Konak "Kod dobrog čoveka" (2)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Čemu služi crkva, dragi vernici? Čemu vam služe popovi u audi džipovima? Čemu vam služi krst od 33 metra na nekom brdu? Čemu vam služi hram od stotina miliona evra, sa mermerom i zlatom?
Ne, ozbiljno, dragi vernici, čemu vam služe sve te materijalne stvari u vašem odnosu sa bogom?
Da se razumemo, ja ne samo da ne verujem da bog postoji, ja tvrdim da ne postoji i da je verovanje u boga besmisleno, bespotrebno i čak veoma glupo. Ali to je druga tema. Vi, dragi vernici, ako verujete, to je vaša stvar. Možemo, ako i samo ako to želite, da pričamo i o tome, da razmenimo argumente i dokaze, pa da ljudski i smireno vidimo da li možemo da se složimo ko je u pravu. A i ne moramo. Ponavljam, to je sasvim druga tema.
Ono što me najviše zanima je čemu vama služe crkva i popovi?
Jer, ispravite me ako grešim, ali taj vaš bog u koga verujete je svemoguć, sveprisutan i sveznajuć. Zar ne? Što znači da će vas jednako čuti ako se molite kod kuće sami, u autobusu ili u mermernom zdanju od više desetina miliona evra. Zar ne?
Da ne pričamo o prostoj činjenici da je u hrišćanskoj veri čak pravilo da se ne moli javno, već tajno, Matej, 6-6: “A ti kad se moliš, uđi u klet svoju, i zatvorivši vrata svoja, pomoli se Ocu svom koji je u tajnosti; i Otac tvoj koji vidi tajno, platiće tebi javno.”
Ili o činjenici da se u crkvi ništa ne sme kupovati i prodavati: Matej, 21-12: “I uđe Isus u crkvu Božju, i izgna sve koji prodavahu i kupovahu po crkvi, i ispremeta trpeze onih što menjahu novce, i klupe onih što prodavahu golubove.”, Matej, 21-13: “I reče im: U Pismu stoji: Dom moj dom molitve neka se zove; a vi načiniste od njega pećinu hajdučku.”
Zbog čega su vam onda, ponovo, potrebni popovi u audi džipovima?
Zbog čega dozvoljavate da, dok ceo narod skapava od gladi, dok se bori da u katstrofalnoj nemaštini preživi, Srpska Pravoslavna crkva plivucka kao bubreg u najvećem loju?
Zbog čega dozvoljavate da država Srbija iz budžeta bukvalno poklanja Srpskoj Pravoslavnoj crkvi milione evra godišnje?
Vi se lečite u buđavim bolnicama bez adekvatne opreme. Vi se lečite bez anestezije, bez neophodnih lekova. Vaša deca se leče u najnehumanijim uslovima.
Vaša deca sede u trulim klupama, bez krede, bez sunđera. O kompjuterima mogu samo da sanjaju, a verovatno i o novim patikama.
Dok Srpska Pravoslavna crkva gradi velelepne hramove, krstove, pliva u zlatu i mermeru. Naplaćuje vam stotine evra za pevuškanje besmislenih pesmica na raznim životnim događajima.
Šta, neće vas primiti taj vaš bog u svoje carstvo ako vaši najbliži ne plate par stotina evra muškarcu u crnoj haljini da otpeva pesmicu dok vas sahranjuju? Je li to svedobar bog, koji bez skupe pesmice nikog ne prima kod sebe?
Šta, neće vas voleti taj vaš bog ako vaši roditelji ne plate par stotina evra muškarcu u haljini da vas umije hladnom vodom? Je li to svedobar bog, koji bez skupe pesmice nikog ne prima u svoje stado?
Čemu vam služe popovi i crkva koji plivaju u milionima evra dok svi vi skapavate od gladi? Zašto to dozvoljavate? Zašto to trpite? Zašto, dragi moji vernici?
I, dokle.......DOKLE, dragi moji vernici?

Čemu služi crkva, dragi vernici?
Crkva sluzi da se ljudima zadovolji potreba za verom.
Čemu vam služe popovi u audi džipovima?
Ne postoji ni jedna religija koja ne prihodi od vernika.
Čemu vam služi hram od stotina miliona evra, sa mermerom i zlatom?
Da se ljudi dive, jer ljudi se dive materijalnim stvarima.

Ne, ozbiljno, dragi vernici, čemu vam služe sve te materijalne stvari u vašem odnosu sa bogom?
Ljudi tako misle da treba, zato sto materijalizam vlada svetom.

Da se razumemo, ja ne samo da ne verujem da bog postoji, ja tvrdim da ne postoji i da je verovanje u boga besmisleno, bespotrebno i čak veoma glupo.
Tebi jeste pa ne nalazis smisao u tome.

