Kontrola.....i psiho igrice

evo jos i inserta iz gaslight filma, da zavrsim - i da, to stvarno izgleda tako. takav covek ce vas ubedjivati da ste zaboravile da iskljucite ringlu, kada savrseno dobro znate da niste, da ste umorne kada niste (uz sve slatko: duso, ti si mrtva umorna - :eek: - hajde da se usukamo u krevet da te izmasiram) sklonice recimo neki predmet, pa ce se pretvarati da ste ga sigurno vi zaturile, jer je problem u vama po difoltu... dok i same ne pomislite da sa vama nesto nije u redu. savrseno efikasna taktika je da se pravite lude, zauzmete tvrdi stav i tvrdite da je u stvari on umoran, da vi znate da ga je on izgubio, i da se zabrinete za njegovo zdravlje, nudeci mu masazu, naravno, dok se ne zapita sta ga je snaslo :lol:
zlozi, ne funkcionisu sadizam i mazohizam tako - nece sadista mazohistu nikada da prihvati, fuj to. nije nikakav izazov.

ima raznih sadista i mazohista. :zcepanje:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
:huh: nesto razmisljam da temu iako je dobra ipak vratim u raj gde je i bila. :lol:

kako zelis - ne moras da je zakljucavas, da bi otisla u nezeljenom pravcu treba vise ljudi da izgubi kontrolu a to se ipak ne desava svakom :) .
elem, lundy bancroft je uradio studiju na nekih 2000 muskaraca koji imaju problem nekanalisanog besa, agresije i kontrolisuceg ponasanja, i navodi nekih 10 kategorija zlostavljaca sa kojima je on radio - od onih koji izgravaju zrtve do sociopata i zavisnika od droga i alkohola. tehnike i ponasanje zavise od socijalnih uslova, etnicke pripadnosti i nekih drugih faktora.
tako postoje zlostavljaci koji se ponasaju kao da su profesori u ucionici sa decom - i misle naravno da su pametniji od drugih. kada dodjes u sukob sa njim, jer je njihov nazovi autoritet smesan, simptomi se pogorsaju. takav tip pokusava da ponizi protivnika, i arogantan je bez pokrica, lako ga je identifikovati.
onda, drugi tip - uvek preteruje kada prica o svojim dostignucima, i naravno ubedjuje partnera da je nesposoban za zivot. stalno kritikuje, nemoguce ga je usreciti.
pobesni ako se pred njega postave zahtevi.
treci tip - misli da ako se ruga nekome to ga cini pametnijim i superiornijim u ocima drugih. naravno, pametan je samo sebi, zloban je i kritikuje partnera stalno pred drugima. pokusava da izvuce eksplozivnu reakciju zena, ne bi li dokazao koliko je stalozeniji. misli da je njegovo ponasnje normalno i prihvatljivo. ne moze da podnese kada drugi upere prst u njegovo ponasanje i jasno ga identifikuju kao ono sto jeste, tj obican zlostavljac.
cetvrti tip se mesa u sve - od izbora odece, preko citanja njene poste i poruka, stalno zove telefonom i proverava sta ona radi. ima one poznate fraze tipa sve zene su qurve, i gotovo je sigurno da ce ranije ili kasnije pribeci fizickom nasilju. ima izrazenu crtu posesivnosti. cesto se desi da imaju neke mentalne poremecaje.

