Konzulat NDH u Srbiji

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
33.277
Uobicajna scena u Nedicevoj Srbiji u Beogradu je bila - najstrožim središtem Nedićeva Beograda, danomice prolazi otmjeni osobni automobil (oznake CD Za 76) diplomatskih predstavnika NDH, a na ulazu nekoliko velebnih zgrada - najprije tik Narodne skupštine a onda nedaleko od beogradskog kazališta i u prvom susjedstvu generala Milana Nedića - sve je to vrijeme bio istaknut odgovarajući natpis s hrvatskim grbom, dopunjen ustaškim znakom!
Cuveni istoricar Bojan Dimitrijevic ( koji redovno nosi na duksu znak 7.ss Princ Eugen Divizije ) pravda da je Nedic morao da dopusti otvaranje konzulata NDH, kao sto je morao i da vrsi genocid protiv Jevreja i Roma sa Hitlerom zajedno, Dokazano je da su nedicevci zajedno sa Nemcima hvatal Jevreje i Rome i likvidirali.
Goldstan hrvatski istoricar kaze da nije bilo sanse da Srbija ima svoj konzulat u NDH, i da se otime nikada nije ni povelo pitanje, ali da ustase to nikada ne bi dozvolili.
Tako da je u sred Beograda u Nedicevoj Srbiji postojao ustaski konzulat, a da ije ista ta ustaska vojska samo nekoliko kilometara dalje u Sremu ( koji je onda bio u NDH) ubijala Srbe.....
ndh-bg (2).jpg

U Beogradu je već od prvih dana okupacije bio uspostavljen konzulat NDH.
Prvi konzul NDH u Beogradu bio je domobranski satnik Josip Lončarević koji je tamo stigao već koncem travnja 1941. godine, dok je ustaški vicekonzul Tihomir Vincetić (izravno odgovoran ministru vanjskih poslova NDH dr Mladenu Lorkoviću), na dužnost stupio 25. 7. 1941. U travnju 1942., Lončarevića je zamijenio dr Ante Nikšić, čovjek od posebnog Pavelićevog povjerenja. Osoblje Konzulata su sačinjavali uniformirani ustaški dočasnici i časnici, za redovite aktivnosti korišten je službeni automobil s diplomatskim (ustaškim) tablicama NDH kojemu su na vjetrobranima vijorile zastavice s istim (ustaškim) znamenjem, a grb NDH bio je vidno istaknut i na pročelju zgrade Konzulata (čije je sjedište najprije bilo u središtu grada – na adresi Prestolonaslednikov trg br. 12, a potom u ulici Dobračina 22).
1079817_7-nepoznatih-prica-o-drugom-svetskom-ratu-ustase-beograd_share.jpg

Kroz cijelo vrijeme djelovanja ovog diplomatskog tijela NDH u Beogradu, konzuli i njihovi suradnici nisu zabilježili ni jedan jedini ozbiljniji incident (izuzev povremenih pjevanja pogrdnih pjesama na račun Pavelića)
Pavelićeve diplomate nisu u Beogradu bile nezaposlene. Redovno su Nedićevoj vladi i nemačkim okupatorima upućivale protestne note zato što se po beogradskim krčmama peva "Ciganka je porodila bika, glava mu je kao u poglavnika".
Na intervenciju konzula Nikšića, dva gimnazijalca su uhapšena jer su ispred konzulata zapevala "Paveliću, ti si pseto, platićeš nam ovo leto". Ustaški konzuli su redovno podnosili protestne note zato što se jedna kafana u Beogradu zove "Mostar", jer se Mostar našao u granicama NDH, i zato što se "na Radio Beogradu emituju pesme o Sremu, kad je Srem hrvatski".
Konzulat NDH prekinuo je svoj rad uoči bitke za Beograd, polovicom septembru 1944. godine.
Konzulat NDH U Beogradu 1942
d85ade78417f1002ede1bfce7c7b2daa.jpg

Konzulat NDH u Nedićevoj Srbiji​

http://147.91.75.9/manage/shares/ZRAD/IS3110181440.pdf
 
"Vlada Milana Nedica" je civilni kabinet Nemacke vojno-okupacione uprave na teritoriji Srbije.Kapetan Loncarevic je bio predstavnik NDH u komandi Nemacke Druge oklopne Armije. Do 1942 godine postojao je "Hrvatski klub-Ured za putnice" koji je upotrebljavao pecat "Konzulat NDH u Beogradu". 1942 menja naziv u Konzulat, ali je akreditiran kod vojnog zapovednika Srbije (a ne kod tzv "Vlade M.Nedica", koja ionako nije bila nikakava vlada) Ta Vlada nije imala odel za inostrane poslove
 
To znaci da Srbija nije bila u to vreme van KJ ili ipak jeste? :think:
Hitler je napravio "debelaciju" KJ (izbrisao ju sa geografske mape ). Medjunarodno pravo ne priznaje debelaciju, nego samo okupaciju , kao privremeno stanje u kojem nepriteljska vojna uprava preuzima na sebe upravu teritorija ,i zamenjuje legitimnu vladu, a ciji se status mora resiti mirovnim pregovorima. Celo vreme Drugog svetskog rata KJ ostaje medjunarodni subjekt ( NDH, Nediceva Srbija pravno ne postoje)
 
Hitler je napravio "debelaciju" KJ (izbrisao ju sa geografske mape ). Medjunarodno pravo ne priznaje debelaciju, nego samo okupaciju , kao privremeno stanje u kojem nepriteljska vojna uprava preuzima na sebe upravu teritorija ,i zamenjuje legitimnu vladu, a ciji se status mora resiti mirovnim pregovorima. Celo vreme Drugog svetskog rata KJ ostaje medjunarodni subjekt ( NDH, Nediceva Srbija pravno ne postoje)
Хвала, лепо објашњено.
 

Back
Top