Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Будите мудри као змије и безазлени као голубови...

Ето, ја вас шаљем као овце међу вукове. Будите, дакле, мудри као змије и безазлени као голубови! ... А чувајте се од људи јер ће вас предати судовима, и по синагогама својим тући ће вас. И пред старешине и цареве изводиће вас мене ради за сведочанство њима и незнабожцима. А кад вас предаду не брините се како ћете или шта ћете говорити: јер ће вам се у онај час дати шта ћете казати. Јер нећете ви говорити, него ће Дух Оца вашега говорити из вас. А предаће брат брата на смрт и отац сина; и устаће деца на родитеље и побиће их. И cви ће вас мрзити због имена мога; али који претрпи до краја тај ће се спасти".

(Јеванђеље по Матеју 10, 16-22; Зач. 36)

Једном приликом сам питао једног мушкарца:
– Да ли волиш своју жену?
– Да, волим је!
– Како би то показао?
– Волим је, шта још треба да урадим?
– Одлично. На који начин то показујеш? Навешћу ти пример: реци ми, на пример, да ли знаш које је њено омиљено јело?
– Какве везе има јело са тим да ли ја волим своју жену или не?
– Па, одговорио сам, једноставно је: ако некога волиш, знаш о тој особи све, све њене особине, све што воли.
Други човек је знао све детаље свакодневице своје жене, он је њу волео тако јако да је знао све тајне њеног живота. Питао сам га:
– Шта јој се свиђа више од свега?
– Њој се све допада, све може да једе, али када јој купим сладолед од ваниле, њена душа пева! Освојио сам је сладоледом од ваниле!
Његова супруга је волела сладолед и он је знао за то. Други пак ништа не зна о својој жени. Да ли ти познајеш своју жену? Да ли ти познајеш свога мужа? Да ли заиста познајеш његов карактер, душу, понашање? Постоје супружници који живе заједно и не знају ништа једно о другом. Рађају децу и не знају ништа једно о другом. Грле се и не знају ништа једно о другом, спавају у истој постељи и не знају ништа једно о другом. Један не осећа душу оног другог...

Aрхимандрит Андреј Конанос

Много је народа изашло на дочек Господу који је свечано, као цар, улазио у Јерусалим. Ко тада није клицао: Осана Сину Давидовом! Но, прошло је само четири дана и тај исти народ је тим истим језицима викао: "Распни га, распни!" Какав чудан обрт! Но, зашто се чудити? Зар не чинимо и ми исто када, по примању светих Тајни Тела и Крви Господње, одмах по изласку из цркве све заборављамо – и своју побожност и Божију милост према нама, предајући се, као и раније, делима самоугађања, најпре малим па затим и великим. Може бити да још не прође ни четири дана, а ми сами у себи распињемо Господа, премда и не вичемо другима: "Распни га!" И све то Господ види и трпи! Слава дуготрпељивости Твојој, Господе!

Свети Теофан Затворник

Христе Боже, надо наша! Не допусти нам да изнемогнемо у нашем безнађу, већ нас оснажи Твојом надом. Некада су и апостоли Твоји били у безнађу, али си је Ти уклонио свемогућом речи Твојом. Даруј и нама да осетимо у вери силу оне речи: "Што је људима немогуће Богу је могуће." (Лк. 18:27)

По савету апостола Павла: "очистимо себе од сваке нечистоте тијела и духа, творећи светињу у страху Божјему" (2 Кор. 7:1). И по савету апостола Петра: "Зато опасавши бедра разума својега, будите трезвени, сасвим се надајте благодати која ће вам се донијети откривењем Исуса Христа. Као чеда послушности не поводите се за пређашњим жељама из времена вашега незнања, него по Светоме који вас је позвао, будите и сами свети у свему живљењу. Јер је написано: Будите свети, јер сам ја свет" (1 Петр. 1: 13-16).

