KOMUNISTI SRBIJE

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ce Gevara je bio zlocinac koji je po Kubi pobio stotine ljudi bez sudjenja, a posle se tako istakao kao ministar industrije da ga je, vidim, cak i Borba '65 osudila za nesposobnost i glupost.

Kastro ga je brze-bolje ispujdao sa Kube da ne pravi gluposti, posle cega je sledilo pravljenje gluposti po Africi i u Boliviji, gde su ga lokalni seljaci dojavili Amerikancima koji su ga uhvatili i streljali.

Znaci, zaludna budaletina i stetocina koja se cak i Kubancima na glavu popela. Odlican idol za precvale levicare i iskompleksiranu partizansku djecu koja sanjaju o revoluciji koja tece.
Тачно

Ali, je i on deo toga...U paketu...
O ''rezultatima'' drugova komunista srbije bolje da i ne počinjemo:cool:...

Tacno, jer je zivot suvise kratak da se nabroji sta su sve komunisti dobro ucinili za nas narod i drzavu.
Ako neko pokusava da me ubedi da smo do 1990. godine ziveli lose, a od tada zivimo dobro, onda taj nezna sta je dobro, a sta lose.
Mogu da razumem da neko ne podrzava komunisticku ideologiju, ali da se u doba kada su oni bili na vlasti nije zivelo daleko bolje nego sada, to niko ne moze da me ubedi. U doba vladavine komunista se zivelo bolje i pre, a i posle tog perioda, tj. zivelo se najbolje u nasoj istoriji.
Zar ovo sto sada rade vlastodrzci vi nazivate dobrim.
Eto na primer, moj deda je bio cetnik Draze Mihajlovica pa je u vreme vladavine komunista dobio posao, sagradio kucu, kupio mnogo vrednih stvari. Taj period mu je pruzio najlepse stvari u zivotu, ali ne zato sto je bio mlad. Bio je on mlad i pre toga. Rodjen je 1917. ali od rodjenja pa do 1945. se uglavnom mucio u ,,prelepom" kapitalistickom drustvu.
Onda je nastupio ,,stravicni socijalizam" u kome je dobio posao, besplatno plac od drzave, sagradio kucu, napredovao u sluzbi, imao visoke decje dodatke za svo troje dece, besplatno odskolovao decu, besolatno se lecio, otisao u penziju 1977. i od te penzije sasvim pristojno ziveo sve dok ne dodjose 1991. neki ,,pametnjakovici" da nas uce demokratiji i ljudskim pravima, a uzose nam sve vredno sto smo imali.
Deda nikada nije bio clan, niti simpatizer komunista, otvoreno je odbio da pristupi SKJ, slavio je uvek slavu i niko ga zbog toga nije maltretirao, niti hapsio. Naprotiv, tada je najbolje ziveo.
Pored mog dede, poznajem jos dosta ljudi i u familiji i medju prijateljima i poznanicima koji su slicno prosli.
Ni moji roditelji nisu bili clanovi SKJ, pa su sagradili kucu, opremili je stvarima, kupili novi auto, mogli sebi da priuste dobre provode, isli smo na letovanje svake godine do 1990., iako nisu bili fakultetski obrazovani, vec radnici sa SSS.
Ja sam 2001. zavrsio fakultet i jos ne mogu ni posao da dobijem, a kamo li nesto vise.
Postojao je Goli otok, ali tamo nisu isli neistomisljenici, vec ljudi koji su se otvoreno i agresivno protivili tadasnjem sistemu. Daleko od toga da to odobravam, ali po nekima ispada da ko god nije podrzavao komunizam isao je na Goli otok, sto je najprljavija laz.
Zar mislite da ako bi se desilo da je neka druga politicka opcija pobedila posle 2. svetskog rata ne bi bilo osvete prema protivnicima. Bilo bi i te kako. Rec je o mentalitetu ljudi, a ne o ideologiji. Partizani su ubijali cetnike i ustase, cetnici ustase i partizane, ustase cetnike i partizane... Bilo je dosta zle krvi i ko god da je pobedio sigurno bi bilo osvete prema onim drugima. Ali ta vremena su prosla.
Sigurno je da sada ne bi bilo bilo kakve osvete prema ikome. Ako je komunistima ista sveto, to su sloboda i socijalna pravda za sve ljude, bez obzira na nacionalnost, veru, rasu, pol, politicko ili bilo kakvo drugo opredeljenje. Proslo je vreme osveta, Goloih otoka, Sibira i drugih mucilista. 2 svetska rata nije povela ni jedna socijalisticka zemlja, vec imperijalisticke sile Osovine. Lokalne i regionalne ratove u svetu ne potsrekavaju socijalisticke zemlje, vec imperijalisticka Amerika. 1999. nas nije bombardovala ni jedna socijalisticka zemlja, vec svetski imperijalisticki vrh.
Eto toliko o ,,svim strahotama socijalizma" koje smo prezivljavali do 1990. godine i ,,rajskom vrtu kapitalistickog sistema" u kome smo ziveli pre 2. svetskog rata i u kome i sada zivimo i sve nam je tako ,,lepo i dobro".

