Korisne duhovne pouke II

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Живот срца јесте љубав, његова смрт - злоба и непријатељство према брату. Господ нас држи на земљи да би љубав према Богу и ближњему потпуно проникла наша срца. Он речено очекује од свих нас. То је циљ постојања света.

Свети Јован Кронштатски

"Има љубави сличне потоку од кише, који престаје убрзо по престанку кише. Али има љубави сличне извору који избија из земље, и који никад не престаје. Прва је љубав човечанска, а друга божанска."

Св. Исак Сириски

Molitva Andjelu cuvaru

„Anđele Hristov, čuvaru moj sveti, pokrovitelju duše i tela i moga, oprosti mi sve sto zgreših u današnji dan, izbavi me od svakoga zla, neprijateljskog mi protivnika, da ne bih nikakvim grehom razgnevio Boga mog, no moli za mene grešnoga i nedostojnog slugu, da me pokažeš dostojna dobrote i milosti Svesvete Trojice, i Matere Gospoda moga Isusa Hrista, i svih Svetih. Amin.“

Screenshot_20230407-080932-740.png

Ukoliko žena vidi da ti znaš šta hoćeš u životu, da imaš pravac, ne moraš da budeš lep, ti ćeš nju da privučeš. Ne treba ti skup automobil, sa takvim automobilima zna se šta se privlači. Žena traži sigurnost, kada ti imaš pravac u životu, ona onda zna da može da računa na tebe i da joj ti budeš oslonac, a i ona tebi. Ona tada zna da može da bude tvoj suvozač, kopilot

Otac Popović

Poštujem suncokret, jer je uspeo da glavu učini monarhijom. Gle, i vaša je glava namenjena da bude monarh vašeg tela, vašeg telesnog dvora,
no vi ste je učinili dvorskom budalom. Poštujem suncokret, jer bar glavu drži dostojanstveno, kraljevski.

Sveti vladika Nikolaj Velimirović

Da bi prosjak dobio milostinju – treba da pruži ruku. Da bi dete dobilo hranu – treba da otvori svoja ustašca. Slično ovome potrebno je da čovek teži k Bogu da bi dobio blagodat Božiju – treba da ima otvorenu dušu. Molitva je pružena ruka za zadobijanje milosti Božje; ona je otvorena usta radi okušanja nebeskog pića.

Sveti Filaret Moskovski

Svetli Vaskrsni Utorak

Drugi dan po Vaskrsu, kada se nastavlja proslavljanje najvećeg hrišćanskog praznika - Vaskrsa, kako u Crkvenim bogosluženjima, tako i u domovima Pravoslavnih vernika. Službe su iste kao i prethodna dva dana.

…I ako to čuje namjesnik, mi ćemo ga uvjeriti i vas osloboditi brige. A oni uzevši novce, učiniše kao što bijahu naučeni. I razglasi se ova riječ među Judejcima do danas. A Jedanaest učenika otidoše u Galileju, na goru kuda im je zapovjedio Isus. I kada ga vidješe, pokloniše mu se; a neki posumnjaše. I pristupivši Isus reče im govoreći: Dade mi se svaka vlast na nebu i na zemlji. Idite, dakle, i naučite sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, učeći ih da drže sve što sam vam zapovjedio; i, evo, ja sam sa vama u sve dane do svršetka vijeka. Amin“ (Mt. 28, 1-20).

