav bila bih zahvalna...

probaj da ne koristis jake sampone kao sto su oni protiv peruti. Kupi neki za farbanu kosu pa se nece ispirati.

@vazdusasta

Nije mi poznato gde ima da se kupi kana i da li ima uopste. (Mislim da jedino moze da se nadje u Arapskim zemljama, jer ih Arapkinje najcesce i jedino koriste ).
Kana ti i nije najbolje resenje za problem koji imas sa bojom kose. Kana nepredvidiva, moze da se desi da uopste ne oboji kosu (sto je bolja opcija) moze da povuce na crno (u tom slucaju mozes da se ofarbas bilo kojom crnom farbom) i da pocrveni - sto ne zelis! Cak nema ni izbora boja - mislim da je samo crna i crvena. Jer kana je prirodna boja (bez hemijskih dodataka) i polutrajna (znaci u nivou kolor sampona).
Sto se tice boje koja vuce na crveno tj ispire se na crveno - ima raznih razloga koji su za to krivi, ne samo farba. Ali imaju frizeri resenje i za to ali mislim da je mnogo skupo, racunaju kao duplo farbanje. Garantuju postojanu boju 6 nedelja. Moze da se nadje kod boljih frizera.
Mada, pojavila se nova Lorealova boja - revolucionarna tehnologija, ne znam da li stiglo kod nas ali u Svetu je dobro predstavljena.... mene bas nesto kopka, volela bih da probam, verovatno je preskupa, samo za salone...
Bas sam se raspisala... ali se nadam da sam ti pomogla, bar malo.

Ako ne korisris regenerator (kondicioner, balzam, pakovanja) pocni obavezno preko zime. Probaj da je sto menje diras (cesljas, mozes i da promenis cetku za rascesljavanje) kada se naelektrise i mozes privremeno da je smiris lakom za kosu.... znam da je grozno, ali radi (ako nanosis lak iz daljine 30cm).
Malo uljanih kapi (silikonskih, ili kako ko zeli da ih nazove). Nazalost, ali elektricitet kose je neizbezan zimi. :zpozdrav:
upravo sam se vratila iz salona : isti odgovor sam dobila i od moje proverene frizerke.koristim maske za kosu zimi umesto regeneratora, ali kapi ne volim mnogo jer sam se istripovala da od njih dobijem perut...preostaje mi lak ili cak da utrljam malo neke blaze kreme, tipa "nivea soft", to mi je ona predlozila...a da, odgovorila me je od shishanja na kratko z;) u svakom slucaju, hvala na odgovoru!!!

kanu sam koristila u nekoj svojoj "crvenoj" fazi '90tih kad nije bilo svih ovih farbi gde god hoces.hvala lepo, nikad vise! od nje ti se kosa istanji i isushi, zato je i koriste azijatkinje koje genetski imaju gustu i jaku kosu, da je "obuzdaju". u to vreme se kana kupovala na pijaci (kao i strane farbe),gde sad ima -ne znam i ne zanima me! postojala je samo crna i crvena. smrdi kao g...o od kamile i nikad, nikad vise! ps.probaj londine farbe,ja sam s njima izvukla crvenilo.podcenjene su jer su jeftinije, ja sam prezadovoljna i bolje su mi od lorealovih!

Postaviću vam pitanje zbog kojeg će me mnogi napljuvati...ali, i to je problem. Da li je moguće nekako usporiti rast kose. Tako bi rado nosila kratku kosu, ali mi se ne svidja što moram onda da idem na šišanje svakih 20 dana. Ovo raste ko ludo šiblje, gusta je, ravna i farbam je pa se svaki izrastak baš vidi. Iz tog razloga puštam kosu pa je vežem u rep.
i zato te zovu marge simpson? z:lol:
shalu na stranu, meni su objasnili da samo jako ostecena kosa (blajhanjem ili minivalom ) moze sporije da raste :zroll:

Koristim kanu.
Evo ukratko "moj istorijat".
Rano sam pocela da sijedim (sa 12), a mama nije dala da se farbam sa 15, vec kanu.
Prva koju sam stavila je bila indijska kana, smedja, koja je zapravo ispadne kestenjasta. I ta nije 100% cista kana, ali je manje zlo od farbi.
Kanirala se 5 god. Kvalitet kose odlican (meka, sjajna...), nikakvo opadanje, tanjenje i tome sl. nebuloze...
E, onda mi dosadi boja pa se prebacim na farbanje...
Do unazad godinu dana, kad se ponovo vratih kani. Jer mi je od farbi poceo slabiti kvalitet kose. A koristila sam sa min (3%) hidrogena i amonijaka, na "prirodnoj bazi", uglavnom skuplje...ali sve vremenom isuse kosu. Osisala se, svu "spaljenu kosu", (smrc) i opet kana. I evo za 4 mjeseca ponovo zdrava kosa.

