Kompjuterska svaštara

• Začetnik teme Začetnik teme epox
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Imam problem koji se povremeno javlja na Windows 10, pa valjda pitam na pravom mestu...

Ponekad, kada uključim jedan od svojih PC džojstika u prednji USB port, miš se isključi i pojavi se poruka:

Pogledajte prilog 1278634

Ako uključim taj džojstik u neki od zadnjih portova, miš se neće isključiti, ali i dalje će stizati ova poruka, više puta. Kažem "ponekad", jer uglavnom džojstik normalno radi kada ga uključim, ali nekad se desi i ovo i onda moram da pribegavam resetovanju kompjutera, isključivanju drugih USB uređaja, i uglavnom posle nekog vremena problem nestane tj. džojstik radi normalno.

Inače, taj džojstik imam već više od deset godina, radio je bez problema i na desetki, pa i na sedmici i na mom starom kompu i nikad mi nije izbacivao ovo da navodno nema struje za njega, sve do pre nekog vremena. Neki savet?
Device manager i deinstaliraj usb driver.
Win ce ga opet instalirati kada prikacis joystick ... ili poslusaj maxu , usb hub koji ima svoj adapter.

Verovatno, nakacio sam dvd rezac i nema snagu da pokrene motor. Onda sam kupio taj hub.
Hub je sigurnija varijanta svakako.

Recimo sve do 500ma pa i do 1A ne bi trebalo da pravi problem na desktop pc-u.

Recimo preko USB 3.0 ovaj portable HDD lepo radi i bez hub-a.

PXL_20230104_142745486.jpg

Dok ovaj DVD rom vuče i preko 1A ali na istoj grani (kablu) sa dva USB 2.0 konektora.

PXL_20230104_142820181.jpg

PXL_20230104_142828404.jpg

Malo je mator ali posluži povremeno, DVD rom odavno nemam u kompu , u podrumu imam par komada ispravni 😏

Mozda nekad budes hteo da prikacis eksterni disk ili dvd rezac, bez takvog
hub-a neces moci...
Već imam DVD rezač ugrađen u kućište tako da ne verujem da će mi ikada trebati još jedan, a jedan eksterni HDD mi je već priključen na jedan od portova pozadi. Nego mi nije jasno kako je džojstik radio najnormalnije više od deset godina, i to još na starom PC-ju, a sad odjednom nema dovoljno struje...

No njegovi portovi su verovatno usb 2ka cim nema dovoljno struje...
Prednji, oni na kućištu, možda i jesu, ali oni u pozadini, koji su spojeni sa matičnom (komp je iz 2019.) su sigurno 3.0.

Jedino što je moguće da je apple preko fw limitirao izlaznu jačinu struje , a napon je tu.
Tako rade da ne bi koristili non apple produkte.
To su fore.
Ništa od ovoga što koristim nije Apple. I opet kažem, godinama je sve radilo kako treba, a sad je odjednom počelo da se pojavljuje to o nedovoljnoj količini struje. Pa ni to se ne pojavljuje svaki put kad priključim džojstik, već samo ponekad.

Već imam DVD rezač ugrađen u kućište tako da ne verujem da će mi ikada trebati još jedan, a jedan eksterni HDD mi je već priključen na jedan od portova pozadi. Nego mi nije jasno kako je džojstik radio najnormalnije više od deset godina, i to još na starom PC-ju, a sad odjednom nema dovoljno struje...

Prednji, oni na kućištu, možda i jesu, ali oni u pozadini, koji su spojeni sa matičnom (komp je iz 2019.) su sigurno 3.0.

Ništa od ovoga što koristim nije Apple. I opet kažem, godinama je sve radilo kako treba, a sad je odjednom počelo da se pojavljuje to o nedovoljnoj količini struje. Pa ni to se ne pojavljuje svaki put kad priključim džojstik, već samo ponekad.
Drajver ili napajanje oslabilo i ne daje dovoljno struje na 5v sto je manje verovatno ...

https://beebom.com/how-check-power-output-usb-ports-windows-10/

Daj da vidimo sta ti kaze.

Sve stoji kao i na slici u članku, potpuno identično.

How-to-Check-Power-Output-of-USB-Ports-in-Windows-10-body-5.jpg
Jel imas ko na Linux-u sta je sve prikaceno i kolko trosi?
Recimo kod mene:
Kod:
~ >>> sudo lsusb -v |grep 'Bus\|MaxPower' > log.txt
~ >>> cat log.txt
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
    MaxPower                0mA
Bus 003 Device 003: ID 04a9:1913 Canon, Inc. CanoScan LiDE 300
      (Bus Powered)
    MaxPower              500mA
  (Bus Powered)
Bus 003 Device 002: ID 0c45:5004 Microdia Redragon Mitra RGB Keyboard
      (Bus Powered)
    MaxPower              400mA
  (Bus Powered)
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 003: ID 0bc2:61b7 Seagate RSS LLC Maxtor M3 Portable
      (Bus Powered)
    MaxPower              144mA
  (Bus Powered)
Bus 002 Device 002: ID 174c:55aa ASMedia Technology Inc. ASM1051E SATA 6Gb/s bridge, ASM1053E SATA 6Gb/s bridge, ASM1153 SATA 3Gb/s bridge, ASM1153E SATA 6Gb/s bridge
    MaxPower              144mA
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 013: ID 03f0:002a HP, Inc LaserJet P1102
    MaxPower               98mA
Bus 001 Device 002: ID 051d:0002 American Power Conversion Uninterruptible Power Supply
    MaxPower                2mA
  (Bus Powered)
Bus 001 Device 004: ID 248a:8367 Maxxter Telink Wireless Receiver
      (Bus Powered)
    MaxPower               50mA
  (Bus Powered)
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Oslabila ti maticna. Ja sam tako spalio usb port prednja 2 na maticnoj jer sam punio elektronsku cigaru na njima...
Kako matična tako da oslabi za tri godine... prethodnu sam deset godina koristio i nije bilo problema.

Jel imas ko na Linux-u sta je sve prikaceno i kolko trosi?
Ne znam gde se to gleda.

ovih dana ces..msi najavio novi pcie 5.0 nvme, brz ko supermen.

par novih kucista, nesto malenih sa displejevima, nesto velikih poput phanteksa i thermaltake..amd serija xd3 od kojih 7950x3d sa 16 core. i sto se tice monitora asus i alien cak 500mhz refresh rate najavili..

Back