Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Прва посланица светог апостола Павла Коринћанима

1. Ако језике човјечије и анђеоске говорим, а љубави немам, онда сам као звоно које јечи, или кимвал који звечи.

2. И ако имам дар пророштва и знам све тајне и све знање, и ако имам сву вјеру да и горе премјештам, а љубави немам, ништа сам.

3. И ако раздам све имање своје, и ако предам тијело своје да се сажеже, а љубави немам, ништа ми не користи.

4. Љубав дуго трпи, благотворна је, љубав не завиди, љубав се не горди, не надима се,

5. Не чини што не пристоји, не тражи своје, не раздражује се, не мисли о злу,

6. Не радује се неправди, а радује се истини,

7. Све сноси, све вјерује, свему се нада, све трпи.

8. Љубав никад не престаје, док ће пророштва нестати, језици ће замукнути, знање ће престати.

9. Јер дјелимично знамо, и дјелимично пророкујемо;

10. А када дође савршено, онда ће престати што је дјелимично.

11. Кад бијах дијете, као дијете говорах, као дијете мишљах, као дијете размишљах; а када сам постао човјек, одбацио сам што је дјетињско.

12. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

13. А сад остаје вјера, нада, љубав, ово троје; али од њих највећа је љубав

Ако од свог брата тражиш праведност, истог часа ћеш се наћи пред Богом Који те је подносио док си грешио. А сада када те Он пробудио Својом благодаћу, ти нећеш да поднесеш свог немоћног брата? Где је, дакле, твоја сопствена правда? Шта ће бити ако ти Христос одузме Своју благодат и затражи да му вратиш хиљаду таланата које ти је дао? Шта имаш, незахвални човече, а што ниси добио? Ако си, пак, добио зашто се свакога дана хвалиш ка да ниси?

старац Јосиф Исихаста

7kssqay.jpg

Више од свих канона и устава је љубав. Ако мрзиш макар и једног човека Бог се одвраћа од тебе. Треба све волети. Но, ако не можеш, макар жели свима добро.
У последња времена људе ће спасти љубав, смирење и доброта. Доброта ће да отвори врата Раја, смирење ће да уведе унутра, а љубав ће да покаже Бога.

Старац Гаврило Грузијски

Заиста је пун врлине труд оних који здравим разлозима побијају лаж која се са напором диже против истине Васкрсења. И ти читај и наоружавај се тим разлозима. Но, при свему томе не лењи се да у себи све више и више начиниш простора за улазак силе Васкрсења Христовог. Што се више будеш трудио, све ћеш више дисати ваздухом Васкрсења, те ћe безопасније постати све стреле вражје које се одапињу против те истине. Питаш: „Шта треба да се ради у вези са тим?“ Ништа посебно! Буди само оно што си дужан да будеш по завету у који си ступио светим крштењем, које и јесте наше васкрсење. Пљунуо си на сатану и на сва дела његова: продужи да се тако према њему односиш. Сјединио си се са Христом: остани са Њим. Дела таме и светлости су позната. Бежи од првих и труди се око других. Но, чини то без икаквих уступака, чак и најмањих, како би се у животу држао правила: нема заједнице светлости са тамом, нити Христа са Велијаром.

Свети Теофан Затворник

"Послушај! Сам Бог каже : и призови ме у дан жалости, и избавићу те, и прославићеш Ме (Пс. 49,15). Невоље нас утврђују у вери и уче да светску славу сматрамо ништавном. Чврсто веруј да нас, без Божијег допуштења, никаква патња или туга не могу посетити, нити длака са главе пасти.Иако смо склони да за своју несрећу окривљујемо зле намере или слабости ближњега, то су, у стварности, само средства у рукама Божијим, средства нашега спасења. Стога, имајмо срца и молимо се нашем Господу, Који стално бди над нашим спасењем и подређује му и оно што сматрамо срећом и оно што сматрамо несрећом."

старац Макарије Оптински

Покајање је измена живота. Потребно је да човек оде до свештеника или свог ближњег и да му каже шта му ремети мир. Чим наши ближњи саучествују у нашем страдању ми добијамо утеху и снагу.
Ако се ми окренемо Извору Живота, Господ ће нам дати снаге да учврстимо у себи мисли пуне добра, јер добре мисли, добре жеље, дају мир и утеху свуда. Морамо се (мислено) изменити.
Наше мисли утичу не само на нас, него на све оно што нас окружује. Морамо да упућујемо добре мисли.

Отац Тадеј

" - Zašto se demoni toliko plaše tebe? Od trenutka kada sam postao monah borio sam se da sprečim da se gnev uzdigne sa mojih usana.

- Ava Iperihije je rekao: Bolje jesti meso i piti vina nego klevetom proždirati meso svoga brata.