Kupujem LUSH kanu (smedju) koju mijesam sa crvenom kanom (kupljena na trznici), i dobijem boju izmedju tamno mahagoni i kestenjasto smedje (na dnevnom svjetlu se vidi prava boja). (Prirodna mi je "misije" smedja)

Citala sam na nekim forumima da prave kane ima u dzamijama. Negdje je ima i u DM-u, po indijskim shopovima, nekim parfimerijama i biljnim apotekama.
Sve zavisi koju nijansu hoces, i sta mozes naci na trzistu.

Poslednja izmena:
Hvala vam devojke na odgovorima puno, puno...
...danas sam konacno osisala kosu, sada dopire do polovine ledja i deluje koliko-toliko zdravo...zasto sam ja zelela kanu? Zato sto je moja kosa boje rdje sa jakim crvenim pigmenton, kako sam shvatila da od naseg trzista farbi nema nista palo mi je na um da potenciram "crvenilo"...ne bih uzimala crnu i smedju vec bas ridju...samo bih jos pitala za koje vreme se kana ispere i kada se ispere da li se ispere cela ili samo donekle pa moram da cekam 3-4 godine kako bi mi kosa narasla a do tada setala sarena jer ja nisam sigurna da zelim da se farbam od sada pa do starosti a nemam lice za kratku kosu koju inace volim?

Egreta @

....hvala najlepse, tvoja boja je divna a kosa izgleda vrlo kvalitetno i negovano...moja logika kaze da nesto iz prirode ne moze da unisti kosu, biljka je to ipak...hvala puno na savetu, mislim da cu te poslusati samo jos da vidim za koliko nestaju posledice kane...Moje iskustvo sa farbama je veoma nalik tvom, pamtim da sam trpela "dvobojnu" kosu cekajuci je da izraste ali je toliko bila ostecena da je nakon provedenog leta na moru delovala kao umrsena slama pri vrhovima da je frizerka samo uzela rep koji je bio skoro pa do struka i odsekla ga ceo jednim potezom oblikujuci mi paz a kratka kosa postavljena na prirodno malu glavu, tj. manju spram tela nikako ne ide...zbilja imam traumu pa zato sada obazrivo biram proizvode buduci da tada zbilja nisam bila obazriva i jako sam lose prosla...

Poslednja izmena:
Nema na cemu. Hvala tebi.
Kana se, inace jako sporo ispire, slabo ne gubi na intenzitetu , ali kod kanirane kose nema onog klasicnog "izrasta", vec se boja vise preliva, tj. stapa sa prirodnom, ako je iole slicna kaniranoj.
LUSH ima i cistu-crvenu kanu. (a njihova kana je ujedno i pakung za kosu posto ima dodatak kako maslca i jos nekih ulja...)
I njihova kana je slabija u odnosu na klasicnu prah kanu jer ima te primjese ulja (ali prirodna 100%).
Mozda sa njom za pocetak.
Najjace se prima indijska, i ne ispire nikako. Turska (prava) kana isto.

cao svima...
imam jedno pitanje u vezi kose koje me da kazem muci dugo vremena.
znaci, imam kratku kosu, i tipicnu musku frizuru koja mi da se ne lazemo jedino pristojno stoji. znaci, nisam u mogucnosti da eksperimentisem sa frizurama.
iskreno, i ne zanima me previse, ali me nervira sto se moja kosa jednostavno NE PONASA ISTO SVAKI DAN! jedan dan je sve ok, drugi dan, ni blizu prethodnog. ni ovu jednostavnu musku frizuru ne mogu da iskontrolisem.
koristim nivea creme gel godinama i ona mi najvise odgovara. nemam perut, nikad je nisam imao i kosa mi nije masna.
sad pitam, imate li ideju u cemu je problem?
da dodam da je sa svim samponima koje sam probao isti slucaj.
jedan dan je ok, drugi, kao da nije moja glava i kosa.
help!

@ Jonny Ramone

Znas kako, najvise zavisi od raspolozenja, neraspolozenja kako ce kosa da se ponasa - verovao ili ne. Nije to, nazovimo "problem" koji imas samo ti vec velika vecina (zapravo svi). Ima kosa svoje faze kada raste brze ili sporije, nekada hoce lepo da stoji i drzi frizuru dugo, nekad je neposlusna. :snesko6:
E, sad moze da bude razlog i to sto mozda nanosis i vise nego sto je potrebno gela na kosu pa se prosto ulepi, postane teska i padne, jednostavno joj ne mozes nista. Tada je najbolje da je operes. Takodje, mora redovno da se shisha (kratka kosa na 3-4 nedelje), najcesce kada preraste odredjenu duzinu - kosa nece da se ponasa isto. I poslednji razlog moze da bude da se kosa prezasitila koriscenjem istog gela, mada nije pravilo. Koristi sampone za normalnu kosu, nemoj one za farbanje i slicno tome (zenske ).
Mozda neko ko ima vise iskustva ima bolji predlog! :kpozdrav:

Back