Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Knjiga o Jovu GL.28-28
Strah je Bozji mudrost i uklanjati se oda zla jest razum.
Добро није апстрактно него личносно. Зло исто представља личност. Постоје слуге злог(јереси исповедници и они са њима у молитвеној заједници) и слуге Доброг(верна чеда Цркве и Христовог учења)

"Јеретици су потпуно уништени по питању вере, а што се тиче других, чак ако мисле да нису, због њиховог заједништва са јеретицима, и они страдавају."Св. Теодор Студит

Добро није апстрактно него личносно. Зло исто представља личност. Постоје слуге злог(јереси исповедници и они са њима у молитвеној заједници) и слуге Доброг(верна чеда Цркве и Христовог учења)

"Јеретици су потпуно уништени по питању вере, а што се тиче других, чак ако мисле да нису, због њиховог заједништва са јеретицима, и они страдавају."Св. Теодор Студит

Izvini,po kojoj to "logici",ako je neko dobar,ipak ce goreti u Paklu jer nije u ''pravoj'' Crkvi? :lol:
I kako ti,kao otpadnik od zvanicne Crkve,nisi jeretik ? Kakva si ti to sluga dobra,sa naglaskom na sluga,ako odstupas,jer ko je tebe ovlastio da razmisljas u drugom pravcu nego u onom od zvanicne SPC?
Bog sve vidi,znas...

Izvini,po kojoj to "logici",ako je neko dobar,ipak ce goreti u Paklu jer nije u ''pravoj'' Crkvi? :lol:
I kako ti,kao otpadnik od zvanicne Crkve,nisi jeretik ? Kakva si ti to sluga dobra,sa naglaskom na sluga,ako odstupas,jer ko je tebe ovlastio da razmisljas u drugom pravcu nego u onom od zvanicne SPC?
Bog sve vidi,znas...
Девојче, постоје закони Цркве, који се зову свети канони. Свети су јер су донешени надахнућем Духа Светога кроз САБОРНУ И ЈЕДИНСТВЕНУ одлуку отаца цркве. Слушај шта каже Дух Свети!!!!

VII Васељенски Сабор, 1. правилo:
"Са сладошћу примамо божанска правила и свецело и непоколебиво држимо одредбе ових правила изложених од свехвалних Апостола, светих труба Духа, и од свих шест Васељенских Сабора, и од оних који су се помесно сакупљали ради издавања таквих заповести, и најзад, од светих Отаца наших. Јер сви они, једним и истим Духом просвећени, узаконише оно што је корисно. И кога они предају анатеми, и ми анатемишемо, и кога (предају) свргнућу, и ми га свргавамо, и кога одлучењу, и ми га одлучујемо”.

Зато свако ко крши свете каноне није Црква! Јел сад јасно?

Девојче, постоје закони Цркве, који се зову свети канони. Свети су јер су донешени надахнућем Духа Светога кроз САБОРНУ И ЈЕДИНСТВЕНУ одлуку отаца цркве. Слушај шта каже Дух Свети!!!!

VII Васељенски Сабор, 1. правилo:
"Са сладошћу примамо божанска правила и свецело и непоколебиво држимо одредбе ових правила изложених од свехвалних Апостола, светих труба Духа, и од свих шест Васељенских Сабора, и од оних који су се помесно сакупљали ради издавања таквих заповести, и најзад, од светих Отаца наших. Јер сви они, једним и истим Духом просвећени, узаконише оно што је корисно. И кога они предају анатеми, и ми анатемишемо, и кога (предају) свргнућу, и ми га свргавамо, и кога одлучењу, и ми га одлучујемо”.

Зато свако ко крши свете каноне није Црква! Јел сад јасно?

