Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Син Божији нас је излечио од душевних болести

Бог Отац по својој љубави није поштедео Сина Свог Јединородног,него га је предао ради нашег избављења од грехова и неправди наших.Смиривши себе нас ради,Син Божији нас је излечио од душевних болести наших и омогућио нам спасење од грехова наших.Молим вас именом Господа нашег Исуса Христа да знате и увек у мислима држите то велико дело Божије,то јест да је Бог нас ради у свему постао сличан нама осим у греху.Скупо смо плаћени Крвљу Савршеног Сина Божијег.Пазите шта радите јер кажем,прескупо смо плаћени.Шта ћемо дати Богу,како ћемо узвратити?Онима који су обдарени разумом приличи да ово знају разумно,да буду вредни у чињењу добрих дела и у томе да и на делу постану слободни од греха.Они који су ово дело применили као што треба,постали су деца Божија.али то још није савршено знање.Савршенство доводи до синовства,до освећења,које долази у своје време.

Када је Господ Исус Христос видео да су Његови ученици већ доспели до синовства и да су га познали,научени духом светим,Он им је рекао: ,,Више вас не називам слугама,јер слуга не зна шта ради господар Његов, него сам вас назвао пријатељима ,јер све што сам чуо од Оца свога,објавио сам вам“.Они који су познали шта су постали у Исусу Христу,подигоше главе говорећи:,, Не примисмо дух ропства,да се опет бојимо,него примисмо Духа усиновљења,којим вичемо:Оче!“.Онај који не жели пуну и усрдну спремност да устане уз греха,нека зна да ће долазак Господа Избавитеља њему бити на муку.Јер,ако си чинио зло,чему ћеш се надати у онај дан када станеш пред Богом Који зна и најтананије мисли твоје којих ти ниси свестан.И у свету важи правило да убице и лопови када буду ухваћени на делу заврше у затвору.Е,тако ти који ниси марио за правду,истину,љубав,ти који ниси испуњавао Десет Божијих заповести можеш да очекујеш пакао на коме си радио,јер си за живота свога чинио оно што си чинио.

Владика Николај

Особине доброг човека

Особина доборог човека је да своју слободну вољу не продаје за новац,па макар количина и била велика.Па,макар му се дало да има власт да купи цео свет.Јер,Христос,Син Божији каже:,, Шта човеку вреди ако и цео свет задобије,а душу своју упропасти”.Како је нећеш упропастити богаством.Уосталом,за богаташе је речено да је богаташу немогуће да уће у Царство Небеско и да је лакше камили да уђе кроз иглене уши.Све у овоме животу слично је сну,а машта богаства је неизвесна и краткотрајна.

Владика Николај

“Kada bi umesto dvorca bio kokošarnik i kada bi počela da pada kiša, ja bih, možda, ušao u kokošarnik da ne pokisnem, ali ipak kokošarnik ne bih priznao za dvorac iz zahvalnosti što me je zaštitio od kiše. Vi čak kažete da je u tom slučaju svejedno da li je kokošarnik ili palata. Da - odgovaram ja - kada bi čovek živeo samo zato da ne pokisne...”

F.M. Dostojevski

Лењост долази од ђавола

Немојмо падати у лењост јер лењост долази од ђавола,јер он кроз те замке поробљава људе како би их у што већој мери увукао у пакао где је плач и шкргут зуба.Немојмо мислити да смо дуго били у добрим делима,или да смо учинили нешто велико.Тако мисле душе које воле да се узносе.А узношење,као и лењост и свако друго зло као што се зна,долази од демона.А страдања садашњег времена нису ништа према слави која ће се дати онима који су били са Богом,Оцем Својим.

Владика Николај

Poslednja izmena:

Спаси Боже, људе своје, спаси Господи,
Крстом Твојим Ти нам светли, Крстом нас води!
Крст је сила и знамење, Крст је спасење .
Спаси Боже, и сав народ што Ти се моли,
нека Крстом свакој муци брзо одоли!
Крстом Јаков благослови своје синове,
Крстом Мојсеј преполови Црвено море.
Крсно дрво Мојсеј баци у горку воду,
и даде је као слатку жедном народу.
Мојсеј руке крстообразно клечећи пружи
и молитвом Амалика страшнога сруши.
Исус Навин крсним знаком сунце задржа
док му војска победнички борбу издржа.
Апостоли Крстом светим чинише чуда,
Крст ће бити знак победе до Страшног Суда.
Цар Константин Крстом сруши цар-Максенција,
и царство му Часним Крстом цело засија.
Свети Сава даде роду видело Крста,
да се крсти Духом Светим, а са три прста.
Крст спасава верне људе од свих повреда,
Крст је сила, Крст је слава, Крст је победа!

