Korisne duhovne pouke II

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

"Има љубави сличне потоку од кише, који престаје убрзо по престанку кише. Али има љубави сличне извору који избија из земље, и који никад не престаје. Прва је љубав човечанска, а друга божанска."

Свети Исак Сирин

Када ти се овај свет учини као тамница, без капије и вратница, вера ти твоја говори: Не бој се! Створитељ твој држи све у Својој власти. Он тебе назива сином, и воли да ти Њега зовеш оцем. Када те оставе и презру суседи твоји, вера те твоја брани и сведочи ти: Отац твој Небесни није те оставио и није те презрео. Када згрешиш, па људи виде твој грех и осуде, и одбаце те као сувишну дроњу у овом свету, вера твоја брани цену твоју и говори ти: Христос за грешнике умре на крсту. Он је платио твој грех пред Богом, и ти си Богу врло скупоцен и драгоцен.

Св. Николај Велимировић.

Волиш ли ме?

Волиш ли ме? То питање је упутио не једанпут већ три пута Господ наш Исус Христос апостолу Петру: “Симоне Јона, волиш ли ме?

То питање Господ Исус Христос упућује кроз векове сваком човеку па и нама „волиш ли ме?“

Волимо ли заиста Господа Исуса Христа ми савремени Православни Хришћани 21 века. Букти ли у нама огањ љубави ка Богу и човеку или смо затворени у свој егоцентризам?

Питања од суштинског значаја за сваког од нас као и за читаво човечанство а одговор се крије у речима Господа Исуса Христа: „ онај који ме воли реч моју држаће“ и „заповести моје испуњаваће.“ (Јн. 14, 21-33)

А две су највеће заповести Божије које нам је предао Син Божији Господ наш Исус Христос :“Љуби Господа Бога својега свим срцем својим, и свом душом својом, и свим умом својим.Ово је прва и највећа заповијест. А друга је као и ова: Љуби ближњега свога као самога себе. О овим двјема заповијестима виси сав Закон и Пророци.“ (Мт. 22.37-40)

Да ли ми заиста волимо Господа Бога свим срцем својим, свом душом и свим умом својим и да ли заиста волимо ближњег, тј. сваког другог човека као самог себе?

Одговор ће наћи свако за себе понаособ јер ко заиста воли Бога и ближњега као самог себе у њему се настанио Бог и у његовој души обитава радост Духа Светог која се оцртава на лицу сваког верног слуге Божијег.

Волиш ли ме, савремени човече? За одговор на питање Господње нису потребне научне анализе већ да се наше срце овог трена и момента преда љубави Господњој да нас благодаћу Духа Светог носи кроз бурно море овог живота да би се са Њиме вечно радовали у заједници Светотројичне љубави једног истинитог Бога, Оца, Сина и Духа Светога.

Архимандрит Евсевије

"Сматрај сваки дан као један цео, отпочет и завршен живот. Одживи га као целину, а не као део. Нека се сваки твој дан одрони од тебе као цео један човек с којим ћеш желети да се опет састанеш као с пријатељем и да га без стида покажеш васиони. Није оно човек што се може сместити у један гроб, но оно што се не може сместити ни у васиону.
Тражи се бољи квалитет шљива, бољи квалитет јабуке, боље семе пшенице - но изнад свега и пре свега треба тежити за бољим квалитетом људи. Може човек бити велики као вештак, државник, војсковођа, но нико међу људима није већи од човека великог у вери, нади и љубави"

Св Владика Николај

290px-Starac_tadej_vitovnicki.jpg

Otac Tadej

Otac Tadej u mnogim besedama naglašavao je koliko je stanje misli važno za naš život, smirenje i radost. Misli imaju veliku moć i često nismo svesni šta sve možete njima postići. Kada usmerite misli na prave stvari, ne zaboravimo da su one brže i od svetlosti, možemo učiniti velike stvari u životu.

Otac Tadej nas je upućivao da gajimo dobre misli u svom ‘srcu’ i da se smirujemo.
Govorio je da se tako čovek usavršava, jer “Kakve su nam misli, takav nam je život.”

U svesci oca Tadeja pronađeni su sledeće mudre reči:

“Pazi na svoje misli
Sve potiče iz misli, i dobro i zlo,
Misao prethodi delu.
Zemaljski zakoni ne kažnjavaju misli, već samo dela
Nebesni zakon kažnjava i misli, ne samo dela,
Pazi na svoje misli.
Ako je izvor čist i voda će biti čista
Ako su ti misli čiste i svetle i zdrave,
sve što radiš biće blagosloveno.
Pazi na svoje misli.”