Преподобни ава Исаија отшелник о чувању ума

12. Знајући колика је немилосрдност демона и сажаливши се на род људски, Учитељ наш Исус Христос најстроже нам је заповедио: "Будите спремни свакога часа, јер не знате час у који ће доћи разбојник. Пазите да не дође и затекне вас на спавању" (Мт.24,42-44). И опет: Пазите на себе да срца ваша не отежају преједањем и пијанством и бригама овога живота, и да Дан онај не наиђе на вас изненада (Лк.21,34). Стој, дакле, будно поред срца свог и пази на чула своја! Ако будеш мирно у уму задржао сећање на Бога, приметићеш разбојнике који покушавају да ти га украду. Онај ко са тачношћу прати своје помисли, препознаће оне који намеравају да га упрљају: они смућују ум и чине га расејаним и немарним. Међутим, они који су познали демонско зло, остају спокојни у молитви Господу.
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Dobrotoljublje/dobro149.htm

- Ако си учинио (нешто) добро, не хвали се тиме; а ако си учинио многа зла, нека те не обузме неумерена туга, него се учврсти у срцу своме, како се више не би предавао злу. Тада ћеш се, ако си мудар, оградити од гордости.

Авва Амон

"Где је да је ко, нека се подвизава: венац се даје, не по месту, него по делима"

Свети Антоније Велики

Пре него сто саслушамо речи некога о неком предмету, не смемо одговарати, јер "одговарати на реч пре него сто је чујемо, безумље је и срамота" (Приче 11,12).
(Св. Серафим Саровски)

Молитва и непажња

Молитва која се чини са непажњом и леношћу јесте брбљивост и бесмислица.
(Преп. Антоније Велики)

Блажен је ум који за време молитве чува беспрекорну суздржаност или усресређеност.
(Св. Нил Синајски)

Смиреноумље и страх Божији наше су
насушне потребе исто онолико колико и дисање.
Почетак и крај духовног живота јесте страх Господњи

Преподобни Пимен Велики

Имај страх Божији и љубав према Богу
и са свима поступај по чистом сведочанству савести.

Свети Максим Исповедник

Као што се злато очишћује у огњу, тако и велике жалости, очишћују, оживотворавају, утврђују и оздрављују душу
- Св. Јосиф Петроградски

Будимо задовољни малим, и бићемо увек богати
- Св. Јован Златоусти

Почетак спасења је самоукоревање
- Ава Евгарије

Као што скриваш од људи своје грехе, тако од њих сакривај и своје напоре
- Св. Макарије Велики

Ко у срцу скрива злопамћење, тај је налик човеку који гаји змију у својим недрима
- Св. Јефрем Сиријски

”Мала знања добијају се учењем , велика знања добијају се Вером и поштењем”
- Св. Николај Србски

"У складу са животом усваја се истина"
- Св. Исаак Сирин

"Доћи ће време када ће у станове продрети демони у облику мале кутије, а њихови рогови ће штрчати на крововима..."
- Св. Равноапостолни Козма Етолски (18. век)

Ако нема страдања, нема ни спасења
- Св.Серафим Саровски

Упознај дух времена, изучи га, да би по могућности избегао његов утицај
- Св. Игњатије Брјанчанинов

Свест да је Бог ту и да све види - равна је молитви
- Схиигуман Јован Валаамски

Ћути ти, да говоре дела твоја!
Свети Исак Сирин

- Често сретнемо човека који је умислио да је нешто велико...
а то је веома опасно,јер је такав човек доспео у стање
унутарње гордости... Нека му је Бог у помоћи, јер се такав
сјединио са сатаном.
Св. Пајсије Светогорац

- Што је човек духовнији, то има мање права у овом животу.
Мора да буде стрпљив, мора да подноси неправде, мора да трпи
увреде од људи. А духовно искварен човек, који се удаљио од
Бога, има многа права: да малтретира друге, да виче и да
поступа неправедно.Наша права Бог чува за други живот, а ми
из незнања често тражимо нека права овде...Ако нам неко нешто
приговори, ми одмах узвраћамо. А после мислимо да верујемо у Бога.
То је велика самообмана. Људска правда не значи ништа духовном
човеку, али се (духовно) искварени човек веома брине о њој.
Старац Пајсије Светогорац

И кад стојите на молитви, праштајте ако шта имате против кога; да и Отац ваш који је на небесима опрости вама сагрешења ваша. Ако ли пак ви не опраштате, ни Отац ваш који је на небесима неће опростити вама сагрешења ваша. (Мк. 11 : 25-26)