peti tip - uvek pazljiv i emotivan, naravno kad nije zauzet maltretiranjem. njegova osecanja su stalno povredjena, on je pravi covek novog doba, radi na sebi, razvija se, itd. ali, ako ga neko nazove zlostavljacem, on izgubi kontrolu i postaje histerican. moze da bude nasilan.
sesti tip je igrac - zgodan covek, lep ili bar misli da jeste. flertuje sa svima redom, od konobarice i kasirke do prijateljica zrtve. stalno laze o prethodnim partnerkama, uvek mu je neka bivsa blizu tako da nikad ne znas na cemu si a u isto vreme cini sve da se osecas posebnom.
sedmi, agresivni tip, voli da zastrasuje druge a ponasa se u ranim fazama veze kao zastitnik. on je cesto psihopata ili sociopata.
osam, tzv zrtva - zivot je bio okrutan prema njemu, bivsa devojka je zla kucka koja mu je otela decu, prevarila ga, itd. ako sa nipodastavanjem govori o zenama koje su zaista bile zrtve nekog zlostavljaca, sva je prilika da spada u taj tip. ako mu terapeut kaze da je njegovo ponasanje u stvari zlostavljanje, odgovorice mu da je od pocetka znao da je terapeut kao i svi ostali koji ga meltretiraju. pokusava da u vama izazove osecaj krivice jer ste ga provalili.
deveti tip - onaj preti - mozda najgori od svih. sluzi se zastrasivanjem, stalno podseca zenu da bi mogao da je povredi fizicki ili je cak i ubije. medju njima ima nesto sadista, ali su oni jedini pravi zlostavljaci koji su kao mali verovatno bili izlozeni nasilju. pravi je stalker, i on je sposoban na sve. njega je neophodno demaskirati pred svima da bi se takvom ponasanju stalo na put. njega uzbudjuje tudji strah i okrutnost.
deseti tip su mentalni bolesnici i oni koji su zavisni od droga - izbegavaju odgovornost time sto otvorenu kazu - ja nisam zlostavljac, ja sam samo bolestan (dopisi - narkoman, alkoholicar, manijako-depresivan, itd). ako i dalje tvrdis da jesam, povlacis okidac mojih simptoma i ti ces biti odgovorna za ono sto cu ja da uradim.

eto, svima njima su zajednicke neke osobine - manjak postovanja prema drugima, kontrolisuce ponasanje, posesivnost, izbegavanje odgovornosti, odbijanje krivice, prebrzo napredovanje u vezi, zastrasivanje ako je ljut, negativan stav prema zenama, dvojni standardi, i na prvi pogled se cini da ih privlace krhke i ranjive osobe.
u svadji se takav covek sluzi sarkazmom, izvrgavanjem podsmehu, iskrivljavanjem onoga sto ste rekli, iskrivljavanjem onoga sto se prethodno desilo, durenjem, optuzivanjem vas da radite ono sto on radi, koriscenjem tona apsolutne sigurnosti - on zna o cemu prica - vi nemate pojma, tj redifinicjom realnosti, upadanjem u rec, ismevanjem, prevrtanjem ociju, kocijaskim recnikom, uvredama, i zastrasivanjem.
koja je poruka koju svi treba da im posalju? da je njihovo ponasanje neprihvatljivo, da nema izgovora za stetu koju cine drugima, da je njihov problem samo njihov - ne i vas i da vas se ne tice njihova bolest. nek se lece ili neka osete osudu zajednice, tacka. onog momenta kada su svi svesni njihovog ponasanja i zloupotreba, shvatice da ne mogu vecito da se izvlace uobicajenim trikovima iz cirkusa.

cuj bona... ja sam nedorastao zenskim pisho i ostalim igricama ali trudim se i dobar sam ucenik :lol:

p.s. cim krenes u dugotrajno psiho nadhebavanje sa bilo kim, deo konstruktivne svesti ti nepovratno ode i postajes intelektualni invalid iako publika moze da uziva i misli kako si nenadyebiv. znam iz licnog iskustva i zato se vishe ne nadhebavam ni sa kim vec samo zahebavam ili sechem u korenu.

Jeste, ako ti je imperativ dugotrajno psiho nadjebavanje.

Ali, ja, mada imam mnoge trait-ove; nisam psihopata.

Ili barem volim misliti o sebi da nisam. :mrgreen:

Nikad za veka nisam mučila kučiće, štaviše, niti sam patološki lažljivac i/ili piroman; nit, iskeno govoreći, svršavam usled lizanja stopala. Pardon, štikli.

Mada bi sad mogli razvit raspravu jel svaki/a dom/ina sadista, ili psihopata; ali, eto, neću. Ovde je reč o control freak-ovima, nije li?

Ovo što govoriš, i oprosti ako pogrešno tumačim, meni zvuči kao da pričaš o imperativnoj potrebi nadjebavanja. Usled čega? Demonstracije pameti i moći?

Patetika? :think:

Znaš kako, oduvek sam verovala (pogrešno i naopako možda, doduše) kako je tumačenje potrebe kontrole stvari i/ili ljudi, uglavnom kiselo grožđe. Kao, svi ste vi u duši luzeri, znate. Imaginarnim bičem kompenzujete sopstvenu niskost i nedostojnost, i osećaj manje/niže vrednosti. Aroganatni/sujetni ljudi su, u stvari, nesigurni, frustrirani slabići; i mačo-meni se lože na dečake...

