Quantcast

Корисне духовне поуке

причалица

Buduća legenda
Poruka
30.999
Ко има чисту и мирну савест, ма био одевен у рите и трпео глад, тај је расположенији у души од оних који живе у раскоши, а немају чисту савест. Онај кога савест прекорава за грех, ма располагао највећим богатством света, несрећнији је од највећег сиромаха који има чисту савест.

Свети Јован Златоуст
 

причалица

Buduća legenda
Poruka
30.999
... Или у другој молитви кад кажемо: „Нека буде, Господе, милост Твоја на нама, као што се ми уздасмо у Тебе“. Дакле, савршена вага: молимо се да милост Божија буде на нама онолико колико се ми у Њега уздамо. Ни мање, ни више. Само што ми углавном сматрамо да се ми више уздамо у Њега него што је Он нама дао. А најчешће је обрнуто. Јер је Он нама дао све. А шта ми дајемо Њему? Дајемо му мржњу, зло. Дајемо му поган језик. Дајемо Му нечисто срце. Ето, тако Му узвраћамо.
Зато би најбоље било да ми у молитви од Бога ништа не тражимо. И то би најправденије, најпоштеније било, да ништа не тражимо. Јер нема тога што бисмо ми од Њега могли тражити, а да нам Он већ није дао. Нема оног добра које је нама потребно у овом тренутку, у коме се ми молимо Њему, а да Он нама већ није то дао. Само мало да размислимо, да вратимо живот уназад, па ћемо видети да је Он нама дао и много више него што смо ми од Њега могли тражити. А то значи да треба да му БЛАГОДАРИМО. За све што нам је дао. Као праведни Јов: „Господ даде, Господ узе, нек је благословено име Господње. Наг сам изашао из утробе матере своје, наг ћу се онамо и вратити“. И шта ја имам овде своје? Немам ништа своје. Иако сматрам да сам ја са својих десет прстију стекао све – куће, кола, камионе, авионе, милионе... Али једног дана, рат, земљотрес, пожар, поплава – одоше куће, авиони, камиони, милиони и нигде их нема, а ја већ у годинама, прсти се искривили, не могу више да радим, не могу поново да стекнем, и шта је моје, шта сам стекао? У ствари ништа. Дакле, све је Божије, а нама дато на употребу. Нама дато, да кроз то задобијемо вечни живот.
Дакле, немамо ми потребу шта да тражимо од Њега, јер нам је све дао. Само да Му благодаримо, и то од ујутру кад отворимо очи, до увече док не затворимо очи, само да говоримо: „Хвала Ти, Господе! Слава Ти, Боже! И не могу Ти се захвалити, да имам још милион живота, не могу Ти се одужити и захвалити за све што си ми дао“.