Greši onaj ko globalno osuđuje komunizam, mada je u njemu bilo mnogo dobrih strana...Ali, sama konstrukcija koja sprečava napredak i usavršavanje posle određenog stepena!, uz ''usmerenu ekonmoju'' je gušila svaku kreativnost...O političkim slobodama da i ne govorimo...
Da, ne grešim dušu, postojala je ''SLOBODA MIŠLJENJA''

Zabelezeno je da je ta budaletina izjavila da bi Kuba lansirala nuklearne rakete na Ameriku za vreme raketne krize, samo da su bile pod njihovom a ne sovjetskom kontrolom. Znaci, veselo bi pokrenuo treci svestki rat i propast sveta iz licnih ideoloskih ubedjenja i mrznje prema opakim imperijalistima. Na srecu, Sovjeti svojim satelitima nisu davali nikakvu kontrolu nad nuklearnim arsenalom.

Ako to nije definicija ostrascenog idiota, ne znam sta je.

...pa da je imao kontrolu i da je to uradio ne bi bio na majicama

Greši onaj ko globalno osuđuje komunizam, mada je u njemu bilo mnogo dobrih strana...Ali, sama konstrukcija koja sprečava napredak i usavršavanje posle određenog stepena!, uz ''usmerenu ekonmoju'' je gušila svaku kreativnost...O političkim slobodama da i ne govorimo...
Da, ne grešim dušu, postojala je ''SLOBODA MIŠLJENJA''

Их, још ми лепо кад се сетим, седнем на клоњу па се сит изразмишљам, како ја тако и сви остали. После изађемо напоље и причамо из шупљег у празно, милина једна од слободе.

И после 25 година још увек си заљубљена у њега, шта ти је женско кад заволи.

Каквих 25? :shock: ;) :lol:

Ја сам заљубљена - само у свог супруга, ево, сад се ових дана баш напуни - 29 година откад се знамо. 8)

И, још увек смо као у "меденом месецу" . 8-) :-D

Их, још ми лепо кад се сетим, седнем на клоњу па се сит изразмишљам, како ја тако и сви остали. После изађемо напоље и причамо из шупљег у празно, милина једна од слободе.
To ti pričam ,a čak ni to nije bilo dozvoljeno, već se kod ljudi javljalo čudno stanje uma, zvano-AUTO-CENZURA,čije posledice i danas osećamo:|

И после 25 година још увек си заљубљена у њега, шта ти је женско кад заволи
Prva ljubav...

Za tu ,,SLOBODU MISLJENJA" koju danas imamo, nema sta da se kupi. Ne postoje nikada dva dobra. Sta vredi sto sada mozemo da pricamo sta hocemo, kada zivimo bedno? Od slobode misljenja se ne zivi. Sloboda misljenja nam ne obezbedjuje radna mesta, visoke plate, penzije, razvijenu privredu, dobar sistem prosvete i zdravstva, odsustvo kriminala, bezbednost, iskorenjivanje mita i korupcije, dobru spoljnopoliticku poziciju drzave itd.
Ja bih vrlo rado trampio tu slobodu misljenja za sve ono dobro sto smo imali do 1990. godine, a sto sada nemamo, niti cemo imati ako se ovako nastavi.
Sta ce ti sloboda misljenja u drzavi koja ti pruza sve sto treba? Tada i nemas neku potrebu da nekog kritikujes i da se mnogo interesujes za politiku, jer dobro zivis, pa ti je to i nebitno.