- Jedan monah naiđe na grupu žena koje su nekuda bile krenule. Videvši ih , on skrenu s puta da bi ih izbegao. Ali jedna mu priđe i reče: Da si savršeni monah , ti ne bi toliko zagledao i ne bi primetio da smo žene.

- Ako te u želji da ukoriš nekoga obuzme gnev, ti samo udovoljavaš svojoj sopstvenoj strasti. Nemoj izgubiti sebe da bi spasao drugoga."

iz knige Tomasa Mertona "Mudrost pustinje"

"Кад осећате велику љубав и кад вас та љубав потиче на молитву, онда таласи ваше љубави запљускују онога за кога се молите и утичу на њега. Тако ви око њега стварате заштитни оклоп и вршите утицај на њега. Водите га путем добра. Видећи ваш напор, Бог штедро даје благодат Своју и вама и њему."

Старац Порфирије

“I kada bude sve riješeno, šejtan ce reći: “Allah vam je pravo obećanje dao, a ja sam svoje obećanje iznevjerio; ali, ja nisam nikakve vlasti nad vama imao, samo sam vas pozivao i vi ste mi se odazivali; zato ne korite mene, već sami sebe, niti ja mogu vama pomoći niti vi možete pomoći meni. Ja nemam ništa s tim što ste me prije smatrali Njemu ravnim.” Nevjernike sigurno čeka bolna patnja.” (Ibrahim, 22)❀ ✿ ❁ ✾ ✽ ❃ ❋*

" Име које урежеш у кору неког дрвета, расте заједно са њим. Тако је и са срцем твог детета. Оно шта урежеш у њега док је младо, читаћеш у његовим каснијим годинама.

Свети старац Пајсије

Јавне и тајне ударце које нам наноси непријатељ ми често осећамо и видимо. Међутим, муке и непријатности које он од нас трпи када напредујемо у стицању врлина, или се кајемо за грехе, или подносимо увреде, или смо благодушни у несрећама, или пребивамо у молитвама ми, по промислу Божијем, не видимо, како се не бисмо надимали. Наиме, када вршимо дела благочашћа, он се раздире, мучи, плаче и распада. Јер, праведно je y Бoга, како говори апостол, да узврати муку онима који вас муче (2.Сол. 1,6).

Свети Јован Карпатски

Из човека који носи у себи царство Божије зраче свете мисли, Божије мисли. Царство Божије ствара у нама атмосферу царства небеског, насупрот мисаоној атмосфери пакла коју зрачи човек, који у свом срцу носи пакао. Улога хришћанина у свету је да прочишћује атмосферу на земљи и шире атмосферу Царства Небескога.

Свет треба освајати чувањем атмосфере неба у себи, јер ако изгубимо царство Божије у себи, нећемо спасити ни себе ни друге. Ко носи у себи царство Божије, тај ће га неосетно и на друге преносити. Људе ће привлачити наш мир и топлина, желеће да буду са нама и постепено ће их освајати атмосфера неба. Чак није ни потребно говорити људима о овоме. Небо ће зрачити из нас и кад ћутимо или кад говоримо најобичније ствари, оно чак зрачи из нас а да нисмо ни свесни.

Отац Тадеј

Чувајући достојанство и величанственост додира ми православни чувамо и саму људскост. Не само нашу и не само за нас. Виртеулни контакти, виртуелни сусрети, виртуелна љубав, виртуелни секс - то није будућност човека како је ми видимо.
Због тога нам је и неопходна Црква у којој Христа можемо да додирнемо. Због тога нам није довољно да се завучемо у сеновите ћошкове својих станова и на миру читамо Свето Писмо и размишљамо о Христу. Добро је то, наравно. Али никако није довољно. Потребан нам је додир.
А ако покушавају да нас убеде да ово никада и не треба да прође, знајмо да то раде због тога да нас не само удаље једне од других него и да нас удаље од Бога. И да тако лакше владају. И они далеки и моћни и њихове слуге међу нама.
А Христос заиста васкрсе!
Питајте Светог апостола Тому.

о. Ненад Илић

Упиташе једног монаха на Светој Гори:
- Шта ви уопште радите у Цркви?
- Ништа.
- Ништа?
- Да, ништа не радимо.
- Па зашто онда идете у Цркву?
- А да ли дете нешто ради када лежи у утроби мајчиној? Оно се налази у утроби своје мајке и само се храни и расте, док не дође време да се роди. И ми чинимо исто. У Цркви пребивамо и молимо се, у Цркви се хранимо кроз Свете Тајне и уз помоћ благодати Божије растемо и развијамо се док не дође време да се родимо за живот вечни.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back