Ne kažem da ništa od toga nije istina. Najposle, i mnogi naoko sasvim primereni, humani, empatični ljudi su, zapravo, nesigurni luzeri i frustrirani slabići, i u potaji se lože na dečake.

Najveći broj onih koji imaju trait-ove; jesu.

Ja imam sakralne večeri gledanja LOTR-a; pedesetiprvi put; životinji ne bih naudila ni pod puščanom pretnjom i nikad, otkad pamtim, nisam piškila u krevet, niti se sexualno zanosila požarima.

Ali, u globalu ne volim ljude; a one za koje iole osećam, moram imati pod uvidom; il nikako. Što je odgovor i za zlozi, tamo negde napred. Reče, ionako će te šutnuti, kad shvate; ali ja pitam: kog boli neka stvar?

Ili po mojem, ili nikako. Dugo sam se vremena borila s tim. Pokušavala pronaći pravovaljane argumente za suprotno viđenje i ponašanje.

Avaj, džaba.

Nit sam luzer, nit me svakodnevni argumenti razuveravaju. Možda sam grešila, ko i svako, ali me moje greške ni u kom slučaju argumentovano ne razuveravaju.

Ložim se na momke, a nisam mačo-men.

Avaj, klot naturalan, sam po sebi, rođeni cotrol freak. To, ***, nema veze sa imperativom.

Ništa mi drugo ne donosi spokoja.

hahaha... jako lepo :))

tvoja sakralnost u tom sta radis nekome je smorna, drugome je sakralnost npr. podyebavanje po svaku cenu voleo taj/ta ili ne voleo/la ljude. vl svet ako se zadrzimo na njemu je svet pisane rechi bez ikakve odgovornosti ni prema kome pa ni sebi samom. najuputnije je kad ti kontrolori misli a njih ima svuda u ovom svetu pokushavaju nametati brane gledanja na tudju mentalnu omedjenost. ovaj svet je fantastichan samo zbog jedne stvari a to je shlagvort za razmisljanje koji ti da neko drugi nebitne inteligencije nebitnog povoda i nebitne strukture misli. potreba svakog choveka je da iz sebe izbaci onog svog eksponenta svesti koji je trenutno prijemchiv takvom shalgvortu. zena moze da trepce moze da reaguje sa !!! moze da popizdi a moze i da bude flegma i da bleji ko beo zid na napisano. znachi nash karakter u kombinaciji sa nashom podsvescu daje intenzitet reakcije na tudji shlagvort a ovde govorim o podyebavajucem.

da li ces se postaviti kao rodonachelnik iskrenosti i dati svoj najsvetliji lik sa vrlinom i pokushati sa podyebavatorom da na taj nachin presechesh igricu ili cesh da lazhses ili da se virtuelno bijesh ili pak zahebavash je stvar vaspitanja kulture trenutnog raspolozhenja i lichosti samog podyebavatora. ako ga saranish stichesh virtuelni ugled sadiste saranjivacha i poshtuje te jedna grupa onih koji dolaze da samo to ovde posmatraju.. ako se ponizish i predjesh preko uvrede ko da nisi istu ni video dopadnes se drugoj grupi pomalo infantilnoj koja je ovaj svet zamenila zbog dosade sa dominama ili kartama.... ako ga pocepash primitivno na sastavne delove stichesh poshtovanje onih atavistichkih likova kojima je svaka druga rech polni organ u milion podvarijanti... ako ga licemerno prevalish ko malo dete sa dva tri sarkazma ili metafore stichesh poshtovanje kvazi intelektualaca kojima je ispod casti da se mesaju u te igrice jer smatraju da su ispod njihovog nivoa....

shta god da uradish na gubitku si jer se intelektualno troshish oko debilizma poshto 90 posto tema na forumima su debilne....svaka psiho igrica vezana za vl nadhebavanje vodi samo u jednom smeru a on je bunar. ali svaka psiho igrica vezana za nadhebavanje te chini zhivim i postojanim osecas se kao zivo bice koje misli i dela i reaguje, nekad izazove adrenalin da luduje samo zbog dve tri prave reci u pravom trenitku i ti kao vlasnik svoga mozga birash sta ces... da se osetis vl komunikatorno zivim ili vl mrtvim ali iznad svih sto naravno niko ne moze da vidi i oseti ako te ne vidi na sceni. i tu nastaje ceo kurshlus jer on nikad nije u podyebavatoru vec u tebi i tvom lomljenju sta ces sa njim da radis....najveci broj ljudi ima samo jedan lik spram provociranja od strane necije psiho torturne zamisli...ja srecom imam hiljadu razlicitih i zato sam ovde.... da sam sebe teram u stanja svesti nespojiva mnogima jer tudja nedokuchivost je izazov mnogima a izazov je pozitivan podsticaj jer nas tera na razmishljanje te stoga ja ispadam dositej shto mi veruj valkira godi na mnogo nachina i to je razlog sto sam jos ovde... jer dositej moze biti samo jedan a djaka ima jako puno :lol:

