Konak "Kod dobrog čoveka"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ispravno je Yugići
Znači, Yugo Bogdan i devet Yugića. :neutral:
(domaće, a naše)
e-taj rad :hahaha:

dobro pitao ? sam se da li ? sluchajno nije neshto na moj rachun nedajbozhe poshto ja znam sve i deo sam elite znachi

cicuško, koj te dira? satju da ga tepam :)

kasi jedini medju mnoštvom :heart:

10366317_10202495852332528_4034506743208261476_n.jpg

Vidim ja da ovde neki pate od potpune amnezije... na svu sreću, ovo je forum koji pamti čak i obrisane poruke. Da se podsetimo: dva posta koja su počela celu raspravu o upitniku bila su ova (u integralnom obliku, bez izmena)

malo pametnije manipuliši rečima, izbi mi oči suptilnošću... hoćeš da te prijavim, pošto upitnika nema nigde?

Upitnik si nepismeno stavila na pogrešno mesto....Trebala si ga staviti iza onog...prijavim...To je upitna rečenica a ne na kraj rečenice...Toliko o osnovama pismenosti...

Dakle, kao što sam i rekao, ti si za to da se upitnik stavi u sredinu njene rečenice, iza onog "prijavim", a ja sam za to da se upitnik stavi upravo ovako kako je Berta napisala - na kraj rečenice, gde mu je i mesto.

Na okolnost ovog tvog posta...

Očigledno nisi obavešten da u srpskom jeziku postoje i zavisno složene rečenice... (konkretno, to što je ona napisala je zavisno složena rečenica uzročnog tipa). Najčešće su izjavne, ali mogu biti i upitne - kao u ovom slučaju, i kao takve se završavaju znakom pitanja.
Zaključak: Berta je pravilno napisala, i za nju poljubac i Kvisko, a za tebe ništa. :kafa:

Ti i dalje tvrdiš da se na kraju zavisno upitne rečenice stavlja upitnik a ne tačka. A ne biva tako. Na kraj zavisno upitne rečenice upitnik se ne stavlja. Stavlja se samo tačka.

I stoji da sam ja Berti predočio da je upitnik trebala staviti iza onog ...prijavim... jer je ono...hočeš da te prijavim...klasična upitna rečenica. A to je bilo dok se ti nisi pojavio da me edukuješ o postojanju zavisno upitnih rečenica koje se moraju završiti upitnikom a ne tačkom.

A klasičnom upitnom rečenicom neko nekog nešta direktno pita. I to bi bilo mnogo manje pogrešno u smislu pravopisa nego staviti upitnik na kraj zavisno upitne rečenice. A kod zavisno upitnih ne biva tako...tamo nema direktnog pitanja. A ako bi terali do tančina...teško da bi ona rečenica iz brendinog posta uopšte i mogla da se podvede pod zavisno upitnu. Šta li bi bilo pogrešno da je ovako...

Hočeš da te prijavim? Pošto upitnika nema nigde.​

To bi bila klasična upitna rečenica sa upitnikom na kraju. A uz dodatno objašnjenje upitne rečenice...

Mislim da bi to bilo mnogo ali mnogo manje pogrešno u smislu pravopisa nego tvoja tvrdnja da se na kraju zavisno upitne rečenice mora staviti upitnik.

A ono da neki pate od potpune amnezije, nije ti baš trebalo jer i nije neki argument za tvoju ubedljivost. A znano je Sizife da obrisane poruke ne mogu biti vidljive na javnom delu foruma tako da ti ni to nije argument za tvoju ubedljivost.

Sa Fejsa:

Zemlja Srbija je fenomen:

Ima predsednika koji ne zna engleski i kralja koji ne zna srpski

Granici se sama sa sobom
Zene su najlepse a natalitet opada
Nezaposleni najvise rade
Na najplodnijoj zemlji zive ljudi koji gladuju
Svi igraju fudbal a pobedjuju u vaterpolu, kosarci,rukometu , odbojci
Svi zure na posao a niko ne stize na vreme
Osmocasovno radno vreme traje 12 sati

I tako...kao nepismen moram ukazati na Sizifovo ekspertsko znanje pravopisa. Ovde ekspert tvrdi da zavisno upitna rečenica na kraju mora imati upitnik.