1. Док је свети ава Антоније обитавао у пустињи, опхрвају га немар и врло мрачне помисли. И говораше он Богу:
- Господе, желим да се спасем, али ме рђаве помисли не напуштају. Шта да чиним у своме јаду? Како да се спасем?
И нагнувши се мало напоље, угледа Антоније некога ко беше исти као он, како седи и ради, а затим како се диже са свога посла и моли се, и како опет седа и плете коноп, а потом се изнова диже на молитву. Био је то анђео Господњи који беше послат ради помоћи и подршке Антонију. И он зачује анђела како говори:
- Тако чини и бићеш спасен.
А овај, чувши то, осети велику радост и одважност; и тако чинећи спасао се.

3. Упитао је неко аву Антонија:
- Чега треба да се држим како бих угодио Богу?
Одговарајући, старац му рече:
- Држи се овога што ћу ти рећи: куд год да пођеш, увек имај Бога пред својим очима; шта год да чиниш, имај увек за то потврду у Светоме Писму; а у коме месту пребиваш, немој се брзо селити. Држи се ових трију упутстава и спашћеш се.

13. Бејаше некакав човек који је у пустињи ловио дивље звери, па угледа аву Антонија како се шали са браћом и саблазни се. Хотећи да му покаже како ту и тамо треба бити снисходљив према браћи, старац му каже:
- Стави стрелу у свој лук и затегни га. Овај учини тако. Вели му затим:
- Затегни га још.
Овај га затегне.
А старац му опет вели:
- Још га затегни.
Одговори му ловац:
- Ако га затегнем преко мере, лук ће се сломити.
Старац му вели:
- Тако је и са делом Божијим; ако преко мере затегнемо у својим захтевима од браће, они ће брзо бити скрхани. Потребно је, дакле, да ту и тамо будемо снисходљиви према браћи. Чувши то, ловац се одушеви тим речима и оде стекавши велику корист од старца. А браћа, пошто се укрепише, пођу ка својим пребивалиштима.

7. Приповедао је ава Данило из Фарана:
Причао је отац наш ава Арсеније о некаквом брату из Скита који је био врло озбиљан на делу, али врло наиван у вери, па је из незнања пао у прелест. И говорио је:
-Хлеб којим се причешћујемо није истинско тело
Христово, већ символ.
И чују два старца да он тако говори па, знајући да је био врлинскога живота, помисле како он то говори у незлобивости и наивности, те дођу њему и кажу му:
- Аво, чули смо о једноме брату неку невероватну ствар; он говори како хлеб којим се причешћујемо није истинско тело Христово, већ символ. Старац рече:
- Ја сам тај који тако говори. А они га стану молити:
- Немој се држати тога мишљења, аво, већ поверуј онако како је предала католичанска Црква. Јер ми верујемо да је тај хлеб тело Христово а та чаша крв Христова, истински а не символички. Али као што је у почетку, узевши прах земаљски, Бог створио човека по својој слици, и нико не може рећи да он није слика Божија, иако је Бог несхватљив, тако и хлеб, за који је рекао даје тело Његово, верујемо да је заиста тело Христово.
Старац рече:
- Ако се не уверим кроз ствари, не могу то спознати.
А они му рекоше:
- Помолимо се Богу ове седмице за ту тајну и верујемо да ће нам је Бог открити.
Старац то са радошћу прихвати и помоли се Богу говорећи:
- Господе, Ти знаш да нисам у неверици из злобе; али да не бих био у прелести због незнања, откриј ми тајну, Господе Исусе Христе.
А када старци оду у своје келије, помоле се и они Богу, говорећи:
- Господе Исусе Христе, откриј старцу ту тајну, да поверује и да му не пропадне труд. И Бог услиши обе стране. А када се наврши седам дана, дођу они у недељу у цркву па стану сами на једно постоље, а у средини беше старац. И отворе им се очи; па када хлеб буде положен на свету Трпезу, њима тројици је изгледао као дете. А када свештеник пружи руку како би пресекао хлеб, гле, анђео Господњи сиђе са неба држећи нож, па жртвује дете и крв његову излије у путир. И док је свештеник секао хлеб на мале делове, и анђео је од детета секао мале комаде. Па када приступе да се причесте, само старцу допаде крваво месо. А он, видевши то, престраши се и повика:
- Верујем, Господе, да је хлеб Твоје Тело, и да је у чаши Твоја Крв.
И месо које је било у његовој руци на тајанствен начин сместа постаде хлеб, и он се одмах причести благодарећи Богу. А старци му кажу:
- Бог зна да човек не може да једе сирово месо и због тога је претворио тело у хлеб а своју крв у вино за оне који ће то примати са вером.
И захвалише они за старца Богу који није допустио да његови подвизи пропадну, те се сва тројица радосно повуку у своје келије.

