Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tražio sam

Tražio sam Snagu.I Bog mi je dao Poteškoće koje su me osnažile.Tražio sam Mudrost.I Bog mi je dao Probleme koje je trebalo rešiti.Tražio sam Bogatstvo.I Bog mi je dao Mozak i Telo da mogu raditi.Tražio sam Hrabrost.I Bog mi je dao Prepreke koje je trebalo svladati.Tražio sam Ljubav.I Bog mi je dao Ljude kojima je trebalo pomoći.Tražio sam Usluge.I Bog mi je dao Prilike.Nisam dobio ništa od onog što sam tražio,ali dobio sam sve što mi je trebalo
.

- - - - - - - - - -

Mnogi od nas nazivaju sebe grešnima,a možda se odista i smatraju takvima.No,tek trpljenje uvreda pokazuje kakvo je srce.

“Dvanaest glasova besno je vikalo, i svi su bili jednaki. Sada je bilo jasno šta se promenilo u izgledu svinja. Pogled životinja koje su stajale napolju klizio je od svinje do čoveka, od čoveka do svinje, i ponovo od svinje do čoveka, ali, već je bilo nemoguće raspoznati ko je svinja, a ko čovek.”

Životinjska farma - George Orwell

Творче Анђела и Господе Сила, отвори мој збуњени ум и језик за похвалу пречистог имена Твога, као што си у старини глувоме и немоме одвезао слух и језик, па Ти говораше кличући овако:

Исусе свечудесни, Анђела удивљење!
Исусе свесилни, прародитеља избављење!
Исусе преслатки, Патријарха величање!
Исусе преславни царева укрепљење!
Исусе премили, Пророка испуњење!
Исусе предивни, Мученика крепости!
Исусе светихи, монаха радости!
Исусе свемилостиви, свештеника сладости!
Исусе свежалостиви, посника уздржање!
Исусе свесладосни, преподобних радовање!
Исусе сведрагоцени, девственика целомудрије!
Исусе предвечни, грешника спасење!
Исусе Сине Божији помилуј ме!

Iz Akatista Isusu Hristosu

“Ako ste dovoljno hrabri ostaviti iza sebe sve poznato i udobno, što može biti bilo šta - od kuće do rođaka - i ako krenete na put istine, spolja ili iznutra, i voljni ste shvatiti sve što vam se dogodi na tom putu kao znak, i ako prihvatite sve koje upoznate usput kao svoje učitelje, i ako ste se, iznad svega, spremni suočiti i oprostiti neke jako teške stvarnosti o sebi, onda vam istina neće biti uskraćena.”

Nepoznati budistički monah

Тражећи да схвати оно што је несхватљиво, Филип говораше: Господе покажи нам Оца. А Ти му рече: Толико си времена са мном, зар ниси сазнао да је Отац у мени и ја у Оцу? Стога Неиспитани, са страхом ти кличем:

Исусе, Боже предвечни!
Исусе, Царе свесилни!
Исусе, Господару дуготрпељиви!
Исусе, Спасе свемилостиви!
Исусе, чувару мој предобри!
Исусе, очисти грехе моје!
Исусе, уклони безакоња моја!
Исусе отпусти неправде моје!
Исусе, надо моја, не остави мене!
Исусе, помоћниче мој не одгурни мене!
Исусе, створитељу мој не заборави мене!
Исусе, пастиру мој, не погуби мене!
Исусе, Сине Божији, помилуј ме!

Господ је видјело и спасење моје,
кога да се бојим?
Господ је кријепост живота мојега,
кога да се страшим!
Ако навале на ме злотвори,
спотаће се и пашће;
Ако против мене војска стане,
неће се уплашити срце моје.
Ако се на мене рат дигне
ја се ни онда нећу бојати.

Psalm 27.

Quotes-by-Srila-Prabhupada-on-Positive-Effects-of-Loving-Krishna.jpg

Imajući bogatstvo milostđa, Isuse, prizvao si carinike i grešnike i nevernike. Ne prezri sada ni mene koji sam sličan njima, nego kao skupoceno miro primi ovu pesmu:

Isuse, silo nepobediva!
Isuse, milosti beskonačna!
Isuse, krasoto presvetla!
Isuse, ljubavi neiskazana!
Isuse, Sine Boga živoga!
Isuse, pomiluj me grešnoga!
Isuse, usliši me u bezakonjima začetoga!
Isuse, očisti me u gresima rođenoga!
Isuse, nauči me nepotrebnoga!
Isuse, prosveti me tamnoga!
Isuse, očisti me nečistoga!
Isuse podigni me bludnoga!
Isuse, Sine Božiji, pomiluj me!

