Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
А шта мислиш
да поставиш свој живот као праштање?
Макар кратко,
макар за промену?
Све време, увек, за сваког
за баш све што се догађа
не испитујући ниједног часа, трена
ко је у чему добар а ко зао
спрам тебе
спрам другог
спрам другог према трећем.
Шта мислиш?
Шта би се догодило?
Можда не би постао чудотворац
Можда не би имао наклоност људи
Можда ниједно исцељење
које је баш теби потребно...
Али...
Сигуран сам, беспоговорно
и без резерве
да ти ништа не би ни било потребно
и да би Бог радо сишао са Свог
Тројичног Трона
развејао мутне облаке над земљом
да боље види, упозна
ко се усудио да крене силом
за Његово Име
постајући Му налик
само зато што је такву жељу за праштањем -
сам пожелео као вечно кретање
а да га ништа на то није натерало...

Никола Ђоловић

Да би магија имала дејство, човек претходно треба да да ђаволу права над собом. То значи да му је дао озбиљан повод, а потом није прибегао покајању и исповести. Ако на некога ко се исповеда и лопатом бациш чини, оне неће деловати. Јер када се човек исповеда и има чисто срце, маг нема могућности да сарађује са ђаволом, да би тако наштетио човеку.

Старац Пајсије Светогорац

Фанатизам нема везе са Христом. Буди истински хришћанин! Тада нећеш никога погрешно разумети него ће твоја љубав све покривати. И према иноверном буди хришћанин. То значи: поштуј га на учтив и племенит начин, не обазирући се на његову религију. Можеш се наћи при руци невернику у невољи, разговарати и дружити се с њим. Треба да поштујеш туђу слободу. Као што Христос стоји пред вратима и куца, али их не отвара силом него чека да га душа човекова сама слободно прими, тако и ми треба да се односимо према свакој људској души.

Св. Порфирије

- Шта је човјеку потребно у овоме свијету за спасење?
- Ништа.

У ствару, врло мало и теби и мени;
смјерна покајничка молитва.
Нити се тражи као жртва, нити као имање, нити као приноси, нити као гасиш сунца, нити као гасиш звијезде, ништа слично.
Човјече - стани смерно пред Господом Христом, Свемилостивим Човјекољупцем и завапи:
БОЖЕ, БУДИ МИЛОСТИВ МЕНИ ГРЕШНОМ!

Свети Јустин Ћелијски

VBK1Txt.jpg

Будимо мудри и безазлени

Међу вуковима опстати овци је тешко, али није немогуће, јер нам Господ каже на који начин ми можемо и међу вуковима опстати као овце Његове. А то је: да будемо мудри као змије и безазлени као голубови. Мудрост ће нас сачувати да не постанемо плен, да нас вуци не раскину, односно да нас непријатељи не онемогуће. А безазленост и доброта ће нас сачувати да ми не постанемо вуци.

Треба имати, дакле, мудрост. Развијати мудрост Богом дану, све више и више, а паралелно са тим развијати и доброту. Јер, мудрост без доброте прелази у злоћу, а безазленост без мудрости прелази у глупост. Ни једно ни друго више, него да будемо “мудри као змије, а безазлени као голубови”.

“И мене су гонили, и вас ће гонити”, говори Господ. С тим морамо бити начисто и припремити се да и при том останемо онако како треба, какви су и преци наши били: људи Божији, народ Божији. И онда, кад дође крај живота нашега, ући ћемо у радост блаженства Царства Небескога. То и јесте смисао и циљ нашег живота. Бог вас благословио!

Патријарх Српски Г. Павле

Поуке оца Тадеја

Каквим се мислима бавимо таквог смо и расположења па нам је и цео живот такав. Ако се бавимо немирним мислима, ако стално бринемо шта ће да се деси уместо да учинимо шта можемо и препустимо се Божијој руци, онда ће и живот да нам буде једна секирација и на људе ћемо преносити такво расположење. А уколико се трудимо да свим својим бићем па и мислима предамо себе Богу онда ћемо живети радујући се. И цео живот ће нам проћи више у радости него у “бедаку”.

Свети Оци кажу: ако се одбаци предлог духова злобе, победа је добијена без борбе. Они су то из искуства говорили.

