Koliko vam auto troši?

Jedino kako covek moze da se bori protiv toga je obrazovanjem, i postajanjem sto boljim u svom poslu. Svako bira sta "unosi" u sebe, kako se oplemenjuje i razvija, sta jede, sta cita, sta radi. I kad je covek valjano izgradjen, obrazovan i strucan, onda moze i da zaradjuje dobro i bude dosta slobodniji od ostalih...onda kapitalisti mogu da ga povuku za virslicu....

Da, ali zivimo u dobu gde je maltene sva moguca literatura lako dostupna, nikad nije bilo lakse doci do knjiga, predavanja, tutorijala itd. Ko hoce, moze vrhunski da se obrazuje sad. Problem je sto ce 99% ljudi pre da cita dnevne vesti na portalima i ostale gluposti i da kuka na stanje u drzavi, a ne radi nista po tom pitanju. Uvek treba prvo poci od sebe, kako ocekivati da drzava ispunjava svoj potencijal vise, ako ti kao osoba to ne radis. Drzava je zbir svih nas, i naseg licnog stanja i akcija...

Pazi ako je vlasnik pečenjare direktor eps onda vrlo brzo ostaješ bez te struje koja ti omogućava tu lako dostupnu literaturu jer nećeš imati ni kompjuter ni sijalicu nego ćeš paliti na po 20 sekindi kada baš bude stiska. Sa naprednjacima se vraćamo u kameno doba.

Pa dobro, ako ce vecina ljudi da glasa za njih, onda i treba da se vratimo u kameno doba, jer smo kao drustvo odlucili da svako ima pravo glasa i da kako vecina odluci, tako ce biti :) Jebace nam admin kevu sto pisemo o politici u temi vezanoj za potrosnju goriva :D

Malo teža noga i nepoznavanje bg gužvi i alternativa i to je to, sasvim normalna potrošnja. Sećam se keca kada sam vozio uvek 10 litara po bg.
A jeste cigla na nozi i teram brzo sto jeste jeste...da razvlacim i da laganije vozim bilo bi mozda oko 8.5 koliko pise da pije po gradu...ali kada upadnes u guzvu po Bg dobro je da bude i 10....
Sto se tice politike ima da posle izbora bilo koje gorivo opale 230 din za litar...dabogda im niko ne svracao na pumpe i sipao...

Ulenices motor takvom voznjom …ja sam vozio drugovog dizelasa ,jedva 4 da trosio ali oko 2000 obrtaja samo u proseku ,laganica presli smo na stotine kilometara …DP filter mu zapusen ako ga uopste i ima vise.
A što da radim? Kad najviše vozim po gradu i kratke relacije. Odem jedanput, dvaput mjesečno do Zagreba, provozam ga autocestom (dok je besplatna 😁).

Ovde kod nas u Srbiji milion ogranicenja ima sto se tice brzina ,tako su napravili da bi ljude kaznjavali ,ja uvek vodim racuna koliko mogu da ne bih placao kazne bezveze…jedino na autoputu da se auto posteno izduva .

Pa vidi neku deonicu ,barem 20tak minuta :D
Pa i kod nas je ograničenje na 130km/h na autocesti.
Evo dio autoceste od Lekenika do V. Gorice (naplatne kućice) ima oko 22km, plus još 2km do izlaza V. Gorica.
Screenshot_2022-03-24-17-49-07-484.jpg

Mitsubishi Colt 2006 god. 1.1 tri cilindra benzinjara. Potrosnja od 3,5 lit do 16 lit.

Ta najmanja potrosnja je bila kad sam krenuo za Dubrovnik ali D1 stara cesta, kupio flasu pive i vozio se tako, pa kako popijem pivu imam odmah ducan a ne sugavi autoput. Ja sam do Cavtata popio 6 piva, a auto je bio natocen na Petrol pumpi i iduce tocenje je bilo knin ravno 3,5 sam imao potrosnju, onda sam dole tocio na Ini isti tempo voznje i potrosnja ode na 4,5 lit.
Onda auto put kad sam isao u Beograd, potrosnja mi je bila 6,8 lit. A ovo 16 lit. sam natukao zimski period kratke relacije, ono po par km i tocio na nekoj maloj pumpi "Plinski centar" koja je bila najjeftinija, ali ispala najskuplja jer je auto trosio nenonrmalno, ne samo meni nego svima koji su tamo tocili (govorim o benzinu, za dizel ne znam) tako da treba paziti i na kojoj pumpi se toci. Inace gradska voznja kad je zima i hladno, kratke relacije od on na 10, a grad je mislim oko 8.

Ljudi moji...kriza je udarila...
ja da bih izduvao tako auto moram otici 35 km u jednom pravcu i toliko nazad.
Zasto? Jer su iebene kamere i idiotska orenaicenja SVUDA, plus oni na tronoscu radarchici...
Samo deru narod jer je budzet prazan...a treba mi 5 evra za cestarinu da izduvam motor...
Meni na 3000 obrtaja auto ide 150 na sat...
Opel Meriva 1.7 CDTi star 10 godina...
Inacce trosi kao upalljac, kompjuter kaze 5 litara na magistrali...
Ali nikad ne znam koliko imam goriva jer je neispravan meracc...pa vozim na svesku...

Opet se ispostavlja da ljudi ne znaju da koriste menjac.
Zato govore kako su neka kola slaba i kako ne mogu uz brdo a da ubace u brzinu manje ili cak i dve pa da vidis ali izgleda da bi oni da u petoj povlaci kao u trecoj.
Tako i ovde imamo situaciju da covek misli kako ne moze da odradi regeneraciju DPF-a jer tad juri a sa ubacivanjem u stepen nize eto resenja.
Znaci ako on u petoj ide 150 na 3000 to znaci da ce u cetvrtoj brzini na tih 3000 da ide npr 120 pa ako je i to mnogo onda ubacis u trecu pa ces sa tih 3000 obrtaja da ides 90. Logicno zar ne?

Treba čitati s razumijevanjem što čovjek piše. Njegova meriva na 3000 okretaja ide 150km/h, moja ide 120km/h. Problem je u prostoru. Ja živim u središnjoj Hrvatskoj, šira okolica Zagreba, koje je najgušće naseljen dio Hrvatske. Tu jednostavno nema prostora da se odradi regeneracija osim da ideš na autocestu. Matematika (fizika) je jednostavna. Ako auto ide 90km/h to je 25m/s. 25*60=1500m, tj. 1.5km za 1 minutu. Ako regeneracija traje 10-tak minuta znači treba ti bar 15km "prostora" gdje možeš voziti konstantno 90km/h, bez usporavanja, kočenja, prepreka. To je jedino autocesta. Kod nas je ograničenje u naseljenom mjestu na 50km/h. Svako malo postavljene kamere za nadzor brzine. Nema 15km "prostora" bez naseljenog mjesta. Jedino gdje to možeš koliko toliko sigurno obaviti je autocesta, i to pod uvjetom da ni tamo nije gužva (izbjegavati Zagreb i prilaze Zagrebu i dane vikenda). Nije to baš tako jednostavno, samo ubaci u nižu.

Back