Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Оче наш, који си на небесима,
да се свети име Твоје,
да дође царство Твоје,
да буде воља Твоја
и на земљи као на небу;
хлеб наш насушни дај нам данас;
и опрости нам дугове наше
као што и ми опраштамо дужницима својим;
и не уведи нас у искушење,
но избави нас од злога.

МОЛИТВА У СВАКО ДОБА

Христе Боже, коме се у свако време и сваког часа клањају и кога славе на небу и на земљи, дуготрпељиви, многомилостиви, многосажаљиви, који преведнике љубиш, а грешнике милујеш и све зовеш спасењу обећањем будућих добара. Ти Господе, прими и наше у овај час молитве и управи живот наш заповестима Твојим, душе наше освети, тела очисти, расуђивања исправи, мисли разбистри и избави нас од сваке жалости, зла и бола; огради нас светим Твојим анђелима, да њиховим мноштвом чувани и вођени стигнемо до јединства вере и познања неприступне Твоје славе, јер си благословен у векове векова . Амин.

Трпљење није подношење другог. Када кажем да подносим другог, то је као да кажем: '' Други ништа не ваља, ја сам добар, и подносим га. ''
Стварно трпљење је када ја осећам да подносим стање у коме се налази и боли ме колико и њега. У томе има много смирења и љубави и тада на мене силази благодат Божија и онај други добија помоћ. Ако видим, да претпоставимо, неког хромог, или глувог, или наркомана, треба да помислим: '' Када би ми то моје духовно стање дозволило, молио бих Бога да га исцели. '' Јер Христос је рекао: '' Ко вјерује у мене, дјела која ја творим и он ће творити, и већа од ових ће творити. '' (види Јн.14,12).
Из тога се рађа бол, љубав према другоме. Али, ако кажем: '' Ех, шта му ја могу што је богаљ, поседећу мало са њим, па ћу за то добити награду .'' То значи да подносимо другог и проналазим себи оправдање јер мислим да сам испунио своју дужност.

Старац Пајсије

3.jpg

4b.jpg

"Воли Отачаство земно и оца Отачаства - оно те је васпитавало, одликовало, указало ти поштовање, свиме обилује, али нарочито љуби Отачаство небеско. Оца будућега века, то је Отачаство несравниво драгоценије од оног, јер је свето и праведно, непропадиво. То ти је Отачаство стекао Син Божији Својом бесценом крвљу. Али, да би био припадник тог Отачаства, воли његове законе, као што си обавезан да уважаваш законе земаљског Отачаства."

"Чврсто се држи Русијо, своје Вере и Цркве, и Цара Православнога, ако хоћеш да те не поколебају људи неверја и анархије, и ако не желиш да се лишиш Царства и Цара Православнога. А ако отпаднеш од своје вере, од које су већ отпали многи интелектуалци, више нећеш бити Русија, ни Света Русија, него хаос свакојаких иновераца, који настоје да се узајамно истребе."

"Хришћани који не верују у Бога, који делују скупа са Јеврејима, којима је све једно каква је вера: - са Јеврејима они су Јевреји, са Пољацима, они су Пољаци - то нису Хришћани, осим по имену, и пропашће ако се не покају."

"Рушећи веру у Бога, у Христа, у Цркву, ви, толстојевци, рушите Русију, припремајући јој политичку пропаст, јер се Русија раширила и постала снажна, просвећена и уважавана од непријатеља, само кроз православну веру, преко предстатељства и заступништва Богоматере..."

Свети Јован Кронштатски

"У молитви је утеха; жалим све оне који сматрају да није у "моди" молити се, да то није неопходно. Чак ни не схватам због чега они живе. Духовни свет је далеко од њих, све је пука сујета. Зато нам је све лоше и кренуло."

Света Царица-мученица Александра Романова

"Отац моли да поручим свима, који су му остали верни, и онима, на које може имати утицаја, да се не свете за њега, јер је он свима опростио и за све се моли, а да се не свете ни због себе, него да памте да ће ово зло, које је сада у свијету присутно, бити још силније, али да зло не може бити побеђено злом, него само љубављу."

Света Велика Кнегиња Олга Романова

Почетак молитве састоји се у томе да одгонимо наилазеће помисли, при самој њиховој појави; средина молитве је у томе да ум затварамо у ријечи које произносимо (или у мисли); а савршенство молитве је - усхићење (и узношење) ка Господу. (Св. Јован Лествичник).

"Саблазан је слична заразној болести (куги, тифусу итд.), која се појави на једноме човеку, а потом зарази многе који у близини живе."

"Саблажњени и на грех наведени готово свагда постају саблажњивци других."

Св. Тихон Задонски

- - - - - - - - - -

"Увлачећи друге у грех, ми ћемо бити дупло кажњени."

Св. Златоуст

"Војна са ђаволом прекраћује другу војну - против Бога. Боримо ли се са ђаволом, значи да се миримо са Богом."

"Макар да нешто и корисно саветују ђаволи, и тада Господ забрањује да их слушамо."

Св. Златоуст

To je ono što ja želim od vas: Volite siromašne i ne okrećite im leđa, jer ako njima okrenete leđa, okrenuli ste ih i Isusu. On je sebe učinio gladnim, golim i bez domovine da bismo vi i ja imali priliku da ga volimo. (iz govora na dodeli Nobelove nagrade za mir, 10. decembar 1979. Oslo, Norveška)
Majka Tereza
Majka_tereza_nobelova.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back