Korisne duhovne pouke II

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
И најгори човек мора се три пута у животу сетити Бога:
- када види праведника да страда због његове кривице;
- кад он сам страда због туђе кривице, и
- када му дође час смрти.
Три пута у животу мора се заплакати и најтврђи грешник:
- када га, гоњена од људи као дивљег звера, помилује мајчина рука;
- када га болесна и осамљена посети његов противник, доносећи му дарове и опроштај, и
- када му на самрти свештеник каже: Не бој се, Божија милост је већа од твојих грехова!
Три пута човек личи сам себи на Бога:
- када му се роди син;
- када схвати и усвоји Христа, и
- када се помири са својим страдањем за правду.

Св.Николај Жички

To nije tačno.
1. Zli čovek nema samilost i empatiju.
2. Zli čovek ne strada zbog tuđe krivice, nego zbog svoje
3. U času smrti zli čovek ostaje ravnodušan, zato što je svestan zla koje je naneo drugima.

edit:
da ne pomenem da je Perica bio antisemita. Slobodno brišite ovo ako je mnogo jako ČP

Где год живиш, изађи предвече, у време када Сунце почиње да залази, пре него падне ноћ. Погледај у залазеће Сунце и Месец који се уздиже. Гледај лепоту њихових боја. Сачекај звезде да изађу. Знај да је цела Творевина знак присуства Божијег међу нама. Сунце које даје наду у светлост дана је Христос. Месец који даје наду у тами ноћи јесте Мајка Божија. И све звезде су само путеви Анђела и Светих, моћне и бројне војске која се моли за тебе.
Живиш поред језера ? Слушај малене таласе који запљускују обалу. Ти слушаш благи додир Бога, Који ограђује душу твоју Његовом милошћу.
Живиш поред мора ? Слушај океанске таласе како се разбијају у обале. Слушаш снагу Божију, чији закони руководе целокупни универзум.
Дух је на водама. Вољом Свемогућег, знај да су се таласи ломили на тим обалама хиљадама година пре тебе. И ако Бог дозволи, дуго након што оставиш овај свет, таласи ће се и даље разбијати о безбројна зрна песка и бити слушани од покољења нерођених. Пада киша ? Свака кап кише у себи садржи дугу. Пада снег ? Свака пахуља снега је чудо, које не може бити опонашано. Киша или снег, знај да Бог очишћује Свој свет.
Живиш у великом граду ? Изађи на авеније у којима су поређани дрвореди, раскрснице, паркове и вртове. Слушај шуштећи шапат лишћа у поветарцу. Поветарац је дах Божији, животворни Дух Свети. Лишће говори о мудрости Творца. Погледај на влати траве, скоро безбројне у броју, али никад као број милости Божијих. Гледај у лице цвећа, свако је порасло из семена чудом, свако различито, као лица човечанства која гледају у Бога. Колико год мудар човек може порасти, колико год његових радиоиница и лабораторија, никада неће бити у стању да створи један лист, или једну влат траве, или један цвет.
Шуме и поља, планине и потоци, брда и језера, океани и мора, цела Творевина је само огледало силе и лепоте Божије.
У свежини пролећног зеленила, у тишини летње врелине, у изненадности јесење олује, у хладноћи зимског леда, знај, да је Бог овде, са тобом.
Усамљен си ? Зашто ? Никада ниси сам, јер где год пођеш, војска Творца иде са тобом.
Депресиван си ? Зашто ? Какав год те бол, нанесен људима, сада мучи, твоја душа ће ускоро кренути иза времена у топлину Божанске Љубави.
Одагнај тугу ! Бог је са тобом, у свој лепоти коју је за тебе створио.

Отац Андреј Филипс

To nije tačno.
1. Zli čovek nema samilost i empatiju.
2. Zli čovek ne strada zbog tuđe krivice, nego zbog svoje
3. U času smrti zli čovek ostaje ravnodušan, zato što je svestan zla koje je naneo drugima.

edit:
da ne pomenem da je Perica bio antisemita. Slobodno brišite ovo ako je mnogo jako ČP
Најгори човек кад види да праведник страда због његове кривице,не сети се Бога,него осети задовољство.Знам више таквих,а вероватно и сви знају по некога.

Болна повреда и дубока туга у први мах често изазивају и велику мржњу јер је особу често страх да се осећа слабо и рањено: радије би човек био силан и груб, да докаже и себи и другоме да га не боли толико. Уместо тога, треба остати достојанствен и храбар, не дозволивши да други посеју своју демонску заразу у наше срце. Мржња је гора од куге, и брже се шири, и разара и душе и тела. Треба одржати чисто срце и чврсту веру за добар «имунитет». А као најбољи лек делује молитва за наше непријатеље и узвраћање на зло добрим. Од туђег зла далеко више треба да се плашимо нашег сопственог.

Волимо и кад нас не воле, чинимо и кад нам не чине, дајмо и даће нам се, меру добру и набијену и стресену даће нам Бог у наручје наше (Лк. 6, 38). Будимо заиста синови Свевишњега јер је «Он благ и према захвалнима и злима.» (Лк. 6, 35). Будимо милостиви јер је Бог изобилно, немерљиво милостив и према нама и према нашима. Будимо милостиви јер нам сваког дана, сваког часа, на знане и углавном незнане начине, Отац милује, дарује и воли, са Својим Сином и Светим Духом.

