Zazi.
Poznat
- Poruka
- 7.129
Može oma. Evo. Lepo se vidi da je na sredini.Kad bude ''Upitnik'' obavesti nas...![]()
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Može oma. Evo. Lepo se vidi da je na sredini.Kad bude ''Upitnik'' obavesti nas...![]()
A oni koji nemaju pojma šta je zavisno upitna rečenica kažu ovako...
Posebna su vrsta izričnih rečenica. Imaju oblik pitanja, ali nemaju upitno značenje i ne završavaju se upitnikom. Zavise od glavne i zato što se ovim rečenicama iskazuju sadržaj i pitanja. Nastaju kada upravni govor prebacimo u neupravni.
Ma nemaju pojma...
Neću zalaziti u ono...druga generacija isečljenika....jer ne zavredjuješ da me čika Siza banuje zbog tebe...Ali ako budem imao malo veći razlog onda će me boleti i za tebe i za tako neke uz tebe.

a ja se kladim da je to fotošop..ја се кладим да је ова авганистанка заје6ала све силиконуше по србији

Može oma. Evo. Lepo se vidi da je na sredini.![]()
![]()

Kad bude ''Upitnik'' obavesti nas...![]()
Hocu ali dotle..glasaj za Zid ...
i dobro vece svima....
Alal ti obraz! Ja na tvoju reč krenuo da ubeđujem ljude da turaju upitnike usred rečenica (jer o tome beše reč), a ti sad vrdaš. Nije ni lepo, ni drugarski, ni komunitički.![]()
Očigledno nisi obavešten da u srpskom jeziku postoje i zavisno složene rečenice... (konkretno, to što je ona napisala je zavisno složena rečenica uzročnog tipa). Najčešće su izjavne, ali mogu biti i upitne - kao u ovom slučaju, i kao takve se završavaju znakom pitanja.
Zaključak: Berta je pravilno napisala, i za nju poljubac i Kvisko, a za tebe ništa.![]()
dobroHocu ali dotle..glasaj za Zid ...
i dobro vece svima....
Zavisno upitne rečenice se ne zavrvšavaju znakom pitanja. Ovo nije u saglasju sa pravopisom...
A da se Sizif trudi da pomoću neke ljigave demagogije i zamene teza njegovu tvrdnju da na kraju zavisno upitne rečenice mora biti upitnik...trudi se...Sujeta je sujeta...

