Koliko ljudi je spremno da odbije naredjenjje predpostavljenog ?

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Gledao sam interesantnu emisiju na Discovery-ju u kojoj je ispitivano u praksi koliko ljudi je spremno da odbije naredjenje nekog autoriteta ili predpostavljenog, ukoliko je ono van moralnih i ljudskih normi.

Otprilike 70% ucesnika se oduprlo naredjenju da nekome nanesu bol ili smrt.

30% je bilo poslusno i izvrsavalo naredjenja do kraja, bez razmisljanja i grize savesti.

Isti eksperiment je vrsen i pre 10 godina.

Tada je samo 50% ucesnika odbijalo da izvrsi naredjenje predpostavljenog.

Iz ovoga se vidi da je svet za 10 godina postao ZNATNO HUMANIJI. (Misli se na Zapad).

Bilo bi interesantno takva ispitivanja izvrsiti i na Balkanu......:kafa:

Ne razumem kakva je to emisija i ko su pretpostavljeni, na poslu, u vojsci, u drzavi, itd???

Ovde pominjes smrt i bol, ocigledno si mislio vojsku, policiju, itd... Naravno da nece niko od obicnih civila prihvatiti naredjenje sefa na poslu da nekog rokne.

Ali ako neko ima istu ideologiju, njemu skoro i ne treba pretpostavljeni da uradi za sto je ubedjen da je ispravno.

Recimo pravim vernicima ne treba pop da veruju u boga, pravom vojniku patriotu i ne treba general da mu naredi da brani svoj narod, pravom policajcu i ne treba komandir da mu naredjuje da cuva zakon, itd.....

Ne razumem kakva je to emisija i ko su pretpostavljeni, na poslu, u vojsci, u drzavi, itd???

Ovde pominjes smrt i bol, ocigledno si mislio vojsku, policiju, itd... Naravno da nece niko od obicnih civila prihvatiti naredjenje sefa na poslu da nekog rokne.

Ali ako neko ima istu ideologiju, njemu skoro i ne treba pretpostavljeni da uradi za sto je ubedjen da je ispravno.

Recimo pravim vernicima ne treba pop da veruju u boga, pravom vojniku patriotu i ne treba general da mu naredi da brani svoj narod, pravom policajcu i ne treba komandir da mu naredjuje da cuva zakon, itd.....

Ako se dobro secam emisije, kao podizu voltazu ili sta li vec dok neko "jauce", a glavni im govori da nastave, dok onaj s druge strane sve vise zavija.

Gledao sam interesantnu emisiju na Discovery-ju u kojoj je ispitivano u praksi koliko ljudi je spremno da odbije naredjenje nekog autoriteta ili predpostavljenog, ukoliko je ono van moralnih i ljudskih normi.

30% je bilo poslusno i izvrsavalo naredjenja do kraja, bez razmisljanja i grize savesti.

Iz ovoga se vidi da je svet za 10 godina postao ZNATNO HUMANIJI. (Misli se na Zapad).

ne vidim da humanost ima veze sa spremnoscu da se poslusa/ odbije naredjenje predpostavljenog
mislim da najvise ima veze sa situacijom u kojoj se osoba nalazi, a ne sa karaketrom te osobe
situacije u kojima smo umeju da na povrsinu izbace one delove nase malenkosti koje nismo ni slutili da posedujemo

Zna se šta je pravi autoritet, oni izdaju naređenja u skladu sa vašim sposobnostima, i oni se slušaju bezpogovorno, jer je to sveobuhvatni interes..autoriteti diletanti su krajnje pogubni, za radnu okilinu, na kraju i za sebe.....za gore navedene slučajeve, u postu, nisam čula, ali me i ne čudi....i u bezazlenijim situacijama ima budala koja će ti narediti nešto besmisleno i ponižavajuće i onih koji će to poslušati, ne smeju se izuzeti i okolnosti u kojima se nešto dešava...

Zna se šta je pravi autoritet, oni izdaju naređenja u skladu sa vašim sposobnostima, i oni se slušaju bezpogovorno, jer je to sveobuhvatni interes..autoriteti diletanti su krajnje pogubni, za radnu okilinu, na kraju i za sebe.....za gore navedene slučajeve, u postu, nisam čula, ali me i ne čudi....i u bezazlenijim situacijama ima budala koja će ti narediti nešto besmisleno i ponižavajuće i onih koji će to poslušati, ne smeju se izuzeti i okolnosti u kojima se nešto dešava...

hehe je l ovo stvarno mislis ovako ili je ovo racionalizacija tj opravdavanje da ne volis autoritete :-p

Tj rekla si, da poslusacu autoritet, ali da je taj "autoritet" tako nizak da mi ljudi stopala i da mi se slihta da mu samo nogice vire iz mog .....

hehe....

p.s. Ko moze da zna Vase sposobnosti, niej svaki autoritet vrhunski psiholog ili andragog koji non stop vrsi experimente na zaposlenima i zna ih u detalje sta ko moze a ko ne moze.....

Po toj logici svako moze da kaze ovaj me je precenio i dao mi vise od mojih sposobnosti.... I to moze da kaze uvek KADA MU SE NE RADI. I onda se svede sve na to da neko gura tu devizu dok nista zivo ne radi na poslu....

Bilo bi interesantno, samo je pitanje šta se na Balkanu smatra moralnim, ljudskim, pravilnim i zakonitim.
Nažalost, to su na ovom području prilično promenljive kategorije.

Msm da bi kod nas rezultati bili poražavajući...:confused:

bilo bi
eto recimo među šiptarima hrvatima i muslimanima bila bi stoprocentna poslušnost

Ne razlikuju se mnogo pripadnici različitih naroda sa ovih prostora u pogledu odnosa prema podređenom i nadređenom, prema radu, obavezama, pravu i odgovornosti.
Veoma dugo smo živeli u istom sistemu, sa istim zabludama i sličnim idealima.I, sada, nakon razlaza, samo smo urušili stara pravila, a nova nismo izgradili.

Pa evo,ja sam balkanero.mada ne i po poreklu...
Poput Neza i ja ću prvo kroz filter zakona,pa kroz obrasce superega i ako tu nema
prepreka OK...
Ukoliko je u koliziji-razmatram posledice i moje učešće u njima...
Nisam u situaciji da mi naređuju,ali poslovne predloge isto tretiram jer su čak više obavezujući od
nekih naređenja...Jer imam posla s prijateljima u koje imam veliko poverenje...
Kad mi stigne lošiji predlog-razmatramo sa svih strana...
Lično mislim da je i ovde dosta prevaziđena ta slepa poslušnost
(a i sadističko gospodara s kojim se sprda Bruslica...:mrgreen:)...

Психологија масе није исто што и појединац...
Даље, наређење претпостављеног значи да је особа у ланцу команде...
Дакле, у војсци, полицији, ватрогасној јединици...
А постављач теме као некадашњи полазник ШРО има зле намјере...
Али такав је и на Политици, Натприродним појавама и слично...
Дакле, тема је генерално ОК.
Али - други постављач и ПРЕЦИЗНИЈИ наслов.
Дакле, колико нас би се повело за масом и слушало закон руље?
Или, ко је ауторитет у кризним ситуацијама и како то постаје?

Back