А Бог је рекао Не

Замолио сам Бога да ме избави од гордости, али ми је Бог рекао “Не”. Рекао ми је да не треба Он да ме од ње избавља, него да треба сâм да се одрекнем своје гордости.

Замолио сам Бога да излечи моје болесно дете, али ми је Бог рекао “Не”. Рекао ми је да је његов дух здрав, а да његово тело живи само привремено.

Замолио сам Бога да ми подари трпљење, али ми је Бог рекао “Не”. Рекао ми је да је трпљење резултат страдања и да оно зато није нешто што се даје, него да се кроз страдње стиче.

Замолио сам Бога да ми подари срећу, али ми је Бог рекао “Не”. Рекао ми је да ми даје Свој благослов, а да моја срећа зависи од мене самога.

Замолио сам Бога да ме избави од бола, али ми је Бог рекао “Не”. Рекао ми је да ме болести удаљавају од земних брига и да ме к Њему приближавају.

Замолио сам Бога да духовно узрастем, али ми је Бог рекао “Не”. Рекао ми је да треба самостално да узрастам а да ће он уклонити све оно што је сувишно и што омета моје духовно узрастање.

Упитао сам Бога да ли ме воли и Бог ми је рекао “Да”. Рекао ми је да ми је дао Сина Свога, јединога и љубљенога, Који је умро за мене и да ћу једнога дана бити у Небеским насељима зато што верујем.

Замолио сам Бога да ми помогне да друге волим онако како Он мене воли и Бог ми је рекао: “Ех, коначно си схватио шта од тебе желим…”

Љубав се не тражи
Старац ми рецитује
„Не тражи од мене да те волим,
љубав се не тражи.
У скривеним дубинама срца
она се сама рађа.“
- Кажи ми сада, како се рађа? Хајде, реци ми!
- Не знам, старче.
-То је мала реч. Ако ти је кажем, схватићеш одмах.
„Волиш ли ме? Ах, не волиш ме! Ево, видим, не гледаш ме.“
То је некако ниско. Некако је лако изговорити те мале речи „волим те“. Али то се не говори. Задобија се ћутке личношћу коју изградиш. Изградиш се и други луди за тобом. Негујеш се изнутра и гледаш још како то да сакријеш, али онај други то осећа и привлачиш га.
Ако волиш и не тражиш љубав других, сви ће к теби долазити. То је тајна. Тајно да их волиш и они ће то знати па ће ти и издалека слати своја добра осећања. Разумеш?
- Шта да разумем? Како се горе премештају?
- То што ти олако кажеш је неприродно. Природно је ово што ти ја говорим: воли несебично!
Преподобни старац Порфирије

Pretvori svoju bol u biser!

Neke su školjke izvana glatke i sjajne, blješte od boja, a neke neugledne, grube, hrapave. Ali ispod oklopa, sve su školjke nježne.
Baš kao i ljudi ispod svojih oklopa. Često se dogodi da u školjku upadne neko posebno neugodno zrnce pijeska koje se ugnijezdi u mekom tkivu školjke i ona ga se nikako ne može riješiti. Za neke će školjke to zrnce pijeska postati pogubno: stvorit će im ranicu od koje će na kraju umrijeti.

Ali ima i školjki koje se ponašaju drugačije. Da bi ublažile bol koju im stvara oštro zrnce pijeska, one ga počinju zaobljavati omatajući ga tanušnim slojevima glatkoga sedefa. Na taj način zrnce pijeska počinju pretvarati u biser. Isto je i s ljudima. Neki od svoga zrnca pijeska naprave životnu dramu od koje se nikada ne oporave. Drugi svoja zrnca pijeska pretvaraju u bisere.

Oni prvi nezadovoljni su i optužuju život da je okrutan prema njima. Oni drugi strpljivo stvaraju svoje bisere sve dok bol ne prestane. Ljude koji u sebi nose bisere, prepoznat ćeš po blistavim osmijesima. Pogledaj se u zrcalo. Kakav je tvoj osmijeh? Blista li biser u njemu?

Учинити добро дело - не значи само помоћи другоме материјално. Нека то буде само осмех. А нама данас недостаје времена чак и за то, да погледамо један другог. Зато је добар осмех - велики дар. Саосећање је дар непроцењив. Испружена рука - симбол љубави. Моли се за друге, а тебе ће сво небо заступати!

Свети праведни Јован Кронштадтски

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back