Međutim, zavisno složena upitna rečenica sa priloškom odredbom "Hoćeš da te prijavim gramatičkoj policiji, jer si očigledna neznalica?" se mora završiti upitnikom! Po značenju to nije izjavna rečenica, već upitna rečenica, i kao takva mora da ima upitnik.
Ne verujem šta moram da objašnjavam odraslom čoveku. :dash:

Učenici osmog razreda osnovne škole znaju da zavisno upitna rečenica mora da se završi samo sa...tačkom.

I tako...mora se malo i spavati...

:bye:

Na okolnost ovog tvog posta...

Ti i dalje tvrdiš da se na kraju zavisno upitne rečenice stavlja upitnik a ne tačka. A ne biva tako. Na kraj zavisno upitne rečenice upitnik se ne stavlja. Stavlja se samo tačka.

I stoji da sam ja Berti predočio da je upitnik trebala staviti iza onog ...prijavim... jer je ono...hočeš da te prijavim...klasična upitna rečenica. A to je bilo dok se ti nisi pojavio da me edukuješ o postojanju zavisno upitnih rečenica koje se moraju završiti upitnikom a ne tačkom.

A klasičnom upitnom rečenicom neko nekog nešta direktno pita. I to bi bilo mnogo manje pogrešno u smislu pravopisa nego staviti upitnik na kraj zavisno upitne rečenice. A kod zavisno upitnih ne biva tako...tamo nema direktnog pitanja. A ako bi terali do tančina...teško da bi ona rečenica iz brendinog posta uopšte i mogla da se podvede pod zavisno upitnu. Šta li bi bilo pogrešno da je ovako...

Hočeš da te prijavim? Pošto upitnika nema nigde.​

To bi bila klasična upitna rečenica sa upitnikom na kraju. A uz dodatno objašnjenje upitne rečenice...

Mislim da bi to bilo mnogo ali mnogo manje pogrešno u smislu pravopisa nego tvoja tvrdnja da se na kraju zavisno upitne rečenice mora staviti upitnik.

A ono da neki pate od potpune amnezije, nije ti baš trebalo jer i nije neki argument za tvoju ubedljivost. A znano je Sizife da obrisane poruke ne mogu biti vidljive na javnom delu foruma tako da ti ni to nije argument za tvoju ubedljivost.
Možda mi je promaklo, ali ti i dalje nisi stavio pare na sto.... :lol:
Tvoja verzija, boldovana crvena, protiv verzije sa zarezom u sredini i upitnikom na kraju.
Trenutno je 200 evra prema nula. Nećemo zaraditi ništa ako ovako nastaviš.
Molim te ne obilazi više kao kiša oko Kragujevca, već izađi sa ponudom.

Ili ne smeš? ;)

Sa Fejsa:

Zemlja Srbija je fenomen:

Ima predsednika koji ne zna engleski i kralja koji ne zna srpski

Granici se sama sa sobom
Zene su najlepse a natalitet opada
Nezaposleni najvise rade
Na najplodnijoj zemlji zive ljudi koji gladuju
Svi igraju fudbal a pobedjuju u vaterpolu, kosarci,rukometu , odbojci
Svi zure na posao a niko ne stize na vreme
Osmocasovno radno vreme traje 12 sati

Zamisli zemlja "dembelija", :lol:

Htede reći da mora da se završi tačkom? :kafa:

Pardon...

Htede reći ? da mora da se završi tačkom :kafa:
Hajde mi što ne znamo ?, nego što ni ovi koji treba da znaju nemaju pojma... evo danas dok sam čekao ćeru da završi čas?, uzmem da čitam neke Čehovljeve priče... citat koji me nasmejao:

"I kako ste čudni! Vajni nastavnik krasnopisa, a pišete svračijim nogama! Pa kakav ste vi nastavnik pisanja, kad vi sami rđavo pišete?"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back