Ubijao je ljude bez sudske presude. Ni nacisti nisu ubijani bez sudske presude.

Ja sigurno nisam ljubitelj Batiste i Kube kao plutajuceg americkog burdelja, ali je zlocinac uvek zlocinac, ma kako atraktivno izgledao na majicama.

Zabelezeno je da je ta budaletina izjavila da bi Kuba lansirala nuklearne rakete na Ameriku za vreme raketne krize, samo da su bile pod njihovom a ne sovjetskom kontrolom. Znaci, veselo bi pokrenuo treci svestki rat i propast sveta iz licnih ideoloskih ubedjenja i mrznje prema opakim imperijalistima. Na srecu, Sovjeti svojim satelitima nisu davali nikakvu kontrolu nad nuklearnim arsenalom.

Ako to nije definicija ostrascenog idiota, ne znam sta je.
nacisti koji su bili toliko vazhni dochekali su nirnberg.
ne verujem da niko od onih obichnih nije ubijen iz odmazde.
posle svega shto su uchinili, bilo bi nenormalno.

shto se mene tiche, radi se o choveku koji je snagu svojih ideala ochito crpeo i na rachun svoje urachunljivosti i promishljenosti. kao chovek mi nije ideal. kao komunista takodje. ali razumem njegov simbol i poshtujem ga, kao i njegov ideal i borbu za iste, i smatram ih vazhnim i pozitivnim u istorijskom kontekstu.

a shto se tebe tiche, nisam neshto siguran da bi bio 'ostrashcjena budala' da je bio na desnoj, a ne na levoj strani, al hajd. :)

goxy:
Mada je tu Norma za dlaku doslednija i svesnija šta priča od onog crvendaća iz Novog Sada, koji je eto tako naprasno poslednjih mesec dana počeo da leviše :roll:
shta je, crndacj? otkad si u komitetu za procenu svesnosti?
stigao orwell i kod nas?

shto se mene tiche, radi se o choveku koji je snagu svojih ideala ochito crpeo i na rachun svoje urachunljivosti i promishljenosti.
Мало поједностављено, али, да питам:
Онај ко се одрекне удобности, материјалних добара, привилегија, - сам, добровољно, без присиле, је - "неурачунљив"?

Могуће, у нашем "уобичајеном систему вредности".

А, да је , на неки посебан начин, опет условно, био "луд", и "несвакидашњи" то јесте.

А она нека "општа места", да је убијао, итд...
То нико ни не пориче.

Али, то је била - револуција.

Ако се потрудимо потиснути емотивни фактор, и размишљати рационално, и објективно.

У којој револуцији није било тога?

Наравно, много пута, и крајње неправедно, и безразложно, страдали су и многи невини.
Нек ми само нико не прича о томе, јер, како се зна, и сама сам из породице жртава комунизма.

А можда баш зато, а, и као левичар, (најближа опцији социјалдемократије), управо боље знам и правим разлику између тог екстремног, комунистичког, и осталих идеолошко-политичких опција с тога "крила".

ne, mislim da nije bio uvek potpuno urachunljiv zato shto je bio u stanju i da hladnokrvno ubija, i da ne pomisli da mozhda chini greshke. razumem ja i revoluciju i sve, al ne mogu da pojmim takve stvari. razumem i da je, sa stanovishta istorije, njegova pojava pozitivna i da je bolje shto se desilo to shto se desilo, ali meni je vrlo teshko da relativizujem zhrtve. i da ih brojim. da kazhem 'pod batistom je bilo 20 000, pod kastrom mnogo manje', znachi kastro je bolji. pa jeste bolji, ali... shto kazhe stanislav lem, "u mojoj eshatologiji ne postoji manje zlo", jer sa svakim ubijenim chovekom nestaje ceo jedan unutrashnji univerzum.
ine kazhem da je sad bio lud i neurachunljiv u potpunosti.
i to shto mislim za njega nema veze sa odricanjem od materijalnih dobara, i slichno.

