Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ruka.jpg

“I kad stojite na molitvi,

praštajte

ako šta imate protiv koga;

da i Otac vaš,

koji je na nebesima,

oprosti vama

sagrješenja vaša.”

Iz Evanđelja po Marku, glava 11, stih 25.

Трагови и песку

12605365.jpg

Један човек је пред смрт видео свој животни пут...
...као дугу стазу по песку на обали океана. Окренувши се назад угледао је трагове још једног пара ногу. И било му је откривено да је океан – читав његов живот, а да други пар трагова припада Самом Господу Који га је пратио као путнике који су ишли у Емаус. Међутим, на неким местима пређеног пута уместо два пара трагова се видео само један, који се дубоко урезао у песак. “Боже”, обратио се он Господу, „Зашто си ме остављао када ми је било тешко? Погледај, како су се дубоко урезали моји трагови у песак, како ми је тешко било тада да идем”. И Господ му је одговорио: “Сине Мој, грешиш. То нису трагови твојих, већ Мојих стопа. Када ти је било тешко, Ја сам те узимао на руке и носио…”

Наше наслеђе неће бити на земљи

Цео живот људски је веома кратак у поређењеу са будућим веком и све наше је ништа пред вечним животом.Наше наслеђе неће бити на земљи,већ на небу ако смо добро живели на земљи.И још:када оставимо трулежно тело,добићемо нетрулежно.И када оставимо свет пролазни,добићемо свет непролазни.Људи који су везани за овај свет,везани су ђаволом.Јер је он зао,а и они као његови слебденици су зли и пуни сваке одвратности ,у мањој или већој мери.Они мисле да ће царовати у векове.То је невероватна обмана.

Владика Николај

Ако језике човјечије и анђеоске говорим, а љубави немам, онда сам као звоно које јечи, или кимвал који звечи.
И ако имам дар пророштва и знам све тајне и све знање, и ако имам сву вјеру да и горе премјештам, а љубави немам, ништа сам. И ако раздам све имање своје, и ако предам тијело своје да се сажеже, а љубави немам, ништа ми не користи.

Господар над земљом

Гледајући на свет,немојмо мислити да смо се одрекли нечега великог,знајући да је цела земља мала у односу на небо.Због тога,чак и да смо земљу напстили као господари над целом земљом,ипак не бисмо учинили ништа што би било равно вредности Царства Небеског.Онај ко се одриче целе земље као господар над њом,сличан је ономе ко баца један новчић од бакра,да би добио сто новчића у злату.Он оставља мало да би добио сто пута више.Он не треба да се хвали чак и ако би оставио и кућу и много злата,.јер хвалисање никако не приличи добрим људима.Напротив,оно приличи ђаволу и његовим слебденицима.Ти и ако чиниш велика добра дела требаш мислити да никад никакво добро ниси учинио.Јер,са таквим мислима удостојићеш се славе Самог Господа Исуса Христа,Сина Божијег.Јер Он каже: ,,Ко се понизи ,тај ће се узвисити" или ,,Има задњих који ће бити први и првих који ће бити задњи".А први су,значи,они који се у мањој или већој мери узносе над сестрама и браћом својом.Каква беда,каква срамота,каква брука за оног који је позван за сина Божијег,а уствари је зликовац и самим тим пријатељ демону.

Владика Николај

Простимо људима да Бог нама прости,
Сви смо ми на земљи привремени гости.
Не вреди молитва ни дуга пошћења
Без милости праве и без опроштења.
Грехови су губа, Бог је лекар прави,
Кога Бог очисти, тога и прослави.
Сваку милост људи Бог милошћу плаћа
Без милости гине ко грех грехом враћа.
Гнојем се не чисти гној из гнојних рана,
Нит се тамом гони из тамнице тама,
Но чист мелем рану гнојну исцељује,
A тамничну таму светлост растерује.
Милост је ко мелем тешком рањенику,
Свак се њој радује као светилнику.
- He треба ми милост! - To безумник збори,
A за милост виче кад га јад обори!
На милости Божјој сунчају се људи,
Та, милост нас Божја у живот пробуди!
Простимо људима, да Бor нама прости,
Сви смо ми на земљи привремени гости.

Кренимо за трудом и ударимо на лењост

Кренимо за трудом и немојмо падати у лењост и ни у какво друго зло.Јер,у томе нам и помаже Господ,као што је написано:,,Онима које воле Бога све помажена добро".Ради тога,то јест да не будемо малодушни,треба да се сећамо и следеће изреке Светог Апостола: ,,Сваки дан умирем" .Јер ми нећемо сагрешити уколико будемо живели као они који сваки дан умиру.Ево шта значи та изрека :свако јутро кад се пробудимо треба да мислимо да ли ћемо дочекати вече и пре него што легнемо у кревет треба да мислимо да ли ћемо се пробудити.По природи ствари није позната граница нашег живота,нити се зна колику меру свакодневно оставља Промисао Божија.Промисао Божија ће нам дати онолико колико ми тражимо и заслужјемо.Немојмо мислити да заслужујемо много,јер чим тако нешто почнеш да мислиш,већ си у свету пакла и обмане.Живећи свакодневно са таквим расположењем ми нећемо ни грешити,ни имати похоту,нити се на кога гневити,нити гомилати богаство на земљи.Свакодневно размишљати на такав начин омогућиће нам улазак у рајска насеља или Царство Небеско.Јер,велики страх и плашење од мука уништава грешна задовољства која се налазе у овом свету и подиже душу која је близу пада.

