Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A22kDOX.jpg

Колико љубави имаш у себи, колико много волиш - толико имаш више Бога у себи и више си се приближио Богу, умањио си снагу смрти.
И брачна љубав учи људе љубави, и пријатељство помаже да се научи безинтересна љубав, али свему је подлога - мајчинска љубав.
Мајке садашње и будуће - радосно прихватају најснажнију везу у људском роду - везу са сопственом децом.
А можда је највећа љубав у томе што ће везу која је почела као тешња него иједна друга која се може замислити - несебично отпустити како би њихова деца постала слободна и самостална способна за љубав према другима.

о. Ненад Илић

СВАКИ ГРЕХ ЈЕ АТЕНТАТ НА БОГА

Када лажеш, лажеш Богу;
Када крадеш, крадеш Богу;
Када се гордиш, гордиш се пред Богом;
Када мрзиш, мрзиш на Бога;
Када се кунеш, право или криво, кунеш се Богу;
Када прељубу чиниш, бацаш се нечистоћом на Бога;
Када не поштујеш родитеље, не поштујеш Бога;
Када завидиш, завидиш Богу;
Када тврдичиш сиромаху, тврдичиш Богу;
Када зло мислиш, мислиш против Бога;
Када зло говориш, Говориш против Бога;
Када зло радиш, радиш против Бога;
Кад одричеш истину, одричеш Бога;
Кад одричеш добро, одричеш Бога;
Кад одричеш живот, одричеш Бога;
Кад одричеш љубав, одричеш Бога.
Сваки грех је атентат на Бога.

ЕНТУЗИЈАЗАМ И ФАНАТИЗАМ

И ентузијазам је огањ, и фанатизам је огањ. Но прво је огањ без дима, друго је горење са димом.
Ентузијазам значи: цео човек сабран и упућен на једну страну, без освртања. Кад ум просуди и срце заволи и душа захоће, онда се човек уједињује и као уједињена сила полази на велико дело. А сабран и уједињен човек је велика сила у овоме свету, заиста већа него што и он сам о себи мисли.
Ентузијаст је човекољубив. Чим се у ентузијазму једнога човека крије мржња против извесних људи, то није ентузијазам но фанатизам. Кад у пролеће гори гомила ђубрета, испод ђубрета се извлачи пробуђена змија. Такав је фанатизам.
Ентузијазам је увек сила, која зида и ствара. Све велике друштвене организације, сву велику уметност, сву узвишену поезију, све спасоносне и чисте хумане покрете – све је то створено ентузијазмом. Не треба никада заборавити, да ентузијазма без човекољубља нема.
Фанатизам се показује у највећој сили својој у три случаја: у партијској политици, у револуцији и у ратовима.
Као дан од ноћи тако се разликује ентузијазам од фанатизма. Први се руководи љубављу и зида; други се руководи мржњом и руши. Први је саборан, католичан, други је искључив, сектантан.
Фанатику увек недостаје нешто, час ум, час срце. Ентузијаста је увек цео човек.
Чувај се душо, да се не окрњиш, те да се твој ентузијазам не искриви у фанатизам.

Владика Николај

Без нужде не треба другоме откривати срце своје. Мећу хиљаду могуће је наћи само једнога који би сачувао твоју тајну. Када је ми сами не чувамо у себи, како се можемо надати да ће је сачувати други. Са човеком душевним, треба говорити о стварима људским, а са човеком који има разум духовни, треба говорити о стварима небеским.

Свети Серафим Саровски

"Koliko je samoisticanje pogubno, toliko je, naprotiv, samoukorevanje spasonosno. To se vidi na primeru obućara, o kome je Sveti Antonije imao ukazanje sviše. Sveti Antonije se nalazio na molitvi u svojoj keliji kad je čuo glas koji mu je govorio: "Antonije, ti još nisi dospeo do mere obućara iz Aleksandrije". Sveti Antonije je pošao u Aleksandriju, našao obućara i ubedio ga da mu otkrije šta je to tako posebno u njegovom životu. Ovaj je rekao: "Ja ne znam da sam ikad u životu učinio išta dobro. Ustajući izjutra sa postelje i pre nego što sednem za posao, ja govorim: "Svi iz ovog grada od malog do velikog će ući u Carstvo Božije zbog svojih dobrih dela, a jedino ću ja zbog svojih grehova biti osuđen na večne muke". To isto sa svom iskrenošću srca ponavljam i uveče pre nego što legnem da spavam". Čuvši to, Sveti Antonije je shvatio da zaista nije dospeo do takve mere."

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back