Архимандрит Тимотеј
 

FataMorgen

Legenda
Moderator
Poruka
52.586

MOLITVA SVETOJ VELIKOMUČENICI MARINI – OGNJENA MARIJA
O, sveta mučenice Marina, ti si bila živi oganj vere u Gospoda Isusa Hrista i zbog te vere si radosno i bez straha postradala i udostojila se da dobiješ venac mučeništva od Samog Gospoda. Tvojim svetim podvigom, ti si za sva vremena pokazala da se mogu pobediti naši najveći neprijatelji spasenja – telo i đavo. Zato ti je Gospod podario veliku blagodatnu moć da nam pomažeš u mnogim nevoljama, a posebno u borbi sa zlim demonskim silama. Zbog toga, mi svegrešni i nemoćni pristupamo ti, sveta Marina, i prosimo tvoju blagodatnu pomoć.
Pomozi nam da i mi pobedimo naše telo, koje nas na bezbroj načina vara i kome u svakom zahtevu popuštamo grešeći neprestano. Svojim molitvama Gospodu učini da ustanemo iz blata u kojem se valjamo i da se očistimo od svih telesnih nečistoća kroz duboko i iskreno pokajanje, kako bi mogli da postavimo dobar početak na putu spasenja. Ali te još više molimo da nam pomogneš u ovoj teškoj i krvavoj nevidljivoj borbi, koju vodimo sa duhovima zlobe i koji su nas prevarili i uvukli u mnoge grehe, a da često toga mi nismo ni svesni. Zato svojim svetim molitvama sa Nebeskih visina odagnaj sve demone koji pletu zamke oko nas i odvode sa puta spasenja. Oni su svojom zlobom i lukavošću u nama posejali i gordost, i sebičnost, i mržnju, i zavist, i zlobu, i vlastoljublje, i slastoljublje, i srebroljublje i sve druge strasti koje su se u nama odomaćile i postale kao neka druga naša priroda.
Zato svojom ognjenom molitvom, mučenice Marina, odagnaj sve te besove koji su se ustremili na nas i pomozi da i mi ustanemo protiv njih jednim novim životom kroz Crkvu Hristovu, kroz pokajanje, kroz vrlinski i neporočan život. Pomozi da se u nama raspali neugasivi oganj ljubavi Božije, kojom si ti tako silno gorela, pa da trepetom bdimo nad svakim svojim delom i mišlju i da dušu ogradimo neprestanom molitvom i Bogomislijem. Tada će demoni bežati od nas sa strahom i neće moći mnogo da nam naškode. Neka bi tvojim svetim molitvama tako poživeli do kraja zemnog života stremeći ka Višnjem svetu.
A kada jednom sa dušama pređemo u carstvo duhova, pomozi da slobodni prođemo kraj zlih vojski satanskih i da se udostojimo da sa radošću uđemo u svetlost Carstva Nebeskog, gde sve vojske Anđela i svih Svetih među kojima i ti lučezarno svetliš, sveta Marina, neprestano slave Presvetu i Životvornu Trojicu, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.
(Izvor: prijateljboziji.com/crkvasvetepetke.org.rs)
 

Kerkyra

Buduća legenda
Banovan
Poruka
33.351
ЉУБИ МЕ ТАКАВ КАКАВ ЈЕСИ

"Да ли си ти кадгод размишљао, сине, да Ја знам твоје невоље, твоје патње, и борбе твоје и слабости твога живота ? Ја знам твој кукавичлук, грехе твоје и упркос томе кажем ти : дете Моје, дај ми твоје срце и љ уби ме такав какав јеси. У сваком тренутку и у свакој ситуацији у којој се налазиш , у одушевљењу или потиштености , у верности или неверности, љуби ме такав какав јеси.

Ја хоћу љубав твога сиромашног срца. А а ко чекаш да будеш савршен онда ме никада нећеш љубити. Ако чекаш да постанеш анђео да би се предао љубави, тад а ме никада нећеш љубити.

Ако си слаб у испуњавању својих дужности и у вежбању својих врлина, ако често падаш у оне грехе које не желиш више да чиниш, Ја ти допуштам да ме волиш. Љуби ме такав какав јеси.

Зар ја не бих могао из сваког зрна песка створити анђела серафим а , који зрачи чистотом, племенитошћу и љубављу ? Зар Ја нисам свемогућ? И ако се мени свиђа да занемарим ова изванредна бића и дам предност и вредност сиромашној љубави твог а срца , нисам ли Ја увек господар Моје љубави?

Дете моје, допусти да те волим, Ја хоћу твоје срце. Свакако, Ја ћу те временом преобразити, но данас и увек , љуби ме такав какав јеси.

И, Ја желим да ти ово чиниш. Ж елим да видим такође како из дубине расте љубав твоја . Ја љубим такође у теби и твоје слабости, и љубим такође љубав и сиромашних и бедних. Ја желим да из срца бедника чујем непрекидни зов : „ Господе, Исусе, ја те љуб им“.

Ја једино желим песму твог срца, а не желим твоју мудрост и тал е нте . Кад бих ти Ја њих дао, ти би , тако слаб, њима хранио своје самољубље! С амо је једно за мене важно : да видим како радиш са љубављу. Ја бих те могао одредити и за велике ствари , али не – ти треба да будеш бескорисни слуга. Штавише, Ја ћу ти одузети и од оног мало што имаш, јер Ја сам те створио само за љубав.