Међу вуковима опстати овци је тешко, али није немогуће, јер нам Господ каже на који начин ми можемо и међу вуковима опстати као овце Његове. А то је: да будемо мудри као змије и безазлени као голубови.

Патријарх Павле

patrijarh_pavle_2.jpg

"And now, as the preaching of the word had a great tendency to lead the people to do that which was just—yea, it had had more powerful effect upon the minds of the people than the sword, or anything else, which had happened unto them—therefore Alma thought it was expedient that they should try the virtue of the word of God." (Alma 31:5)

Чувши Господе, где пролазиш путем, слепи вапијаше: Исусе, Сине Давидов помилуј ме! И дозвавши га Ти му отвори очи. Тако, просвети милошћу Твојом мислене очи срца и мене који вапијем и говорим:

Исусе, небеских створитељу!
Исусе земаљских искупитељу!
Исусе, преисподњих истребитељу!
Исусе, свеколике творевине украситељу!
Исусе, душе моје утешитељу!
Исусе, ума мога просветитељу!
Исусе, срца мога весеље!
Исусе, тела мога здравље!
Исусе, Спаситељу мој спаси ме!
Исусе, светлости моја, просвети ме!
Исусе, од сваке муке избави ме!
Исусе, спаси ме недостојног!
Исусе, Сине Божији помилуј ме!

Sri Rama Krishna je živeo u Indiji mnogo pre Isusa Hrista i širio je svoje duhovno znanje mnogo pre nego što je Mojsije prepisao Postanje iz Gilgameša, napisao Pentateuh ili bilo šta iz Starog zaveta, a zatim jevrejskom Satani, „božanstvu“ po imenu Jehova, prinosio krvne žrtve, volove, ovnove i golubove, koje je klao na oltarima, i sve to lepo opisao u Trećoj knjizi Mojsijevoj, od I do XI poglavlja, drevnom judeo-hrišćanskom manifestu satanizma. U hinduizmu i bramanizmu postoji 18 božjih zapovesti, ali Jevreji kada su pravili svoju religiju, i illuminati kada su pravili hrišćanstvo kao robovsku religiju za široke narodne mase, izbacili su 8 zapovesti i sveli ih na deset.

Naravno, ja ovde neću govoriti o svih 18 zapovesti, nego ću samo citirati, odnosno parafrazirati 13-tu:

“Prosvetljeni pojedinac ne bi trebalo više nego što je potrebno da se veže za ljude koji su u rodbinskim vezama sa njegovim telom, jer on nije samo telo.”

Ovo je izgovorio čovek koji je u Bhagavad-gita-i povikao iz sveg glasa:

gita_p08_stih16.jpg

ā-brahma-bhuvānal lokāh
punar āvartino ’rjuna
mām upetya tu kaunteya
punar yanma na vidyate

Sve planete u materijalnom svetu, od najviše do najniže, mesta su patnje, na kojima se odvija uzastopno rađanje i umiranje. Ali onaj ko dostigne Moje prebivalište, o Kuntin sine, nikada se više ne vraća.”

Bhagavad-gita 8.16.

Citiraću i pojasniti nekoliko stihova iz 5-tog poglavlja Bhagavad-gita-e... Da se razumemo, ovo nisu moji stavovi, jer ja ne prihvatam nikakvog Krišnu kao boga, niti bilo koje živo biće koje je imalo ili ima telo, kao avatara, “božjeg sina”, “proroka”, “sveca”, “gurua” ili nekakvog drugog prevaranta, jer sam sâm sebi guru, već samo dobro duhovno uputstvo. Izbacite reč “Krišna” i zamenite je rečju “Bog” - i sve je u redu. Dakle...

gita_p05_stih20.jpg

na prahrsyet priyam prapya nodvijet prapya capriyam
sthira-buddhir asammudho brahma-vid brahmani sthitah

“Osoba koja se ne raduje kada stekne nešto prijatno niti jadikuje kada stekne nešto neprijatno, čija je inteligencija utemeljena u jastvu, koja nije zbunjena i koja zna nauk o Bogu, već je utemeljena u transcendenciji.”

Bhagavad-gita-Poglavlje 5:20

Ovde su opisani simptomi samospoznate osobe. Prvi simptom je da takva osoba nije obmanuta lažnim poistovećivanjem tela sa svojim pravim jastvom. Ona savršeno dobro zna da nije telo, već deo svevišnje božanske osobe. Zato se ne raduje kada nešto stekne, niti jadikuje kada izgubi nešto što je povezano sa njenim telom. Ta postojanost uma se naziva sthira-buddhi, inteligencija utemeljena u jastvu. Stoga takva osoba nikada nije zbunjena pogrešnim mišljenjem da je grubo telo duša, ne smatra telo večnim i ne zanemaruje postojanje duše. To znanje je uzdiže do položaja poznavanja celokupne nauke o apsolutnoj istini, Brahmanu, Paramatmi i Bhagavanu. Tako ona savršeno dobro zna svoj prirodni položaj i ne pokušava u svakom pogledu postati jednaka svevišnjem. To se naziva spoznaja Brahmana ili samospoznaja. Takva postojana svesnost se naziva svjesnost Krišne.