Марко Радаковић

"Не може се бити Христов ученик без спремности на тешкоће. Битно је да ми не стварамо тешкоће другима, а да тешкоће које долазе од света који у злу лежи свесно прихватамо, као пут, као крст свој."
Патријарх Павле

руми.jpg

Molitva za zaštitu od nečiste sile

Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, ogradi me svetim Tvojim Angelima i molitvama Sveprečiste Vladičice naše Bogorodice i Prisnođeve Marije, silom Časnog i Životvornog Krsta, Svetog Arhistratiga Božjeg Mihaila i ostalih Nebeskih sila besplotnih, Svetog Proroka i Preteče, Krstitelja Gospodnjeg Jovana, Svetog Apostola i Jevanđeliste Jovana Bogoslova, Sveštenomučenika Kiprijana i mučenice Justine, Svetitelja Nikolaja, arhiepiskopa Mirlikijskog čudotvorca, Svetitelja Lava, episkopa Katanskog, Svetitelja Josifa Belgorodskog, Svetitelja Mitrofana Voronješkog, prepodobnog Sergija, igumana Radonješkog, prepodobnog Serafima, Sarovskog Čudotvorca, Svetih mučenica Vere, Nade i LJubavi i majke njihove Sofije, svetih i pravednih bogootaca Joakima i Ane i svih svetih Tvojih, i pomozi meni, nedostojnom rabu Tvojemu (ime onog koji se moli), da me izbavi od svih nasrtaja neprijateljskih, od svake mađije, čarolije, vračanja i od lukavih ljudi, da ne uzmognu učiniti meni zla nikakvoga.

Gospode, svetlošću Tvojeg blistanja sačuvaj me ujutru, preko dana, naveče i kada san dolazi, i silom blagodati Tvoje odvrati i udalji zla svaka nečista koja dejstvuju po nagovoru đavola. Ko je tako mislio i činio – vrati njihovo zlo nazad u pakao, jer Tvoje je Carstvo i Sila, i Slava, Oca i Sina i Svetoga Duha. Amin.

Molitve za kuću gde ima zlih duhova (priviđenja, vračanja i sličnih pojava)

Gospode Bože spasenja našega, Sine Boga živoga koji sediš na heruvimima i koji si iznad svake vlasti, sile i gospodarstva, Ti jedini veliki i strasni nad svim što postoji oko Tebe, Ti si postavio nebo kao svod, ti si stvorio zemlju silom Tvojom, Ti vaseljenom upravljaš premudro, Ti treseš podneblje na stubovima nepokretnim, Ti govoriš suncu i ne sija, zvezde zapečaćuješ, zaprećuješ moru i isušuješ ga i gnev tvoj ništi svaku silu i moć, kad zapovediš i kamenje tvrdo troši se i raspada, vrata tučna polomio si, silnika svezao si i oružje njegovo polomio si, mučitelja ljudskog, krstom Tvojim oborio si, zmiju si udicom Tvoga čovečanstva ulovio i vezama mraka svezao i u pakao bacio si. Sam, Gospode, koji si utvrđenje onih, koji se na Tebe nadaju, i snažna stena – grad onih koji Tebi pritiču, odagnaj i poništi svako đavolsko dejstvo i nasilje i svaku navalu njegovu od krova ovoga i od onih koje on drži i koji mu služe i nose znamenje pobede krsta Tvoga i prizivaju ime Tvoje. O Gospode, koji si izagnao legeon demona i zapovedio gluhome i nemome demonu, i onome koga je držao nečisti duh, da iziđu od čoveka i da se u njega nikad više ne vrate, koji si sve mnoštvo nevidljivih naših neprijatelja potro, koji si umudrio i urazumio verne koji su pozvali Tebe i dao im vlast da satiru glave zmiji i skorpiji i svu silu vražiju da odgone, sam Vladiko, koji si iznad svakoga greha i iskušenja, sačuvaj sve koji su u ovom domu, izbavi ih od straha noćnoga i od sataninih strela koje lete danju, od zle stvari koja kroz tamu prolazi, da Tvoje sluge, Tvoje sluškinje, i deca njihova naslađuju se tvojom pomoći čuvani anđelskom vojskom, pa da svi jednomisleno i verno pevaju: Gospod je moj pomoćnik i ne bojim se da mi što učini čovek, i opet: ne bojim se zla, jer si mi Ti sa mnom, jer si utvrđenje mojih, silni vladalac, Gospodar sveta, Otac budućega veka i Carstvo je večno jedino Tvoje carstvo, sila i slava jeste sa Ocem i Svetim Duhom sada i svagda i na večne vekove. Amin.

