Koncept Duše

Gde piše da je oživeo?
Evo ovde:

1 Mojs.2,7:
"...A stvori Gospod Bog čovjeka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovjek duša živa."

Kao sto se jasno vidi,covek je postao ziva dusha nakon sto je dobio zivotnog duha sto ce reci da pre toga ziv nije bio !!!

Možeš do sutra da mi crtaš, ali ja nisam dužna tebi da objašnjavam
Naravno da nisi duzna to raditi nego sam mislio kad si vec uletela u diskusiju s namerom da se pretstavis kao neki faktor koji ce ostale "nauciti pameti"u vezi teologije onda je red da izneses dokaze il da bar odgovoris pitanja kad ti ih postave.
Čitaš nešto što ne piše, a ja to da objašnjavam.
Slazem se,ali videlo se da tamo nesto ipak pise i na osnovu toga imamo legitimnog prava donositi logicke teoloske zakljuccke.

Дух, душа и тело​

Дерек Принце
„А сам Бог мира да вас посвети потпуно, те да се ваш неоштећени дух, и душа, и тело, беспрекорно сачувају приликом доласка Господа нашега Исуса Христа.“ (1. Сол. 5:23 ЕЧ)1. Сол. 5:23 ЕЧ)
Павле се моли за хришћане у Солуну да се они у потпуности посвете, и наводи три области које чине укупну људску личност: дух, душу и тело.

У разлику између ова три елемента наше личности, мало се разуме већина хришћана. Ипак, Библија нам даје јединствену врсту „огледала“ која нам открива њихову природу и међусобне односе, и показује нам како сваки део треба да функционише. Пропуст да се употреби ово огледало, правилно нас излаже многим унутрашњим фрустрацијама и дисхармонији наше личности.

У почетној тачки стварања човека, Бог је рекао: „Начинимо човека на слику и прилику своју. (1. Мој. 1:26 ИШ) Реч слика се односи на спољашњи изглед човека, али у овом случају на начин који је потпуно различит од било ког другог бића, човек својом спољашњом јединственошћу одражава јединственост Божју. Било је потребно, онда када је Син Божији дошао да живи на Земљи, да Он узме обличје човека а не неке животиње - па чак ни обличје неког небеског бића, као што је серафим, већ само човек. Реч прилика се односи на унутрашњу природу човека. Писмо описује Бога као тројично биће: Отац, Син и Дух. Исто тако, открива и човека као тројично биће, које се састоји од духа, душе и тела. У извештају о стварању човека открива нам се како је ова његова тројична природа настала: "А створи Господ Бог човека од праха земаљског, и дуну му у нос дух животни; и поста човек душа жива." - тачније, жива душа. (1. Мој. 2:7 РДК) Човеков дух је дошао из даха Божјег. Његово тело је формирано од земље (глине), и претворено у живо људско ткиво. У тренутку он је постао жива душа. Овако формирана душа јесте его , његова особена личност. И она се обично дефинише као нешто што поседује три елемента: вољу, разум и емоције. Его је одговоран за доношење личних одлука и он се изражава са три израза: "Хоћу", "мислим", и "ја осећам." Уколико душа није натприродно дотакнута милошћу Божјом, целокупно човеково понашање јесте контролисано од ова три мотива. Човек је створен тако да може остварити личну заједницу са Богом, али његова грешна непослушност свом Створитељу производи катастрофалне последице у сва три елемента његове личности.1. Мој. 1:26 ИШ) Реч 1. Мој. 2:7 РДК)
https://siont.net/magazin/arh/075/02.php

Evo ovde:

1 Mojs.2,7:
"...A stvori Gospod Bog čovjeka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovjek duša živa."

Kao sto se jasno vidi,covek je postao ziva dusha nakon sto je dobio zivotnog duha sto ce reci da pre toga ziv nije bio !!!

Naravno da nisi duzna to raditi nego sam mislio kad si vec uletela u diskusiju s namerom da se pretstavis kao neki faktor koji ce ostale "nauciti pameti"u vezi teologije onda je red da izneses dokaze il da bar odgovoris pitanja kad ti ih postave.

Slazem se,ali videlo se da tamo nesto ipak pise i na osnovu toga imamo legitimnog prava donositi logicke teoloske zakljuccke.
Tu ne piše oživeo.

Tu ne piše oživeo.
Slazem de,ne pise tacno tako stoga imamo prava donisiti zakljuccke koje mogu biti i pogresni.
Eto ja sam tako zakljucio da je znacaj zapisanog da je covek tada oziveo pa ako li se ne slazes molim te pojasni koji je po tebi znacaj tih reci ???
Inace mogu ja i engleski ako ti lakse tako razumeti jer vidim da se mucis sa srpskim ...?!

Ma zeza samo i razbija koncepciju smislenog razgovora.
Te nije čovek telo ali se podrazumeva da jeste telo...

Taman sam se bio naoštrio da proširim temu i na duh i upropasti mi sve.
No ima dana za megdana.
Pa kako ćeš da širiš temu kada ti je polazna osnova netačna? Šta god nastaviš
iz netačnog, biće netačno. Lepo piše da je stvoren čovek i zna se šta je čovek.
To je polazna osnova, a ne ležeće beživotno telo..

Pa šta smo celo veče pisali? Kakav sad poseban primer hoćeš?
Nisam rekla u šta ne veruješ, nego u šta veruješ. Veruješ da je stvoreno
telo koje beživotno leži, a to ne piše. Eto ti primer.
I?
Na kraju i ti priznaš da je to telo Adam....ili ti Čovek Adam.

Jel' bio živ bez duha?
Nije.
Tek kada dobije DUH postaje Živa Duša.

Ne dobija je već je On duša.

To je suština...

I gde grešim?
Nigde.

I?
Na kraju i ti priznaš da je to telo Adam....ili ti Čovek Adam.

Jel' bio živ bez duha?
Nije.
Tek kada dobije DUH postaje Živa Duša.

Ne dobija je već je On duša.

To je suština...

I gde grešim?
Nigde.
Ama koje telo čoveće? Piše čovek je stvoren, a ne telo je stvoreno.
Ne može telo beživotno Adamovo da bude Adam.
Ako piše da je čovek stvoren, naravno da je živ. Inače bi pisalo da
je telo beživotno stvoreno.

Dobrooo...Adam je bestelesan...
Nisam rekla da je bestelesan, nego te pitam gde piše da je stvoreno beživotno
telo? To samo ne piše, nego si izmislio.

A stvori Gospod Bog čovjeka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovjek duša živa.

Vidiš. Piše da je stvorio čoveka.
Hajde sada ti citiraj gde piše da je stvorio beživotno telo?

Back