Vi se lečite u buđavim bolnicama bez adekvatne opreme. Vi se lečite bez anestezije, bez neophodnih lekova. Vaša deca se leče u najnehumanijim uslovima.
Vaša deca sede u trulim klupama, bez krede, bez sunđera. O kompjuterima mogu samo da sanjaju, a verovatno i o novim patikama.
To vec ne zavisi od Crkve, nego od drzave.

Dok Srpska Pravoslavna crkva gradi velelepne hramove, krstove, pliva u zlatu i mermeru. Naplaćuje vam stotine evra za pevuškanje besmislenih pesmica na raznim životnim događajima.
Da nema para ne bi mogla da naplati, sto se kosi sa prethodnom tezom...
Je li to svedobar bog, koji bez skupe pesmice nikog ne prima kod sebe?
Znas kako, ko zaradjuje pare na Bogu, sigurno ne vodi u spasenje,
ali ljudi ne zele spasenje, nego utehu, a Crkva nudi utehu...

Погрдно? Није за њега, он се тиме поноси.
Да сам му рекао Србендо, онда би било вређање.
i ovo je uvreda za njega ako je Srbin
Како оно иде о суђењу....
ti si ga osudio da je otpadnik od srpskog naroda zato što ne veruje isto što i većina....isključio si ga po verskoj osnovi..

i ovo je uvreda za njega ako je Srbin
Увреда је рећи Србину да је Србенда? Да се ниси ти мало....збунио?
ti si ga osudio da je otpadnik od srpskog naroda zato što ne veruje isto što i većina....isključio si ga po verskoj osnovi..
Јао, све мице мале, дошао као "атеиста" и само по СПЦ удара. Нешто га нема да исмева ни једну другу вероисповест?
А изгледа да је нашао и брата адвоката...

Увреда је рећи Србину да је Србенда? Да се ниси ти мало....збунио?
ti kažeš da bi njega uvredilo da mu kažeš da je Srbenda...ja ti kažem da ako je Srbin, onda je uvreda reći mu da je on takav da je za njega uvreda reći mu da je Srbenda..mnogo se nešto praviš da ne razumeš šta sam mislio..
Јао, све мице мале, дошао као "атеиста" и само по СПЦ удара. Нешто га нема да исмева ни једну другу вероисповест?
А изгледа да је нашао и брата адвоката...
svako ima pravo na svoje versko i nacionalno opredeljenje...ako je Srbin nije ništa manje Srbin zato što nije pravoslavac.. zbog takvih likova poput tebe smo i izgubili muslimane kao deo svog nacionalnog korpusa...vidi Albance kako ne mare što su u tri vere i paze jedni druge a vi veliki Srbi i pravoslavci bi samo da odbacujete od sebe sve što nije identično vama u veri i stavovima...

ti kažeš da bi njega uvredilo da mu kažeš da je Srbenda...ja ti kažem da ako je Srbin, onda je uvreda reći mu da je on takav da je za njega uvreda reći mu da je Srbenda..mnogo se nešto praviš da ne razumeš šta sam mislio..
Синко, одакле си ти, ако ти је Србенда уврдљив назив за Србе? Мислим, ако није тајна.
svako ima pravo na svoje versko i nacionalno opredeljenje...ako je Srbin nije ništa manje Srbin zato što nije pravoslavac.. zbog takvih likova poput tebe smo i izgubili muslimane kao deo svog nacionalnog korpusa...vidi Albance kako ne mare što su u tri vere i paze jedni druge a vi veliki Srbi i pravoslavci bi samo da odbacujete od sebe sve što nije identično vama u veri i stavovima...
Адвокат, погледај правилник пдф Религија па се јави опет, да идемо у зезање.
Пошто никоме не смета исмевање само СПЦ, онда је сигурно то наметање правосалвне вере као једине исправне.
Видиш, твоју вероисповест нико не напада, иди сад мало погледај опус наведеног па замени све релевантне ставке које циљају СПЦ са изразима из своје вероисповести.
Много сте подли, много...

Синко, одакле си ти, ако ти је Србенда уврдљив назив за Србе? Мислим, ако није тајна.
ne pravi se blesav...evo.naprimer da ja kažem da si ti takav Srbin da ti je uvreda reći ti da si Srbenda..da li te to vređa? zar te ne stavlja u onu grupu Srba koji su autošovinisti?
Адвокат, погледај правилник пдф Религија па се јави опет, да идемо у зезање.
Пошто никоме не смета исмевање само СПЦ, онда је сигурно то наметање правосалвне вере као једине исправне.
Видиш, твоју вероисповест нико не напада, иди сад мало погледај опус наведеног па замени све релевантне ставке које циљају СПЦ са изразима из своје вероисповести.
Много сте подли, много...
meni se čini da si ti u prelesti..i verskoj i nacionalnoj..uživeo si se u ulogu branioca vere i nacije i iz toga izvlačiš svoju višu vrednost...bolje se pozbavi malo sobom..pogledaj se u ogledalo što bi ti rekao

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back