Koliko se sećam, nije problem bio šta je na kraju rečenice, već da nema upitnika u sredini rečenice.![]()
Očigledno nisi obavešten da u srpskom jeziku postoje i zavisno složene rečenice... (konkretno, to što je ona napisala je zavisno složena rečenica uzročnog tipa). Najčešće su izjavne, ali mogu biti i upitne - kao u ovom slučaju, i kao takve se završavaju znakom pitanja.
Zaključak: Berta je pravilno napisala, i za nju poljubac i Kvisko, a za tebe ništa.![]()
Biva očigledno da si u nastojanju da ostaviš snažan utisak eksperta za gramatiku i proavopis napisao glupost i to samo takvu. U osmom razredu osnovne škole deca uče neke stvari pa izmedju ostalog i ovo...
Зависно-упитне реченице су посебан тип изричних реченица. По облику су исте као независне упитне реченице, али немају упитно значење већ имају значење објекта прелазних глагола главне реченице и пишу се са тачком на крају.
Родитељи су ме питали да ли хоћу да се упишем у гимназију.
Da li češ sada shvatiti da se u zavisno složenoj rečenici upitnog tipa ....ne stavlja znak pitanja na kraju rečenice....
A korisnica kojoj se zdušno dodvoravaš je stavila taj znak pitanja na kraju rečenice koja usput nije zavisno složena rečenica upitnog tipa...
Dakle berta nije napisala shodno pravopisu. A ti kao ekspert za pravopis očito nisi pojma imao da se u zavisno složenoj rečenici upitnog tipa na kraju iste stavlja tačka a ne znak pitanja.
I tako...shvatam ja tvoju potrebu da mi predočiš da nisam obavešten šta postoji u srpskom jeziku a sada pokušaja shvatiti da si se izblamirao. Ali toje cena da se dodvoriš po svaku cenu....zar ne...
I da te pitam. Zašto si ostavio moj post kao komentar bertinog posta a koji si ti komentarisao a usput si onako slučajno ...obrisao bertin post. I onda mi predočavaš tvoju tvrdnju da je berta tačno napisala...
A da...Dobro veće ...
Ili kao kada ga stavišna kraju zavisno složene rečenice upitnog tipa kako ti tvrdiš da je ispravno. A na kraju takve rečenice nestavlja se upitnik već tačka.
Šta je bilo Sizife...šta si to znao...
Da možda ovo nije ono što deca uče u osmom razredu osnovne škole...
Зависно-упитне реченице су посебан тип изричних реченица. По облику су исте као независне упитне реченице, али немају упитно значење већ имају значење објекта прелазних глагола главне реченице и пишу се са тачком на крају.
Родитељи су ме питали да ли хоћу да се упишем у гимназију.
A što je u suprotnosti sa tvojom tvrdnjom...
Izblamirao si se Sizife i ti pokušaji na nekom dečijem nivou uz mantru o Google-tu da se vadiš...neće proći na foru kod mene. Neće Sizife.
A ono...Prekordicija si uspeo munjevito da prepraviš i dodaš ono ''s'' tamo gde treba da ga bude...
- - - - - - - - - -
Piše se odvojeno. A to je Sizife brzina kucanja...Ako sam zbog toga nepismen neka me nepismenog.
A da te pitam kakve veze to imaa sa onom tvojom tvrdnjom o stavljanju upitnika žna kraju zavsno složene rečenice upitnog tipa...
Kada budeš naučio ono što deca uče u oosmom razredu , saznačeš da su zavisno upitne rečenice specifična grupa izričnih rečenica i da kod istih nema upitnog značenja ali imaju formu pitanja i da se upravo zbog toga ne stavlja upitnik na kraju takve rečenice.
Upitna rečenica bi bila primera radi...
Da li je Sizif ekspert za srpski jezik ?
Zar Sizif nije ekspert za srpski jezik ?
To ti je ono...potvrdni i odrečni oblik upitne r ečenice...
A ima i ovako...
Sizif me je pitao šta je to preskordicija.
E ovo bi bila zavisno upitna rečenica i kod nje nema znak pitanja na kraju. Ide samo ...tačka....A po tvojoj tvrdnji mora da bude znak pitanja.
I tako...Neko od nas dvoje žestoko je izblamirao samog sebe. Možda sam ja sebe jer treba da se pokrijem ušima kako ti tvrdiš ili si ipak, možda ti izblamirao sebe kao ekspert za srpski jezik...
Nadam se da ovo neće niko obrisati jer bi to imalo neku svoju težinu samo po sebi...
P.S. Berti se možeš dodvorfavati na neke druge načine a ne pametovanjem o tako nekim stvarima a na moj račun.

Glasato. Za žemsku iza koje je kameni zid. Nema di da pobegne.![]()

Od Sizine tvrdnje nije moglo početi ništa. Počelo je od tvog zahteva da Jeca uturi upitnik usred rečenice.

Bilo je i tako. Samo nigde onoga kad si zahtevao da Berta uturi znak pitanja usred rečenice.
ima dizginemo svi zbog znaka pitanja...![]()

A za laku noć mali poklon onima koji su neke stvari zaboravili ili pobegli sa nekih časova...
Gramatika srpskog jezika za osmi razred...

malo pametnije manipuliši rečima, izbi mi oči suptilnošću...
hoćeš da te prijavim, pošto upitnika nema nigde?
Upitnik si nepismeno stavila na pogrešno mesto....Trebala si ga staviti iza onog...prijavim...To je upitna rečenica a ne na kraj rečenice...Toliko o osnovama pismenosti...
ima dizginemo svi zbog znaka pitanja...![]()
" Ima čovečicu"....
ti zato..priteras uza zid i nema beGanja...![]()

Jel? ti to neki... uđbenik, neštaA za laku noć mali poklon onima koji su neke stvari zaboravili ili pobegli sa nekih časova...
Gramatika srpskog jezika za osmi razred...