Konak "Kod dobrog čoveka"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Očigledno nisi obavešten da u srpskom jeziku postoje i zavisno složene rečenice... (konkretno, to što je ona napisala je zavisno složena rečenica uzročnog tipa). Najčešće su izjavne, ali mogu biti i upitne - kao u ovom slučaju, i kao takve se završavaju znakom pitanja.

Zaključak: Berta je pravilno napisala, i za nju poljubac i Kvisko, a za tebe ništa. :kafa:

Biva očigledno da si u nastojanju da ostaviš snažan utisak eksperta za gramatiku i proavopis napisao glupost i to samo takvu. U osmom razredu osnovne škole deca uče neke stvari pa izmedju ostalog i ovo...

Зависно-упитне реченице су посебан тип изричних реченица. По облику су исте као независне упитне реченице, али немају упитно значење већ имају значење објекта прелазних глагола главне реченице и пишу се са тачком на крају.

Родитељи су ме питали да ли хоћу да се упишем у гимназију.

Da li češ sada shvatiti da se u zavisno složenoj rečenici upitnog tipa ....ne stavlja znak pitanja na kraju rečenice....

A korisnica kojoj se zdušno dodvoravaš je stavila taj znak pitanja na kraju rečenice koja usput nije zavisno složena rečenica upitnog tipa...

Dakle berta nije napisala shodno pravopisu. A ti kao ekspert za pravopis očito nisi pojma imao da se u zavisno složenoj rečenici upitnog tipa na kraju iste stavlja tačka a ne znak pitanja.

I tako...shvatam ja tvoju potrebu da mi predočiš da nisam obavešten šta postoji u srpskom jeziku a sada pokušaja shvatiti da si se izblamirao. Ali toje cena da se dodvoriš po svaku cenu....zar ne...

I da te pitam. Zašto si ostavio moj post kao komentar bertinog posta a koji si ti komentarisao a usput si onako slučajno ...obrisao bertin post. I onda mi predočavaš tvoju tvrdnju da je berta tačno napisala...

A da...Dobro veće ...

E ne verujem ti. To si izmislio samo da bi se dodvorio Berti.

:ljutka:

Ovo već biva ono...suptilna Kojica...naravno...na moj račun...

Nije Sizif izmislio ono...Očigledno nisi obavešten da u srpskom jeziku postoje i zavisno složene rečenice..

ali je malo pobrkao neke osnovne stvari. A dešava se to ...

- - - - - - - - - -

Јерохинац је неписмен. Не ставља знак питања на крају тако да не знаш да ли је поставио питање или прича сам са собом.:D

Ma mora da je tako kada to tvrdi veliki mag svih magija...A da m i možda nisi bacio neku magiju da ono...malo pričam sam sa sobom...:whistling:

Kinezi imaju dva zareza. Jedan za nabrajanje stvari, a drugi, jedva malo različit, za odvajanje delova rečenice. Skoro isto izgledaju, a kada ih pomešaš - gledaju te kao da si upitnik stavio u sredinu rečenice.

Ili kao kada ga stavišna kraju zavisno složene rečenice upitnog tipa kako ti tvrdiš da je ispravno. A na kraju takve rečenice nestavlja se upitnik već tačka.

Znao sam. :lol:

Preskordicija?

Jeroh, idi pokrij se ušima, nemaš pojma (za razliku od Berte). Čim Google ne nudi eksplicitno rešenje, ti se zaglaviš...

Šta je bilo Sizife...šta si to znao...

Da možda ovo nije ono što deca uče u osmom razredu osnovne škole...

Зависно-упитне реченице су посебан тип изричних реченица. По облику су исте као независне упитне реченице, али немају упитно значење већ имају значење објекта прелазних глагола главне реченице и пишу се са тачком на крају.

Родитељи су ме питали да ли хоћу да се упишем у гимназију.

A što je u suprotnosti sa tvojom tvrdnjom...

Očigledno nisi obavešten da u srpskom jeziku postoje i zavisno složene rečenice... (konkretno, to što je ona napisala je zavisno složena rečenica uzročnog tipa). Najčešće su izjavne, ali mogu biti i upitne - kao u ovom slučaju, i kao takve se završavaju znakom pitanja.

Zaključak: Berta je pravilno napisala, i za nju poljubac i Kvisko, a za tebe ništa. :kafa:

Izblamirao si se Sizife i ti pokušaji na nekom dečijem nivou uz mantru o Google-tu da se vadiš...neće proći na foru kod mene. Neće Sizife.

A ono...Prekordicija si uspeo munjevito da prepraviš i dodaš ono ''s'' tamo gde treba da ga bude...

- - - - - - - - - -

"Nestavlja"?!? To se, čoveče, piše odvojeno! :kafa:
(osim ako u Užicu ne postoji izuzetak od tog pravila)

Piše se odvojeno. A to je Sizife brzina kucanja...Ako sam zbog toga nepismen neka me nepismenog.

A da te pitam kakve veze to imaa sa onom tvojom tvrdnjom o stavljanju upitnika žna kraju zavsno složene rečenice upitnog tipa...

Bacih po peticu na 2 i 13...

Veće Nina...naravno uz jednu...

cvece%20slike-najlepse%20cvec-leto-letnje%20cvece-109.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back