Koliko zaista verujete u natprirodno?

Vidim da je pdf prilično posećen i aktivan, tema ima svakojakih, prepričanih tuđih i navedenih ličnih iskustava

Interesuje me, pored ovolike priče o natprirodnom i onostranom, da li zaista verujete u postojanje natprirodnih pojava, ili vam je poseta ovom pdf-u samo vid zabave?
pošto je zabava na našim prostorima već odavno postala nadprirodna pojava, preostaje nam jedino da verujemo da će tih nadprirodnih pojava biti sve više. ;)

Vidim da je pdf prilično posećen i aktivan, tema ima svakojakih, prepričanih tuđih i navedenih ličnih iskustava

Interesuje me, pored ovolike priče o natprirodnom i onostranom, da li zaista verujete u postojanje natprirodnih pojava, ili vam je poseta ovom pdf-u samo vid zabave?

Ne verujem da postoje neprirodne stvari.

Ali ubedjen sam da postoje stvari koje je vrlo tesko objasniti.

Ako pod recju "priroda" podrazumevas fizicke prirodne zakone onda bolje da si postavio pitanje "Da li verujete u prirodne zakone" jer je to upravo stvar vere ..bukvalno.
Kladim se da nisi cuo za Hjuma i njegovu filozofiju pa ti je ova cinjenica šokantna, ali tako je svidjalo se to nekom ili ne. Svi prirodni zakoni su problematicni sudovi zasnosvani na pretpostavci i veri a ne istini koju bismo prihvatali kao akisom i onda one koji je dovode u pitanje proglasavali za naivne i sujevrne ljude.

Ako je temelj vaseg znanja, sa koga nastupate tako autoritativno,dignutog nosa, nesvesni koliko je vase misljenje zasnovano na materijalizmu zapravu ograniceno da ne kazem nebulozno, dakle, ako je vas temelj zasmovan na problematicnim sudovima onda nemate nikakvog prava da se iscudjavate nad ljudima slobodnijeg uma koji ovakve istine naslucuju intuitivno cak i ako nemaju apstraktnog znanja kojim bi ih odbranili.

Magija je kako je Sopenhauer govorio.. praktična metafizika. Nema tu nista besmisleno. Mnogo toga od onoga sto zovemo "paranormalno" jeste cinjenica kada se posmatra kroz prizmu filozofskih znanja..

Čuo sam za Dejvida Hjuma, naravno :)

rekao si "Mnogo toga od onoga sto zovemo "paranormalno" jeste cinjenica kada se posmatra kroz prizmu filozofskih znanja..", možeš limalo pojasniti, da budem siguran da sam te dobro razumeo?

A što se tiče natprirodnog, ovde pod njim podrazumevam ono što ne potpada pod prirodne zakone koji postoje u svetu oko nas, ono što uopšte ne pripada ovom svetu, u onom smislu kako na to gledaju religije, kultovi.... na nezemaljske pojave duhovnog sveta, da se tako izrazim

Čuo sam za Dejvida Hjuma, naravno :)

Mozda si cuo ali nisi culi da je njegova filozofija defintivno oduzela naucnom metodu atribut apodikitcnosti ili apsolutniog znanja. Od tada.. naucni metod ne pretenduje da objasni sustinu sveta i zivota, to je prepusteno filozofiji.

rekao si "Mnogo toga od onoga sto zovemo "paranormalno" jeste cinjenica kada se posmatra kroz prizmu filozofskih znanja..", možeš limalo pojasniti, da budem siguran da sam te dobro razumeo?

Tesko je pojasniti nesto sto nije u skladu sa prostim tkz"zdravim razumom". A vecina nazovi "znanja" koja proistice iz zdravorazuskog pogelda na svet, zapravo je zabluda. Zato je filozofiranje tipa "uradi sam" isto sto i neznanje..verovao ili ne. Postoje filzofska otkrica koja zi osnova menjaju pogled na svet i mogu se razumeti samo kada se cuju ..a cak i tada tesko za neke i nemoguce. Epa, mnoga takva otkrica ono sto zovete "paranormalano" ne da objasnjvaju.. nego cine izvesnim.

A što se tiče natprirodnog, ovde pod njim podrazumevam ono što ne potpada pod prirodne zakone koji postoje u svetu oko nas, ono što uopšte ne pripada ovom svetu, u onom smislu kako na to gledaju religije, kultovi.... na nezemaljske pojave duhovnog sveta, da se tako izrazim

Mnogo stosta ne potpada pod indukcijom izvedenih priodnih zakona a i sami oni kao sto rekoh, jesu problematicni sudovi. Sustina sveta i zivota je sasvim drugacija.

Ne mogu reći da verujem u natprirodno, zato što će sve to, po mom mišljenju, jednog dana biti objašnjivo i - prirodno :).
Ali, da, ispoljavanje prirode se može manifestovati na najneverovatnije moguće načine... i sve je moguće. Samo, nama ljudima, sa prostim čulima i ograničenim razumom je nekad teško da to prihvatimo.

Dakle, suma sumarum, ja sam "vernik" :mrgreen: .

Ne mogu reći da verujem u natprirodno, zato što će sve to, po mom mišljenju, jednog dana biti objašnjivo i - prirodno :).
Ali, da, ispoljavanje prirode se može manifestovati na najneverovatnije moguće načine... i sve je moguće. Samo, nama ljudima, sa prostim čulima i ograničenim razumom je nekad teško da to prihvatimo.

Dakle, suma sumarum, ja sam "vernik" :mrgreen: .

Ovako nekako bih i ja rekla :D

Back