Idemo dalje...

gita_p05_stih22.jpg

ye hi samsparsa-ja bhoga duhkha-yonaya eva te
ady-antavantah kaunteya na tesu ramate budhah

“Inteligentna osoba ne uživa u izvorima bede, koji nastaju dodirom sa čulima. O Kuntin sine, takvi užici imaju početak i kraj, i zato mudar čovek ne nalazi u njima zadovoljstvo.”

Bhagavad-gita 5:22

Materijalno čulno zadovoljstvo je rezultat dodira čula, koja su privremena, jer je samo telo privremeno. Oslobođenu dušu ne zanima ništa što je privremeno. Znajući dobro radosti transcendentalnog zadovoljstva, kako prosvetljena osoba može pristati na to da uživa u lažnom zadovoljstvu? U Padma Purani je rečeno:

ramante yogino 'nante satyanande cid-atmani
iti rama-padenasau param brahmabhidhiyate

”Mistici nalaze neograničeno transcendentalno zadovoljstvo u apsolutnoj istini i zato je vrhovna apsolutna istina, božanska osoba, poznata kao Rama.”

U Srimad-Bhagavatam-u (5.5.1) je takođe rečeno:

nayam deho deha-bhajam nr-loke
kastan kaman arhate vid-bhujam ye
tapo divyam putraka yena sattvam
suddhyed yasmad brahma-saukhyam tv anantam

”Dragi moji sinovi, nema razloga da teško radite u ovom ljudskom obličju, da biste stekli čulno zadovoljstvo; takva zadovoljstva su dostupna i onima koji jedu izmet (svinjama). U ovom životu se morate podvrći strogostima, koje će pročistiti vaše postojanje. Tako ćete moći uživati u bezgraničnom transcendentalnom blaženstvu.”

Stoga, pravi yogiji, ili učeni transcendentalisti, ne osećaju privlačnost prema čulnim zadovoljstvima, koja su uzroci neprestanog materijalnog postojanja. Što je više neko odan materijalnim zadovoljstvima - to više biva sputan materijalnim bedama.

I još malo...

gita_p05_stih25.jpg

labhante brahma-nirvanam rsayah ksina-kalmasah
chinna-dvaidha yatatmanah sarva-bhuta-hite ratah

“Misaone osobe koje su iznad dvostranosti, rođenih iz sumnji, koje uvek deluju za dobrobit svih živih bića, i koje su oslobođene svih grehova, dostižu oslobođenje u svevišnjem.”

Bhagavad-gita 5:25

Samo se za osobu potpuno svesnu Krišne može reći da vrši dobrotvoran rad za sva živa bića. Kada osoba zna da je Krišna izvor svega, i deluje u tom duhu, deluje za svakoga. Čovečanstvo pati zato što je zaboravilo da je Krišna vrhovni uživatelj, vrhovni vlasnik i vrhovni prijatelj. Stoga je nastojanje da se u čitavom ljudskom društvu probudi ova svesnost najviši dobrotvorni rad. Čovek ne može vršiti takve prvoklasne dobrotvorne aktivnosti, ako nije dostigao oslobođenje u svevišnjem. Osoba svesna Krišne ne sumnja u Krišninu vrhovnu moć. Ne sumnja zato što je potpuno oslobođena svih grehova. To je stanje božanske ljubavi.

Onaj ko se samo brine o fizičkoj dobrobiti ljudskog društva u stvari ne može nikome pomoći. Privremeno ublažavanje telesnih i umnih patnji nije zadovoljavajuće. Pravi uzrok problema u teškoj borbi za život leži u zaboravljanju odnosa sa svevišnjim gospodinom. Kada je čovek potpuno svestan svog odnosa sa Krišnom istinski je oslobođena duša, iako se može nalaziti u materijalnom telu.

ॐ OM ॐ

Namaste.

Ognjena Marija
ognjena-marija-v.jpg

Datum: 30. jul
Ova svetiteljka se poštuje kao borac za hrišćansku veru i zaštitnica žena.

Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom ona spada u "ognjevite" svece.

U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spalili žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije.

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine "gori nebo i zemlja", ne rade nikakvi poslovi.

Novi Sad je osvanuo sevanjem munja,udarom gromova,kisom.....

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back