Kompjuterska svaštara

• Začetnik teme Začetnik teme epox
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mene izgleda nikone razume :hahaha: Nisam ja nista obrisao pa da hocu da vratim,samo me interesuje na koji nacin se vrsi vracanje podataka,understand?

Da pođemo od jednostavnijeg primera, recimo obično brisanje podataka ili brzo formatiranje (ne low level formatiranje).

Zamisli HDD kao knjigu, koja ima na početku (ili na kraju, svejedno) sadržaj, tj. spisak šta se nalazi u njoj, Sadržaj knjige odgovara takozvanom indeksu kod HDD-a, tu je zapisano gde se koji podatak nalazi, i u kom (kojim) sektorima.

Uzmi sada knjigu, i iscepaj joj sadržaj, time ona nije još uvek neupotrebljiva, pošto je tekst još uvek tu, samo moraš više listati da bi nešto pronašao. Slično je i sa brisanjem recimo foldera "moje slike" na HDD-u, podacu su još uvek tu, izbrisan je samo upis u indeksu HDD-a za taj folder, tako da Windows te sektore smatra slobodnim za upis novih podataka, iako su oni još uvek tu. Tako i rade programi za vraćanje podataka, ne oslanjaju se na indeks, već čitaju HDD kompletno, i one podatke koji su izbrisani iz indeksa, ali nisu još uvek prepisani nekim novim, mogu da vrate. Kada su prepisani nekim novim, od povratka nema ništa, tj. ima, ali to mogu samo specijalno opremljene labaratorije i veoma skupi programi, za obične korisnike je neisplativo. Rade na principu očitavanja magnetnog polja, recimo ako je pre toga bilo u sektoru 11111111 zapisano, a sada 00000000, ipak je ostao slabašni trag od prethodnog zapisa, tako da se može rekonstruisati.

Poslednja izmena:
Da pođemo od jednostavnijeg primera, recimo obično brisanje podataka ili brzo formatiranje (ne low level formatiranje).

Zamisli HDD kao knjigu, koja ima na početku (ili na kraju, svejedno) sadržaj, tj. spisak šta se nalazi u njoj, Sadržaj knjige odgovara takozvanom indeksu kod HDD-a, tu je zapisano gde se koji podatak nalazi, i u kom (kojim) sektorima.

Uzmi sada knjigu, i iscepaj joj sadržaj, time ona nije još uvek neupotrebljiva, pošto je tekst još uvek tu, samo moraš više listati da bi nešto pronašao. Slično je i sa brisanjem recimo foldera "moje slike" na HDD-u, podacu su još uvek tu, izbrisan je samo upis u indeksu HDD-a za taj folder, tako da Windows te sektore smatra slobodnim za upis novih podataka, iako su oni još uvek tu. Tako i rade programi za vraćanje podataka, ne oslanjaju se na indeks, već čitaju HDD kompletno, i one podatke koji su izbrisani iz indeksa, ali nisu još uvek prepisani nekim novim, mogu da vrate. Kada su prepisani nekim novim, od povratka nema ništa, tj. ima, ali to mogu samo specijalno opremljene labaratorije i veoma skupi programi, za obične korisnike je neisplativo. Rade na principu očitavanja magnetnog polja, recimo ako je pre toga bilo u sektoru 11111111 zapisano, a sada 00000000, ipak je ostao slabašni trag od prethodnog zapisa, tako da se može rekonstruisati.

To mi kazi. To sam pitao ;) Hvala!!!

pomogli su mi momci :)

p.s. hvala svim dobrim dečacima na ovom pdf-u koji trpe moj "teror" i smaračinu
ali, vi sta mi jedini spas

grouphugg-1.gif

Zavisi za sta ti treba :D

treba mi za sve.
ja bih i da imam puno memorije za skladistenje, brz racunar, da moze da podrzava i malo slozenije aplikacije,da imama brz internet, dobar skajp, da podrzava i malo slozenije igrice...
a budzet ogranicen.
da li ja dobro gledam :
Kod procesora se gleda napr S1155 i sta jos, takt?To znaci brzina racunara?nije mi jasno
Mat.ploca:S1155 i H61-to mi nije jasno
Memorija: 4 gb je dobro, je li?i DDR 3 je dobro?
Hard disk: Ako je 500 GB to je onako, a 1TB je duplo?Da li bi mi to nesto znacilo?

Ako barem malo imam predstavu sta je dobro, sta mislite o sledecoj konfiguraciji?
http://winwin.rs/desktop-računari-altos-s-cool-(mp2pwo-2d).66.html?productId=35306

ja opet.koja je to fora sa OS? neka konfiguracija se kupuje sa OS, a neka ne?kako doci do programa?kupiti u radnji gde se kupije racunar ili od poznanika kao do sada, ili...

pitanja su mi glupa, ali zadnji (prvi) racunar smo kupili pre deset godina...

