Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Лопов, угледавши странца, помисли: „Сигурно се враћа обављеног посла, а у торби на леђима носи – благо.“

Прељубник, пак, помисли: „Ето човека који се рано враћа кући са састанка. Мора да се муж његове љубавнице раније вратио са посла.“

А монах примети: „Човек се жури на Јутрење. Биће да је какав богомољац издалека...“

Једном, преподобног Исихију упита игуман манастира какво му је здравље. Исихије одговори да се осећа изморено.

- Радим један болан и напоран посао. Дан и ноћ се борим да обуздам два сокола, да образујем два зеца, укротим два орла, бдим над једним змајем, борим се са лавом и бринем о једном болесном човеку. То је моја борба.

Чудне ствари је говорио преподобни Исихије. Али шта све то значи, приупита радознали игуман.

- Два сокола су моје очи; оне не треба да виде ништа што ће им нанети штету. Два зеца су моје ноге, које морам научити да ходају путем Божјим. Два орла су две моје руке, које никада не треба да чине насиље и неправду. Змај је мој језик, који морам обуздавати док говорим, али и поучити да ћути - кад је потребно. Лав је моје срце, које се свако мало противи и неће да се приклони Оном Ко га је начинио. Болесник је моје ЈА, које не може да стоји на својим ногама.

Напорна је борба преподобног Исихија, али је нама допадљива. Јесте битка напорна, али је победа светла. Мукотрпно је дело посвећења удова нашег тела, али је и божанско.

"Немој никад ни помислити, да те Бог не чује, кад му се молиш. Он чује наше мисли као што ми чујемо гласове и речи један другога. А ако ти не чини одмах по молитви, то је или зато што му се недостојно молиш, или зато што иштеш нешто што ће ти бити погубно, или пак зато што Он по мудрости и домостројству свом одлаже испуњење твоје молбе до подеснијег тренутка. Отац Јован Кронштатски пише: "Као што ми кроз електрични телеграф брзо општимо с лицима, удаљеним од нас, тако кроз живу веру, као кроз какав телеграф, ми брзо општимо с Богом, с анђелима и светитељима. Пусти по телеграфу вере молбу своју к Богу или светитељима и одмах ћеш добити одговор." И опет на другом месту пише: "Бог и створени духови и душе усопших и живих људи — то су бића мислена, а мисао је брза и некако свуда присутна. Помисли од свег срца о њима, и они ће ти бити присутни, и то Бог свагда неопходно, а остали по дару и власти Божјој."

Свети Владика Николај Велимировић

СВЕТИ ОЦИ О БЛУДУ

Сластољубље нас тера да чинимо оно о чему не смемо ни да говоримо
(св. Јован Златоусти).

Онај ко хоће да угађа стомаку и хоће да победи демона блуда, налик је оном ко уљем хоће да угаси ватру
(св. Јован Лествичник).

Голубови се удаљавају са места на коме завлада нечистоћа и пчеле се клоне дима; тако се и благодат Божија удаљава од срца којим блуде нечисте мисли и у коме се, да тако кажемо, диме зле жеље.Постоје четири ствари којима се подстиче похота тела: претерани сан, обилна храна, празнословље са шалама и разметљивост
(авва Исаија).

За оне који пристају на блудне помисли и наслађују се њима, нема наде на спасење; напротив, они који не пристају на њих, него им се из све снаге противе и моле се, добијају венце од Бога.Наш нечовечни непријатељ и подстрекач на блуд, представља Бога човекољубивим, говорећи како Он показује велико снисхођење према овој страсти као природној. Али, обрати пажњу на тог препредењака, па ћеш видети како он одмах након почињеног греха Бога представља другачијим – као праведног и неумољивог. Први наговор даје зато да би нас увукао у грех, а други зато да би нас бацио у очајање
(св. Јован Лествичник).

Узроци блуда су, по речима авве Мојсија: јести и пити неуздржано, доста спавати, седети без посла, забављати се, водити испразне разговоре и волети дотеривање. Ако неко одсече све ово, страст блуда биће немоћна
(авва Зосима).

