Alex 011
Zainteresovan član
- Poruka
- 248
Mene izgleda nikone razumeNisam ja nista obrisao pa da hocu da vratim,samo me interesuje na koji nacin se vrsi vracanje podataka,understand?
Da pođemo od jednostavnijeg primera, recimo obično brisanje podataka ili brzo formatiranje (ne low level formatiranje).
Zamisli HDD kao knjigu, koja ima na početku (ili na kraju, svejedno) sadržaj, tj. spisak šta se nalazi u njoj, Sadržaj knjige odgovara takozvanom indeksu kod HDD-a, tu je zapisano gde se koji podatak nalazi, i u kom (kojim) sektorima.
Uzmi sada knjigu, i iscepaj joj sadržaj, time ona nije još uvek neupotrebljiva, pošto je tekst još uvek tu, samo moraš više listati da bi nešto pronašao. Slično je i sa brisanjem recimo foldera "moje slike" na HDD-u, podacu su još uvek tu, izbrisan je samo upis u indeksu HDD-a za taj folder, tako da Windows te sektore smatra slobodnim za upis novih podataka, iako su oni još uvek tu. Tako i rade programi za vraćanje podataka, ne oslanjaju se na indeks, već čitaju HDD kompletno, i one podatke koji su izbrisani iz indeksa, ali nisu još uvek prepisani nekim novim, mogu da vrate. Kada su prepisani nekim novim, od povratka nema ništa, tj. ima, ali to mogu samo specijalno opremljene labaratorije i veoma skupi programi, za obične korisnike je neisplativo. Rade na principu očitavanja magnetnog polja, recimo ako je pre toga bilo u sektoru 11111111 zapisano, a sada 00000000, ipak je ostao slabašni trag od prethodnog zapisa, tako da se može rekonstruisati.
Poslednja izmena: