Konak "Kod dobrog čoveka"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hajde mi što ne znamo ?, nego što ni ovi koji treba da znaju nemaju pojma... evo danas dok sam čekao ćeru da završi čas?, uzmem da čitam neke Čehovljeve priče... citat koji me nasmejao:

"I kako ste čudni! Vajni nastavnik krasnopisa, a pišete svračijim nogama! Pa kakav ste vi nastavnik pisanja, kad vi sami rđavo pišete?"
He, takva su onda bila vremena... Zaostala.
Ali, mi danas imamo jerohinsku trubu koja nas obaveštava i više niko nema opravdanja, drugovi, za neodgovorno turanje znaka pitanja na kraj rečenice.

A mozda bidne i usklicnik, :lol:
Možda bidne. Može rečenica da se završi i trima tačkama, ali nikako sa tačkom. Jer kako rečenica da nađe tačku koja će da svrši zajedno sa njom?
Zapravo, nemam pojma ni kako bi tačka mogla da počne, a kamoli kako da se završi. :neutral:

Možda mi je promaklo, ali ti i dalje nisi stavio pare na sto.... :lol:
Tvoja verzija, boldovana crvena, protiv verzije sa zarezom u sredini i upitnikom na kraju.
Trenutno je 200 evra prema nula. Nećemo zaraditi ništa ako ovako nastaviš.
Molim te ne obilazi više kao kiša oko Kragujevca, već izađi sa ponudom.

Ili ne smeš? ;)
Ti si očito u uverenju da sam ja debil. Pa zar stvarno misliš da možeš tako izokretati neko utvrdjeno činjenično stanje...
Verzija sa zarezom u sredini sa sve početnim malim slovima i tako...biva zavisno upitna rečenica a po tvojoj tvrdnji Sizife akao se sečaš šta si sve pisao. A zavisno upitne rečenice Sizife, ne završavaju se upitnikom.

A ti si da te podsetim tvrdio ovako...

Očigledno nisi obavešten da u srpskom jeziku postoje i zavisno složene rečenice... (konkretno, to što je ona napisala je zavisno složena rečenica uzročnog tipa). Najčešće su izjavne, ali mogu biti i upitne - kao u ovom slučaju, i kao takve se završavaju znakom pitanja.

Zaključak: Berta je pravilno napisala, i za nju poljubac i Kvisko, a za tebe ništa. :kafa:

A to što sada potenciraš u vezi ovog...

Hočeš da te prijavim? Pošto upitnika nema nigde.

a uz pitanje da li je pravilnije tako ili ono sa zare zom u sredini i upitnikom na kraju je toliko otužno i ljigavo da osećam mučninu.

Ja i dalje tvrdim da na kraju zavisno upitne rečenice saglasno pravopisu ne može biti upitnik. A kako je isti stavljen a meni spočitavano da negde nisam stavio upitnik, dotičnoj korisnici sam ukazao da je manja pravopisna greška ako se upitnik stavi iza žonog...prijavim. Pa onda ono....početno veliko slovo...Pošto upitnika nema nigde...

I hajde onako ekspertski mi objasni, šta je pogrešno ako se napiše ovako...

Hočeš da te prijavim? Pošto upitnika nema nigde.

- - - - - - - - - -

Htede reći da mora da se završi tačkom? :kafa:

Pardon...

Htede reći ? da mora da se završi tačkom :kafa:

Ene...još jedan ekspert za tipove rečenica...

Vidi ovako. Tebi je svejedno da li stoji...Htede reći ...i ono...Htede li reći

A da li je uvaženi eksperte ovo Vaše...

Htede reći da mora da se završi tačkom?

uopšte upitna rečenica...

A ono Vaše uvaženi eksperte,

Htede reći ? da mora da se završi tačkom

je veoma zanimljivo. Nisam pojma imao da ...Htede reći...ima bilo kakve veze sa konstrukcijom upitne rečenice...

I tako...

Samo bih pitao eksperta...

Da li na kraju zavisno upitne rečenice treba da bude upitnik...ili tačka...