Једном су упитали монаха:
„Шта ћеш да радиш ако се стара келија у којој живиш сруши?“
Одговорио је:
„Мене то не брине. Јер оно место које ми је Бог по Својој вољи дао, никуда од мене неће
отићи.“

Избриши, Господе, сва сећања моја - осим једног. Јер сећања ме чине старим и немоћним. Сећања ми упропашћују данашњи дан. Она ми притискују данашњи дан прошлошћу и слабе ми наду на будућност, јер ми у легионима шапћу на ухо: биће само оно што је било.
А ја не желим, да буде само оно што је било. Ја не желим, и Ти не желиш, Господе, да будућност буде повторена прошлост. Нека буде небивало, оно што се никад не појави. Сувише је скупо сунце, да би гледало само повторења.
Утрвене стазе заводе путника. Дуго је земља ходила по земљи. Досадне су постале ходаџије земаљске, јер се понављају с колена на колено кроз све време. Избриши, Господе, сва сећања моја осим једног.
Једно једино сећање не избриши но појачај у мени. Не избриши но појачај у свести мојој сећање на ону славу, што имадох кад бејах сав с Тобом и сав у Теби, пре времена и времених обмана.

Свети Владика Николај

Још кад је био дете једном човеку је бака увек говорила: ,, Дете моје, ето, кад порастеш и када ти буде тешко на души- ти иди у храм, тамо ће ти увек бити боље."
Кад човек порасте, живот му постаде потпуно неподношљив. Сети се тада савета своје баке и пође у храм. И ту му неко приђе: ,, Немој руке тако да држиш!"
Друга дотрча: ,, Не можеш тако да се облачиш!"
Трећа га помери: ,, Немој ту да стојиш!" Иза њега га опомињу: ,, Не крстиш се како треба!"
Тада му приђе једна жена и рече: ,,Човече, боље је да изађеш из храма, да купиш себи једну књижицу о томе како овде треба да се понашаш, а онда дођи."
Изађе човек из храма, седе на клупу и горко заплака. Одједном зачу глас: ,,Дете моје зашто плачеш?" Подиже човек своје уплакано лице и угледа Христа.
,, Господе! Не пуштају ме у храм!" - рече. Исус га загрли: ,, Не плачи, они у храм ни Мене не пуштају."

Ako jezike čovječije i anđeoske govorim, a ljubavi nemam, onda sam kao zvono koje ječi, ili kimval koji zveči.
I ako imam dar proroštva i znam sve tajne i sve znanje, i ako imam svu vjeru da i gore premještam, a ljubavi nemam, ništa sam.
I ako razdam sve imanje svoje, i ako predam tijelo svoje da se sažeže, a ljubavi nemam, ništa mi ne koristi.
Ljubav dugo trpi, blagotvorna je, ljubav ne zavidi, ljubav se ne gordi, ne nadima se,
Ne čini što ne pristoji, ne traži svoje, ne razdražuje se, ne misli o zlu,
Ne raduje se nepravdi, a raduje se istini,
Sve snosi, sve vjeruje, svemu se nada, sve trpi.
Ljubav nikad ne prestaje, dok će proroštva nestati, jezici će zamuknuti, znanje će prestati.
Jer djelimično znamo, i djelimično prorokujemo;
A kada dođe savršeno, onda će prestati što je djelimično.
Kad bijah dijete, kao dijete govorah, kao dijete mišljah, kao dijete razmišljah; a kada sam postao čovjek, odbacio sam što je djetinjsko.
Jer sad vidimo kao u ogledalu, u zagonetki, a onda ćemo licem u lice; sad znam djelimično, a onda ću poznati kao što bih poznat.
A sad ostaje vjera, nada, ljubav, ovo troje; ali od njih najveća je LJubav.

Sv. apostol Pavle
Prva poslanica svetog apostola Pavla Korinćanima, glava 13

Ljudi su promenljivi kao vetar,danas su za tebe a sutra protiv tebe.Ko moze vetar da zaustavi i ko moze svetu ugoditi?Ako svakome zelis da ucinis na volju sigurno ces sebi uciniti nevolju.ne mozes ti da budes bolji od nekih koji su popili svu filozofiju.JEVAndjelje kaze premudrost prostima".BUDIMO PRED SVETOM NISTA DA BISMO PRED BOGOM BILI Istina .istina je vecna,a ko se nje drzi ona ce da ga sacuva u zivotu,JER JE GOSPOD REKAO "JA SAM PUT ISTINA I ZIVOT"
staracTadej Vitovnicki

Ово је истинска радост у животу, када си коришћен за сврху коју сам признајеш за велику и моћну, бити сила природе уместо да будеш грозничава мала грудва јада и муке која се жали да свет неће да се посвети томе да те учини срећним.
Моје мишљење је да свет припада целој заједници и, све док сам жив, имам привилегију да радим све што могу.
Желим да будем до краја искоришћен када умрем јер, што вредније радим, више живим.
Уживам у животу ради живота самог.
Живот за мене није свећа која брзо догори. Он је нека врста чудесне бакље, која ми је дата да је на тренутак придржим, и желим да учиним да она гори што сјајније пре него што је предам будућим нараштајима.

