Kontrola.....i psiho igrice

Manipulacija , kontrola ..mislim da su to kompelse iz djetinstva, nesigurnost, frustracije ...covjek siguran u sebi , realizovan nema poterbu da manipulshe i leci svoje komplekse i frustracije na druge ljude... U svakom slucaju po meni nije normalno ponasjanje

Nakon dugo vremena resih da otvorim temu, msm kada svi pitaju nesto, sto ne bih i ja….? Kud svi Turci, tu i mali Mujo.:D

Kontrola drugih ljudi je, sa moje tacke gledista, potreba ljudi koji su nesigurni u sebe i svoje kvalitete, odnosno iza potrebe za kontrolom se kriju razliciti strahovi. Strah od napustanja, gubitka, samoce….zatim tu je potreba da covek ima moc, a moc i kontrola su medjusobno zavisni i neraskidivi, i javljaju se istovremeno. Naime, pokusaj kontrole je pokusaj sticanja moci, a pokusaj sticanja moci je istovremeno pokusaj sticanja kontrole, s tim da je jedina prava moc upravljanaj tudjim zivotima i odlucivanja u njihovo ime posredno ili neposredno. Iza potrebe za kontrolom se krije potreba da covek bude voljen i postovan.

E sad kontrola nad drugima se stice ili putem zastrasivanja ili emotivnim ucenama, sto je opet vid zastrasivanja. Manje vise svi su kontrolisani pozitivnim emocijama prema drugima, cak i onda kada ne postoji nikakva emotivna ucena od druge strane, tj. kontrolisani smo sopstvenim strahom od gubitka osobe prema kojoj postoje pozitivne emocije.

Poseban vid kontrole su psiho igrice, tj. igice macke i misa, dominacije i dokazivanja, za koje mislim da mogu biti zanimljive, jer dovode do mentalne stimulacije, bez obzira da li je neko u ulozi macke ili misa. Mogu postati zamorne samo ukoliko se cela igrica sastoji od cutanja ili ako predugo traju i na taj nacin oduzimaju previse energije.

I jos jedna vid kontrole, koji bih izdvojila, je kontrola roditelja nad decom. Mislim da se i tu javljaju i drugi strahovi osim straha i brige za dete…..roditelj bi hteo da zaustavi vreme i da njegovo dete zauvek ostane malo….iz nekog razloga.

Mene zanima sta mislite o kontroli, da li imate potrebu da kontrolisete ljude i u kojoj meri, razlozi? Da li ste igrali psiho igrice, bilo gde i bilo kada, sta mislite o ljudima koji se postavljaju u ulogu macke….kapiram da su neki ljudi psihijatrijski slucajevi, ali kada se malo bolje pogleda, moze se shvati da igre dominacije postoje svuda, igraju ih mnogi.

Kako se u zivotu nosite sa kontrolorima? Taj deo mi nikada nije bio jasan, jer sa ljudima se jednostavno ne vredi raspravljati i ubedjivati uvek i pod svaku cenu.

Zato roditelji imaju potrebu da se mesaju u zivote svoje odrasle dece?
Msm, pisite o cemu hocete, ostavljam temu u amanet.

Nadam se da tema nece svrsiti na LjiS- u, zbog cestog pominjanja reci “igrice” i “kontrola”, koje mogu asocirati na sve i svasta. :zper:

1) Sto se ovog prvog tice, ne volim ih, ne razumem i ne razumem osobe koje vole da se toga 'igraju" (stavise nije mi ni jasna do kraja ta "igra" i vrsta kontrole).

2) Sto se ove druge tice, nisam strucna za to ali mislim da roditelj to radi iz najbolje namere, najcesce. Cak i ako je dosadan, kako dete raste, tako mu sve manje zamera taj vidkontrole koja prelazi u posesivnost, pretpostavljam.

Medjutim sto se ovog treceg tice, uvek sam bila "kontrolor", tako da nemam sta da se "nosim" s tim, sa mnom se "nose" drugi, ako je to pravi izraz.

Ali to je iz ljubavi i zelje da taj neko ne pogresi, a ne iz neke lose namere. Ne verujem da je u korenu osecaj nize vrednosti ili kako vec, volja za moci, koliko brigom za odredjenu osobu, a ona opet proistice iz ljubavi i poznavanja te osobe.

"Kontrolor" ne znaci oduzimati nekom slobodu, vec "intervenisati" tamo gde skripi. Nekad je to lakse, nekad teze, zavisi sa kakvim se iskusenjima ta druga osoba bori. Ali, neko mora i to da radi, jer na sta bi porodica licila ako bi svako radio sta bi hteo? Dakle, kontrola je u svrhu ocuvanja tradicije, obraza, ali i porodicne srece.

Poslednja izmena:

Back