Konak "Kod dobrog čoveka"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Srbiji su potrebna Pametna deca i Nekorumpirana,i Nepodmitljiva, da ako je ikako moguce, izvuku Srbiju iz buduceg Kolonijalnog statusa.

Srbija ima pametnu decu.
Do ove godine Grad Beograd delio je 500 stipendija za talentovanu decu, u visini od 13.000 din mesečno. Pretprošle godine stipendija je bila 15.000.
Uslov: odličan uspeh, nagrade na takmičenjima. Na tom konkursu učestvovala su deca sa po, npr, nekoliko osvojenih zlatnih medalja na (jakim) svetskim takmičenjima.
Ove godine je ukinuta. Štednja.
Ne mali broj dece iz generacije mog sina trenutno je raštrkan po stranim univerzitetima.
I sva su ta deca, koju lično poznajem, izuzetno vredna, dobra, poštena ... i pritom, iako su uspešni radoholičari, nisu ni štreberi, niti nekakvi "čudaci". Zanimljivo je da među njima ima i dece koja su, recimo, vrhunski talenti iz matematike, ali isto tako bili i dobitnici literarnih ili likovnih nagrada u kategoriji za odrasle.

Poslednja izmena:
ali ako polozi mora da plati..a to je cifra meseno da ti pamet stane..cak i englezi mora da plate ako su primanja roditelja visoka..to samo ima kod nas gratis faks a jedino se pika prijemni da te prime na budzet..

Nije bas taco da je kod nas faks gratis... No, postoje zemlje u kojima je celokupno skolovanje kao i studiranje besplatno. U Danskoj, Norveškoj, Finskoj, Švedskoj i na Islandu školovanje je besplatno. Uzecu za primer recimo Finsku.

Do svoje sedamnaeste godine svako dete od drzave dobija svoj dzeparac u iznosu od oko 120€. Knjige, sveske, olovke i obrok u osnovnoj kao i srednjoj skoli su besplatni. Fakulteti su takodjer besplatni, kako za Fince tako i za strance koji uspeju da se upisu na falkutet u Finskoj. Ne postoji obavez kupovanja knjiga koje su izdali profesori, svaki profesor se ocenjuje od strane studenata i ako ne skupi dovoljan broj poena postoji mogucnost da se sankcionise.

Od drzave se dobijaju studentski stanovi i studentska kasa, koja podrazumeva pokrivanje osnovnih zivotnih potreba, rezije i hrana. Zbog ovakvih uslova vise od jedne trecine stanovnika Finske je visoko obrazovano.

http://www.studentskizivot.com/magazin/finski-obrazovni-sistem/

Nije bas taco da je kod nas faks gratis... No, postoje zemlje u kojima je celokupno skolovanje kao i studiranje besplatno. U Danskoj, Norveškoj, Finskoj, Švedskoj i na Islandu školovanje je besplatno. Uzecu za primer recimo Finsku.

Do svoje sedamnaeste godine svako dete od drzave dobija svoj dzeparac u iznosu od oko 120€. Knjige, sveske, olovke i obrok u osnovnoj kao i srednjoj skoli su besplatni. Fakulteti su takodjer besplatni, kako za Fince tako i za strance koji uspeju da se upisu na falkutet u Finskoj. Ne postoji obavez kupovanja knjiga koje su izdali profesori, svaki profesor se ocenjuje od strane studenata i ako ne skupi dovoljan broj poena postoji mogucnost da se sankcionise.

Od drzave se dobijaju studentski stanovi i studentska kasa, koja podrazumeva pokrivanje osnovnih zivotnih potreba, rezije i hrana. Zbog ovakvih uslova vise od jedne trecine stanovnika Finske je visoko obrazovano.

http://www.studentskizivot.com/magazin/finski-obrazovni-sistem/

stvarno je neverovatno da u nasoj zemlji koja ima nula zetona u budzetu gratis bude skolarina a da roditelji sa visokim primanjima ni cent ne placaju osim neke crkavice za ispite..e to mislim nema nigde osim mozda u tim mnogo bogatim severnim zemljama..:)

stvarno je neverovatno da u nasoj zemlji koja ima nula zetona u budzetu gratis bude skolarina a da roditelji sa visokim primanjima ni cent ne placaju osim neke crkavice za ispite..e to mislim nema nigde osim mozda u tim mnogo bogatim severnim zemljama..:)

Svaka zemlja je slika svog naroda, tako je i Srbija onakva kakav joj je narod.
Narod ovih severnih zemalja kroz porez plati skolovanje svoje dece, samo sto njihova drzava (a drzava je narod) taj novac ne potrosi na korupciju i politicke poene, vec taj novac ulozi u razvoj i buducnost svoje zemlje.

