Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"...Господ прихвата све који падају и исправља све погнуте...
Господ је близу свих који га призивају,
који га у истини призивају.
Жељу исоуњава онимамкоји га се боје,
вапај њихов чује и помаже им.
Чува Господ све који га љубе,
а све бездушнике истребљује"
(Псалам 145, стихови 14-20)

МОЈСИЈЕ И ЊЕГОВ ЖИВОТ

Мојсије је живео 120 година. Његов век може се поделити у три периода по 40 година. Из првих 40 година Мојсије је био научио да је он неко. За других 40 година научио је да је нико (смирење, кад је Бога познао). А зе трећих 40 година научио је шта Бог може учинити са онима који добро науче прве две лекције.

:ok:
МОЈСИЈЕ И ЊЕГОВ ЖИВОТ

Мојсије је живео 120 година. Његов век може се поделити у три периода по 40 година. Из првих 40 година Мојсије је био научио да је он неко. За других 40 година научио је да је нико (смирење, кад је Бога познао). А зе трећих 40 година научио је шта Бог може учинити са онима који добро науче прве две лекције.

vrlo lepo!
:ok:

МОЈСИЈЕ И ЊЕГОВ ЖИВОТ

Po bibliji Mojsije je živio duže od 120 godina i bila je tema o tome ovde.
Jedan čovjek pomoću biblije dokazao da je puno duže živio. .
Crno na bjelo.
I nije davno bila ta tema.
Tako da se zna,da to nije točno s 120 godina.
Možeš i dalje fantazirati,nije problem uopće.
Nego nek se i to zna.

Evo tema
http://forum.krstarica.com/threads/314043

Poslednja izmena:
Господ постао човек, како веле Свети Оци, да би човека учинио богом. Он је Једини Бог по природи, а нама даје благодат, Божанске силе да ми постанемо слични Њему, да постанемо богови по благодати, како уче Свети Оци, како учи Православна Црква, насупрот свим ђаволијама педагошким, философским и научним. То је Еванђелска педагогика, Еванђелска философија, Еванђелска наука, права наука.

Не умишљам ја, браћо, ништа, ја не говорим легенде овде, бајке, ни басне, него говорим о најпотреснијем догађају који се догодио у нашем земаљском свету. Ја говорим о томе како је Бог постао човек! То је најважнији догађај у свима световима, за људски ум, за људско биће, најважнији за мене и за тебе лично. Постао човек, а у Њему, у Њему Човеку, Исусу из Назарета, гле, заиста - сав Бог.

Увек Он и само Он - чудесни Богочовек, Господ и Спаситељ наш Исус Христос, био је, јесте, и биће за свако људско биће - Пут, Истина и Живот. - преподобни Јустин Ћелијски

Св. Јован Златоуст:

" И не уведи нас у искушење". Овде Спаситељ очигледно указује на нашу ништавност и осуђује гордост, и учи нас да не одустајемо од подвига и да својевољно никуда не журимо: јер ће тиме за нас и победа бити блиставија и за ђавола пораз тежи. Али, ако смо већ увучени у борбу, дужни смо да се држимо смело; а ако за борбу нема повода, дужни смо да будемо спокојни и да очекујемо време подвига да бисмо показали одсуство славољубивости у себи и своју храброст.

Ljubav je jedini način da shvatimo drugo ljudsko biće u najskrivenijem jezgru njegove ličnosti. Niko ne može razumeti suštinu druge osobe ako je ne voli. Duhovni čin ljubavi ga čini sposobnim da uoči bitne crte i osobine druge osobe i šta više, da vidi i ono što se u njoj potencijalno skriva, što još nije ostvareno ali se može ostvariti. Osoba koja voli, svojom ljubavlju osposobljava voljenu osobu da ostvari te prikrivene mogućnosti, i budeći u njoj svest o onome šta može i šta treba da postane podstiče ostvarenje tih potencijala.
(Viktor Frankl)

Pre neki dan dobio sam sledeći mejl od jednog prijatelja:

Kada je stomak dao signal da treba da se večera,
otišao sam do frižidera, bacio pogled u njega,
i nervozno progunđao: "Opet nema ničega za jelo..."

To je čula moja majka, i dodala:
"Stvarno nema ničega, moraš sutra do pijace u nabavku..."

A onda sam pomislio: "Čoveče, šta ti to govoriš?"

Evo spiska NIČEGA koje se večeras zateklo u mom frižideru:

1. Proja (sa susamom)
2. Čorba od krompira (ostatak od ručka. "Ne mogu ponovo to!")
3. Ajvar (domaći)
4. Jaja (domaća)
5. Namaz od malteksa i susamovog tana
6. Soja u prahu (doda se voda i eto paštete)
7. Puter od golice
8. Musli
9. Džem od šljiva (domaći)
10. Krastavac
11. Jogurt
12. Sir
13. Šargarepa
14. Paprika
15. Praziluk
16. Suve smokve
17. Urme
18. Orasi
19. Bademi
20. Maslinovo ulje
21. Ulje od golice (odlično za salate)

U prilogu ti šaljem fotografiju
mog brata čiji pogled mi sudi, i pre nego što se budem našao na Božijem sudu.

1986_svet_glad.jpg

- О, човече, сродниче земље, и пепелу, и непостојани створе: данас си богат, а сутра сиромах, данас здрав, сутра болестан, данас весео, сутра тужан, данас у слави, сутра у понижењима, данас млад, сутра стар, данас на престолу, сутра у гробу. Не узноси се, него обуздај гордост .

(св. Јован Златоуст)

Нема већега блаженства него волети Христа и бити од Њега вољен. Најбеднији је онај који живи без Христа, а најбогатији је онај којем је добро бити са Исусом. (Тома Кемпијски)

Сећај се Христа, који је пролио крв и за оне који су је проливали; сећај Га се како је, висећи на крсту, молио за оне који су Га распели, па ћеш и ти престати да мислиш како ћеш се осветити непријатељима својим, већ ћеш им великодушно опростити. (св. Јован Златоусти)

Не треба осуђивати науку или познавање ствари; знање је само по себи добро и од Бога установљено; али њему треба свагда предпостављати добру и чисту савест и побожан живот – чинећи добро. (Тома Кемпијски)

Мало је не чинити зло; треба чинити добро; треба чак тражити случај да учиниш добро. Ко тражи такав случај, свагда ће га наћи.
Не задовољавај се мишљу, осећањем и речима тамо где је потребно и могуће дело. Добро је ако у теби није камено срце; али није добро ако је у тебе сува и савијена рука, која се не пружа и не отвара за сиромашне.
(Филарет Московски)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back