8. Исти ава Данило причао је о једном другом великом старцу, који је живео у доњим крајевима Египта и у својој наивности говорио како је Мелхиседек син Божији. И испричају о томе блаженом Кирилу, архиепископу Александрије. А овај пошаље по њега. Знајући, пак, да је старац чудотворац и да све што тражи од Бога Он му открива, те да ове речи говори у наивности, Кирило се послужи оваквим лукавством:
- Аво, молим те, једна помисао ми каже да је Мелхиседек син Божији а друга да није, него да је човек, архијереј Божији; будући, дакле, да имам недоумице у вези са тим, позвао сам те да се помолиш Богу своме да ти открије истину.
А старац, имајући поверење у његове врлине, рече му поверљиво:
- Дај ми три дана, и ја ћу питати Бога о томе, паћу ти рећи ко је Мелхиседек.
И отишавши, дакле, он се за то помоли Богу. А када кроз три дана дође, рече блаженом Кирилу да је Мелхиседек човек. Архиепископ га упита:
- Како знаш, аво? А он одговори:
- Бог ми је открио све патријархе, који су један поједан пролазили испред мене, од Адама до Мелхиседека; и буди сигуран да је тако.
И тако, пошавши, проповедао је он сам да је Мелхиседек човек. А блажени Кирило због тога беше веома радостан.

Нико без искушења не може ући у Царство Небеско; да нема искушења нико се не би спасао - Св. Антоније Велики

Ко тврди да је све случајно, тај се одриче постојања Бога - Св. Јефрем Сирин

Све пролази, све ишчезава, и ништа нам у онај час неће донети користи, осим добрих дела, која имамо овде - Св. Јефрем Сирин

Poslednja izmena:
ЖЕНЕ!!!

Имају искушења у сну и сећају се често тога!

Носе на саблазан људи модерне и лепе ствари само да би привукла пажњу на себе!

Разслабљују своју душу дугим разговорима са млађим лицима супротног пола!

Молитва је дисање духа, духовна храна и пиће, духовна светлост и ватра. Веруј чврсто да својом вером преко молитве добијаш све дарове Духа, као што просто узимаш у себе ваздух и храну. - Св. Јован Кронштатски

Својим богослужењем Православна Црква нас васпитава за житеље небеске, учећи нас свакој врлини показаној животом Богомајке и свих светих, очишћујући, освећујући и обожујући нас у Светим Тајнама, дарујући снаге за живот и побожност (2. Петр. 1, 3). Зато треба без одлагања, разумно, побожно и радо посећивати Богослужење, нарочито у празничне дане, учествовати у Светим Тајнама покајања и причешћа. А они који се удаљавају од цркве и Богослужења постају жртве својих страсти и пропадају - Св. Јован Кронштатски

На све у свету гледај као на пролазну сенку и ни за шта се срцем не прилепљуј, ништа не сматрај великим, ни у шта се не уздај. Прилепљуј се само за нетрулежног, невидљивог, премудрог Бога. Нама, који не гледамо на ово што се види, него на оно што се не види; јер је ово што се види привремено, а оно што се не види, вјечно. (2. Кор. 4, 18) - Св. Јован Кронштатски

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back