Људи се деле само у две категорије- или су муве или су пчеле
Otac Pajsije

“Iz iskustva znam da su ljudi podeljeni u dve kategorije. Teća kategorija ne postoji; ljudi pripadaju ili jednoj ili drugoj.

Prvi podsećaju na muvu. Glavna osobina muve je da nju privlači nečistoća. Kada se, na primer, muva nađe u bašti punoj cveća prekrasnog mirisa, ona ga neće ni primetiti i zaustaviće se na nekoj nečistoći koju nađe na zemlji. Počeće da kruži unaokolo i osetiće se sasvim lagodno u smradu. Ako bi muva mogla da govori, a vi zatražili da vam u bašti pokaže ružu, odgovorila bi: Ja uopšte ne znam kako ruža izgleda. Znam samo gde da nađem đubre, toalete i blato. Postoje ljudi koji podsećaju na muvu. LJudi koji pripadaju ovoj kategoriji navikli su da misle negativno i u životu uvek traže loše strane, nipodaštavajući i odbijajući prisustvo dobra.

Druga kategorija su oni što podsećaju na pčelu, čija je glavna osobina da uvek traga za nečim slatkim i prijatnim da bi na njega sletela. Kada bi se pčela našla u sobi prepunoj nečistoće, sa komadićem bombone u uglu, ona bi zanemarila svu onu nečistoću i sletela na bombonu. Kada bi ste od pčele zatražili da vam pokaže gde se nalazi baštensko đubre, odgovorila bi: Ne znam. Mogu ti reći samo gde da nađeš cveće, slast, med i šećer.

Ona zna samo za dobre stvari u životu, dok su joj one rđave nepoznate. To je druga kategorija ljudi koja ima pozitivne misli i vidi samo dobru stranu stvari. Oni se uvek trude da prikriju zlo kako bi zaštitili bližnje; a naprotiv, ljudi prve kategorije se trude da izlože zlo i da ga iznesu na površinu.

Kada neko dođe kod mene i počne da optužuje druge ljude, dovede me u tešku situaciju i ja mu navedem ovaj primer. Tada mu kažem da odluči kojoj kategoriji želi da pripada, kako bi mogao da nađe ljude iste vrste i da se sa njima druži…” objasnio je mudri starac.

Не плаши се, страх је од ђавола. Не бојте се да спасете душе своје. Веома тешка времена ће доћи али све је дозвољено од Бога. Он је свачији друмски пратилац од рођења до смрти...

Свети Арсеније Бока

Нека ти сви људи које сретнеш, буду живе слике онога добра и зла које је у теби. Задржавај се мислима и љубављу стално на добрим сликама, да би и ти постао слика добра за браћу своју.

Владика Николај Велимировић

Не исмејавајте и не осуђујте онога који је пао у искушење, већ се чешће молите да сами не паднете у искушење. Не угађајте никоме док је жив, и не губите наду у њега до смрти. Не исмејавајте онога који је сагрешио, него га подигните на ноге.

Свети Јован Златоусти

Све је пролазно! Брините о души, исповедајте се, причешћујте се, водите чист живот, чините милостињу, творите од свега колико можете и живите у љубави једни са другима, јер љубав никад не умире.

Старац Клеопа

podeli svoje optimisticno pozitivno dejsto i sa drugima
\jer, zaista vamkazem ja sam pjan ali aklo su drugi srecni oko mene moja misija je uspesna :)
jer nema nista vece i toliko snaznije od toga da umesto primanja je moc davanja
ali primati je ljudski ali bozanski davati tako da bih nasa` lepo neku sto bosanci zovu vrag zna sveti sta im je treba valjda devojka i lepo mi tacno fali da joj davam... lol kazem ja, ljubav je svuyda oko nas pogotovu u njenom d`petu:mrgreen:

ni sam ne bih mogao da smislim koliko sam kada hocu da budem mudar ustvari i glupav:hahaha:

"НЕ ЗАБОРАВИМО НИКАД ДА ЈЕ ЗЛО УВЕК КРАТКОГ ВЕКА И САМО НАИЗГЛЕД УСПЕШНО И БЛИСТАВО.ЗАТО НА ЗЛУ,ЛУКАВСТВУ,ПРЕВАРИ, НЕ ТРЕБА ЗАСНИВАТИ НИШТА, ПОГОТОВО НЕ ЖИВОТ."

Back