Koliko može da pređe Škoda s benzinskim motorom?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
238.397
Izgleda mnogo ako se čuva:

Škoda na Islandu s rekordnom kilometražom. Farmer nije gasio Octaviju​

ISLANDSKI farmer Jómundur Ólason upisao se sasvim sigurno u knjigu rekorda sa svojom Škodom Octavijom prve generacije. Začudo, nije to odradio s TDI motorom, već ovaj put pohvale dobiva 2,0-litarska benzinska inačica. Ova Octavia je, naime, prešle više od milijun kilometara.

Svakodnevni radni stroj​

Octaviju (Mk1) iz 2003. godine prvo je vozila supruga, a zatim je Jómundur uzeo Škodu pod svoje od 2007. godine, uglavnom za putovanja na svoju ovčju farmu u Borgarfjörður, ali i za duža putovanja po cijelom Islandu. "Imao sam nekoliko automobila prije, ali nijedan nije imao tako niske troškove i takvu pouzdanost", prisjeća se farmer.

Tajna dugovječnosti​

Unatoč surovim islandskim uvjetima, šljunčanim cestama i čak prijevozu ovaca, Octavia je zadržala originalni motor, mjenjač i kvačilo. "Rutinsko održavanje je ključno. Nikad nisam forsirao motor preko 3000 okretaja i koristio sam kvalitetno ulje koje sam mijenjao svakih 30.000 kilometara", objašnjava Jómundur.
https://www.index.hr/auto/clanak/skoda-na-islandu-s-rekordnom-kilometrazom/2701382.aspx

E sad to za kvačilo baš nešto sam malo sumnjičav. Svejedno, ovo je ta Škoda:

e568188c-ba53-42b3-904d-46245c212dbe.jpg

Motor je dvoventilski, 2000 kubika i 115 konja.
Šta mislite - da li današnje aktuelne Škode mogu ići toliko?

Unatoč surovim islandskim uvjetima, šljunčanim cestama i čak prijevozu ovaca, Octavia je zadržala originalni motor, mjenjač i kvačilo. "Rutinsko održavanje je ključno. Nikad nisam forsirao motor preko 3000 okretaja i koristio sam kvalitetno ulje koje sam mijenjao svakih 30.000 kilometara", objašnjava Jómundur.
https://www.index.hr/auto/clanak/skoda-na-islandu-s-rekordnom-kilometrazom/2701382.aspx
Za kvacilo bas i ne verujem ali ako nije akan po gradu nista nije iskljuceno, a menjac manuelni sta tu ima da se kvari, ubacujes brzine normalno, menjas ulje ili proveris da li treba da se dolije i to je to.

Vrlo skeptican u ovo. Ja nikada ne menjam ulje preko 10000, obicno manje ili godinu dana, pod uslovom da je sinteticko. Obicno ulje je islo svakih 5000.
Ovaj VW motor je GDI, poznat po tome da se prlja zbog samog dizajna, sa intervalom promene od 30000 zapekle bi mu karike u jednom trenutku, bez obzira kako vozi , koje gorivo koristi, itd.
Island je zemlja u kojoj nema saobracaja, onog momenta kada izadjes iz Reykjavika prazan put koji ide oko celog ostrva, tako da je moguce da je vozio samo na otvorenom putu. Opet zamena ulja je najsupljiji deo u toj prici, mada ima jedan u 10000 kojem se posreci, vecina motora bi odavno lipsala.

Accord, 2.0, benzinac atmosferac, stari (cini mi se 2006-2008 godiste), presao je 1.2 miliona kilometara bez ijednog kvara - sve se menjalo po propisu proizvođača.

Nalazi se u Novom Sadu, u jednoj firmi, drugar je sef voznog parka i zaduzen za odrzavanje.

To je, sto licno poznajem pricu, auto sa najvise kilometara a da nije imao nikad nijedan kvar.

Ja kada napišem da se na 250kkm remontuje turbina, dizne i menja dp filter + veliki servis... po servisnom intervalu kako bi auto bio pouzdan po fabričkim specifikacija dule poludi :lol:

Tako održavan auto nikada ne staje na putu.

To za dizela.
Benzinac atmosferac nema nista od toga.
Nastelujes ventile kad vidis da ti malo vise trosi, i teras :D

Back