"Немој да се бојиш ни претњи,ни мача,ни рана,ни огња.Немој да се бојиш ничега.Ништа немој дозволити да те одвоји од Христа. Гледај према Небу и одозго очекуј велику и вечну и исто тако богату награду од Бога.Бој се само Бога, а од зла никада."

Света Ефросинија

Не слушајте демоне

Немојмо слушати демоне јер су нам туђи.Немојмо их слушати чак и ако нам говоре да се молимо,или да постимо и паживљивије гледајмо на циљ нашег труда и живота.Јер су они лукави,баве се разним лукаствима и зато у свему човек треба добро и мудро да размисли.Немојмо да нас варају,јер они све чине са лукавством.Не треба ни да их се бојимо чак и да нам прете смрћу,зато што су немоћни и зато што не могу остварити ништа већ само прете.

Владика Николај

Главна брига увек треба да буде за душу

Главну бригу треба посветити души,а не телу.Телу можемо посветити само одређено време које оно тражи од нас,док све остало време треба да посветимо души и да тражимо оно што јој је на корист,а душу ћемо хранити најпотребнијом храном,а то је молитва.А молитва је Бог,или разговор са Богом.Поред молитве свако друго добро треба да се има у што већој мери.Онај који то има налази се још на земљи у Царству Небеском и он је стално још на земљи са Оцем Својим Богом.Јер је тражио,а ко тражи,он налази.И куцао је,а ко куца ,отвара му се.

Владика Николај

"Молитва на језеру" - Свети Владика Николај Велимировић .

"Благослови непријатеље моје, Господе. И ја их благосиљам,
и не кунем.
Они су место мене испопведили грехе моје пред светом.
Они су ме шибали кад сам се ја устезао шибати сама себе.
Они су ме мучили онда кад сам ја бегао од мука.
Они су ме ружили онда кад сам ја себи ласкао.
Они су ме пљували онда кад сам се ја гордио собом.
Благослови непријатеље моје, Господе. И ја их благосиљам,
и не кунем.
Кад сам се ја правио мудрим, они су ме називали лудом.
Кад сам се ја правио моћним, они су ми се смејали као кепецу,
Кад сам хтео водити људе, они су ме гурали у позадину.
Кад сам журио да се обогатим, они су ме стукали гвозденом
руком.
Кад сам мислио мирно спавати, они су ме будили из сна.
Кад сам зидао дом за дуг и спокојан живот, они су га рушили
и изгонили ме ван.
Заиста, непријатељи су ме одрешили од света и продужили
руке моје до Твога скута.
Благослови непријатеље моје, Господе. И ја их благосиљам
и не кунем.
Благослови их и умножи их; умножи их и још више их
огорчи против мене-
да би моје бегство к Теби било бесповратно;
да би се нада у људе искидала сва као паучина;
да би се смирење потпуно зацарило у души мојој;
да би срце моје постало гробом моја два зла близанца:
гордости и гнева;
да бих све своје благо сабрао на небу;
ах, да бих се једном ослободио самообмане, која ме је и
заплела у страшну мрежу варљива живота.
Неријатељи су ме научили да знам - што мало ко зна -
да човек нема непријатеља у свету изван себе.
Само онај мрзи непријатеље ко не зна да непријатељи нису
непријатељи но сурови пријатељи.
Заиста тешко ми је рећи ко ми је учинио више добра и ко
више зла у овом свету: пријатељи или непријатељи.
Зато благослови. Господе, и пријатеље и непријатеље моје.
Роб куне непријатеље, јер не зна. А син их благосиља,
јер зна.
Јер, зна син да му се непријатељи не могу дотаћи живота.
Зато слободно корача између њих и моли се Богу за њих.
Благослови непријатеље моје, Господе. И ја их благосиљам
и не кунем. "

Брига није од Бога него од непријатеља

Овај свет се веома брине,а брига не долази никако од Бога већ од зла.Зато у Светом Писму Бог каже: ,,Не брините се душом својом,шта ћете јести,или шта ћете пити,нити се брините за тело своје у шта ћете се обући" .И Хришћани прави се не брину шта ће пити или у шта ће се обући.Јер,они знају да све што је потребно Бог ће дати.И ви не тражите шта ћете јести или шта ћете пити и не узнемиравајте се.Јер све ово траже незналице и зликовци овога света.Јер,они ако би били краљеви једне државе,опет се тиме не би задовољили,него би јурили да освоје другу државу и тако поново следћу и краја њиховом злу нема.Такав је цео овај свет.

Владика Николај

Ко обилази манастире да види споменик, архитектуру, фреске - вратиће се кући празне душе. Међутим, ако је побожна душа, ако обилази ради своје душе, да би стекао мир, спасење - вратиће се пун утехе.