Данас стојим пред вратима твога срца као просјак . Ја – Цар царева. Ја куцам и чекам, пожури да ми отвориш. Не позивај се на своју беду. Када би ти потпуно могао схватити своје сиромаштво, ти би умро од бола.

И оно што би ме заболело, јесте управо то, кад а би х видео да сумњаш и губиш поверење у Мене.

Ја желим такође да мислиш на Мене сваког сата, и дању и ноћу. И желим такође да и безначајне послове обављаш из љубави према мени. Рачунам на тебе да ми дарујеш радост. И н е брини због тога што не поседујеш т акве врлине. Ја ћу ти даровати моје. Ако будеш патио, Ја ћу ти дати снагу. А а ко ми дарујеш љубав , тад а ћу ја теби дати толико много да ћеш моћи љубити далеко више него што и можеш сањати.


Мисли на то да ме љубиш такав какав јеси. И н ека дође шта хоће . Не чекај да будеш свет да би ме могао љуби ти . Онда ме никада нећеш љубити. А сад , дете моје, иди , иди! ... и љуби ме такав какав јеси ."
(Јеросхимонах Серафим Вирицки)
 
Poslednja izmena:

Fej*

Domaćin
Poruka
4.492
Треба избегавати све оне људске пороке као што су, ратни ужаси и зверства, нереди у свету, неморал, једном речју сваку злу мисао која потпуно изобличује. Напајајући се том негативном енергијом ми и не осећамо да и сами постајемо нека врста ,, негативног хероја ,, , кога смо до малочас и сами осуђивали. Отац Тадеј
 

Aalegro

Primećen član
Banovan
Poruka
768
Grčke
Ako si jak, izazovi poštovanje svojim znanjem i dobrotom. (starogrčka)
Da biste uspeli, potrebni su vam prijatelji. Da biste veoma uspeli, potrebni su vam neprijatelji. (starogrčka)
Dobar muž je onaj kome je žena dobra.
Jedan minut strpljenja, deset godina mira.
Mudrac sve svoje sa sobom nosi. (starogrčka)
Pomozi sam sebi i nebo će ti pomoći. (starogrčka)
Smrt je besmrtna, sve ostalo je smrtno. (starogrčka)
 