Владика Николај

Poslednja izmena:
"Molitva Usamljenoga"

" Hteo bih da volim, Oče. Sam sam,a hteo bih da nas je dvoje. Govorim,a nema nikog da me slusa. Zivim,a nema nikog da uzbere moj zivot. Zasto sam toliko bogat, kad nemam koga da obogatim ? Hteo bih da volim , Gospode. --Cuj me sine! Umiri se - ona koju trazis na putu je k tebi. Cekaj da ona pokraj tebe prodje. Tvoje srce stvoreno je za njeno. Njeno srce stvoreno je za tvoje. Cuvaj sebe za nju kao sto i ona cuva sebe za tebe. Cuvajte se jedno za drugo . Nema vise nacina na koji se moze voleti; Voleti uvek,u stvari znaci ostaviti sebe i poci za drugima...Voleti-znaci zaboraviti sebe radi drugog, umreti za sebe da bi se zivelo za drugog. Voleti,ponekad je to bolno jer, zapamti dobro: Voleti - znaci razapinjati sebe za drugog! Amin. "

Kada se niko ne razmeće svojim umećem,
nema ni razloga za raspre među ljudima.
Kada je blago daleko od očiju
ni lopovi se oko kuće ne šunjaju.
Kad nisu okruženi predmetima žudnje
mir se useljava u srca ljudi.
Tome se priklanja i uzvišeni čovek:
on prazni ljudska srca, a puni njihove stomake.
On slabi njihovu volju, a jača njihove kosti.
Čini da zavlada neznanje i stanje bez želja,
motreći dobro
da se oni što znaju ne usude da delaju.
Uistinu, on ne čini ništa,
a sve dolazi na svoje mesto.

Knjiga Dao 3.

Нека се нико не окреће

Кад почнемо дело спасења и већ станемо на пут добрих дела,пружамо се ка оном што је напред,како бисмо га и достигли.Јер велика је то ствар достигнути тако нешто и мало је оних,веома мало,који раде на томе.Нека се нико не окреће уназад,као Лотова жена,поготово зато што је Господ рекао: ,,Ниједан ко је ставио руку своју на плуг па се окреће назад,није спреман за Царство Божије" .Значи,кад кренеш путем правде,не окрећи се на ранији грешни живот.Јер,тада ниси знао и чинио си то што си чинио.А сад знаш и чини оно што треба да чиниш.Буди дете Божије да не би био дете паклено. ,,Каквом мером мериш,онаквом ће ти се одмерити" .Значи,мери добро да би добио добро.Јер,ако мериш зло шта ћеш друго добити него зло.Окретати се назад значи кајати се што смо оставили свет и опет почети размишљати светски(грешно).

Владика Николај

"МОЛИТВА У ТУЗИ ДУШЕВНОЈ"

"Господе Исусе Христе, помози ми.
Тешком чамотињом притиснут сам; животне невоље и искушења, и многобројне нужде и туге витлају ме и придављују; тужна је душа моја, не одвајај се од мене, Светлости Незалазна, него свагда борави у мени, јер без Тебе је - мука и невоља, а са Тобом - успокојење и радост.
Свемогућом силом Својом учини да од мене побегне мрачни облак смућујућих ме мисли и нерасположења, да ишчезне јад и туга срца. Господе, нека ме не смућује бреме греховно, и нека се у Теби, Спаситељу нашем - оправдам, јер си Ти - "умилостивљење за грехе наше" (1 Јн.2,2) - пострадали на крсту ради грехова наших.
Нека ме не смућују житејске невоље и напасти, световне бриге и главобоље, јер си Ти једини Добар и Човекољубив; дао си утеху верним слугама Својим, говорећи: "нећу те оставити, нити ћу од тебе одступити" (Јевр. 13,5); "може ли жена заборавити пород свој...? А да би га и заборавила, ја нећу заборавити тебе" (Ис. 49,15). Ти си кроз уста апостола Твог рекао: "Понизите се под силну руку Божију, да вас узвиси када дође време. Све бриге своје пренесите на Њега, јер се Он брине за вас" (1 Петр. 5,6-7).
Господе, ево ја многогрешни, сву муку своју, све бриге и главобоље своје преносим на Тебе, Спаситеља мог, и јецајући вапијем Ти: укажи ми благовремену помоћ Твоју у свим искушењима и невољама мојим, које Сам знаш, и све уреди на Добро, по светој и спасоносној вољи Својој.
Нека ме не смућују људске неправде и увреде; опрости ближњима мојим све те неправде и увреде, а мене грешног помилуј, опрости ми грехе, и не лиши ме заштите Твоје и милостивог благослова Твог, да бих могао смело говорити: "Господ је помоћник мој, и нећу се бојати, шта ће ми учинити човек?" (Јевр. 13,6).
О, жалостиви Господе, почуј тужну душу моју; Умири је и избави је; Сачувај је под кровом доброте Твоје у све дане живота мога, и Сам управи живот мој ка спасењу, Молитвама Владичице Богородице и Свих Светих Твојих. Амин. "

:sad2:

Ne boj se samoće bez ljudi, već se boj samoće bez vere.(Sv. Nikolaj Velimirovoć)

- - - - - - - - - -

Ne razumevajući sami sebe, kako se usuđujemo da Tvorca analiziramo?(Sv. Simeon Novi Bogoslov)

- - - - - - - - - -

Lepota duše ima tu osobinu, da je i u starosti mnogi vole, jer nikada ne vene i stalno cveta.(Sv. Jovan Zlatousti)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back