Ja volim da odgovaram na takva pitanja :D To da li je sa osom ili bez,to odlucuje proizvodjac. Os mozes da kupis legalno,sto je negde oko 100 e ili da skines besplatne (ubuntu,recimo) ili da skines ili narezes piratske kopije (sto je i najcesce ;) ) Programe skidas s neta,kopije,inace su djavolski skupi (fotosop je nekoliko hiljada evra)

Poslednja izmena:
treba mi za sve.
ja bih i da imam puno memorije za skladistenje, brz racunar, da moze da podrzava i malo slozenije aplikacije,da imama brz internet, dobar skajp, da podrzava i malo slozenije igrice...
a budzet ogranicen.
da li ja dobro gledam :
Kod procesora se gleda napr S1155 i sta jos, takt?To znaci brzina racunara?nije mi jasno
Mat.ploca:S1155 i H61-to mi nije jasno
Memorija: 4 gb je dobro, je li?i DDR 3 je dobro?
Hard disk: Ako je 500 GB to je onako, a 1TB je duplo?Da li bi mi to nesto znacilo?

Ako barem malo imam predstavu sta je dobro, sta mislite o sledecoj konfiguraciji?
http://winwin.rs/desktop-računari-altos-s-cool-(mp2pwo-2d).66.html?productId=35306

KOd procesora se prvo gleda broj jezgara,pa takt,pa kes memorija...

4 gb rama je dobro i vise ti nece trebati ni za sta,ddr3 je standard za danasnje ram memorije :)

500 gb je dovoljno,sta imas toliko da џиџаш u njega :D

ovaj ne valja jer mu je grafa integrisana,s njim od igara nema nista (mozes neke starije)

Ovom http://www.desk.rs/Katalog/PregledDetalji.aspx?id=49&type=2&i=0&st=2 je procesor najjaca strana,grafa tu i tamo,mada,radio bi on ono sto ti treba ;)

Nema veze brzina kompa sa brzinom interneta. I kvalitet video poziva ti zavisi od neta a ne od kompa ;)

Ako ces za igre,onda reci cenu do koje bi platio komp i onda cemo da ti sastavimo najbolje za te pare ;)

meni su rekli da mi je operativna memorija mala, pa mi je skajp los, a i sam skajp javlja :your computer is not fast enough to make a good quality call.."ili nesto takvo

ja nisam za igre, ali ne bi skodilo da mogu neku da odigram, bez opterecenja da ce da mi zakoci

treba mi puno memorije zbog slika i video zapisa.

ne narezujem puno zbog razmagnetisanja.nemojte mi se smejati

koje su oznake za broj jezgara,takt, kes memoriju.sta je ddr3-neki izlaz?

i bas taj photo shop sto si spomenuo mi je radio ko ...on zahteva bolje performanse, zar ne?

meni su rekli da mi je operativna memorija mala, pa mi je skajp los, a i sam skajp javlja :your computer is not fast enough to make a good quality call.."ili nesto takvo

ja nisam za igre, ali ne bi skodilo da mogu neku da odigram, bez opterecenja da ce da mi zakoci

treba mi puno memorije zbog slika i video zapisa.

ne narezujem puno zbog razmagnetisanja.nemojte mi se smejati

koje su oznake za broj jezgara,takt, kes memoriju.sta je ddr3-neki izlaz?

i bas taj photo shop sto si spomenuo mi je radio ko ...on zahteva bolje performanse, zar ne?

Ja ti kazem za skajp na novom kompu a ne na kanti koju sad imas :D Koji god da kupis od ovih,neces imati problema sa skajpom i netom (mozda sa hd videom hoces)

Kakvog razmagnetisanja :D

Kod amd procesora ima oznaka x2-to znaci da ima 2 jezgra,x3-tri jezgra x4-cetiri jezgra x6-sest jezgara i tako dalje. kod intela je nesto drugacija situacija,kod njih ne pise broj jezgara u nazivu procesora osim kod core 2 duo koji ima 2 jezgra i core 2 quad koji ima 4 jezgra. Kod intela ces naci oznake i3,i5 ili i7 ali to nema veze sa brojem jezgara,mislim ima ali malo :D i3 imaju 2 jezgra,i5 dva ili cetiri jezgra i i7 imaju cetiri...
DDR3 je oznaka za frkvenciju memorije koja se krece za ddr3 od 1066 do 1600 megaherca :)
Tacno je da fotosop trazi malo jaci komp ali fino radi i na prosecnim kompovima ;)

Zaboravih :D za kes je oznaka recimo primer: L2 cache 2 MB L3 cache 6MB, za takt procesora: primer- 2.8 GHz ili 3.0 GHz... Uglavnom,oznaka je u gigahercima (GHz)

Poslednja izmena:
Ne znam gdje tacno da postavim ovo pitanje jer ne zalazlim u ovaj dio foruma ali mi kompjuter koci svakih 5 minuta kad gledam neki film ili seriju. Sacekam oko minut i onda se samo nastavi ali me izludjuje, jer mi je poslednji put zakocio 4 puta u 10 minuta. Imal i neko neki predlog, sta da radim :(

Vjerovatno imaš i dosta programa koji se pokreću sa Windowsom. Start>>>Run>>>msconfig>>>Startup>>>unčekiraj sve osim antivirusnog programa....Druga stvar, instaliraj MBAM pa pregledaj računar...Možda imaš gamadi koja odrađuju u pozadini svoj dio posla.....

Back