Ima i njihov sistem nedostataka, i kod njih postoji odredjen procent stanovnistva koji ceo svoj zivot provede na tudjoj grbaci, ali nijedan sistem nije savrsen, jer dzaba zakoni i pravila ako ih narod ne sledi.

Svaka zemlja je slika svog naroda, tako je i Srbija onakva kakav joj je narod.
Narod ovih severnih zemalja kroz porez plati skolovanje svoje dece, samo sto njihova drzava (a drzava je narod) taj novac ne potrosi na korupciju i politicke poene, vec taj novac ulozi u razvoj i buducnost svoje zemlje.

E si progutao Zapadnjačku žvaku. Isti oni i plaćaju gospodu na vrhu da taj novac ne bude potrošen na razvoj, već na iluzornu korupciju. Okrenuli su Balkan da se pokolje da bi rasturili jaku zemlju, ponajmanje im odgovara da tu jaku zemlju ponovo stvaraju. Hoće robove, dužničke robove, a ne jak Balkan.

Pa ne dobijam JA gratis; to je isključivo zasluga mog sina.

Na Kembridž se ne mogu upisati lovatori bez položenog prijemnog, a njihov prijemni nije mačiji kašalj.

Naravno da nije. A meni je zanimljivo kako je on položio taj ispit imajući u vidu da je prethodno školovanje bilo ovde u Srbiji gde je školstvo kako ovde neki tvrde nikakvo i gde se ne može ništa naučiti...

A i bolje je da je tamo na Trinitiju nego ovde jer je ovde visoko školstvo ona ''Bolonja'' nametnuta od EU pre neke godine porpilično upropastila školstvo.

- - - - - - - - - -

Atmosfera multikulturalna, srdačna, bez ikakvog insistiranja na verskim, nacionalnim, rasnim, polnim razlikama.

A da...u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu sve vrvi od insistiranja na verskim, nacionalnim, rasnim i polnim razlikama...

Eto, rekoh i nešto što možda nema da se nađe na netu.

Izgleda da dr Pol Vingfild ume da prepozna talente sa matematičke gimnazije u Begradu. A nije slučajno zašto Trinitiju trebaju matamatički talenti. U Engleskoj deci nekako kako bih rekao matematika baš ne leži. No to nije bitno...

Pretpostavljam da je tvoj sin završio tu matematičku gimnaziju...a možda i grešim...

Naravno da nije. A meni je zanimljivo kako je on položio taj ispit imajući u vidu da je prethodno školovanje bilo ovde u Srbiji gde je školstvo kako ovde neki tvrde nikakvo i gde se ne može ništa naučiti...

A i bolje je da je tamo na Trinitiju nego ovde jer je ovde visoko školstvo ona ''Bolonja'' nametnuta od EU pre neke godine porpilično upropastila školstvo.

- - - - - - - - - -

A da...u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu sve vrvi od insistiranja na verskim, nacionalnim, rasnim i polnim razlikama...

Izgleda da dr Pol Vingfild ume da prepozna talente sa matematičke gimnazije u Begradu. A nije slučajno zašto Trinitiju trebaju matamatički talenti. U Engleskoj deci nekako kako bih rekao matematika baš ne leži. No to nije bitno...

Pretpostavljam da je tvoj sin završio tu matematičku gimnaziju...a možda i grešim...

Ehhhh, A Ja resio da Dojdem za SERBIJU, kada ono,,,,

I sada se pitam, jel da nosim nesto protiv onijeha ili ne.

Ne mogu da verujem još uvek se piše o istoj temi.
Ja imam samo da kažem ovako .....
Ja sam srpkinja i moja deca isto a taj što je napisao a moram zbog nekih nepismenih da naglasim da jeste, da su Srbi stoka neka ne zaboravi da i on i njegova porodica su Srpski državljani, ma šta on sad tupio ovde.

Ako ima nekoga želim dobro veče

Ne mogu da verujem još uvek se piše o istoj temi.
Ja imam samo da kažem ovako .....
Ja sam srpkinja i moja deca isto a taj što je napisao a moram zbog nekih nepismenih da naglasim da jeste, da su Srbi stoka neka ne zaboravi da i on i njegova porodica su Srpski državljani, ma šta on sad tupio ovde.

A da li će i kako će tebi...nemam pojma...

Ako ima nekoga želim dobro veče

Dobro veće Gogi...

coeur.gif

Poslednja izmena od moderatora:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back