Ми похотну сласт сматрамо за пријатну, а она заправо представља смртоносну болест. Похотна сласт је ђавоља удица, потпала неугасивог огња. А ми људи ипак идемо за њом, као робови који су сами себе предали у ропство
(Св. Теодор Студит).

У понор блуда води широки и пространи пут стомакоугађања
( св. Јован Лествичник).

Змија телесне похоте се јавља у много облика: неискусне наговара да само једном пробају, па да престану; а оне који су то већ пробали, овај бедник подстиче да (се присећају свог греха, па да) пробају поново
(св. Јован Лествичник).

Иако имаш супругу, чувај се жена.Бој се као пакленог огња чавки намазаних, јер оне често и од царских ратника начине слуге сатанине
(св. Серафим Саровски).

Ако телесна лепота заводи твоје срце, помисли у какав смрад ће се она претворити – и умирићеш се
(авва Исаија).

Бестрасан човек, кад види жену, макар и најлепшу, не гледа лепоту њеног лица, него је види како трули и распада се, види је недуго након смрти, како се ова претворила у храну црвима и у грумен смрдљивог блата
(св. Симеон Нови Богослов).

Не гледај умилно лице ђавола који те подстиче на похоту, боље се чувај његовог отровног репа.Пријатност која се осећа приликом задовољавања телесне похоте брзо пролази, али штета која одатле произилази, заувек остаје у нама.Чулност је бездан у који је пало и погинуло велико мноштво душа.Ако те пали огањ телесне похоте, супротстави му огањ пакла – па ће се огањ твоје похоте истог часа угасити и ишчезнуће
(св. Јован Златоусти).

Блудници и безаконици се подсмевају људима целомудреним и испуњеним врлинама, и труде се да свој порок као кужну рану пренесу и другима, те да многе учине сличнима себи, не би ли избегли срамоту када пороци постану свеопшти
(св. Василије Велики).

Немој да украшаваш своје лице бисерима, него целомудреношћу и скромношћу
(св. Јован Златоусти).

А тело није за блуд него за Господа, и Господ за тело

Свети Антоније учи: "Заволи смирење, оно ће покрити све грехе твоје. Сви греси су мрски пред Богом, но најмрскији од свију јесте гордост срца... Не сматрај себе ученим к мудрим, иначе ће пропасти труд твој, и лађа твоја допловиће празна до обале... Ако имаш велику власт, не прети никоме смрћу: знај, да по природи и ти си подложан смрти, и да свака душа скида као последњу хаљину са себе — тело своје."
У Византији је постојао чудан и поучан обичај при крунисању царева у Св. Софији. Наиме, када би патријарх стављао круну на главу цареву, истовремено му је предавао у руке једну свилену торбу, испуњену земљом из гроба. Да би се и цареви сећали смрти, избегавали сваку гордост, и били смирени.

Иако имаш супругу, чувај се жена.Бој се као пакленог огња чавки намазаних
Dali ce i dalje ovakvi tekstovi stajati u kojima se vredja necija zena ili sestra a ne ponudi obrazlozenje za takvu tvrdnju ili ce se i dalje brisati svaki post u kojem se postavi pitanje KO SU CAVKE kada se nekom prahne da klikne na trougao???

Ovo je forum KOJEM JE CILJ RAZMENA MISLJENJA I INFORMACIJA i ukoliko mi neko neprestano brise poruke od kojih su mnoge u formi pitanja trazim da se to pravilo primenjuje jednako i ka drugim korisnicima. Smatram da su ovakvi postupci nekorektni i nefer a vi kako hocete.

Poslednja izmena:
Dali ce i dalje ovakvi tekstovi stajati u kojima se vredja necija zena ili sestra a ne ponudi obrazlozenje za takvu tvrdnju ili ce se i dalje brisati svaki post u kojem se postavi pitanje

На троугао сам кликнуо јер ми ниси деловао баш добронамеран,али људи греше и ја ти се извињавам ако сам те нечим повредио.Овим се не вређа одређена личност,а ако се неко проналази у овим речима онда је љутња последња ствар која та особа треба да осећа. Само током данашњег дана је толико речено речи и све се оне индиректно односе на нас(наше особине),па ако би ишли овом логиком ,онда би свако требао да буде увређен.Ове речи треба да опомену грешника да га пробуде у њему савест,а не огорчење.Ове речи јесу речи пријатеља,зато су оне горке и лековите истовремено.Јер ако волиш некога немој бити лицемеран и називати болесника здравим,него буди искрен и реци му истину.

