Korisne duhovne pouke II

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ако ти се понекад догмати вере учине тврдом храном, то постарај се да прво испуннш догмате морала хришћанског, па ће ти се отворити разумевање за догмате вере. Радознало испитивање ствари високих, без труда око поправке свога живота. не доноси никакве користи. Некада монаси мисирски расуђивали о Мелхиседеку, па не могући доћи ни ди какве јасности о тајанственој личности овога древног цара и првосвештеника, позваше Авву Коприја на свој збор и упиташе га о Мелхиседеку. Чувши то. Коприје се три пута удари по устима и рече: "Тешко теби, Коприје! напустио си оно што ти је Бог наредио да радиш, а испитујеш оно што Бог од тебе не потребује." Чувши ово, монаси се застидеше и разиђоше.

Св. Вл. Николај

Фанатизам нема везе са Христом. Буди истински хришћанин! Тада никог нећеш погрешно разумети него ће твоја љубав све покривати. И према иноверном буди хришћанин.

Св. Порфирије Кавсокаливит

Дозволи Богу да сања са тобом

Пре него што смо урадили праву ствар, направили смо десетине грешака. Пре него што смо се захвалили, често смо заборављали наше добротворе.
Пре него што смо узвикнули „Слава Богу“, изгубили смо се у десетинама болних „зашто“, а пре него што смо Га прославили, зајецали смо у јадиковкама.
Немојте себе каменовати и сматрати се бескорисним. Он је тај који нам даје лепе и лоше тренутке.
Немојте да желите да увек будете најбољи. Дозволите себи да правите грешке у свом животу. Знате ли како је слатко опростити себи?
Питате, хоће ли ми Бог опростити? Питам ја вас, опраштате ли ви сами себи?
Не крадите кисеоник Божије Благодати. Престаните да увек тражите савршенство у свему. Мир ће доћи када прихватите оно што јесте и оно што можете постати.
Бог нам ствара снове које ми претварамо у ноћне море.
Можда не верујете у Бога, али Он много верује у вас.
Дозволите Богу да сања са вама...

о. Ливиос

Sveti Antonije Veliki

„Dobrotoljublje"

Kada zatvoriš kućna vrata i ostaneš u kući sam, znaj da se pored tebe nalazi anđeo koga Bog određuje svakom čoveku. On nikada ne spava i ne može se prevariti. On je uvek uz tebe, sve vidi i mrak ga ne ometa. Zajedno sa njim i Bog je prisutan na svakome mestu. Ne postoji, naime, nijedno mesto niti bilo kakva tvar, u kojoj nije prisutan Bog kao Onaj koji je od svega veći i koji sve drži u Svojoj ruci.

Sveti Jefrem Sirin

Duhovno zlato

Treba izbegavati puste, nekorisne razgovore i ne imati posla sa onima koji nemaju u sebi straha Božijega, jer takvi ne govore šta je korisno, ništa ne čine radi Gospoda, ne govore ni o dobrim delima, ni o pobožnosti, ni o čistoti.
Njihova reč je smrtna zamka, njihov savet bezdan adski, drugovanje sa njima - duševna pogibija.

IMG-20190113-WA0003.jpg

Reče Gospod priču ovu: Dva čovjeka uđoše u hram da se mole Bogu, jedan farisej a drugi carinik.

Farisej stade i moljaše se u sebi ovako: Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabljivci, nepravednici, preljubnici ili kao ovaj carinik. Postim dvaput u sedmici; dajem desetak od svega što steknem.

A carinik izdaleka stajaše, i ne htjede ni očiju uzdignuti nebu, nego se bijaše u prsa svoja govoreći: Bože, milostiv budi meni grješnome! Kažem vam, ovaj otide opravdan domu svome, a ne onaj. Jer svaki koji sebe uzvisuje poniziće se, a koji sebe ponizuje uzvisiće se. (Lk. 18:10-14)

Ако ја прочитам сто молитви дневно у тишини Свете Горе, а ти у буци града, на послу и са породичним обавезама, прочиташ три молитве, у истој смо позицији.

Старац Јефрем Катунакијски

Не жури се ни у чему, закон деловања Божјег је постепеност, спорост и зато дивна чврстина.
Ђаво жури, зато што у себи нема спокоја и брзањем је склон сваком греху.
Зато у брзању нема Премудрости.

Св. Јован Кронштатски

У jедноj шумадиjскоj вароши сретне човек свештеника и рече му:
"Оче, што се више трудим да живим исправно, све ми се више чини да од мене људи одлазе.
Зашто је то тако?"
Исус је нахранио пет хиљада људи, али га je само петсто следило након оброка. Имао jе дванаест ученика, али су га само тројица пратила на молитву у врту пре страдања. Од њих тројице само jе један остао до краја са Господом током Paспећа. Дакле, што си ближе Крсту то jе гомила око тебе мања, одговори свештеник.

Мислим да је стил живота данас такав да човека онемогућава да се посвети свом унутрашњем свету, већ је све устројено тако да он гледа само спољашње.Савремен човек често укључи радио или телевизор, иако нема намеру да прати програм. Једноставно, не може да трпи тишину.Јер, тишина нас подстиче да обратимо пажњу на своју унутрашњост, у којој постоје страсти и много тога против чега се треба борити. Уплашимо се и бежимо у свет забаве и губљења временa.Али, једног дана, животне околности ће нас навести да се замислимо и боље је да то учинимо пре него што искушења наступе.

Хиландарски Игуман Методије

Претци наши

Ако ћемо да се хвалимо претцима својим, не смемо бити мањи од њих у молитви и љубави – у молитви, да би нам Бог био савезник, помоћник и заштитник; у љубави, да би нам живот био радост и снага и светлост.

(Св. Николај Жички)

Сваки пут када се умивамо ујутру, да се трудимо да тог дана умијемо и онај лик Божији у себи, а не само онај лик пред огледалом. Него онај прави лик Божији, лик Бога по Коме смо саздани, да би смо се Њему уподобљавали свакога дана.

Епископ Иларион (Лупуловић)

Дубона смирења

Истина је да се у току дана могу видети звездем али из дубине. Дубина мора бити уска и окомита, недоступна за сунчеву светлост. Што је човек дубљи у свом смирењу, то боље види Небо.

(Св. Филарет Московски)

Back