„...Умиривале су је понављајући њено име Нађа, Нађа, а она је непрестано пружала руке према мени, несигурно корачала, падала, губећи на махове свест.
Река народа текла је даље, само су се главе окретале према нама, а ја пожурих да скратим Нађи пут. Њене пружене руке прихватих, а она наслони главу на моје руке и понављаше нешто тихо, тужним гласом.
Њена мајка ми приђе и рече да нађа страда од падавице, па узе крај моје расе и целива је, тако и друге две. Нисам имао у том тренутку ништа на уму сем молитве да Господ уради Нађи оно што би ја желео да учиним али нисам у стању.
У том тренутку, по први пут ми постаде јасно и актуелно овлашћење које ми-Христу посвећени-од Њега имамо, да исцељујемо од сваке болести...(Мат. 10,1)а ја ето, иако.., то не могу!-Да би премостио ту своју немоћ и Нађину изневерену наду, рекох мајци да ћу се за Нађу молити на Светој Гори. А оне, кад то чуше, засветлеше лицима пуним захвалности, па поново узеше расу да целивају,и хтедоше са Нађом да наставе даље према манастиру. Али се она није помицала;стезала је моје руке и нешто шапутала.Мој ум је беше стао. Пођох за Нађиним мислима у себе и сретох-бездан празнине. Њена нада и моја немоћ су стајали још једно према другом. Јак осећај те немоћи и кривице за исту, повезане са Нађиним стезањем мојих руку и њеним болним шапутањем, и ти тренуци се претвараху у вечност. Узбуђен гледао сам у њену мајку и сроднице, а оне су гледале Нађу сузмим очима.
Нађа лагано подиже главу, исправи је, и погледа ме право у очи. О, да су моје очи биле као њене, она би тог часа била исцељена!
Ако је на овој земљи нечег неземаљског, то су њене плаве очи.
Можда је Нађа анђео Господњи, помислих, који је примао на себе страдање да друге спасава: болест - да друге лечи; падавицу – да друге подиже. Није ли Нађа пошла данас овамо, да мене нађе и покаже ми сву моју немоћ и сиромаштво...“
Из књиге ЖИВОТ НА КРСТУ - М. Хиландарац