ne, mislim da nije bio uvek potpuno urachunljiv zato shto je bio u stanju i da hladnokrvno ubija, i da ne pomisli da mozhda chini greshke. razumem ja i revoluciju i sve, al ne mogu da pojmim takve stvari. razumem i da je, sa stanovishta istorije, njegova pojava pozitivna i da je bolje shto se desilo to shto se desilo, ali meni je vrlo teshko da relativizujem zhrtve. i da ih brojim. da kazhem 'pod batistom je bilo 20 000, pod kastrom mnogo manje', znachi kastro je bolji. pa jeste bolji, ali... shto kazhe stanislav lem, "u mojoj eshatologiji ne postoji manje zlo", jer sa svakim ubijenim chovekom nestaje ceo jedan unutrashnji univerzum.
ine kazhem da je sad bio lud i neurachunljiv u potpunosti.
i to shto mislim za njega nema veze sa odricanjem od materijalnih dobara, i slichno.
Увек постоји та дихотомија: "историјско -лично".

И не ради се, дакле ни о каквом "релативизовању".

Већ, напросто, ипак, једно је, морамо признати, ово наше, "академско" и "салонско" расправљање, и суд о неким стварима, а друго, пракса.
Било "историјска", било, уопште која год - конкретна пракса, живота, и животних прилика.

Увек постоји та дихотомија: "историјско -лично".

И не ради се, дакле ни о каквом "релативизовању".

Већ, напросто, ипак, једно је, морамо признати, ово наше, "академско" и "салонско" расправљање, и суд о неким стварима, а друго, пракса.
Било "историјска", било, уопште која год - конкретна пракса, живота, и животних прилика.
istina.
kod mene je u ovom sluchaju doshlo do prevaganja "lichnog" i emotivnog.
ipak prichamo o choveku.

РАСПРАВЉА СЕ О НОВЦУ, КУЋАМА, ЛЕТОВАЊИМА А ЗАБОРАВЉА СЕ ДА СУ КОМУНИСТИ ОТЕЛИ СРБИМА МНОГЕ ТЕРИТОРИЈЕ КОЈЕ СУ ПОКЛОНИЛИ ДУШМАНИМА УСТАШАМА И ИСЛАМСКИМ ФУНДАМЕНТАЛИСТИМА. ЦИЉ ЈЕ ИСТИ -ОТЕТИ СРБИМА ШТО СЕ ВИШЕ МОЖЕ (ПО МОГУЋСТВУ СВЕ) И УБЕДИТИ ИХ ДА ОНИ НИСУ СРБИ ВЕЋ НЕКАКВИ ЈУГОСЛОВЕНИ!!!

Да набројимо неке: ПОМЕНУТИ ДЕДА МИЋУН (ДРУКАТОР СА ГОЛОГ ОТОКА), Латинка Перовић, Љуба Тадић, Десимир Тошић, Жика Ковачевић, Мирко Тепавац, Јелица Минић (ћерка Милоша Минића), Загорка Голубовић... Све су то данас "европљани", "демократи", "аналитичари"... А шта је тек са децом комуниста?

Да набројимо неке: ПОМЕНУТИ ДЕДА МИЋУН (ДРУКАТОР СА ГОЛОГ ОТОКА), Латинка Перовић, Љуба Тадић, Десимир Тошић, Жика Ковачевић, Мирко Тепавац, Јелица Минић (ћерка Милоша Минића), Загорка Голубовић... Све су то данас "европљани", "демократи", "аналитичари"... А шта је тек са децом комуниста?

Pa to nisu komunisti, to su komunjare. Malo obrazovanja ne bi škodilo, pa zato pročitaj: http://komunisti.50webs.com/jk10.html

РАСПРАВЉА СЕ О НОВЦУ, КУЋАМА, ЛЕТОВАЊИМА А ЗАБОРАВЉА СЕ ДА СУ КОМУНИСТИ ОТЕЛИ СРБИМА МНОГЕ ТЕРИТОРИЈЕ КОЈЕ СУ ПОКЛОНИЛИ ДУШМАНИМА УСТАШАМА И ИСЛАМСКИМ ФУНДАМЕНТАЛИСТИМА. ЦИЉ ЈЕ ИСТИ -ОТЕТИ СРБИМА ШТО СЕ ВИШЕ МОЖЕ (ПО МОГУЋСТВУ СВЕ) И УБЕДИТИ ИХ ДА ОНИ НИСУ СРБИ ВЕЋ НЕКАКВИ ЈУГОСЛОВЕНИ!!!

Tebi bratac očito nešto fali.
Još da skontaš šta je to?
O kojim to komunistima pišeš?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back