Ili jednostavnije. Odgovori mi konkretno sa da ili ne...

Da li na kraju zavisno upitne rečenice treba da bude upitnik...

DA
ili
NE

Može li sa DA žili NE Zazi...bez nepotrebne priče.

Hajde mi što ne znamo ?, nego što ni ovi koji treba da znaju nemaju pojma... evo danas dok sam čekao ćeru da završi čas?, uzmem da čitam neke Čehovljeve priče... citat koji me nasmejao:

"I kako ste čudni! Vajni nastavnik krasnopisa, a pišete svračijim nogama! Pa kakav ste vi nastavnik pisanja, kad vi sami rđavo pišete?"

Mislim da je Sizif sa ovim iskazao vrhunac svog neznanja kada je pravopis u pitanju. Logično je Sizife da u toj rečenici bude znak pitanja na kraju. A zašto...zato što ta rečenica nije zavisno upitnog tipa...A to je malo teže da ti shvatiš, zar ne...

Kod klasične upitne rečenice neko nekog nešta pita...a kod zavisno upitne rečenice nema te direktnosti i tako nekih stvari. Izgleda slično kao recimo tebi ali razlika je velika...Velika Sizife...

I evo da te zamolim veoma konkretno. Hajde mi odgovori sa DA ili NE....

Da li na kraju zavisno upitne rečenice shodno pravopisu treba da bude upitnik...

DA...
ili
NE....
Ako može bez bilo kakve priće...

He, takva su onda bila vremena... Zaostala.
Ali, mi danas imamo jerohinsku trubu koja nas obaveštava i više niko nema opravdanja, drugovi, za neodgovorno turanje znaka pitanja na kraj rečenice.

A nisi čuo za lektore...

I da ponovim još jednom...

Na kraj zavisno upitne rečenice se ne stavlja upitnik. A što se tiče toga da neki poistovećuju upitne rečenice za zavisno upitnim rečenicama to je neka druga priča.

A prizmeno je do bola kada Sizif uzme za primer upitnu rečenicu sa upitnikom na kraju da bi se sprdao sa činjenicom da na kraju zavisno upitne rečenice ne treba da bude upitnik. Naravano kod iole pismenih.

Ene...još jedan ekspert za tipove rečenica...

Vidi ovako. Tebi je svejedno da li stoji...Htede reći ...i ono...Htede li reći

A da li je uvaženi eksperte ovo Vaše...

Htede reći da mora da se završi tačkom?

uopšte upitna rečenica...

A ono Vaše uvaženi eksperte,

Htede reći ? da mora da se završi tačkom

je veoma zanimljivo. Nisam pojma imao da ...Htede reći...ima bilo kakve veze sa konstrukcijom upitne rečenice...
Nisam ti ja nikakav ekspert za tipove rečenica. Naprotiv, jedva se prisećam gramatike koju sam učio nekada davno.
Samo sam ti skrenuo pažnju da se rečenica ne završava sa tačkom već tačkom. To su ti neke jezičke finese za koje se hoće malo bolje poznavanje jezika od onog kojim ti raspolažeš.

A raspravu možemo nastaviti kada konačno priznaš da znaku pitanja nije mesto nasred rečenice. I tebi će biti lakše, a i Siza će te oprostiti što te je tukao, pa možemo lagacki dalje, ne uplićući gramatiku u argumentovanje poruka na forumu Religija.

Nisam ti ja nikakav ekspert za tipove rečenica. Naprotiv, jedva se prisećam gramatike koju sam učio nekada davno.
Samo sam ti skrenuo pažnju da se rečenica ne završava sa tačkom već tačkom. To su ti neke jezičke finese za koje se hoće malo bolje poznavanje jezika od onog kojim ti raspolažeš.

A raspravu možemo nastaviti kada konačno priznaš da znaku pitanja nije mesto nasred rečenice. I tebi će biti lakše, a i Siza će te oprostiti što te je tukao, pa možemo lagacki dalje, ne uplićući gramatiku u argumentovanje poruka na forumu Religija.

:per:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back