Fej*

Domaćin
Poruka
4.492
dthumb[1].jpg

U prvoj glavi Jevanđelja po Luki (1-25) opisano je kako se svešteniku Zahariji za vreme njegovog služenja u hramu javio Anđeo Gospodnji i predskazao mu rođenje sina Jovana, koji će biti velik pred Gospodom, i kako je Zaharija kažnjen gubitkom moći govora pošto nije poverovao da će njegova žena Jelisaveta začeti Jovana Preteču.Ovde pomenuti car Irod bio je rodom Judejac, sin Antipatra, i u vreme Hirkana, poslednjeg vladara iz roda Makaveja, preuzeo je vlast nad Judejom. Carsku titulu dobio je od Rima. Iako je bio prozelit, Judejci ga nisu smatrali svojim, te je njegova vlast predstavljala oduzimanje palice vladalačke od Jude, nakon čega je trebalo da se pojavi Mesija (Post. 49,10).David je sveštenike podelio na 24 reda, pri čemu je za poglavara jednoga od njih bio postavljen Avija. Tom redu pripadao je i Zaharija. Njegova žena Jelisaveta takođe je poticala iz svešteničkog roda. Mada su se oboje odlikovali istinskom pravednošću, nisu imali dece, a to je kod Judejaca smatrano kaznom Božijom zbog grehova. Svaki sveštenički red služio je u hramu dva puta godišnje po sedam dana, pri čemu su sveštenici kockom delili obaveze između sebe. Zaharija je tako dobio dužnost da kadi, pa je zbog toga ušao u drugi deo Jerusalimskog hrama, koji se zove Svetinja ili Svetilište, gde se nalazio kadioni žrtvenik, dok se sav narod za to vreme molio u otvorenom delu hrama, koji je za to bio predviđen.Ušavši u Svetinju, Zaharija je ugledao Anđela, pa ga je obuzeo strah, možda i zbog toga što je prema judejskim verovanjima javljanje Anđela nagoveštavalo blisku smrt. Anđeo ga je umirio saopštivši mu da je njegova molitva uslišena i da će mu žena roditi sina, koji će biti velik pred Gospodom. Teško je pretpostaviti da se Zaharija, budući toliko star, pa još i u takvom uzvišenom trenutku bogosluženja, uz svu svoju pravednost, molio da mu bude darovan sin. On se očigledno, kao jedan od malobrojnih pravednih ljudi tog vremena, usrdno molio Bogu za skoro nastupanje Mesijinog Carstva, i upravo za tu njegovu molitvu Anđeo je rekao da je uslišena. Njegova molitva je visoko nagrađena: ne samo da je oslobođen žalosne neplodnosti, već mu je i saopšteno da će njegov sin biti preteča Mesije, čiji je dolazak on tako željno očekivao. Njegov će sin sve prevazići svojim neobično strogim uzdržanjem i od rođenja će biti ispunjen naročitim darovima Duha Svetoga. Njemu predstoji da pripremi judejski narod za dolazak Mesije, što će učiniti propovedajući o pokajanju i ispravljanju života, obraćajući Bogu mnoge sinove Izrailjeve, koji samo formalno poštuju Jahvea, ali su se srcem i životom udaljili od Njega. Zato će mu biti dati duh i sila proroka Ilije, kome će biti nalik svojom plamenom revnošću, strogim podvižničkim životom, propovedanjem pokajanja i razobličavanjem bezbožnosti. On će dozivati Judejce iz bezdana njihovog moralnog pada, vraćajući u srca roditelja ljubav prema deci, a u onima koji se protive desnici Gospodnjoj utvrdiće način razmišljanja pravednika.Zaharije nije poverovao Anđelu, jer su i on i njegova žena bili suviše stari da bi se nadali potomstvu, pa je zamolio Anđela za znamenje kao dokaz istinitosti njegovih reči. Da bi razvejao Zaharijine sumnje, Anđeo saopšti svoje ime. On je – Gavrilo, što znači „sila Božija“, onaj isti koji je proroku Danilu blagovestio o vremenu dolaska Mesije, ukazavši na rokove u sedmicama (Dan 9,21-27). Zaharije je zbog neverovanja kažnjen tako što je ostao nem, a očigledno istovremeno i gluv, jer se potom sporazumevao znacima. Uobičajeno kađenje nije trajalo dugo, pa se narod čudio Zaharijinom zadržavanju u svetinji, no kad je počeo da im objašnjava znacima, shvatili su da je imao viđenje.Zanimljivo je da Zaharija nije ostavio red za služenje, nego je nastavio da služi do kraja. Kada se vratio kući, njegova žena je zaista zatrudnela, ali pet meseci je to skrivala, plašeći se da joj ljudi neće poverovati i da će je ismevati, a sama se u srcu radovala i blagodarila je Bogu zbog toga što je sa nje skinuo sramotu.Začeće svetog Jovana Krstitelja praznuje se 23. septembra (6. oktobra po novom kalendaru).

Arhiepiskop Averkije (Taušev): Pravoslavno tumačenje Novog zaveta, Obraz svetački, Beograd 2006.
 