„Више од свих канона и устава је љубав. Ако мрзиш макар и једног човека Бог се одвраћа од тебе. Треба све волети. Но, ако не можеш, макар жели свима добро.
У последња времена људе ће спасти љубав, смирење и доброта. Доброта ће да отвори врата Раја, смирење ће да уведе унутра, а љубав ће да покаже Бога.“

Св. Гаврило Грузијски

„Више од свих канона и устава је љубав. Ако мрзиш макар и једног човека Бог се одвраћа од тебе. Треба све волети. Но, ако не можеш, макар жели свима добро.
У последња времена људе ће спасти љубав, смирење и доброта. Доброта ће да отвори врата Раја, смирење ће да уведе унутра, а љубав ће да покаже Бога.“

Св. Гаврило Грузијски
Samo što moraš biti u višem stanju svesti i potpunoj samokontroli da bi to postigla ČP

“Prvi znak gordosti je uvređenost. Kada je osoba uvređena, to govori o njegovoj skrivenoj dubokoj gordosti. Uvredljivi ljudi su veoma gordi, samoljubivi ljudi. I kad se uhvatimo kako razmišljamo kako smo uvređeni, to samo svedoči da u nama živi gordost – ta strašna razrušujuća zaraza, strašna bolest koja jede našu dušu, kao što rđa jede gvožđe … Kada u našem srcu živi ljutnja , ne možemo imati ni ljubav, ni smirenje, ni krotkost, ni mudrost – ništa ne može biti … Tako je sve jednostavno u ovom životu: izbaviti se od gordosti – otići će uvredljivost, otići će ljutnja – doći će saosećanje i ljubav prema bližnjemu.”

Arhiepiskop Teognost, namesnik Sveto- Trojicke Sergijeve Lavre

“Prvi znak gordosti je uvređenost. Kada je osoba uvređena, to govori o njegovoj skrivenoj dubokoj gordosti. Uvredljivi ljudi su veoma gordi, samoljubivi ljudi. I kad se uhvatimo kako razmišljamo kako smo uvređeni, to samo svedoči da u nama živi gordost – ta strašna razrušujuća zaraza, strašna bolest koja jede našu dušu, kao što rđa jede gvožđe … Kada u našem srcu živi ljutnja , ne možemo imati ni ljubav, ni smirenje, ni krotkost, ni mudrost – ništa ne može biti … Tako je sve jednostavno u ovom životu: izbaviti se od gordosti – otići će uvredljivost, otići će ljutnja – doći će saosećanje i ljubav prema bližnjemu.”

Arhiepiskop Teognost, namesnik Sveto- Trojicke Sergijeve Lavre
Gordost te tera iz tih razloga da pakostiš ljudima i recimo da ne kuvaš kafu portirima i tetkicama jer si ti kao neko na nivou, te ne pereš
sudove i čistiš za sobom.

„Истинско путовање, оно које мења и претвара, јесте, пре свега, „прелаз у другу раван постојања“ о којој је говорио још Аристотел. Било би безнадежно претпостављати ту „друкчију раван постојања“ у спољашњости, макар овако: „Ја остајем стврднут и окамењен, а ти, шарени спољашњи свете, помучи се да постанеш разнолик и разонодиш ме!“ Мртве кости, ко може да вас оживи? Живот се даје само живоме. Ко не сјајка сам, за њега ни сјаја нема. Само онај ко се сам уме молити, умеће да ослушне и химну природе...
Постоји предивна даљина ка којој сви ми стремимо. Међутим, та даљина није више тако далека: она почиње у нама самима. Ко је нема унутра, неће је наћи ни споља, нека само језди у свом „комфорном аутомобилу“ до судњега дана и нека користи све возове и пароброде света. Ко, међутим, унутар себе поседује ону дивну даљину и ко за њу зна, тај ће је, неизоставно, са собом узети на пут! Свак ко се спрема на туђевање, мора се запитати за дубину сопственог духа...
... путовање постаје промена и преображај, духовна обнова. Открива нам се могућност друкчијег, жеља за иним и пут према иноме. Путовање постаје „повратак у родни дом“, проницање у сопствене, слободне дубине, туђевање, поклоништво; и свет се расцветава пред нама у хиљаду предивних ликова...“

(Путовање) Иљин А.

“Није овај живот за правдање себе, брате, него за обличење себе. Благо само оном кога Бог буде оправдао на Суду Страшном.
Покајање није ствар једнога сата или једнога дана. Оно треба да буде унутрашње занимање наше до краја живота. Сваку ноћ квасим одар свој, говори Давид. Тиме се не каже, да се дању не треба кајати, него да је излив душевног покајања удобнији ноћу него дању. У тишини ноћној и грехови наши и Суд Божји излазе нам јасније пред очи… И не опомиње ли нас ноћ јасније на смрт од дана? И постеља наша на блиски гроб?
О Господе, праведни и дивни, ни покајати се не можемо истински без Твоје помоћи. Помози нам, Свеблаги, да можемо видети греховне ране наше, и осетити смрад од њих, и заридати сами над собом пре него ли сродници наши заридају над мртвом телесином нашом; пре, Господе, пре – него што ангели наши хранитељи не заридају над стрвином душе наше кад се вргне у огањ неугасиви. Помози и спаси, Господе Боже наш. Теби слава и хвала вавек. Амин.”

Свети владика Николај Велимировић

Back