Чавке намазане јесу жене које су изгубилие своју духовну и моралну чистоту,па тај недостатак прикривају телесном лепотом.

Ovo je forum KOJEM JE CILJ RAZMENA MISLJENJA I INFORMACIJA i ukoliko mi neko neprestano brise poruke od kojih su mnoge u formi pitanja trazim da se to pravilo primenjuje jednako i ka drugim korisnicima. Smatram da su ovakvi postupci nekorektni i nefer a vi kako hocete
.

Сматрам да и онај који поставља питање треба да буде фер.Ако си искрен и твоје побуде јесу добре,од мене никад нећеш бити ускраћен за одговор.

Једном је неки побожни човек примио у свој дом просјака и понудио га ручком. Када је почео да се моли пре ручка, просјак је тако ужасно почео да псује на свако помоњање имена Божијег, да га је овај човек избацио из куће.Те вечери, Бог му се јавио речима: „Тај човек ме педесет година псује и проклиње, па га никада нисам оставио без хране, а ти ниси могао ни један оброк да му даш.“

Чавке намазане јесу жене које су изгубилие своју духовну и моралну чистоту,па тај недостатак прикривају телесном лепотом..
Tako nisi pisao u postovima iznad ali si trazio da se brisu tudji postovi od kojih je jedan u formi pitanja od samo tri slova. I tri slova su tebi delovali uvredljivo???

I nije tacno, nije navedeno da se pogrdnim imenima nazivaju one koje nemaju moralnu i duhovnu cistotu vec sve zene. Boldujem izreku tvog serafima:

Da se muskarac boji zena koje se nazivaju pogrdno? To je duhovna pouka?

I tri slova su tebi delovali uvredljivo???

Нису била за ову тему,јер је намењена само духовним порукама,али не и расправама о истим.А сада обојица спамујемо,па ако желиш још нешто да ми кажеш има тема православна жена,па можемо тамо,а модератори нека ово избришу.А руку на срце мислио сам да провоцираш,зато сам те и пријавио.

I nije tacno, nije navedeno da se pogrdnim imenima nazivaju one koje nemaju moralnu i duhovnu cistotu vec sve zene. Boldujem izreku tvog serafima:

Чувај се жена не односи се на све жене.Старац допуњује тачно којих жена да се чувама са речима чавки намазаних .Гле тај старац је духовно руководио цео женски манастир,и свакодневно примао мирјане ,међу којима је било доста и удатих жена,као и девојака.Још старац каже иако имаш супругу,чувај се жена.Као што видиш супругу(супруге) је изузео.

Da se muskarac boji zena koje se nazivaju pogrdno? To je duhovna pouka?

Не.Женска лепота је дар од Бога,али кад она тај дар злоупотреби онда је она проклета за њу,а и за оне које саблажњава.Жене о којима говори старац нису оне које желе да буду пристојно обучене,већ оне које намерно дотерују себе да би мамиле супротан пол.Њих се треба чувати,јер оне то чине свесно,чији циљ старац открива речима: јер оне често и од царских ратника начине слуге сатанине

Osmi denzitet - završna nota “koja se za sve sa naše oktave gubi u misteriji kroz koju ne prodiremo”.

amon10.jpg

Ispitivač: “Da li to znači da ćete na 8-mom denzitetu imati svest o svemu što jeste?”

Ra: “Ja sam Ra. To je delimično tačno. Prema našem shvatanju to neće biti naša svest, već svest Kreatora.”

"Школован је онај човек који је успео да очисти језик од гадних речи и своје срце од смрадних жеља и свој ум од безбожних мисли. Ко није ово успео томе школовање помаже само да једном наученом вештином зарађује себи за хлеб као што школован медвед зарађује својом вештином играња."
(Св.владика Николај Велимировић)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back