Otac Tadej

Сами себе испитујте

Да бисмо сачували себе од зла,добро је да чујемо и сачувамо апостолску реч која каже: ,,Сами себе испитујте” .Ради тога нека свако себе преиспитује за своје дневне и ноћне поступке.Ако је сагрешио,нека престане грешити,а ако није сагрешио,нека гледа да не сагреши следећег дана,него нека истраје у добру, нека се не предаје немарности,нека не осуђује брата или сестру своју,нека себе не сматра праведником,јер праведник је један,Бог,Створитељ свега видљивог и невидљивог.Јер,речено је: ,,Ништа не можете добро чинити без мене" и ,,Сваки савршени дар и сваки савршени поклон силази одозго,од Оца Небеског” .Оставимо Господу нека суди,а ми помажимо један другоме и носимо тешкоћу један другога.Испитујмо сами себе и поправимо се у ономе у чему смо неисправни.

Владика Николај

Има ли раја и пакла

Неки војник, одјевен у сјајну војничку униформу и наоружан до зуба, уђе у храм те постави свештенику питање има ли раја и пакла.
“Ко си ти?” упита га свештеник. “Зар си можда војник? Који би те племић хтио у службу са овим лицем лопова.”
Војник се на то разбјесни и ухвати за мач, а свештеник дода подругљиво; “Гле, па ти имаш мач, сигурно је зарђао и туп, не можеш ме њиме ранити.”
Војник, црвен од гњева, извуче мач, спреман одрубити свештенику главу, кад му овај рече: “Ето, овдје се отварају врата пакла. “
Схвативши поруку, војник се поклони и захвали учитељу, а овај на то климну: “Ето, овдје се отварају врата раја.”

МОЛИТВА ПРИ УПАДУ НЕПРИЈАТЕЉА

Господе сила, буди с нама, јер другога помоћника у тузи немамо, изван Тебе, Господе сила, помилуј нас.

Суди, Господе, онима који нам чине зло, обори оне који хоће да нас оборе.
Узми оружје и штит и устани у помођ нашу.

Пресвета Богородице, за време живота мога не остави мене, не повери ме суду људскоме, већ сама заступи и помилуј ме.

Сву наду моју полажем на Тебе, Мати Божја, сачувај ме под окриљем Твојим.
Да васкрсне Бог и да се расточе непријатељи Његови и да побегну од лица Његовог мрзитељи Његови.

Господе, Боже сила, Боже спасења нашег, Боже Који сам чиниш чудеса, погледај милостиво и снисходљиво на Своје смирене слуге, и чуј нас човекољубиво, и помилуј. Ево, наши се непријатељи скупише против нас, да нас униште и да разоре светиње наше. И Ти, који све знаш, знаш да су неправедно устали на нас и да се не можемо одупрети Њиховом мноштву ако нам Ти не помогнеш. И овако грешни и недостојни, кајући се, са сузама Ти се молимо: помози нам Боже, Спаситељу наш, и избави нас ради салеве Имена Твог, да не би рекли непријатељи наши: гле, оставио их је Бог, и нема онога ко их избавља и спасава, већ да познају сви народи да си Ти Бог наш, а ми деца Твоја, увек заштићавана Твојом влашћу. Покажи нам, Господе, Твоју милост, да би се примениле на нас речи које је Мојсије рекао Израиљу: “Будите одважни, стојте и видећете спасење Господње, јер ће се Господ борити зѕ вас.” Дај нам добро знамење, да виде сви који мрзе Православну веру нашу и нас, да се посраме и смире. О Господе, Боже, Спаситељу, Снаго и Надо и Заступништво наше, не помени безакоња и неправду народа Твог и не окрени се од нас у гневу Своме, него милостиво и снисходљиво посети Своје смирене слуге. Дођи нам у помоћ и разруши лукаве савете оних што нам зло мисле;суди онима који нас вређају и покори оне који се против нас боре; обрати њихову нечисту дрскост у страх и бекство. Опрости грехе онима којјима си доделио да у борби положе своје животе зѕ веру и отаџбину и дај им нераспадљиве венце у дан Праведног Суда Твог. Јер си Ти Заступник, Победа и Спасење свих оних који се надају у Тебе, и Тебе славимо, Оца, Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Nije dovoljna samo jačina volje, niti samo jačina osećanja, niti samo jačina uma. Niti je
sve ovo ukupno dovoljno bez svetlog cilja.
Šta vredi atletu brzina nogu i jačina pluća, ako se svak u strahu sklanja od njega i ako
niko ne želi pomoć njegovu?
Sve silne i burne stihije prirodne, obučene u mrak noćni, ispunjavaju putnika strahom.
No, kad ih jutarnje Sunce osvetli, putnik se prijatelji s njima.
Takvi su i takozvani jaki duhovi. Obučeni u tamu egoizma i sujete oni su strašilo i
ljudima i prirodi oko sebe. No, kada se osvetle božanskom svetlošću, oni postaju
istočnik radosti za sve oko sebe.
Jači je grad od kiše, ali zato ipak grad nema prijatelja na zemlji.

VLADIKA NIKOLAJ

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back