Konak...

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
attachment.php

Zanimljiv video. :)
Sveti Maksim Ispovednik je tamo nekgde u 7. veku pisao o tome, o "vecnokretnom mirovanju" . I kako je energija moc Boga koji stvara kretanje u stvarima.
I Grigorije Palama je pisao o Bozanskim energijama. I Jovan Damaskin.
Sve je to deo iste slagalice :)

Citajuci tvoje postove, kao sto sam vec rekao mogu da se slozim, ali nekako iz pravoslavnog ugla :)
Gotovo sve sto si napisao, na neki slican nacin postoji u pravoslavlju....:)
Sta je cilj coveku? Sta je to sto on najvise moze postici kako to da ostvari???
I sta mislis o molitvi?

Zanimljiv video. :)
Sveti Maksim Ispovednik je tamo nekgde u 7. veku pisao o tome, o "vecnokretnom mirovanju" . I kako je energija moc Boga koji stvara kretanje u stvarima.
I Grigorije Palama je pisao o Bozanskim energijama. I Jovan Damaskin.
Sve je to deo iste slagalice :)

Citajuci tvoje postove, kao sto sam vec rekao mogu da se slozim, ali nekako iz pravoslavnog ugla :)
Gotovo sve sto si napisao, na neki slican nacin postoji u pravoslavlju....:)
Sta je cilj coveku? Sta je to sto on najvise moze postici kako to da ostvari???
I sta mislis o molitvi?

Drago mi je da si shvatio suštinu, ma iz kog ugla da posmatraš stvari; drago mi je da i u pravoslavlju ima dobronamernih ljudi, otvorenih za nova saznanja.

Napisao sam više puta šta mislim o molitvi. Obraćanje božanskoj iskri u sebi zapravo je razgovor sa samim sobom, a to je besmisleno, zato ne upražnjavam molitvu. Sve najbolje.

,,Odbaci od sebe sumnju, i nemoj nimalo da sumnjas kada trazis nesto od Boga govoreci u sebi kako ja mogu traziti i dobiti od Gospoda kada sam toliko sagresio pred njim . Nemoj tako da mislis nego se obrati Gospodu od svega srca svog, i bez kolebanja isti od njega i poznaces njegovu mnogomilostivost da te on nece napustiti nego ce ispuniti molitvu duse tvoje .’’
Pastir Jerma

,,Odbaci od sebe sumnju, i nemoj nimalo da sumnjas kada trazis nesto od Boga govoreci u sebi kako ja mogu traziti i dobiti od Gospoda kada sam toliko sagresio pred njim . Nemoj tako da mislis nego se obrati Gospodu od svega srca svog, i bez kolebanja isti od njega i poznaces njegovu mnogomilostivost da te on nece napustiti nego ce ispuniti molitvu duse tvoje .’’
Pastir Jerma

Ja znam tvoje nevolje,tvoje patnje,tvoje borbe i slabosti tvog zivota.Ja znam tvoj kukavicluk,tvoje grehe i uprkos njemu kazem ti:"Daj Mi srce svoje,ljubi Me takav kakav jesi!Ako cekas da postanes andjeo da bi se predao ljubavi onda me nikada neces ljubiti.Ako si slab u ispunjavanju svojih duznosti i u vezbanju svojih vrlina a ako cesto upadas u one grehe koje ne zelis vise Ja ti dopustam da Me volis.Ljubi Me takav kakav jesi!
U svakom trenutku i u svakoj situaciji u kojoj se nalazis:u odusevljenju ili potistenosti,u vernosti ili nevernosti,ljubi Me takav kakav jesi!

Ja hocu ljubav tvog siromasnog srca.Ako cekas da budes savrsen,tada Me nikad neces ljubiti.Zar Ja ne bih mogao iz svakog zrna peska stvoriti serafima,koji zraci cistotom,plemenitoscu i ljubavlju?Zar Ja nisam svemoguc?I ako se Meni svidja da zanemarim ova izvanredna bica i dam prednost siromasnoj ljubavi srca tvog,nisam li Ja uveg Gospodar moje ljubavi?Dete moje,dopusti da te volim,Ja hocu tvoje srce.Svakako,Ja cu te vremenom preobraziti,no danas,ljubi Me takav kakav jesi!