Гром

Ističe se
Poruka
2.393
Eristička dijalektika je umeće vođenja prepirke, i to prepirke da se uvek bude u pravu, dakle
per fas et nefas
(dopuštenim i nedopuštenim sredstvima). U samoj stvarise
objective
može biti u pravu, a da se pri tom u očima prisutnih, i štaviše usopstvenim, ne bude u pravu. Kada, naime, protivnik pobije moj dokaz, a to važi i kao pobijanje samog tvrđenja, za koje, pak, mogu postojati drugi dokazi, pri čemu je,naravno, za protivnika odnos obrnut: on ostaje u pravu pri objektivnom nemanju prava. Dakle, objektivna istina jednog tvrđenja i njegovo važenje u prihvatanju odstrane zavađenih i slušalaca, dve su različite stvari. (Na ovu drugu se odnosidijalektika.)Odakle to? Od prirodne pokvarenosti ljudskog roda. Kada toga ne bi bilo, bili bismo u potpunosti čestiti, pa bismo u svakoj raspravi gledali samo da iznesemo istinuna videlo, ne vodeći računa o tome da li će to ići u prilog našem pređašnjem mišljenjuili mišljenju onog drugog. Bilo bi to svejedno ili bar u potpunosti sporedno. Ali sada je to glavno. Urođena sujeta koja je izuzetno razdražljiva kada je u pitanju intelekt, nedopušta da se ono što smo prvobitno rekli pokaže kao pogrešno, a ono što je rekao protivnik kao pravilno. Shodno ovome bi, pak, svako trebalo da se potrudi da sudi ni ukom slučaju drugačije do tačno, zbog čega bi prvo trebalo da misli a potom da govori.Ali, uz sujetu najčešće idu brbljivost i urođena
nečestitost
. Ljudi govore pre nego štosu promislili, i ako potom primete da je njihovo tvrđenje pogrešno i da nisu u pravu,ipak treba da izgleda kao da je obratno. Interes za istinu, koji je najčešće, priiznošenju pogrešno-istinitog tvrđenja bio jedini motiv, uzmiče sada sasvim predinteresom sujete. Istinito treba da izgleda kao pogrešno, a pogrešno kao istinito
https://www.academia.edu/4782040/ARTUR_ŠOPENHAUER?email_work_card=view-paper
 

Fej*

Domaćin
Poruka
4.492
Све што видимо сведочи о Невидљивом.

( Рим. 1. 20)

Добра су створења и одвећ добра, но неупоредиво је бољи Створитељ који их је добре створио.(Св. Тихон Задонски)
 

Fej*

Domaćin
Poruka
4.492
Као што је немогуће видети сунце без самога сунца, тако је исто немогуће познати Бога без самога Бога.(Прота П. Соколов)


Као што тијело, раставши се од душе, умире; тако и душа, ако није у општењу с Богом, умире.

(Блажени Августин)


Бити близу или далеко од Бога зависи од самога човека, с тога што је Бог свуда.(Св. Јован Златоусти)
 

DareS

Aktivan član
Poruka
1.166
Трпите и трпите! И још: будите спокојни! Утврдите се у вери да је све од Бога и да је све нама на добро, иако ми то јасно не видимо. Вера је и потребна за невидљиво, а за видљиво – шта ће вера?.. Сећајте се страдалника и тешите се њиховим трпљењем. Сећајте се гоњених и мучених и надахњујте се њиховим трпљењем (свети Теофан Затворник)
 

Fej*

Domaćin
Poruka
4.492
Prva Knjiga o Samuelu

8.(5) I rekoše mu: "Eto, ti si ostario, a tvoji sinovi ne idu tvojim stopama. Postavi nam, dakle, kralja da nam vlada, kao što je to kod svih naroda." (6) Ali Samuelu nije bilo drago što su rekli: "Daj nam kralja da nam vlada!" Zato se Samuel pomoli Jahvi. (7) A Jahve reče Samuelu: "Poslušaj glas naroda u svemu što od tebe traži, jer nisu odbacili tebe, nego su odbacili mene, ne želeći da ja kraljujem nad njima.

(pred postavljanje prvog Izraelskog kralja - Saula)
 

Nina

Starosedelac
Supermoderator
Poruka
191.954
“Zašto je Gospod stvorio muškarce i žene i kakav je smisao seksualno instikta? Dok su ostali instinkti dati radi održavanja života pojedinaca, polni instinkt je dat zbog zbog održavanja vrste. Naravno, puko produžavanje vrste bez oplemenjivanja u vidu ljubavi nije bila Božija namera. To bi ličilo na prosto reprodukovanje kao kod životinja. Suština braka, ali i dužnost supružnika, jeste da iza sebe ostave potomstvo. Bogu su mili oni koji uzajamnu ljubav i sklad prenose na decu. I ona će na svoju. To je velika obaveza od koje mnogi beže.”

Patrijarh Pavle
 
Top