Poslednja izmena od moderatora:
Priznajem, ponovo.

Bona.

Ja više nemam šta reći na ovoj temi. :mrgreen:

imam ja kolko osh josh, al' necu vishe... mosh da se naprasno zaljubish u moju retoriku i pomislish da iza ovog zlostavljacha stoji ipak jedno nezhno i nadasve osetljivo bice koje vapi za paznjom i neznoscu gde ce ti duh i srce zatreptati onim leptirom znatizelje pa kad shvatish da imam ne samo tople i nezhne andjeoske ochi vec i djavolov trozubac onda ces zeleti da pobegnes od mene ali onda ce ko shto znash biti kasno jer cu te iscediti i nahraniti se tvojom dushom pre no shto ti iscedim pre toga sve zhivotne sokove iz tvog zanosnog tela koje mi je kao zlostavljachu uvek i jedini primarni cilj sa zanimljivim zhenama i zbog koga ih zhelim u trpnom stanju od moje nezaste zlostavljachke pozhude :lol:

naravno da tema jeste o zlostavljacima, jer oni imaju potrebu da kontrolisu druge. kao i narcisi uostalom, i zenomrsci. i domovi, koji su na drugom kraju skale.
devojke koje zele da ih neko kontrolise najcesce i nalete na zlostavljace koji pokusavaju da se prodaju kao dominantni tipovi, sto u stvari nisu - pa zavrse izmrcvarene. jedno je voljna igra izmedju dvoje ljudi a nesto sasvim drugo prava kontrola uz psiholosko izivljavanje koje ostavlja traume.

spomenu li neko klasican obrazac zlostavljanja, ne samo u musko-zenskim odnosima nego svim- prijateljskim npr
glavna stavka - narcizam zlostavljaca, sa mogucim dodatcima sociopatske licnosti

prva faza: priblizavanje zrtvi
2: zlostavljanje, maltretiranje
3: medeni mesec- faza pokusavanja obnavljanja nad/moci nad zrtvom, ugadjanja, obnavljanje ljubavi
4: ponavljanje negativnih obrazaca

Drugim rečima, kad mami, onda i medom mami; kad namami, ni lebom ne rani.

:mrgreen:

Gde bismo bili bez narodnih umotvorina?

Ali, slažem se sa prethodnim postovima. Donekle. :D Naravno da zlostavljači imaju potrebu da kontrolišu žrtvu; mada nisam baš načisto šta se ovde pod žrtvom podrazumeva. Imam teoriju, neomiljenu ko što je i većina mojih u današnje vreme; da su žrtve de facto žrtve; i da ih treba ostaviti s mirom božjim.

Ko što reče galadriel; devojke koje žele najčešće blabla. Ja bih dodala: i muškarci koji žele.

Kontrola jeste u vezi sa silovanjem uma, iako nisam baš shvatila ono o teranju uma. U principu, nisam sigurna koliko je ičiji um moguće naterati; ako se ne radi o detetu ili nekom ko ionako ima afinitet u tom smislu.

Silovanje dece je kažnjivo zakonom, i, što se mene tiče, nedovoljno kažnjivo.

Silovanje onih koji su skloni je diskutabilan pojam koji podrazumeva humanost, a taj mi izraz nije naročito mio u današnje vreme. Mislim, isuviše smrdi na Oprah, hollywood i ostale i tome podobne besmislice.

"Oni koji su skloni" vrlo često ni u čemu ne uživaju više nego u svojoj sklonosti.

Ako manemo na stranu humanizam, moral, misionarski sex ili šta god a da uključuje lični revolt tih koji su, jelte, skloni; u čemu je problem?

To što nisu svesni da su skloni zlostavljanju? I onda?

Back