I Ja zelim da ti ovo cinis.Ja zelim videti kako iz dubine bede raste ljubav.Ja ljubim u tebi takodje tvoje slabosti,Ja ljubim ljubavlju siromasnih i bednih.Ja zelim da iz srca bednika cujem neprekidni zov :"Gospode Isuse,ja te ljubim!"Ja jedino zelim pesmu tvog srca,a ne trebam tvoju mudrost i talente;samo je jedno za Mene vazno,da vidim kako radis sa ljubavlju.Kad bih ti Ja njih dao,ti bi,tako slab,njima hranio svoje samoljublje!Ja bih te mogao odrediti za velike stvari-ali ne,ti trebas da budes beskorisni sluga.Sta vise,Ja cu ti jos oduzeti od onog malo sto imas,jer Ja sam te stvorio samo za ljubav.

Danas stojim pred vratima tvoga srca kao prosjak,Ja-Car careva!Ja kucam i cekam.Pozuri da mi otvoris.Ne pozivaj se na svoju bedu.Kad bi ti mogao potpuno shvatiti svoje siromastvo,ti bi umro od bola.Ono sto bi Me zabolelo,jeste-kada bih video da sumnjas i da gubis poverenje u Mene.

Ja zelim da mislis na mene svakog sata,danju i nocu.Ja zelim takodje da beznacajne poslove obavljas iz ljubavi prema Meni.
Racunam na tebe da Mi darujes radost.Ne brini se zbog toga sto ne posedujes nikakve vrline.Ja cu ti darovati Moje.Ako budes patio,Ja cu ti dati snagu.Ako Mi darujes svoju ljubav,tada cu Ja tebi dati toliko mnogo,da ces moci ljubiti daleko vise nego sto mozes sanjati.

Misli na to da Me ljubis takav kakav jesi!
Neka dodje sta hoce,ne cekaj da budes svet,da bi Me mogao ljubiti.Onda Me nikada neces ljubiti.A sad,dete Moje,idi,idi i ljubi Me,takav,kakav jesi!!!

Sveti Serafim Sarovski

Grešio sam mnogo, i sad mi je žao i što nisam više, i što nisam luđe jer, samo će gresi, kada budem pao biti samo moji – sve je drugo tuđe... :p :lol:

:D Poslednja pesma Borhesa..."Trenutci"

Kad bih svoj život mogao
Pokušao bih u sledećem da proživim.
Ne bih se trudio da budem tako savršen, opustio bih se više.

Bio bih gluplji nego što bejah, zaista vrlo malo stvari
Bih ozbiljno shvatao.
Bio bih manji čistunac.
Više bih se izlagao opasnostima, više putovao,
Više sutona posmatrao,na više planina popeo, više reka preplivao.
Išao bih na još više mesta na koja nikad nisam otišao,
Jeo manje boba a više sladoleda, imao više stvarnih
A manje izmišljenih problema.

Ja sam bio od onih što razumno i plodno prožive
Svaki minut svog života; imao sam, jasno, i časaka radosti.
Al' kad bih mogao nazad da se vratim, težio bih samo
Dobrim trenucima.
Jer ako znate, život je od toga sačinjen, od trenova samo
I nemoj propuštati sada.

Ja sam bio od onih što nikad nigde nisu išli bez toplomera
Termofora, kišobrana i padobrana;
Kad bih opet mogao da živim,
S proleća bih počeo bosonog da hodam i tako išao do kraja jeseni.
Više bih se na vrtešci okretao, više sutona posmatrao
Sa više dece igrao, kad bih život ponovo pred sobom imao.

Ali vidite imam osamdeset i pet godina i znam da umirem.

:D Poslednja pesma Borhesa..."Trenutci"

Kad bih svoj život mogao
Pokušao bih u sledećem da proživim.
Ne bih se trudio da budem tako savršen, opustio bih se više.

Bio bih gluplji nego što bejah, zaista vrlo malo stvari
Bih ozbiljno shvatao.
Bio bih manji čistunac.
Više bih se izlagao opasnostima, više putovao,
Više sutona posmatrao,na više planina popeo, više reka preplivao.
Išao bih na još više mesta na koja nikad nisam otišao,
Jeo manje boba a više sladoleda, imao više stvarnih
A manje izmišljenih problema.

Ja sam bio od onih što razumno i plodno prožive
Svaki minut svog života; imao sam, jasno, i časaka radosti.
Al' kad bih mogao nazad da se vratim, težio bih samo
Dobrim trenucima.
Jer ako znate, život je od toga sačinjen, od trenova samo
I nemoj propuštati sada.

Ja sam bio od onih što nikad nigde nisu išli bez toplomera
Termofora, kišobrana i padobrana;
Kad bih opet mogao da živim,
S proleća bih počeo bosonog da hodam i tako išao do kraja jeseni.
Više bih se na vrtešci okretao, više sutona posmatrao
Sa više dece igrao, kad bih život ponovo pred sobom imao.

Ali vidite imam osamdeset i pet godina i znam da umirem.

a trebalo mu je 85 godina da skonta... :mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back