Čitanje Jevandjelja

I gle, dvojica od njih iđahu u onaj dan u selo koje bijaše udaljeno od Jerusalima šezdeset stadija i zvaše se Emaus. I oni govorahu među sobom o svim ovim događajima. I dok oni razgovarahu i raspravljahu, približi se i sam Isus i iđaše s njima. Ali oči njihove bjehu zadržane da ga ne poznaju. A on im reče: Kakav je to razgovor koji vodite među sobom idući, i što ste neveseli? A jedan, po imenu Kleopa, odgovarajući reče mu: Zar si ti jedini stranac u Jerusalimu, i zar nisi saznao šta se u njemu zbilo ovih dana? I reče im: Šta? A oni mu rekoše: O Isusu Nazarećaninu, koji bješe čovjek prorok, silan na djelu i u riječi pred Bogom i svim narodom; kako ga predadoše prvosveštenici i knezovi naši da bude osuđen na smrt, i razapeše ga? A mi se nadasmo da je on taj koji će izbaviti Izrailja. Ali povrh svega toga, ovo je danas treći dan otkako se ovo dogodi. A zaprepastiše nas i neke žene između nas koje su bile rano na grobu, pa ne našavši tijelo njegovo, dođoše govoreći da su vidjele i pojavu anđela koji govorahu da je on živ. I neki od naših otidoše na grob, i nađoše tako kao što i žene kazaše, ali njega ne vidješe. A on im reče: O bezumni i sporoga srca za vjerovanje u sve što govoriše proroci! Nije li trebalo da Hristos to pretrpi i da uđe u slavu svoju? I počevši od Mojseja i od sviju Proroka razjasni im što je u svim Pismima o njemu pisano. I približiše se selu u koje iđahu, i on se činjaše da hoće dalje da ide. A oni ga ustavljahu govoreći: Ostani s nama, jer je dan nagnuo i blizu je veče. I uđe da ostane s njima. I dok on sjeđaše s njima za trpezom, uzevši hljeb blagoslovi i prelomivši ga davaše im. A njima se otvoriše oči i poznaše ga. I on posta nevidljiv za njih. I rekoše oni jedan drugome: Ne goraše li srce naše u nama dok nam govoraše putem i dok nam objašnjavaše Pisma? I ustavši onoga časa, vratiše se u Jerusalim, i nađoše okupljenu Jedanaestoricu i one koji bijahu s njima. Koji govorahu: Zaista ustade Gospod, i javi se Simonu. I oni ispričaše šta bi na putu, i kako ga poznaše pri lomljenju hljeba. (Lk. 24:13-35)

Опростите нам и ви птице,
опростите нам и ви мрави,
опростите нам и ви пчеле,
опростите нам и ви срне,
опрости нам и ти траво,
опрости нам и ти цвеће,
опрости нам и ти дрвеће,
опростите нам и ви рибе,
опростите нам и ви звезде,
опростите нам (сва) створења земаљска,
јер смртно се огрешисмо о вас
што навукосмо на вас безбројне патње
и што рај претворисмо у пакао!"

Св. Јустин Ћелијски

Sveti Vladika Nikolaj

Sedma zapovest Božja

-Šta se zabranjuje sedmom Božjom zapovešću?

Zabranjuje se nezakoniti polni odnos, kao: preljuba, polni odnos pre braka i druge vrste „niskih sklonosti", koje prirodno upotrebljavanje tela „menjaju u protivprirodno", kao što kaže sv. ap. Pavle (Rim. I, 26).

-Šta je cilj ove Božje zapovesti?
Da se sačuva svetost, čistota, sreća i cilj bračnog života.

-Šta je uzrok narušavanja ove svete zapovesti?
Pre svega, zamke Satane, koji je neprijatelj svake čistote i svetosti, i koji mrzi razmnožavanje ljudskog roda i porast Božje duhovne porodice, tj. Crkve.
Drugo, neznanje ljudi i žena koji požudno gledaju u tela jedni drugima umesto u duše, i malo znaju o ljudima i ženama kao duhovnim bićima i Božjoj deci. Ovo neznanje je posledica rđavog vaspitanja i utakmice u društvenim izopačenostima.

-S kojim je grehom preljuba upoređena u Bibliji?
Kroz ceo Stari zavet idolopoklonstvo se zove preljubom, brakolomstvom, bludom. A idolopoklonstvo spada u najveći greh protiv Boga.

-Koji su plodovi bluda?
Propadanje tela i duše, samoobmana, odvratne bolesti, duševna uznemirenost, nervoza, nesreća, bolesna i sakata deca, očajanje, i na kraju ludilo.

“Želite li probuditi cijelo čovječanstvo, probudite cijelog sebe.
Želite li eliminirati patnje u svijetu, eliminirajte sve što je mračno i negativno u samom sebi.
Doista, nema većeg dara koji možete dati svijetu, od osobne transformacije.”

- Lao Tzu -

.

Его жели да га уважавају, и зато шаље импулсе непријатности, тера на адекватну акцију, која је по правилу зла.
Зато људи утрипују да су неко јако битан, рецимо знао сам старца који је тврдио да је светац, само да
би задовољио его, хтео је да му љубим руку, да буде уважаван.

ЈА

Back