Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

" Свети Оци кажу : Онај који није послушан узалуд пости и моли се Богу. Послушање је веће од поста и молитве. Кад сам био млад нисам разумео упутства Светих Отаца, али касније сам видео да је то тачно. Ко не смири срце и не очисти га од зли мисли, узалуд пости. "

Отац Тадеј

„Свако послушање и покорност властима, које владају не по Богу, у ствари је припремање наше душе за долазак антихриста без да му се успротивимо, вољно или невољно. То је лажно и небогоугодно послушање и покорност, које воде у погибао“

+Свети Теофан Затворник+

Екуменистичко “хришћанство“ ће бити прихваћено као антихристова егалитаристичка религија једнакости добра и зла, а истинско хришћанство ће се прогонити „јер, уједначитељима људи, народа и вера, највише ће сметати Христос, Неуједначитељ и Неуједначиви. Како би се могла уједначити истина са лажју? Лаж се не противи овом уједначењу, она га тражи, али јој се истина противи.”

(+Свети Николај Жички+, Жетве Господње, разговор VII).

" Савремени и умни човек који је склон депресијама, незадовољству и критикама требало би да се упита :
Зашто човек да осуђује ако може да се радује ?
Јер речено је : " Радујете се увек у Господу " ; и опет кажем :
Радујте се ! "

Игуман Методије Хиландарски

Duh gneva dolazi, jer nemaš smirenoumlje. Ali moraš se boriti, jer u momentu besa um i rasuđivanje se pomračuju i možeš počiniti mnoga zla. Treba da se smiriš, da tražiš oproštaj i da se moliš Bogu da ti pomogne, jer nam je Gospod Isus Hristos rekao: “Bez mene ne možete činiti ništa.” (Jn,15:5) Zato se gnevimo, jer smo gordi, mislimo das mo bitni, da smo u pravu. - Starac Dionisije (Ignat)

Starac Kleopa (Ilije)
„Molitva je razgovor uma sa Bogom. Molitva je izdanak krotosti i odsustva gneva. Molitva je plod radosti i blagodarnosti. Ona odgoni tugu i očaj.“ I Sveti Oci kažu da je molitva sjedinjenje čoveka sa Bogom, snaga sveta, pomirenje s Bogom, majka i kćerka suza. Molitva je ključ za Carstvo Nebesko, po sv. Teofanu Zatvorniku, to je uzdizanje uma i misli k Bogu. Postoje tri stepena molitve: prvi stepen je usmena, ili čitana molitva, tj. molitva tela, druga molitva misli, ili umna molitva, i treća je molitva osećanja ili srca.

Није срамота молити када те обузму проблеми. Срамота је престати када се они реше. Како у невољи кажеш: Боже помози! Тако у радости реци: Боже хвала ти! Нема ничег равног молитви, нема ничег јачег од вере.

Свети Јован Златоусти

Праведног, смиреног човека сви желе да поставе на ниже место, да га обесправе и понизе. Али све што људи више покушавају да га понизе толико га Бог више уздиже.

Старац Пајсије Светогорац

Ako neko ima volje da posao uradi dobro, tada će se on i truditi da to tako izgleda.Ali ako je njemu bitnije da završi posao i uzme pare, tada će biti uzaludno njegovo znanje i iskustvo, kvalitet će pasti u drugi plan. A čovek koji i nema znanja i iskustva , i ima volju i trudi se da posao na kraju izgleda dobro . On će razmišljati o poslu, praviće planove u svojoj glavi, koristiće maštu da smisli kako da posao na kraju izgleda dobro; I on će na kraju uraditi bolje posao od onoga ko ima veće znanje i iskustvo od njega a ima loš odnos prema poslu. Tako da uspešnog čoveka ne krasi toliko znanje i iskustvo koliko Volja da posao bude dobro urađen.
https://svitanje.rs/sta-to-razlikuje-uspesnog-od-neuspesnog-coveka/

Poslednja izmena:
Наступило је ужасно време,када је човеку постало тешко да пробија своју хришћанску стазу кроз живот, јер је свуда око њега нечистота, бестидност, злоба и лаж.

Зато је хришћанин дужан да се што строжије држи и ни на који начин да се не приближава тамо где та нечистота постоји, где она царује. Запамти то душо хришћанска! Господ нам Је Својом благодаћу увек близу.

Апостол говори: Тамо где се умножава грех, тамо се још већма умножи благодат; то значи,да што је више греха, то више благодати Господ шаље рабу Својему у помоћ, знајући како је тешко ићи правим путем посред неправедних путева других синова људских.

+Св.ФИЛАРЕТ Исповедник+

Лако бисмо ми исправљали друге и ближње поред себе, јер лако примјећујемо мане других. Али, тешко примјећујемо своје мане и тешко исправљамо сами себе. А то је много претежније. Не можемо напредовати духовно, ако своје срце не очистимо, ако своје мисли не поправимо, ако се, једном ријечју не покајемо. А најопасније је за хришћанина када постигне нешто мало врлина, када се научи да пости и да се Богу моли, да се уздржава од гријеха када помисли да је с тиме све завршио. Није завршио, тек је почео. Јер, када човјек погледа у своју душу и у своје срце, наћи ће тамо још много тога што треба да се поправи, преуреди, прочисти.”

Владика Јоаникије

" Пост је као лекар наше душе, једном хришћанину смирује телесну страст, другом укроћује гнев ; од једног тера снове, другог подстиче на добра дела ; једном чисти ум и ослобађа га од злих мисли, другом веже незадрживи језик, а некоме не дозвољава да очима гледа тамо и овамо и да је знатижељан шта и како раде други, него свако размишља о себи самом. "

Свети Симеон Богослов

Постоје чуда, и дешавају се када Христос уђе у наше постојање, када Га видимо у сваком човеку, животињи и биљци. Кад у сваком кораку и покрету помислимо, "шта би Христос сада рекао и урадио ..." Извадите Христа са зида и ставите га у ваша срца , у ваш свакодневни живот.
Знам, опет ћеш ми рећи да је тешко. Али ја не знам ништа у овом животу што је заиста истинито и лепо, квалитетно, оригинално и важно где нема борбе, труда и напора.
У овом животу питање није да ли боли или треба ли се борити, то је нам дано. Питање је шта бирате и за шта се вреди борити. На крсту ћете се попети на тачку да уђете у небо ...

Отац Хараламбос Пападопулос

Рођени мој! Од срца те молим: не свађај се, не суди, не вређај и буди добар према ближњима. Говори више светлих, добрих речи, поштуј туђе мишљење, не расправљај се. Можда је неком баш сада лоше, можда је на ивици. Не жури да вичеш на њега, осмехни се, поздрави га, буди љубазан, срдачан, помози му да превазиђе тешкоће, пружи му руку, раме за плакање, поклони му марамицу, иконицу...Не плаши се. Рођени мој! Брате и сестро у Христу! Буди милостив! Носи светлост и радост!

Старац Илија Н.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back