"Људи непрестано долазе и питају за савет … исповедам људе и причам, причам, причам; А нека ме слабост и лажни стид спречавају да им кажем: „Немам никакав савет за вас. Ја имам само слабу, климаву, али, за мене непрекидну радост. Желите ли то?“ Не, не желе!! Желе да причају о „проблемима“ и да ћаскају о „решењима“. Не, нема веће победе ђавола у свету од ове „психологизоване“ религије. У психологији има свега и свачега. Једна ствар која је у њој незамислива и немогућа јесте радост.
Моћ греха није у томе што човека искушава очигледно зло, већ у томе што му срце заробљавају разне врсте ситних страсти и што не може нормално да дише и живи. У борби против овог затвора није довољно само заговарати побожност и молитву. Побожност може бити, а често и јесте, ситничава, а молитва може бити усмерена само на саму себе. Исто питање се поставља и у вези са благом нашег срца, у вези са радошћу. Без радости побожност и молитва су без благодати, јер је њихова моћ у радости. Религија је постала синоним за озбиљност која није усаглашена са радошћу. Зато је и слаба. Људи од религије желе ОДГОВОРЕ, МИР, ЗНАЧЕЊЕ, а значење је – РАДОСТ. То је одговор који у себи садржи све одговоре!
`Јер си Ти истинита жеља и неизрецива радост оних који љубе Тебе, Христе Боже наш, и Тебе пева сва твар вавек`.“

Протојереј Александар Шмеман

Господ је ћутао у среду и четвртак до вечери, да би се тада обратио ученицима речју којој нема равне ни у људским ни у Божанским писмима. По указању Цркве, сада из уста Господњих слушамо указање да не ометају помазивање миром, будући да се тиме [Његово тело] припрема за смрт. Пред Његовим очима је још само смрт – тј. завршна тајна Његовог доласка на земљу ради нашег спасења. Удубимо се и ми у сагледавање те тајанствене смрти да бисмо извукли благу наду за спасење душа наших, обремењеним многим гресима. Удубимо се, како бисмо стекли наду, јер иначе не знамо где бисмо нашли мира од мучења разбуђене савести и како бисмо се одбранили од свести о праведности Суда Божијег над нама, тако страшног и неизбежног.

Свети Теофан Затворник

Среда.
Издаја.
Јуда уговара продају Христа.
Због ове среде постимо средом и током године. Зашто?
Па да се стално подсећамо, да нам се не догоди да се овако препознамо, као у овој причи Светог Николаја Српског:

"Чувени сликар Леонардо да Винчи годинама је радио знамениту “Тајну вечеру”. Тражио је лица која би му могла послужити за модел Христа и за ликове апостола. Тако је за лик Христов нашао једног младог човека, чије је лице сијало лепотом, достојанством и невиношћу. После је постепено налазио изразите примерке за сваког појединца. Али за Јуду се дуго мучио да нађе међу људима подесно лице. Шетајући у гомили народа, најзад он угледа једног човека, одвратна изгледа, сурова погледа и у свему ружна и одбојна. Права маска свих порока. Он га позове у свој атеље и каже му зашто га је позвао. Човек се загледа у већ насликани лик Христов, и дуго је нетремице гледао, док му сузе не потекоше из очију. Зачуђени сликар упита га, зашто плаче, а он одговори:
- Како не бих плакао? Пре пет година ја сам ти послужио за лик Христов, а сад хоћеш да ти послужим за лик Јудин."

отац Ненад Илић

– Оче, говори се да долазе тешка времена. Шта можемо чинити?
– Отац је на кормилу. Зар ви не чујете шта каже пророк Давид у 32. псалму? Господ разбија намере народа, осујећује њихова смишљања и осујећује намере владара. А намера Господња остаје довека, мисли Његовога срца – од поколења до поколења.
Не узнемирујте се и не бојте се јер неће бити како они хоће. Ехе, шта све желе они да учине Ви се не бојте! Молите се и осењујте се Светим Крстом с вером, и побећи ће сви ђаволи!

Старац Клеопа

То што нисте у могућности да идете у храм, немојте примати само са тугом, него и са смиреном послушношћу вољи Божијој. Нека у вашем срцу постојано обитава Име Божије и нека се из ваше душе ка Господу уздиже миомирис молитве, и тада ћете бити као да сте у храму Божијем.

Свети Филарет Московски

EFA22996-1348-4CF4-80DA-AE36C56D26DE.jpeg

Срећа није у томе да живиш на двору и да будеш богат. Човек може све то да изгуби. Права срећа је оно што ти ни људи ни догађаји не могу одузети. То ћеш наћи у духовном животу и давању себе. Потруди се да учиниш срећним оне који су поред тебе па ћеш и ти бити срећан.

Света кнегиња Јелисавета Фјодоровна

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back