Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
FB_IMG_15919849395750862.jpg

Кад неког вређају, он на опадача треба да гледа као на свог доброчинитеља, јер му сабира благо за будући живот. Бог све зна. Он види даље и, као добри Отац, жели да човек буде с Њим у рају. Он свакоме шаље оно што ће му помоћи да доспе у рај. То може бити искушење, а може бити и нешто друго. Потребно је само да то човек разуме и да не јадикује, јер ће изгубити део своје награде.

Свети Пајсије Светогорац

Болести нам се догађају услед греха, због њих слабе страсти и човек долази себи, а ономе, који болест подноси са трпљењем и благодарењем, оне се рачунају уместо подвига, па чак и више... Заједно с тим, морамо веровати и надати се да ће, ако Господу буде угодно да човек болује, он човеку дати и снагу да трпи болести.

Свети Серафим Саровски

Не, Бог не кажњава; удаљавајући се од Бога, човек кажњава сам себе. Рецимо: овде је вода, тамо је ватра. Слободан сам да изаберем. Ставим руку у воду - хладно је, ставим је у ватру- пече.

Свети Порфирије Кавсокаливит

Кад неко има одважну душу, ма чиме да се бави, биће успешан. Ако постане војник, стиће ће до главнокомаднујућег; ако се ожени, постаће веома добар породичан човек, ако постане разбојник, биће харамбаша, а ако живи духовно, постаће светитељ.

Старац Пајсије Светогорац

Нема Христа онај ко Га има само на језику. Нити има Христа онај ко Га има само на хартији. Нити Га има онај ко Га има само на зиду. Нити Га пак има онај ко Га има само у музеју прошлости. Онај Га у истини има ко Га има у срцу. Јер је Христос љубав, а престо љубави је срце.

Свети Николај Жички

Шта значи усамљност? Да уопште немам доживљај близине другога. Свакога доживљавам као „другога“. Сви су „други“. Ти и ја, твоје хтење и моје хтење, твоја љубав и моја љубав. Због тога се увек питамо: „Да ли ме други воли? Да ли мисли на мене? Да ли ме се сећа?“ То показује да другога доживљавам као странца. Видите хладноћу бића нашег, усамљност нашу, отуђеност нашу од живота. Нико више не може да загреје срце наше, да отопи и уништи лед који га затрпава, пре но што уђе та светлост и Тај Огањ (=Христос), Који греје и осветљава све чак и у најудаљенијим дубинама бића нашега.

„Живот у Духу“, архимандирт Емилијан Симонопетарски

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back